Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Σε επίσχεση εργασίας εργαζόμενοι και στις δομές Ψυχικής Υγείας της Ηπείρου

 
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΟΜΩΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 
ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ «ΠΥΞΙΔΑ»

Συνάδελφοι, το σωματείο μας ενώνει την φωνή του με τα υπόλοιπα σωματεία του χώρου και στηρίζει τον αγώνα 24 μελών του, τα οποία από την Δευτέρα 19/11/12 κατεβαίνουν σε επίσχεση εργασίας.

Συγκεκριμένα, από τον φορέα Ε.ΠΡΟ.Ψ.Υ.Η. επίσχεση εργασίας ξεκινούν:

α) 2 εργαζόμενοι στον Ξενώνα «Στα Γιάννενα»
β) 6 εργαζόμενοι στο Κέντρο Ημέρας «Σκυτάλη»
γ) 8 εργαζόμενοι στο Οικοτροφείο «Αστερισμός»
δ) 4 εργαζόμενοι στην Κινητή Μονάδα Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας
ε) 4 εργαζόμενοι στον Ξενώνα «Αμπελόκηποι»

Διεκδικούμε
  • Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας! Είμαστε απλήρωτοι από τον Ιούνιο!
  • Την άμεση πίστωση του ΚΑΕ 2544 με 90.000.000 ευρώ για να συνεχιστεί απρόσκοπτα και ομαλά το έργο που επιτελούμε εδώ και 2 δεκαετίες!
  • Μόνιμη επίλυση του ζητήματος της χρηματοδότησης των ΝΠΙΔ από κρατικά κονδύλια!

Οι αγώνες μας πρέπει να μαζικοποιηθούν και να κλιμακωθούν, χωρίς να μας σταματάει το τεχνητό δίλημμα «ή τζάμπα εργασία ή κλείσιμο δομών»  που προωθείται για να διασπάσει το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων! Το αργό και επώδυνο ξεπάστρεμα των ΝΠΙΔ που συντελείται τα τελευταία έτη είναι προτιμότερο;

Αρνούμαστε να καθόμαστε άπραγοι και να βλέπουμε τους ενοίκους μας να βγάζουν από την τσέπη τους για να καλύψουν βασικές βιοτικές ανάγκες και τους χρήστες των υπηρεσιών να χάνουν πολύτιμη ψυχοκοινωνική φροντίδα λόγω έλλειψης προσωπικού και κονδυλίων! Αρνούμαστε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε για να πάμε στην δουλειά μας και ταυτόχρονα να μην έχουμε, πολλοί από μας, να ζήσουμε τις οικογένειές μας! Αρνούμαστε να μένουμε απαθείς μπροστά σε αυτό το τεράστιο κοινωνικό και ανθρωπιστικό έγκλημα που συντελείται εις βάρος της ψυχικής υγείας!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - 
ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ - ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!

Σ.Ε.Δ.Ο.Ψ.Α.Α.Η «ΠΥΞΙΔΑ»
 

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η επισχεση γινεται αποκλειστικα και μονο για να πιεσουμε τον φορεα που εποπτευει και χρηματοδοτει ..."το υπουργειο υγειας" θεωρουμε οτι εινε αποκλειστικη ευθυνη του υπουργειου ....η ολη αβεβαιη κατασταση που ζουμε τα τελευταια χρονια . Ως ποτε θα στεκονται αδιαφορα μπροστα στα προβληματα μας και των ασθενων που εχουν την αναγκη υποστηριξης ολων μας . Που εινε το ελληνικο κρατος προνοιας ...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ!

Ανώνυμος είπε...

18/11/12
Διήμερη Κατάληψη στο Υπουργείο Υγείας
αναδημοσίευση από το Αριστοτέλους 17

Την Παρασκευή 16/11/2012, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του Υπουργείου Υγείας συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στην αίθουσα εκδηλώσεων της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου. Αφορμή στάθηκε η είδηση πως τουλάχιστον 68 συνάδελφοί μας τίθενται άμεσα σε διαθεσιμότητα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4093/2012 που ψήφισαν οι 153 βουλευτές Νέας Δημοκρατίας και Πασόκ (με τη στήριξη της ΔΗΜ.ΑΡ.).
Η συγκέντρωση των εργαζόμενων μετατράπηκε σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, Οι αντιρρήσεις των παραπάνω μελών βασίζονταν στη μη ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του Προεδρείου του Συλλόγου Εργαζομένων, λόγω απουσίας με άδεια ενός από τα εκλεγέντα μέλη. Παρόλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των παριστάμενων συναδέλφων (άνω των 250 κατά την έναρξη της συνέλευσης) αποφάσισε πως οι έκτακτες περιστάσεις, όπως διαμορφώνονται από τις επικείμενες απολύσεις των συναδέλφων αλλά και από όλα τα δεινά που φέρνει στις ζωές μας το Μνημόνιο 3, επιβάλλουν τη λήψη άμεσων αποφάσεων και την υπέρβαση των τυπικών κολλημάτων που επικαλούνταν τα εκλεγμένα μέλη. Εξάλλου, σύμφωνα με το ν. 1264/1982 και το κατασταστικό, το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο του Συλλόγου Εργαζομένων είναι η Γενική Συνέλευση.

Στη Γενική Συνέλευση παρενέβη ο Γενικός Γραμματέας Π. Καλλίρης, ο οποίος μας ανακοίνωσε ότι αυτή ήταν μια από τις πιο δύσκολες βδομάδες της ζωής του. Έκανε τα πάντα, όπως μας μετέφερε, προκειμένου να μην απολυθεί κανείς, αλλά δεν τα κατάφερε. Έτσι, από τους 68 εργαζόμενους που βρίσκονται στη λίστα που έχει στα χέρια της η πολιτική ηγεσία θα απολυθούν όλοι όσοι δεν πληρούν τα κοινωνικά κριτήρια που θέτει ο ν. 4093 για τις εξαιρέσεις από τις απολύσεις, αλλά και όσοι δεν καταφέρουν να μεταταχθούν σε νοσοκομεία. Ο Γενικός Γραμματέας δε διευκρίνισε πώς θα διασφαλιστεί η μη απόλυση των συναδέλφων που θα μεταταχθούν σε νοσοκομεία, στους οργανισμούς των οποίων δεν υπάρχουν πια κενές οργανικές θέσεις, αλλά διαβεβαίωσε ότι κανείς από αυτούς τους εργαζόμενους δε θα απολυθεί μέσα στο 2013. Αποχώρησε αρνούμενος να δεχτεί διευκρινιστικές ερωτήσεις και αποδοκιμαζόμενος από πολλούς συναδέλφους.
Αμέσως μετά, το λόγο πήραν εργαζόμενοι και εργαζόμενες που κατέθεσαν προτάσεις προς ψήφιση.
Η πρώτη πρόταση, που στηρίχτηκε από τους εκπροσώπους της Αυτόνομης Παρέμβασης και της ΠΑΣΚΕ, αλλά και από την πλειοψηφία των συναδέλφων που τοποθετήθηκαν στη συνέλευση, πρότεινε διήμερη κατάληψη της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου τη Δευτέρα 19/11 και την Τρίτη 20/11, τον ορισμό Επιτροπής Αγώνα για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, το συντονισμό με άλλα σωματεία και την εκπροσώπηση των εργαζόμενων, καθώς και τη διεξαγωγή νέας Γενικής Συνέλευσης την Τρίτη 20/11.
Μέλος της ανεξάρτητης παράταξης ΣυνΈνωση πρότεινε τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι να απέχουν από τα καθήκοντά τους, χωρίς να αποφασιστεί απεργία, στάση εργασίας ή κατάληψη. Ο συνάδελφος που πρότεινε το παραπάνω επικαλέστηκε για άλλη μια φορά την έλλειψη νομοτυπίας της διαδικασίας.
Η τελευταία πρόταση που κατατέθηκε προς ψήφιση πρότεινε να μείνει ανοιχτό το Υπουργείο για να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι που πληρούν τις προϋποθέσεις εξαίρεσης από τις απολύσεις να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Όλες οι τοποθετήσεις και οι προτάσεις προς ψήφιση τόνιζαν την ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες ανάδειξης προεδρείου.
Η πρώτη πρόταση υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Η δεύτερη δεν πήρε καμία ψήφο και η τρίτη πήρε 2 ψήφους.
Η Επιτροπή Αγώνα των εργαζόμενων του Υπουργείου Υγείας καλεί τους συλλόγους εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα ακυρώσουν την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών που διαλύουν τις ζωές μας. Καλούμε να στηρίξετε τις κινητοποιήσεις μας και να έλθετε στη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 20/11 στις 11.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας. Θα παραστούμε σαν επιτροπή αγώνα σε όλες τις κινητοποιήσεις άλλων συλλόγων εργαζομένων που έχουν στόχο το συντονισμό των αγώνων των εργαζόμενων και ανέργων.

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις, για να είμαστε σοβαροί, ότι θα πετύχουμε αλλά πρέπει να παλέψουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους ,να σταματησουμε απλα να ειμαστε παθητικοι. Αυτη είναι η μαζική επίσχεση εργασίας σε όλη την Ψυχική Υγεία τώρα. Μόνο έτσι θα εκθέσουμε οριστικά το πρόβλήμα και θα το παραδώσουμε στα χέρια όσων το δημιούργησαν, του Υπουργείου δηλαδή.Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εργαζόμενοι και ωφελούμενοι δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τη σημερινή εικόνα στο χώρο μας.

Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι αν δεν αντιδράσουμε όλη αυτή η καταιγίδα θα περάσει από πάνω μας γιατί δεν θα σταματήσουν να κόβουν λεφτά, δεν θα σταματήσουν να κόβουν δικαιώματα.
Πολλοί συνάδελφοι το σκέφτονται και αμφιταλαντεύονται μεταξύ του καθήκοντος και της ανάγκης να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Είναι απόλυτα κατανοητό και λογικό αλλά όσο το σκεφτόμαστε διευκολύνουμε το Υπουργείο να μην παίρνει καθαρή θέση, να αφήνει την κατάσταση να μαραζώνει με τον κίνδυνο να σβήσει άδοξα. Αν μπει το 2013 και φτάσουμε ίσως και 10 μήνες απλήρωτοι τότε και κουρασμένοι θα είμαστε και τόσα πολλά προβλήματα θα έχουν συσσωρευτεί που η διέξοδος θα φαντάζει πραγματικά αδύνατη.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με το παραπάνω σχόλιο..Δεν μπορεί ένας θεραπευτής να είναι απλήρωτος και απαξιωμένος για χρόνια..δεν γίνεται έτσι θεραπεία, ούτε ψυχοκοινωνική αποκατάσταση..ο αγώνας για την επιβίωση σε καταβάλλει και δεν έχεις ενέργεια για να κάνεις τη δουλειά σου, για να συνεχίσεις να υπηρετείς το όραμα της μεταρρύθμισης..η ψυχική υγεία δεν μπορεί να συνεχίζει να στηρίζεται στην καλή θέληση και τον εθελοντισμό των εργαζομένων, ούτε στα παζάρια εκταμίευσης έξτρα κονδυλίων από άσχετους οργανισμούς όπως ο ΕΟΦ..
όλοι πρέπει να κατανοήσουμε αλλά και να αποδεχτούμε ότι το ΥΥΚΑ δεν θα σταματήσει να πετσοκόβει την ψυχική υγεία, όσο και αν με απλήρωτη εργασία κρατάμε στις πλάτες μας ένα καταρρέον σύστημα..
η μόνη λύση είναι οι κοινοί αγώνες και η μαζικοποίησή τους!
όσο για την κατηγορία που κάποιοι φορείς σπεύδουν να ρίξουν στα μούτρα μας, ότι παρατάμε τους αβοήθητους και ευάλωτους ενοίκους και ωφελούμενους κατά την επίσχεση,η καθολική ευθύνη είναι του ΥΥΚΑ, η σκληρότητα, η αδιαφορία, η έλλειψη πολιτικής βούλησης και η καταστροφή του κοινωνικού κράτους είναι αυτά που θέτουν τους ωφελούμενους σε τεράστιο κίνδυνο και όχι οι αγώνες των εργαζομένων!
βαστάτε γερά!!!

Αγγελική Παπαμιχαήλ
νοσηλεύτρια στον ξενώνα "Στα Γιάννενα"

Ανώνυμος είπε...

δυστυχως ειμαστε πολυ λιγοι αυτοι που βασταμε στους περισσοτερους τρεμει το φυλλοκαρδι τους σκυβουν το κεφαλι τους σαν δουλοικι ετσι τραβαμε αυτα που τραβαμε

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates