Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Πεπραγμένα της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές


Η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές εξέδωσε την ετήσια έκθεση πεπραγμένων. Σε αυτή την έκδοση, συμπεριλαμβάνονται έγγραφα που απήθυνε η Ειδική Επιτροπή σε φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα, μετά από επισκέψεις που πραγματοποίησε σε δομές ψυχικής υγείας της χώρας μας.


Πιστεύουμε ότι τα έγγραφα της Ειδικής Επιτροπής έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσθέτουν πληροφορίες για διάφορα θέματα με τα οποία έχουμε ασχοληθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις μας.

Παραθέτουμε, λοιπόν, τον πρόλογο της έκδοσης και τον σύνδεσμο για να “κατεβάσετε” το αρχείο σε μορφή pdf . Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ειδική Επιτροπή υπέβαλε την παραίτηση της στις 13 Οκτώβρη 2009, μετά από αίτημα της Υπουργού Υγείας, και ακόμα δεν έχει επανασυσταθεί.

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ειδική Επιτροπή
Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές

Η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές συνεστήθη κατ' εφαρμογή του άρθρου 2 του Ν. 2716/1999 ( βλ. προσάρτημα) και ξεκίνησε τη λειτουργία της το έτος 2000. Επαναλειτούργησε, υπό την παρούσα της σύνθεση, το Σεπτέμβριο 2005. Τα ενεργά μέλη της κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2008-Σεπτεμβρίου 2009 (4° έτος της νέας Ειδικής Επιτροπής) ήταν τα εξής:

Βλάσης Τομαράς, αν. καθηγητής ψυχιατρικής ΕΚΠΑ (πρόεδρος), Δημήτριος Γεωργιάδης, παιδοψυχίατρος, Αικατερίνη Μαρκετάκη-Λεβεντογιάννη, νομικός, Κωνσταντίνος Κατάκης-Καρουκανίδης, ψυχολόγος, Χριστούλα Αθανασοπούλου-Σγουροπούλου και Ιουλία Επιόγλου, κοινωνικοί λειτουργοί, Αθανασία Ζέρβα και Γεώργιος Γιαννουλόπουλος, εκπρόσωποι των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και Θεοδώρα Ιωάννου, γραμματέας. Ο κ. Γ. Γιαννουλόπουλος παραιτήθηκε με έγγραφη δήλωση του την 18-03-2009 και την κα Α. Ζέρβα αναπλήρωσε η κα Μ. Κουκάρα προς το τέλος του 4ου έτους της θητείας της νέας Ειδικής Επιτροπής.

Στο διάστημα που καλύπτουν τα ανά χείρας Πεπραγμένα (4° έτος) η Ειδική Επιτροπή «άνοιξε» για πρώτη φορά το χώρο της ιδιωτικής ψυχιατρικής επισκεπτόμενη το συγκρότημα των ψυχιατρικών κλινικών της Θεσσαλονίκης. Οι προβληματισμοί από την επίσκεψη αυτή, που καταγράφονται εδώ (σελ. 9-13), νομίζουμε ότι είναι άξιοι προσοχής, ιδιαίτερα από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ).

Για πρώτη, επίσης, φορά η Ειδική Επιτροπή επισκέφθηκε Ψυχιατρικό Τμήμα Γενικού Νοσοκομείου (Γ.Ν.Α. «Γ Γεννηματάς») (σελ. 14-16). Με την ευκαιρία της επίσκεψης στο οικοτροφείο «Ευρύκλεια» η Ειδική Επιτροπή διατύπωσε προτάσεις που αφορούν το συνολικό πρόβλημα των κενών θέσεων-κλινών στις στεγαστικές δομές, τον τρόπο πλήρωσης τους και μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η ιδρυματοποίηση των στεγαστικών δομών (σελ. 17-20). Οι προτάσεις αυτές υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή Ψυχικής Υγείας του ΚΕΙΥ και είχαν απήχηση και στο ΥΥΚΑ. Ωστόσο το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο μέχρι σήμερα (Μάρτιος 2010).

Στην περίπτωση του οικοτροφείου «Αργώ» η Ειδική Επιτροπή παρενέβη με αποκλειστικό γνώμονα την ασφάλεια και την αξιοπρεπή στέγαση των ενοίκων - ασθενών. Η εξέλιξη της υπόθεσης μοιάζει να δείχνει όπ η στάση αυτή μπορεί εύκολα να εξοβελιστεί από συνδικαλιστικές ή και πολιτικές πρακτικές (σελ. 32-40).

Γιο τα ανά χείρας Πεπραγμένα επιλέχθηκαν τα έγγραφα της Ειδικής Επιτροπής που έχουν γενικότερο ενδιαφέρον και συνοδεύονται από έγγραφα ανταπόκρισης των φορέων στους οποίους είχαν απευθυνθεί. Θεωρήσαμε ότι αυτό είναι χρήσιμο προκειμένου να φωτιστεί, έστω και αμυδρά, το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή καλείται να ασκήσει το έργο της.

Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότερα πρόσωπα και φορείς απευθύνονται στην Ειδική Επιτροπή για συμβουλή, γνωμοδότηση ή και παρέμβαση. Είναι εξίσου, όμως, γεγονός ότι η ανταπόκριση των φορέων, αλλά και του ΥΥΚΑ, στις προτάσεις και συστάσεις της είναι περιορισμένη. Τέλος, παραμένουμε στη διαπίστωση ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στο κεφάλαιο του σεβασμού των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχική διαταραχή στη χώρα μας.

Η Ειδική Επιτροπή δεν ολοκλήρωσε την πενταετή (κατά το νόμο) θητεία της: Με τα έγγραφα της Υπουργού Υγείας (9-10-2009) και της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης του ΥΥΚΑ (12-10-2009) ζητήθηκε η παραίτηση των συλλογικών οργάνων. Ανταποκρινόμενη στο αίτημα, η Ειδική Επιτροπή υπέβαλε την παραίτηση της την 13-10-2009. Πιστεύουμε ότι συντρέχουν σημαντικότατοι λόγοι για την επανασύσταση της και μάλιστα σύντομα και με ισχυρότερη σύνθεση.

Αθήνα, Μάρτιος 2010

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής

*Τα ανά χείρας, ετήσια Πεπραγμένα εκδίδονται από την Ειδική Επιτροπή (ως έχει εκ του νόμου υποχρέωση),παρότι οι διοικητικές διαδικασίες για τη χρηματοδότηση της έκδοσης είναι μέχρι στιγμής (Μάρτιος 2010) άκαρπες.

Από τον παρακάτω σύνδεσμο, τον οποίο βρήκαμε στο mentalhealth-law, μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο:

Πεπραγμένα Ειδικής Επιτροπής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates