Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Οι πρώτες επιστροφές άρχισαν…

  

Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΚΛΕΙΝΕΙ. ΟΙ ΕΝΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΔΑΦΝΙ.




Από το Δαφνί στη Λέρο, μετά  σε ξενώνα στο Αιγάλεω  και τώρα πάλι στο Δαφνί -αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα: www.psyspirosi.gr-


Οι πρώτες επιστροφές άρχισαν…Με διαδικασίες fast track, κατά την ορολογία και την πρακτική των εγκάθετων της τρόικας, οι 13 ένοικοι του ξενώνα του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής στο Αιγάλεω αποφασίστηκε να μεταφερθούν στο Δαφνί και σε άλλες δομές, μετά το κλείσιμο του ξενώνα, που ακολούθησε το πρώτο κύμα μαζικών απολύσεων από το ΕΚΕΨΥΕ προχτές (70 λειτουργών ψυχικής υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου).

Μέσα σε μια βδομάδα, όπως διέταξε το εκτελεστικό επιτελείο του φον Λοβέρδου, οι ασθενείς θα πρέπει να μεταφερθούν αλλού - ορισμένοι σε οικοτροφείο της ΜΚΟ «Εδρα», άλλοι στον ξενώνα βραχείας παραμονής  της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (απ΄ όπου είχαν μεταστεγαστεί στον εν λόγω ξενώνα στο Αιγάλεω), ενώ οι περισσότεροι (8) στο Δαφνί, σε κενές θέσεις των στεγαστικών του δομών.

Λίγο πριν τις 2 μμ, στις 15/9, ήλθε η ειδοποίηση από το Υπουργείο και αμέσως συγκλήθηκε επείγουσα συνάντηση για την επομένη το πρωί, των διευθυντών και των επιστημονικών υπευθύνων των στεγαστικών δομών του ΨΝΑ προκειμένου, πρώτον, να υποδεχτούν, θέλοντας και μη, τους εκδιωκόμενους από τον ξενώνα του Αιγάλεω και δεύτερο, για να γίνει η επισήμανση, για πολλοστή φορά, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν 101 κενές θέσεις στις πάνω από 100 στεγαστικές δομές του ΨΝΑ, ξενώνες, οικοτροφεία και προστατευόμενα διαμερίσματα (όπου φιλοξενούνται πάνω από 600 ένοικοι).

Ακούστηκε ότι, μετά το Αιγάλεω, ίσως έπεται η Λειβαδιά (όπου το ΕΚΕΨΥΕ έχει δύο οικοτροφεία), πιθανόν οι στεγαστικές δομές του ΕΠΙΨΥ, ενώ κυκλοφόρησαν και τα ονόματα κάποιων εταιρειών που ετοιμάζονται, μετά τις δραστικές περικοπές, να ξεφορτωθούν κάποιες από τις δομές τους, στέλνοντας τους ασθενείς στα ψυχιατρεία. Ακούστηκε για φορείς όπως το ΕΚΕΨΥΕ, ότι  θα κρατήσει πρωτίστως την δραστηριότητα του ΚΕΚ (‘εκπαίδευση’), ενώ το ΕΠΙΨΥ θα ασχολείται κυρίως με την ‘έρευνα’. Τέρμα η προσφορά υπηρεσιών προς τους χρήστες, τουλάχιστον με τη μορφή των στεγαστικών  δομών.

Για πολλοστή φορά, αυτομομφές από τη μια, και  ‘αποποίηση των ευθυνών’ από την άλλη, των λειτουργών του ΨΝΑ που κρατούν κενές αυτές τις θέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη χρόνια ‘δυσλειτουργία’ του ψυχιατρικού κατεστημένου (τις λογικές της επιλογής των πιο ‘λειτουργικών’ και ‘ήσυχων’, την στενά κλινική, κατασταλτική και διεκπεραιωτική λογική, την αδράνεια και την παθητικότητα), έχει, ωστόσο, προστεθεί, τελευταία, η δραστική μείωση του προσωπικού των στεγαστικών δομών, που έχει σπρώξει πολλές από αυτές πέρα από τα όρια των όποιων δυνατοτήτων και επιδιώξεων για θεραπευτική, αποκαταστασιακή και ασφαλή λειτουργία. Ωστόσο, το Υπουργείο, αντί να είχε ήδη φροντίσει να δημιουργήσει τους όρους ώστε το ΨΝΑ και ο κάθε λειτουργός να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς όσους έχουν ανάγκη φιλοξενίας σε στεγαστική δομή (που είναι ήδη πολλοί και διαρκώς αυξάνονται), συνόδευε παθητικά, διαμέσου και των εκάστοτε Διοικήσεων και των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου, αυτή την κατάσταση της αδράνειας, την οποία τώρα, ως ουρά, πλέον, της τρόικας, επιρρίπτει, κατά τον γνωστό λαϊκίστικο τρόπο, αποκλειστικά στους λειτουργούς του ΨΝΑ.

Βρέθηκε, λοιπόν, το επιχείρημα που θα επισείεται και θα δικαιολογεί τις ‘επιστροφές’ από τις δομές των ‘ΜΚΟ’, οι οποίες προβλέπεται ότι θ’  αρχίσουν με γεωμετρική πρόοδο να κλείνουν : στη διάθεση των εκδιωκομένων, πρώτα, οι κενές θέσεις των δομών του ΨΝΑ (του Δρομοκαϊτείου, του ΨΝΘ κοκ), έπειτα, όμως, όταν το πράγμα ‘σοβαρέψει’, το ξανάνοιγμα μερικών κτιρίων στο εσωτερικό των ψυχιατρείων, κλειστών από κάποια χρόνια και μισοερειπωμένων. Με τον ίδιο τρόπο, αντιθεραπευτικό και απάνθρωπο, που άνθρωποι μεταφέρονται, μέσα σε λίγες μέρες,  από τη δομή στην οποία έζησαν για πολλά χρόνια, αλλού, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, η παρότρυνση είναι τώρα στο ΨΝΑ «ας τα γεμίσουμε εμείς μέχρι την άλλη βδομάδα, για να μη μας φέρουν από αλλού».

Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποια αντίσταση θα προβάλλουν οι λειτουργοί ψυχικής υγείας, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μη μετατραπούν, επίσης με διαδικασίες fast tack, σε εργαλεία μιας χωρίς προηγούμενο παλινδρόμησης. Μια αντίσταση τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε συνάρτηση με την αξιοπιστία της θεραπευτικής δραστηριότητας, δεδομένου ότι αυτή δεν μπορεί κατ΄ ουδένα τρόπο να αναχθεί σε διαδικασία απλής μετακόμισης, ως αντικειμένων, «από εδώ, εκεί» μέσα σε λίγες μέρες.

Η διάλυση του ξενώνα στο Αιγάλεω είναι όχι μόνο η αρχή, αλλά, επιπροσθέτως, και άκρως ενδεικτική. Η κατάληξη που ο φον Λοβέρδος επεφύλαξε σ΄ αυτούς τους ανθρώπους, είναι άκρως ενδεικτική του αποτρόπαιου κοινωνικού εγκλήματος που επιτελείται  σ΄ αυτή τη χώρα, όπως και σ΄ όλη τη Ευρώπη. Κάποιοι από τους ενοίκους αυτού του ξενώνα νοσηλεύονταν, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 70, στο Δαφνί. Από αυτό μεταφέρθηκαν, με το γνωστό τρόπο (τις γνωστές ‘καραβιές’ με τον αριθμό στο πέτο), στην ευρισκόμενη τότε στην ‘ακμή’ της «Λέρο» (στο ΚΘΛ). Το 1990-91, στα πλαίσια του προγράμματος «Λέρος Ι» (καν. ΕΟΚ 815/84), μεταφέρθηκαν, στα πλαίσια της συμμετοχής του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα, στον ξενώνα του Αιγάλεω, που ιδρύθηκε ακριβώς γι΄ αυτό το σκοπό (την αποιδρυματοποίηση του ΚΘ Λέρου). Τώρα, 20 χρόνια μετά, καταλήγουν εκεί απ΄ όπου ξεκίνησαν, στο Δαφνί. Δεν υπάρχει πιο αντιπροσωπευτική εικόνα και έκφραση της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» στην Ελλάδα από την διαδρομή αυτών των ανθρώπων. Και είμαστε μόνο στην αρχή.

Γι΄ αυτό, το να λέμε απλώς ότι η κατάρρευση των υπηρεσιών  ψυχικής υγείας, με την δραστική περικοπή της χρηματοδότησης, τις απολύσεις κλπ, σημαίνει «επιστροφή στη Λέρο», είναι μια εύκολη φράση εντυπωσιασμού και, ως εκ τούτου, ίσως και παραπλανητική. Γιατί είναι πάντα πολύ πιο εύκολο  να κραυγάζει κανείς και να καταγγέλλει έξω από μια ήδη κατασκευασμένη ‘Λέρο’ που όλοι καταδικάζουν (έχοντας μάλιστα συμμετάσχει με ποικίλους τρόπους στην κατασκευή της), από το να επερωτά και έμπρακτα ν΄ αμφισβητεί τις πρακτικές, την κουλτούρα και τις διαδικασίες των οποίων είναι φορέας και εντός των οποίων συμμετέχει η ελληνική (όπως και, στην πλειονότητά της, η ευρωπαϊκή) ψυχιατρική, οικοδομώντας την ‘Λέρο’ της κάθε εποχής. Είναι, για την ακρίβεια, επιστροφή στην προ της ‘Λέρου’ περίοδο, όταν οι πρακτικές και η κουλτούρα της ελληνικής ψυχιατρικής, θεσμικού εντολοδόχου του κράτους, εγκυμονούσαν, προετοίμαζαν και οικοδομούσαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης  - για τα οποίο, μάλιστα, μια ψυχίατρος που υπηρετούσε παλιά  εκεί, για χρόνια, είχε πει, την περίοδο του διεθνούς σκανδάλου: ‘γιατί μας κατηγορούν....εμείς τους δεχτήκαμε και τους περιθάλψαμε… αλλού θα τους είχαν κάνει σαπούνι»’, δείχνοντας πολύ παραστατικά τι ήταν η δημιουργία, από τον ελληνικό κράτος και την ελληνική ψυχιατρική, αυτής της αποθήκης εξόριστων ‘ψυχών και σωμάτων’, κατ΄ αναλογία των πιο ξακουστών στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης.

Στην πραγματικότητα, η ‘Λέρος’ (ένα, ας μη το ξεχνάμε, μεταπολεμικό δημιούργημα) δεν ξεπεράστηκε ποτέ στην ελληνική ψυχιατρική, ενώ, ταυτόχρονα, αυτό που εγκυμονείται και έχει ήδη μπει σε τροχιά, είναι κάτι πολύ χειρότερο από την όποια ‘Λέρο’ γνωρίσαμε μέχρι τώρα….


Φωτογραφία: Alex Majoli (Leros, 1994), Magnum Photos 


14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κρατικοδιαιτες μκο δεν θελατε.. για δηθεν καλυτερες υπηρεσιες κλπ κλπ....
τωρα πια ολοι αυτοι οι εταιρειαρχες το βγαλανε το παραδακι τους..το στειλαν και στην Ελβετια..και τα κλεινουν τα μαγαζακια τους..

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμή το σχόλιο του ανώνυμου στις 2.53 μμ: Όταν κάποιος χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο "άσχετος μα εμπαθής ξερόλας" τότε ακόμη και το ΕΚΕΨΥΕ κρατικοδίαιτη ΜΚΟ το βαφτίζει.
Ένας ακόμη ανώνυμος μεταξύ ανωνύμων

Ανώνυμος είπε...

να το πουμε κρατικοδιαιτο ΝΠΙΔ τοτε..
να σε φανταστουμε και εσενα ως ''επωνυμο''..
να καταπιουμε και τους χαρακτηρισμους πισω απο το φερεντζε της ανωνυμιας...

Ανώνυμος είπε...

Η εποχή που πετάνε τους ανθρώπους ξαναήρθε όπως ξαναήρθαν και οι απάνθρωποι.

Παναγιώτης Δήμου

koumparos είπε...

τα φον Λοβερδος και αν ειναι οι ΜΚΟ του βαθεος κρατους, εν καιρω πολέμου ειναι μακαβριες αστειότητες.
Η χώρα μας βρίσκεται σε πόλεμο και πρέπει να αναδιπλωθεί.
Άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους, δομές πρέπει να κλείσουν, ασθενείς θα πρέπει να χάσουν από το επίπεδο που βρίσκονται.
Ναι πρόκειται για πισωγύρισμα. Αν δεν θέλετε να δείτε την αλήθεια φίδι κολοβό θα σας φάει. Και καλά εσάς δεν σας νοιάζει και κάνετε 'αντίσταση' αλλά οι ασθενείς δεν φταίνε να βιώσουν την ηλιθιότητα σας.
Φτιάξτε μία επιτροπή συμβουλευτική του Υπουργείου βοηθώντας το, τι να κλείσει και πως και τι να συμπτύξει.
Κάνετε διαχείριση έκτακτης κατάστασης γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να θυσιάσετε κατακτήσεις.
Έτσι που οι απώλειες νάναι λιγότερες, ποιό δίκαια καταμερισμένες και σαφώς λιγότερη πίεση για τους ασθενείς.
Το κλάμα, οι απειλές, και τα παχιά τα λόγια τα μεγάλα εν καιρώ πολέμου προσφέρουν χαρά μόνο στην καταστροφή
Κουνηθείτε!!!!

Ανώνυμος είπε...

Για τον koumparo.

Μήπως είσαι koumbaros του Φον Λοβέρδου;

Ανώνυμος είπε...

H γυναίκα του Λοβέρδου άραγε θα βγεί σε εφεδρεία;

koumpare τι λες έμαθες τίποτα από τον κουμπαρο;

koumparos είπε...

δεν γνωριζω τη γυναίκα του Λοβερδου ούτε αν έχει οικογένεια.
Μετα χαράς όμως να γίνω κουμπάρος σε ανώνυμους
Να γνωριστούμε οικογενειακώς λοιπόν αν με προκρίνετε για κουμπάρο σας.
Ειμαι και πιστός στις κουμπαριές μου κρατώντας τις από αρχαιοτάτων χρόνων υποχρεώσεις που απορρέουν από το θεσμό

Ανώνυμος είπε...

Εχει δίκηο ο κουμπάρος!
Σοβαρή διαχείριση κρίσης και αποφυγή αριστεριστικών μελοδραμάτων και ηλίθια ειρωνικών σχολίων (10:33, 10:38)
Αλλιώς ΚΛΕΙΣΙΜΟ και το ότι θα μείνουν άνεργοι εξυπνάκηδες-χιουμορίστες σαν και εσάς είναι απολύτως αδιάφορο! Με τέτοια μυάλα, θα βρείτε δουλειά, σε κάποιο πρωινάδικο! Τι γίνεται με τους ασθενείς είναι το πρόβλημα!

koumparos είπε...

να αγιασει το στομα σου τελευταιε ανωνυμε
(ελπιζω να τα εννοεις)

Ανώνυμος είπε...

Τα περισσότερα τα εννοώ! π.χ. Αμφιβάλλω αν θα τους πάρουν σε πρωινάδικο, αν επαναλαμβάνουν τα ίδια ηλίθια καλαμπούρια, συνεχώς!

Ανώνυμος είπε...

Ακόμη και στα πρωινάδικα, έχουν Ανανεώσιμες Πηγές Ηλιθιότητας!

Ανώνυμος είπε...

τι περιμενατε να γινει με τοσα χρηματα που φαγανε; για πηγαινετε προς επαρχια μερια να δειτε τι γινεται

Ανώνυμος είπε...

Επειδή η επαρχία βρίσκεται παντού γύρω μας, μπορείς να μας προσανατολίσεις ώστε να ξέρουμε προς τα πού να πάμε να δούμε αυτούς που τα φάγανε; Επίσης, πώς θα καταλάβουμε πότε ένας έχει φάει χρήματα "προς επαρχία μεριά"; Ποια εξωτερικά χαρακτηριστικά έχει; Εσύ πώς τους ξεχωρίζεις από τους υπόλοιπους που δεν τα φάγανε;

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates