Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, με επιστολές της προς τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Υγείας Α. Λυκουρέντζο, τονίζει την αναγκαιότητα της χρηματοδότησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όχι μόνο για θεραπευτικούς και ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και για οικονομικούς, αφού το κόστος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από την έλλειψη υπηρεσιών αναμένεται να είναι πολλαπλάσιο από αυτό που απαιτείται για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Ακολουθεί η επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα
Αθήνα 19/12/2012
Αρ. Πρωτ. 235
Κύριο Γιάννη Στουρνάρα
Υπουργό Οικονομικών
Κύριε Υπουργέ,
Σας γράφουμε σήμερα, εκπροσωπώντας τους περίπου 1600 Έλληνες ψυχιάτρους της χώρας μας για να σας ενημερώσουμε για ένα θέμα μεγάλης σημασίας που αφορά όχι εμάς ως επαγγελματική ομάδα αλλά τους συμπολίτες μας με ψυχικά προβλήματα που έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε.
Είναι γνωστό σε όλους, κ. Υπουργέ, ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, μια από τις κατ’ εξοχήν θιγόμενες ομάδες του πληθυσμού είναι η ομάδα των ατόμων με ψυχικά προβλήματα καθώς και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που δυνητικά θα εμφανίσουν ψυχικά προβλήματα κάτω από την επίδραση του σοβαρού ψυχοκοινωνικού στρες που συνεπάγεται η τρέχουσα οικονομική κρίση.
Κάτω από τις συνθήκες αυτές, θα ανέμενε κανείς να διατεθούν ηυξηµένα κονδύλια για την αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων και κυρίως για την προφύλαξη του πληθυσμού από ψυχικά προβλήματα. Αυτό που διαπιστώνουμε όμως είναι ότι υπάρχει, αντιθέτως, μεγάλος περιορισμός των κονδυλίων που διατίθενται για την ψυχική υγεία.
Αντιλαμβανόμαστε, βεβαίως, την κρισιμότητα των καταστάσεων και τον αγώνα που εσείς και άλλοι συνάδελφοί σας κάνουν για να μπορέσει πάλι η χώρα να βρει τον βηματισμό της.
Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι υπάρχει σωρεία ενδείξεων που προκύπτουν από καλής μεθοδολογίας μελέτες που συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ΕΠΕΝ∆ΥΣΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΠΩΦΕΛΗΣ (cost-effective). Το μικρό κόστος που θα απαιτηθεί για να κρατηθεί η λειτουργία των δομών ψυχιατρικής φροντίδας σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο θα αποδώσει µακροχρονίως. Πολλαπλάσιο θα είναι το κόστος που θα απαιτηθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν αν τώρα δεν διατεθούν τα σχετικά μικρά ποσά που απαιτούνται για την θεραπεία των ψυχικώς ασθενών και για την πρόληψη ψυχοπαθολογίας των μελλοντικών ασθενών (που ασφαλώς θα προκύψουν αν δεν υιοθετηθεί η πολιτική που προτείνουμε).
Είμαστε στη διάθεσή σας για συνεργασία στο θέμα αυτό που το θεωρούμε κομβικής σημασίας για την υπόθεση της ψυχικής υγείας στη χώρα μας. Μπορούμε να σας διαθέσουμε την σχετική βιβλιογραφία που πιστεύουμε ότι θα σας πείσει ότι η επένδυση στην ψυχική υγεία είναι οικονομικά επωφελής (π.χ. Wahlbeck K and Mc Daid D. Actions to alleviate the Mental health impact of the economic crisis, World Psychiatry 2012, 11, 139-145, Christodoulou GN. Depression as a consequence of the Economic crisis. Packet of material for the World Mental Health Day 2012, World Federation for Mental Health, 2012, Mc Daid D, Park A-L. Investing in Mental health and Well-being: findings from the Data Prev Project. Health Promot. Int. 2011, 26 (syppl.1) I 108-139).
Μπορούμε επίσης να σας εκθέσουμε και την δική μας προσωπική μαρτυρία για την ακρίβεια των όσων υποστηρίζουμε.
Με την βεβαιότητα ότι θα θελήσετε να ασχοληθείτε με το σοβαρό αυτό θέμα εκ παραλλήλου με τα εξ’ ίσου σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζετε στην παρούσα δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος καθώς και η Υφυπουργός κα Φωτεινή Σκοπούλη (προς τους οποίους κοινοποιούμε την παρούσα επιστολή) είναι σύμφωνοι και αλληλέγγυοι με τις παραπάνω εκτιμήσεις και θα συναινέσουν στο αίτημά μας που εκτίθεται παραπάνω.
Περιμένοντας την ανταπόκρισή σας στο αίτηµά μας.
Με τιμή
Για την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία
Ο Πρόεδρος, καθηγητής Ι. Γκιουζέπας
Ο Γ. Γραμματέας, Κων/νος Κόντης
Η Επιστολή της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα εδώ
Η Επιστολή της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας προς τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο εδώ
Η Επιστολή της Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής προς τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο εδώ
2 σχόλια:
Η απόφαση της ΕΨΕ να παρέμβει υπέρ των ψυχικά πασχόντων είναι αναμφίβολα σημάδι ευοίωνο.
Ελπίζω ότι η ΕΨΕ θα συνεχίσει προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την αξιοποίηση των πόρων. Αυτά που επανειλημμένα έχω προτείνει ή άλλα κατά την κρίση της καλλίτερα.
Τα συγκεκριμένα παραδείγματα αδιαφανούς , σπάταλης και υπέρ των ευνοουμένων της εκάστοτε αδίστακτης επικυριαρχούσας και αλαζονικής κομματοκρατορίας, που της είναι γνωστά, θα τη βοηθήσουν να απαιτήσει τέτοια φαινόμενα να στιγματιστούν και να σταματήσουν.
Περιμένω επίσης ότι η ΕΨΕ θα πάρει επίσημη θέση και στο ζήτημα των ναζιστικής έμπνευσης ιδεών για στείρωση και ευθανασία ανθρώπων.
Κάποιες ακόμη παρατηρήσεις :
1. Η επίκληση οικονομικής φύσεως επιχειρημάτων του τύπου « Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΠΩΦΕΛΗΣ( cost – effective) είναι ενδεχόμενο να αποδυναμώσει ηθικά τη θέση μας.
Οι Υπηρεσίες Υγείας ( και όχι μόνο Ψυχικής ) έχουν βέβαια κόστος Όμως η Ζωή, η Υγεία και η Αξιοπρέπεια των ανθρώπων και μάλιστα εκείνων που βρίσκονται σε θέση αβοήθητη δεν αποτιμώνται σε χρήμα και δεν κοστολογούνται. Αυτή την ίσως λεπτή αλλά καίρια διαφορά μάλλον δεν αντιλαμβάνονται εκεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Αλλά αλλοίμονο εάν δεν τη γνωρίζουν ούτε στο Υπουργείο Υγείας. Εκεί η συζήτησή μας πρέπει νομίζω να αναβαθμιστεί και να επικεντρωθεί σε υψηλότερο επίπεδο, στο χώρο των ηθικών αξιών.
2. Κατανοώ την ευγένεια και τις φιλοφρονήσεις μιας επιστολής προς Υπουργούς. Όμως οι διατυπώσεις που προτιμήθηκαν θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ή έστω να παρερμηνευθούν ως πολιτική στήριξη της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί – μεταξύ των οποίων υποθέτω και συνάδελφοί μας- που δεν πιστεύουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αναγκαία αλλά αντίθετα τα θεωρούν καταστροφικά και επίσης που πιστεύουν ότι δεν τους πρέπει ο έπαινος για τον αγώνα που κάνουν εκεί στην Κυβέρνηση , αλλά μάλλον ο ψόγος αφού, κατά τη δική τους γνώμη , η πολιτική της Κυβέρνησης δεν οδηγεί στο «να βρει η χώρα το βηματισμό της» αλλά στη πλήρη εξαθλίωση του λαού της.
3. Και ακόμη μια παρατήρηση. Δεν έπρεπε η ΕΨΕ να δηλώσει ότι η παρέμβασή της «..δεν αφορά εμάς ως επαγγελματική ομάδα». Γιατί η ΕΨΕ οφείλει να υπερασπίζεται και τα επαγγελματικά συμφέροντα των μελών της και των συνεργατών μας ακόμη και τα στενά οικονομικά, προπαντός όμως εκείνα που αφορούν τις συνθήκες άσκησης του επαγγέλματός τους. Αυτές οι συνθήκες έχουν καταστεί άθλιες , στερούν τους συναδέλφους μας από τους αναγκαίους πόρους για την επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους και βέβαια από οποιαδήποτε ηθική ικανοποίηση , αφού ασκούν το λειτούργημά τους σε περιβάλλον ευτέλειας και ντροπής θεραπευτών και θεραπευομένων. Τέτοιες δηλώσεις εξ άλλου αποδυναμώνουν τα επιχειρήματά μας στη διένεξή μας με τον ΠΙΣ και τα καμώματα της εκεί κομματικής επικυριαρχίας και συναλλαγής.
Χάρης Βαρουχάκης
Εκεί που φτάσαμε θα κοστολογείται και ο ψυχικός πόνος, κύριε Βαρουχάκη.
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.