Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο χώρο της υγείας και ψυχοκοινωνικής φροντίδας

  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο χώρο της δημόσιας υγείας 
και της ψυχοκοινωνικής φροντίδας

Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα Κέντρα Πρόληψης και τις μονάδες του Προγράμματος Ψυχαργώς πραγματοποιήσαμε την Κυριακή, 11/9/2001, ένα μαζικό συντονιστικό στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας για να αποφασίσουμε την περαιτέρω δράση μας σχετικά με την απόφαση της βάρβαρης περικοπής των προϋπολογισμών, που οδηγεί αναπόφευκτα σε κλείσιμο όλων των μονάδων και του ζητήματος της εργασιακής εφεδρείας που προωθείται από την κυβέρνηση.

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Μ. Μπόλαρη, το γενικό γραμματέα Γ. Κατριβάνο και την προϊσταμένη Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας Σ. Κατσικάρου. Το αίτημα των εργαζομένων για άρση της απόφασης περικοπών όλων των κωδικών που κοινοποιήθηκε στις 26/8/11 δεν ικανοποιήθηκε. Επίσης το ΔΣ των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Υγείας κ. Αϊδόνη. Στη συνάντηση τους ανακοινώθηκε ότι το Υπουργείο Υγείας μέχρι της 15/09 θα προχωρήσει σε καταγραφή του προσωπικού όλων των εποπτευόμενων φορέων, με σκοπό να οριστεί το πλεονάζον προσωπικό που θα οδηγηθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Οι απαντήσεις αυτές όχι μόνο δεν σημαίνουν το τέλος της μαζικής και ενωτικής μας κινητοποίησης, αλλά αντίθετα μας σπρώχνουν σε κλιμάκωση με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Το  βασικό μας αίτημα για άρση της απόφασης περικοπών όλων των κωδικών που κοινοποιήθηκε στις 26/8/11 δεν ικανοποιείται. Οι όποιες προφορικές δεσμεύσεις που προέκυψαν από την πίεση των δικών μας αντιδράσεων πρέπει να γίνουν χειροπιαστές αποφάσεις που θα εξασφαλίζουν το παρόν και το μέλλον εργαζομένων και ληπτών.

Επιπλέον σε συνδυασμό με την εργασιακή εφεδρεία, το υπουργείο βάζει ταφόπλακα σε οποιαδήποτε δυνατότητα παροχής υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Υποχρεώνει τους εργαζόμενους να επιτελέσουν το τόσο σημαντικό έργο τους σε συνθήκες ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Καταδικάζει τους λήπτες, άλλους να στοιβαχτούν σε ψυχιατρεία άσυλα και άλλους να μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο φλερτάροντας με την υποτροπή.

Ζητάμε το αυτονόητο:

I. Να ανακληθεί στο σύνολό της η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών της 26ης.08.11 για περικοπή των δαπανών από φορείς – οργανισμούς υγείας. Να αποδοθούν όλοι οι απαιτούμενοι πόροι  (προϋπολογισθέντα ποσά+ συμπλήρωση του ελλείμματος όπου απαιτείται) ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία όλων.

II. Αύξηση του προϋπολογισμού για το 2012. Στο χώρο της υγείας, κι ακόμα περισσότερο σε φορείς που ασχολούνται με τα πιο αδύναμα και αποκλεισμένα μέλη της κοινωνίας  απαιτείται –σε περίοδο κρίσης- όχι απλώς να μην υπάρξει κανένα πισωγύρισμα αλλά να ενισχυθούν οι υπηρεσίες.

III. Υπεράσπιση τόσο της ποιότητας όσο και του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών.

IV. Η ομαλή συνέχιση και η ποιοτική λειτουργία των δομών και των οργανισμών είναι συνυφασμένη με την  εργασιακή ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει στην υγεία. Κανένας εργαζόμενος σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (προθάλαμο της ανεργίας), καμιά αλλαγή εργασιακού αντικειμένου.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Συνεχίζουμε! Συνέχιση και βελτίωση του συντονισμού των εργαζομένων με τακτικές εβδομαδιαίες συσκέψεις του συντονιστικού-επόμενο συντονιστικό την Παρασκευή 16/9.

Διεύρυνση του μετώπου – απευθύνουμε κάλεσμα στους άλλους φορείς και οργανισμούς του υπουργείου υγείας και στους εργαζομένους των δημοσίων νοσοκομείων.

Κοινή κινητοποίηση την Παρασκευή 16.09.11 στις 12:00 στο Υπουργείο Υγείας με στάσεις εργασίας όπου αυτό είναι δυνατό και τη μαζική παρουσία των εργαζομένων.

Διοργάνωση σειράς εξωστρεφών δραστηριοτήτων για ενημέρωση – συστράτευση των ληπτών των υπηρεσιών, οικογενειών, επιστημονικής κοινότητας, τοπικών κοινωνιών, πολιτών.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 48ωρη προειδοποιητική απεργία με προτεινόμενη ημερομηνία 22 και 23/9 με την πραγματοποίηση συγκέντρωσης έξω από το Υπουργεία Υγείας και τη διοργάνωση συναυλίας σε κεντρικό σημείο της Αθήνας.

Δίνουμε τη μάχη της καθημερινής ενημέρωσης των συνάδελφων, αποφασίζουμε σε όλους τους χώρους για την ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.



Εργαζόμενοι στην Υγεία και την Ψυχοκοινωνική Φροντίδα

19 σχόλια:

k είπε...

εδω ο κοσμος χάνεται , βαρκούλες αρμενίζουν
Μάλλον ζείτε σε άλλο σύμπαν παράλληλο με αυτό των υπόλοιπων Ελλήνων
Αυξηση στον προυπολογισμό: ουου ακουει κανεις εκει εξω.
Υπεράσπιση του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα:να μπούμε στο κράτος (βρέξει χιονίσει να υπάρχει μισθός, δουλέψει δεν δουλέψει)
Εχετε την ιδια νοοτροπία με αυτούς που σας κόβουν τα λεφτά (άλλοι ξεδιάντροποι- παίζουν με τον πόνο και την αρρώστια, χωρίς σύστημα, έχοντας εξασφαλίσει τη θεσούλα τους)

Ανώνυμος είπε...

Αν και δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοεί ο k, πρέπει να επισημάνω το εξής:
Οσο τα "αυτονόητα" αιτήματα σας ακούγονται τόσο εξωγήινα, που ακόμη και η Παπαρήγα τα έχει πια εγκαταλείψει, μην περιμένετε να σας πάρει κάποιος στα σοβαρά!

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Σας φαίνεται παράξενο που ζητάμε να μην κλείσουν οι μονάδες ψυχικής υγείας και οι στεγαστικές δομές για ανθρώπους με ψυχιατρικά προβλήματα; Ή τα κέντρα πρόληψης για εξαρτημένα άτομα; Ή ότι ζητάμε να παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν στους πολίτες;

Γνωρίζετε ότι οι πρόσφατες περικοπές έγιναν σε έναν προϋπολογισμό που ήδη ήταν μειωμένος και οι παραπάνω μονάδες αντιμετωπίζουν εδώ και τέσσερα χρόνια τον κίνδυνο να κλείσουν; Ή ότι το 50% της μείωσης σημαίνει ότι όλες αυτές οι μονάδες πρέπει να καλύψουν όλα τα έξοδά τους (λειτουργικά και μισθοδοσίας) χωρίς ευρώ, μέχρι το τέλος του 2011;

Μήπως σας φαίνεται παράξενο ότι θα θέλαμε να παίρνουμε τους ήδη χαμηλούς μισθούς μας στην ώρα τους και όχι με καθυστερήσεις από τρεις έως έξι μήνες, όπως συμβαίνει την τελευταία τετραετία;

Μήπως, τελικά, δεν γνωρίζετε την κατάσταση στους χώρους μας; Ή μήπως ζείτε σε κάποια άλλη χώρα;

Ανώνυμος είπε...

Καλά όλα αυτά, αλλά μην ξεχνάς ότι δεν υπάρχει "δωρεάν", ως έννοια, σε αυτόν τον κόσμο!
"Δωρεάν" σημαίνει οτι Πληρώνει Κάποιος-οι Αλλος-οι.
Οσο δεν σου διαφεύγει αυτή η μικρολεπτομέρεια (Π.Κ.Α.*) δεν έχω καμμία αντίρρηση!

*Π.Κ.Α. συνώνυμο του O.P.M. other peoples' money!

Ανώνυμος είπε...

Αν το βλέπεις έτσι, πρέπει να μας πεις και τι προτείνεις να κάνει η πολιτεία με όσους δεν έχουν να πληρώσουν. Οι ναζί, με το ίδιο σκεπτικό, είχαν εφαρμόσει κάποια προγράμματα ευθανασίας. Προς τα εκεί προσανατολίζεσαι;

Ανώνυμος είπε...

Εάν η Πολιτεία είναι πάντα "οι άλλοι", αυτοί "πρέπει" να αποφασίσουν (βγαίνει από το "ΑΠΟΦΑΣΗ", και οχι απο το "ΑΠΟ-Φασισμός") και όχι εγώ ή εσύ.
Εγώ μπορεί και να προσανατολίζομαι στην εθελοντική εργασία αυτών των "απλήρωτων υπαλλήλων". Εάν απαντήσουν "Μα δεν έχω λεφτά να ΖΗΣΩ", οι άλλοι -που είναι η Πολιτεία- μπορεί να σου πουν το ίδιο!
Δεν μου λες, την εθελοντική εργασία την εφάρμοζαν οι Ναζί ή τίποτες άλλοι;

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν μας λες ευθέως τι προτείνεις για τους ανθρώπους που χρειάζονται αυτές τις υπηρεσίες και δεν έχουν να πληρώσουν;

Ανώνυμος είπε...

Το τι προτείνω Εγώ, όπως και Εσύ, είναι χωρίς καμμία σημασία!
Η μόνη πρόταση που θα περάσει είναι αυτή του κυρίου Ραιχενμπαχ!
Εσύ, βέβαια, τη λύση την έχεις: Θα αποκαλέσεις αυτόν (ή/και πιθανόν τη θεία του) Ναζιστή-ές.
Γιατί δεν το ψάχνεις! Σίγουρα υπάρχει, αν και δεν έχω κάποιο προχειρό παράδειγμα τώρα, πιό βαρετοί τρόποι να σπαταλάει κάποιος το χρόνο του!

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι, ασχολήσου με κάτι λιγότερο βαρετό από τα προβλήματα του χώρου της ψυχικής υγείας και άφησε εμάς να σπαταλάμε το χρόνο μας. Έτσι κι αλλιώς, μάλλον έχεις χρήματα να πληρώνεις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας αν τις χρειαστείς.

Ανώνυμος είπε...

Ασ'τα αυτά, το "βαρετοί" ήταν γιά την έρευνα ναζιστικού παρελθόντος του Ραιχενμπαχ και όχι η ψυχική υγεία. Ακόμη λιγότερο δε, παίζει οποιονδήποτε ρόλο ο μισθός μου!

Ανώνυμος είπε...

Το τρολάρισμα έχει και τα όρια του. Αρκετά παίξαμε.

raphssodos είπε...

ανώνυμε, που προτείνεις εθελοντική εργασία, το δικό σου επάγγελμα (αν έχεις κάποιο) γιατί δεν το κάνεις εθελοντικά;

koumparos είπε...

στο Α του Κενταύρου προσφέρουν εργασία για αποτυχημένους στη Γη, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, μεταρρυθμιστές κά
Εθελοντική βραδυνή εργασία με τον koumparo
Πληροφορίες: KOUMPAROS AE

Ανώνυμος είπε...

raphssodos: Εγώ Δεν Απαιτώ με πορείες και άλλες αηδίες "αυτονότητα" λεφτά από ένα χρεοκοπημένο κράτος. Φροντίζω να είμαι ανταγωνιστικός και, πως να σου το πω, ΜΗ ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε (τρολλαρο-μαέστρο)! Είναι οικονομικότερο γιά το κράτος, από το οποίο και πιθανότατα απαιτείς χρήματα, να τρολλάρεις στο Internet παρά στην πλατεία Συντάγματος ή έξω από κάποιο υπουργείο!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα.Να κάνω μια ερώτηση...Το κάλεσμα για την αυριανή κινητοποίηση ισχύει τελικά; Ακούγονται διάφορα από εδώ και από εκεί, αλλά μια συγκεκριμένη απόφαση όχι (πράγμα ενδεικτικό και της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε όλοι μας). Ευχαριστώ

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμε (3:41 μ.μ.), η αυριανή κινητοποίηση ισχύει. Στις 12.00 όλοι έξω από το υπουργείο υγείας.

Εντάξει, όχι όλοι. Μόνο οι μη παραγωγικοί, μη ανταγωνιστικοί, εξωγήινοι κτλ, σύμφωνα με διάφορα σχόλια που διαβάζω παραπάνω.

Το παράξενο είναι ότι οι παραγωγικοί και χρήσιμοι άνθρωποι της χώρας μας βρήκαν αρκετό χρόνο για να σχολιάζουν. Μάλλον δεν είχαν αρκετή δουλειά σήμερα :)

Ανώνυμος είπε...

Post.Scripptum.Inter... Εάν εσύ αφήνεις τους ασθενείς σου γιά να φωνασκείς, με τις ώρες, έξω από τα υπουργεία, μπορώ και εγώ να αφήσω την επίβλεψη των οφσορ μου στους λακέδες μου γιά να σου γράψω δυό λόγια :)

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Εντάξει, φανταζόμουν ότι ο χρόνος σου είναι πιο πολύτιμος από τον δικό μου. Χαίρομαι που αφήνεις τις οφσορ για να ασχοληθείς με εμάς τους μη παραγωγικούς.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates