Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Η Ψυχική Υγεία συμμετέχει στην απεργία



Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ


Στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ της ΓΣΕΕ στις 24 Φεβρουαρίου 2010

Αθήνα, 22-2-2010

Το Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο.) συμμετέχει στην απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς μέρα με τη μέρα η κυβέρνηση εξαγγέλλει όλο και πιο σκληρά μέτρα με πάγωμα-μείωση μισθών, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αλλά και απειλές για ακόμα χειρότερα μέτρα, όπως κόψιμο του 14ου μισθού, απελευθέρωση των απολύσεων κτλ, που θα επωμιστούν όλοι όσοι καθόλου δεν έφταιξαν για την χρεοκοπία της χώρας μια και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων μένουν στο απυρόβλητο (οι προηγούμενες κυβερνήσεις Σημίτη-Καραμανλή μείωσαν τον ανώτατο συντελεστή φορολογίας των κερδών τους από το 45% σε 25%, και αυτό δεν αλλάζει). Με τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην πρώτη απεργία και στις διαδηλώσεις θα δώσουμε έμπρακτο μήνυμα πως αντιτιθέμεθα στα μέτρα που γονατίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του ήδη γονατισμένου κόσμου.

Η κρίση της ψυχικής υγείας που ζούμε όλα τα τελευταία χρόνια και κυρίως από το 2005 δε θα βρει εύκολα τη λύση της καθώς και στον τομέα αυτό δε βλέπουμε καμία ουσιαστική αλλαγή παρά τις προεκλογικές «δεσμεύσεις» του ΠΑΣΟΚ για το αντίθετο. Σήμερα, οι εργαζόμενοι σε φορείς Ψυχικής Υγείας (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου) που λειτουργούν με χρηματοδότηση και εποπτεία από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι απλήρωτοι για τρεις μήνες και η μιζέρια στους χώρους εργασίας είναι πιο έντονη από ποτέ. Η υποχρηματοδότηση στην ψυχική υγεία άρχισε πολύ προτού ξεσπάσει η παρούσα διεθνής οικονομική κρίση αλλά δε μπορούμε να ανεχτούμε και πάλι να την πληρώσουν οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί της κοινωνίας μας όπως οι ψυχικά ασθενείς και όλοι όσοι τους υπηρετούμε. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες των Υπουργείων τόσο για την έγκριση όσο και την εκταμίευση των χρημάτων είναι με σκανδαλώδη τρόπο αργές που εντείνουν την ανασφάλεια των ασθενών και εξουθενώνουν επαγγελματικά τους εργαζόμενους. Καμία έκφραση καλής πρόθεσης ή διαβεβαίωσης της πολιτικής ηγεσίας ότι στηρίζουν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας δεν είναι πειστική όταν με τις επιλογές της προκαλεί εξαθλίωση και χάος. Παρόλη την πίεση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και των συμφωνιών που έχουν γίνει με το ελληνικό κράτος για την ψυχιατρική μεταρρύθμισης δεν έχουν προχωρήσει προς την επίλυση των τραγικών προβλημάτων του συγκεκριμένου χώρου. Η Ελλάδα βρίσκεται από τον Μάιο του 2009 σε επιτήρηση από την Κομισιόν σχετικά με την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Μένει σε εμάς, τους εργαζόμενους, τις οικογένειες των ασθενών και τους ίδιους τους ασθενείς να μην ανεχτούμε άλλο αυτή την εξαθλίωση.

Δεν θα ανεχτούμε άλλο ούτε την κακοδιαχείριση, ούτε την εργοδοτική ασυδοσία (απολύσεις, εκβιασμοί, κόψιμο νόμιμων αποδοχών) των όποιων διοικήσεων των φορέων ψυχικής υγείας για αυτό και διεκδικούμε να συμμετέχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης αλλά και σε ζητήματα που αφορούν την ποιότητα της θεραπευτικών μας υπηρεσιών.

Για όλα τα παραπάνω είναι επιτακτική ανάγκη να διεκδικήσουμε όλοι μαζί και ενωμένοι με ευκαιρία της απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ στις 24-2-2010 τόσο τα δικά μας ξεχωριστά αιτήματα όσο και τα μεγάλα και κοινά αιτήματα που θέτει το σύνολο των εργαζομένων σε αυτή τη χώρα και όχι μόνο. Στόχος μας αυτή η απεργία να αποτελέσει την αρχή των αγώνων μας για το νέο έτος, μια και η επιδείνωση της καθημερινότητας θα είναι όπως όλα δείχνουν ταχύτατη.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην Ψυχική Υγεία, και όσους άλλους θέλουν, σε προσυγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 9:00 το πρωί διεκδικώντας και συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Στη συνέχεια θα πορευτούμε με τους υπόλοιπους απεργούς προς τη Βουλή.

Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο
Η Πρόεδρος,
Αγγελική Συλλιγαρδάκη
Η Γραμματέας, Μαρία Αντωνίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates