Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστολή του κ. Βαρουχάκη προς την κ. Καζαλόττι

  
Μετά τη δημοσίευση του άρθρου της Ελιζαμπέττας Καζαλόττι με τίτλο: “Οι εργολάβοι της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης” στην Ελευθεροτυπία και την ανάρτηση του psi-action με τίτλο: “Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης”, ο κος Χάρης Βαρουχάκης, ψυχίατρος και τ. Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ψ.Ν.Α. “Δαφνί”, απέστειλε στην κα Ελιζαμπέττα Καζαλόττι την παρακάτω επιστολή, η οποία προς το παρόν δεν έχει δημοσιευθεί ή απαντηθεί:


Ωρωπός, 5 Σεπτεμβρίου 2011

Προς

Την  Κυρία Ελιζαμπέττα Καζαλόττι


Κυρία Καζαλότtι

Την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου δημοσιεύσατε στην Ελευθεροτυπία με τίτλο «Οι εργολάβοι της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» τα όσα «αποκαλύπτει ο Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου, Διευθυντής Ψυχίατρος του Ψ.Ν.Α. για το Πρόγραμμα «Ψυχαργώς» και τον πακτωλό χρημάτων που διοχετεύτηκαν στις ΜΚΟ». Τα όσα δημοσιεύσατε έγιναν και αντικείμενο σχολιασμού στο διαδίκτυο.

΄Έχοντας στο παρελθόν μου σαράντα σχεδόν χρόνια μαχόμενης ψυχιατρικής νομίζω ότι θα ενδιέφερε και η δική μου μαρτυρία:

1. Τον κ. Μεγαλοοικονόμου γνωρίζω καλά. Εκτιμώ βαθύτατα την αφοσίωσή του στο έργο του και τους ψυχικά πάσχοντες και ξέρω καλά πόσο αποτελεσματικά εργάζεται για την εδραίωση μιας αληθούς ψυχιατρικής μεταρρύθμισης βασισμένης σε αρχές και αξίες. Διαφωνώ όμως μαζί του σε πολλά επί μέρους ζητήματα κυρίως όμως στον απόλυτο χαρακτήρα που δίνει στην αλήθεια των ιδεών του και στην ιδεολογική και πολιτική απόχρωση που έχουν οι εκάστοτε ισχυρισμοί του. Και που τον οδηγούν σε γενικεύσεις ή καταγγελίες που εφ’ όσον δεν γίνονται συγκεκριμένες και δεν αποδεικνύονται με αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένα στοιχεία καταλήγουν εναντίον της υπόθεσης για την οποία αγωνίζεται.

2. Δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται «μη κυβερνητικές οργανώσεις», τα εξ ολοκλήρου από το Κράτος –και συνήθως από το βαθύ αποκρουστικό και καταστροφικό κομματικό Κράτος– χρηματοδοτούμενα Ν.Π.Ι.Δ., που, όχι σπάνια, ιδιοτελώς διαχειρίστηκαν τα δημόσια χρήματα, που επίσης όχι σπάνια αφειδώς τους χορηγήθηκαν. Η αφανής εξ άλλου διαδικασία με την οποία επιλέχτηκαν από την εκάστοτε Κυβέρνηση και τους μικρομεσαίους κομματικούς ευνοούμενούς της, έκανε εύκολη την κάθε είδους διαπλοκή αυτών που έδιναν και αυτών που έπαιρναν και άφηνε έκθετους σε κάθε είδους υποψίες και εύκολες γενικεύσεις, ανθρώπους που ενεργούσαν με ανιδιοτέλεια και αληθινό και άδολο πάθος υπέρ των αρρώστων.

3. Το γεγονός όμως αυτό δεν με εμποδίζει να αναγνωρίσω ότι κάποιες από αυτές, και κυρίως τα πρώτα χρόνια, οργανώθηκαν από ανθρώπους με πλούσια ψυχιατρική γνώση και εμπειρία και που εργάστηκαν με ανιδιοτέλεια και επιτέλεσαν χρήσιμο και πολλές φορές πρωτοποριακό έργο.

Παραδέχομαι επίσης ότι οι συνθήκες ζωής των αρρώστων που ζουν στις δομές των λεγόμενων μη κερδοσκοπικών Ν.Π.Ι.Δ. –και παρ’ όλο που και σε αυτές έχει πλέον παγιωθεί η ασυλιακή νοοτροπία και πρακτική– είναι τώρα πολύ καλλίτερη από τη ζωή τους στα πανάθλια άσυλα που είχαν στηθεί εναντίον τους. Συνιστά πρόκληση στον κοινό νου οι ίδιοι που επέλεξαν την σπάταλη και αδιαφανή χρηματοδότηση του «Ψυχαργώ» να προβαίνουν τώρα στις μίζερες και ανερμάτιστες περικοπές. Πάντως δε η επιστροφή των αρρώστων στα άσυλα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εμπρόθετη εγκληματική ενέργεια.

4. Τις περί των λεγομένων μη κερδοσκοπικών Ν.Π.Ι.Δ. απόψεις μου, το Πρόγραμμα που ανελλήνιστα ονομάστηκε «Ψυχαργώς» όπως και τους λόγους για τους οποίους η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση εξέπεσε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, έχω εκθέσει έγκαιρα (και όταν άλλοι σιωπούσαν), δημόσια και πολλές φορές και έχω γνωστοποιήσει με αναφορές μου στα ανύδρωτα ώτα της εκάστοτε επί σαράντα χρόνια πολιτικής ηγεσίας. Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχουν σχετικές παρεμβάσεις μου στη «Ελευθεροτυπία», στα «Τετράδια Ψυχιατρικής» στην «Ψυχιατρική», στην ιστοσελίδα της Ε.Ψ.Ε. και αλλού.

5. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης που απειλεί ευθέως τους αρρώστους, τους παγιδευθέντες εργαζόμενους στις δομές και τα επίσης παγιδευθέντα Ν.Π.Ι.Δ. που λειτούργησαν ανιδιοτελώς και προσφέρουν χρήσιμο έργο, προτείνω ως άμεσα μέτρα:

5.1. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και κυρίως οι όχι λίγες ευθύνες έχοντες ψυχίατροι να αναστείλουν την κακοφωνία τους επί των διαφορών τους και να συντονίσουν τις ενέργειες και το λόγο τους επί των βασικών ζητημάτων που συμφωνούν και που είναι πολλά και αφορούν άμεσα και καίρια τη ζωή και τη μοίρα των αρρώστων.

5.2. Όλοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, να καταδικάσουν ρητά, απερίφραστα, δημόσια και έμπρακτα, την διαχρονικά απαράδεκτη μεταχείριση των ψυχικά πασχόντων και των νοητικά υστερούντων από την πολιτική ηγεσία του τόπου, που εσχάτως έλαβε και πάλι απειλητικές για την ηθική και βιολογική ύπαρξή τους διαστάσεις. Κάθε δε επαγγελματίας ψυχικής υγείας που συνεργάζεται με την Κυβέρνηση στις διάφορες επιτροπές ή άλλα Κυβερνητικά Όργανα να παραιτηθεί αμέσως, σε ένδειξη έντονης αντίδρασης και διαμαρτυρίας.

5.3. Να συγκροτηθεί Τριμερής Συντονιστική Επιτροπή για την Παρακολούθηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης από εκπροσώπους του Συνηγόρου του Πολίτη, της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Άμεσο έργο της Επιτροπής είναι να συντονίσει τις ενέργειες για να περισωθεί ό,τι μπορεί να περισωθεί και να αποτραπούν τα χειρότερα. Σκοπεύω μετά την έκκλησή μου προς τα τρία αυτά θεσμικά και απολαμβάνοντα την έξωθεν καλή μαρτυρία όργανα να επανέλθω σύντομα με συγκεκριμένες σκέψεις για τον τρόπο που θα μπορούσαν να συντονίσουν επωφελώς για τους αρρώστους τη δράση τους. (π.χ. επαναλειτουργία -και εμπλουτισμός της ομάδας εργασίας με εκπρόσωπο της ΕΕΔΑ και άλλα πρόσωπα κύρους και κοινής εμπιστοσύνης- που είχε συγκροτηθεί με τη συνεργασία του Συνήγορου του Πολίτη και της Ε.Ψ.Ε. και που το έργο της αχρηστεύτηκε μετά την απροσδόκητη και ατυχή απόφαση του τότε Συνηγόρου του Πολίτη, να πολιτευθεί, κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρέμβαση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών).

Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθω αν χρειαστεί.


Χάρης Βαρουχάκης
Τ. Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ψ.Ν.Α. «Δαφνί» 
 

5 σχόλια:

krncthl είπε...

Καλό ακούγεται! Εάν εξαιρεθεί η κάπως αποστασιοποιημένη και αόριστα "αρχηγική" διάθεση!
Βέβαια αυτή η επιτροπή θα είναι εθελοντική αν κατάλαβα καλά, γιατί αλλιώς...
Οντως, αυτό το 'ς' στο "Ψυχαργώς", ποτέ δεν το κατάλαβα!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο Κε Βαρουχάκη.Αλλά καλύτερα να δώσουμε το λόγο στους ασθενείς να πουν την άποψή τους.Αυτούς αφορά,φτάνει πια !!Πήξαμε στην επιστημονικούρα των ψυχιάτρων και του ιατροκεντρικού Ελληνικού κατεστημένου!!Τρίζουν τα κόκκαλα του Basaglia,με αυτά που ακούγονται εδώ.
VENCEREMOS!!

Ανώνυμος είπε...

Και για να μην ψάχνεστε ποιος είμαι,σας λέω πως ευτυχώς δεν είμαι ψυχίατρος,ούτε μέλος της Ε.Ψ.Ε. που ΜΠΡΡΡΡΡΡ αναφέρεστε πιο πάνω.Οι ΜΚΟ δεν χρειάζονται υποστηρικτές για το έργο που προσφέρουν?? 3 ή και 4 φορές ακριβότερο από το δημόσιο που κάποτε υπηρετήσατε.
Venceremos

Ανώνυμος είπε...

Ειναι καιρός να σταματήσουν οι κατηγορίες. Προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ειναι καιρός να σταματήσουν οι αοριστολογίες. Τα τελευταία χρόνια δεν ακούμε τίποτα άλλο. Στο μεταξύ η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και ό,τι έχει επιτύχει κινδυνεύει να μείνει πια κυριολεκτικά στις λέξεις. Αλήθεια ποιός πιστεύει ότι σε λίγο καιρό θα εξακολουθούν να λειτουργούν δομές (και δημόσιες) στη κοινότητα; Ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι ορατός. Ολη η σημαντική δουλειά που έχει γίνει από το '90 και μετά τινάζεται στον αέρα. Πόσο πια θα ασχολούμαστε με το πόσες ΜΚΟ είναι καλές και πόσες σκάρτες; Πόσο πια θα μπαίνουμε σε αυτό το λεκτικό παιχνίδι που εξυπηρετεί μόνο τους εκάστοτε υπουργούς υγείας και οικονομικών; Είναι τυχαίο ότι και οι δύο κυβερνήσεις παραμονή υλοποίησης περικοπών "έπαιζαν το χαρτί" των κακών ΜΚΟ; Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι εάν ήθελε η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα μπορούσε να είχε ελέγξει όλες τις ΜΚΟ. Οχι μία και δύο αλλά όλες. Οπως επίσης θα μπορούσε να είχε ελέγξει και τις δομές του δημοσίου. Ολοι εσείς που χρόνια δουλεύετε με τον ψυχικά ασθενή δεν σας θλίβει που άνθρωποι που ξέφυγαν από το ψυχιατρείο μπορεί να ξαναγυρίσουν εκεί πίσω; Οχι, τα ψυχιατρεία πρέπει να κλείσουν και το ξέρουμε όλοι. Δεν είναι ώρα λοιπόν για καυγάδες. Είναι ώρα για συστράτευση των ανθρώπων που πονάνε τον ψυχικά ασθενή είτε δουλεύουν σε ΜΚΟ, είτε στο Δημόσιο. Αλλα φαίνεται είναι εξαιρετικά δύσκολο, ίσως ακατόρθωτο να δουλέψουμε όλοι μαζί, αφήνοντας κατά μέρος τα προσωπικά, τα πολιτικά, τα κομματικά. Ας προσέχαμε και εμείς που πιστέψαμε ότι κάτι μπορούσε να γίνει.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το πιο πάνω κείμενο.Όντως είναι πολύ σκληρό που άνθρωποι έφυγαν κάποτε με τις καραβιές για Λέρο να χωνευτούν στο λοιμοκαθαρτήριο ,βρέθηκε μετά από αρκετά χρόνια ένα νησί(ξενώνες) σωτηρίας και μετά πάλι στην χαβούζα των ψυχιατρείων.Ούτε στα πιο τρελά όνειρα δεν συμβαίνει αυτό.Στο Δαφνί έρχεται κολλητός του Λοβέρδου να τα κάνει μαντάρα και στο Δρομοκαϊτειο ασχολούνται με το Χιώτικο κληροδότημα.Η π....να λούζεται λοιπόν και το χωριό καιγεται.Μην πω και για τους συνδικαλιστές τους πάντα πουλημένους.ΕΤΣΙ!! Οι ασθενείς στον τοίχο κολλημένοι με φάρμακα(να πάει και το εκπαιδευτικό?? ταξιδάκι στο Παρίσι ο γιατρούλης..)αλλά και μπόλικο δέσιμο να μην ενοχλούν την βάρδια που παίζει πασιέντζα..
http://youtu.be/QfcxTmbexqc(πολύ καλό τραγουδάκι για αυτούς που εξοντώνουν στο όνομα της επιστήμης!!!

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates