Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Μια ιστορία χωρίς τίτλο, μέσα από το φωτογραφικό φακό

"Η φωτογραφία μπορεί να κατανοήσει την ουσία ενός θέματος όταν δεν ασκεί κριτική, τότε η πραγματικότητα αντανακλάει στην εικόνα τον χαρακτήρα του φαινομένου ως καθαρή περιγραφή..."

"...Ο αδερφός μου Γιάννης γεννήθηκε το 1974 με σύνδρομο Down και πέθανε στην ηλικία των 6 ετών. Οι γονείς μου όταν γεννήθηκε είχαν άγνοια και δεν βρήκαν τον τρόπο να κατανοήσουν τι τους συνέβει. Το οικογενειακό περιβάλλον τους αντιμετώπισε ως υπεύθυνους. Κάποιος γιατρός της εποχής τους μίλησε για ευθανασία. Όσες πληροφορίες γνώριζαν μιλούσαν για ιδρυματοποίηση και απομάκρυνση από την οικογένεια. Τελικά βρήκαν ένα ίδρυμα στην Κηφισιά όπου έζησε ο αδερφός μου μέχρι και τον θάνατο του από καρδιακή ανεπάρκεια. Έτσι δεν μεγαλώσαμε μαζί, εκτός από κάποιες επισκέψεις στο σπίτι και στο ίδρυμα. Έπειτα δεν συζητήθηκε ποτέ ανάμεσά μας, οι γονείς μου δεν βρήκαν τον τρόπο να εκφραστούν, και εγώ δεν βρήκα πουθενά ένα ερέθισμα για να έχω μια ελάχιστη απάντηση. Τότε ήμουν 5 ετών..."

"...Έπειτα από 20 χρόνια έχοντας την πρόθεση να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου, διαπίστωσα οτι θα ήθελα να μάθω περισσότερα. Ακολούθησα το πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας της Ευρώπης - E.V.S - και εργάστηκα έξι μήνες στο Βέλγιο στον οργανισμό Het Roerhuis για άτομα με νοητική αναπηρία. Η εμπειρία μου και οι επαφές που δημιουργήθηκαν μου έδωσαν το δικαίωμα να πραγματοποιήσω το φωτογραφικό έργο "untitled history". Είναι μια αναφορά στους τρόπους μεταχείρισης των ανθρώπων που έχουν βιώσει τον εγκλεισμό εξαιτίας της ιδιότυπης φυσικής τους κατάστασης και παρουσιάζεται σε δύο μέρη:

Το πρώτο μέρος αφορά την παρουσίαση του Μουσείου Dr.Guislain στην πόλή Ghent του Βελγίου όπου είναι αφιερωμένο στην ιστορία της ψυχιατρικής μεταχείρισης. Άνθρωποι που έζησαν έγκλειστοι σε άσυλα και ιδρύματα λόγο ψυχικών, νοητικών ή κινησιακών ιδιαιτεροτήτων και μέσω της επιστημονικής εμπειρίας και της εκκλησιαστικής διδαχής έγινε η προσπάθεια κατανόησής τους. Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν τα εργαλεία και τις μεθόδους προσέγγισης τα προηγούμενα χρόνια.

Το δεύτερο μέρος αφορά τον οργανισμό De Kreek, όπου οργανώνει καλοκαιρινές κατασκηνώσεις τέχνης και έκφρασης και χρησιμοποιεί το θεατρικό παιχνίδι, τη ζωγραφική, τον χορό και τη σωματική επαφή για να δημιουργήσει επίπεδα επικοινωνίας του αισθητού με τις ίδιες ομάδες ανθρώπων. Οι φωτογραφίες περιγράφουν το πλήθος των δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη της προσωπικότητας των συμμετεχόντων.

Ο εγκλεισμός αποτρέπει στον άνθρωπο να αναγνωρίσει τη φύση του και τις ιδιότητές της. Χρειάζεται να θέλει κάνεις δει τον άνθρωπο ως έχει για να να ξεπεράσει τις ιδέες που υποψιάζεται για αυτόν."

Παναγιώτης Λάμπρου

Σας προτείνουμε να δείτε το video που παρουσιάζει τη δουλειά του Παναγιώτη Λάμπρου και να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του: www.panayiotislamprou.com

5 σχόλια:

χαρη είπε...

πολύ ωραία...
τριγύρισα αρκετά στην ιστοσελίδα, και σκοπεύω να ξαναπάω.
πολύ ωραία δουλειά, μερσί psi-a για το ποστ :)

Georges Salameh είπε...

Ekseretiki doulia...
kai to blog episis!

kali sineXia.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

χάρη, να είσαι καλά και ...να ξαναπάς γιατί έχει ενδιαφέρον η δουλειά του Παναγιώτη Λάμπρου

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

georges salameh, καλώς ήρθες από τα μέρη μας και σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

Panayiotis Lamprou είπε...

XYZ Outlet #3: Panayiotis Lamprou - Photos from "Untitled History" | Tuesday January 18th 2010, from 20.00 to 21.00 | Perdika 8 & Achileos, Metaxourgeio

check at: http://www.xyzprojects.org/2011/01/xyz-outlet-3-panayiotis-lamprou-photos.html

1 – What is normal?

0 – Normal is the expression.

XYZ are proud to present photographs from “Untitled History" by Panayiotis Lamprou, in an installation that reacts to the peculiar space of XYZ Outlet, baring the traces of previous actions. Six images are juxtaposed, hinting, sometimes sensitively and sometimes unflinchingly, at exclusion and humanitarianism, the “filter” of logic and the language of emotion.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates