Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Η εγκατάλειψη της Ειδικής Αγωγής

Τα Κέντρα και Εργαστήρια Ειδικής Αγωγής φαίνεται ότι είναι τα επόμενα "θύματα" της κυβερνητικής πολιτικής. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για διαστήματα που φτάνουν και τους έξι μήνες, με αποτέλεσμα να απειλείται η λειτουργία των λιγοστών κέντρων και εργαστηρίων που παρέχουν εκπαίδευση και κατάρτιση σε παιδιά και νέους με ειδικές ανάγκες.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. και η Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ, σε κοινή ανακοίνωσή τους, εκφράζουν τους φόβους τους για το μέλλον των Κέντρων και Εργαστηρίων Ειδικής Αγωγής:

"Υποστηρικτικοί φορείς, που μέχρι σήμερα λειτουργούν με τις αγωνιώδεις προσπάθειες και την αυταπάρνηση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των ατόμων με βαριές αναπηρίες και το φιλότιμο, σε πολλές περιπτώσεις, των εργαζομένων, κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο. Σε πολλά γνωστά Κέντρα όπως: «Θεοτόκος», «Μαργαρίτα», «Ερμής», οι εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι εδώ και μήνες. Οι επιχορηγήσεις όλων αυτών των φορέων μειώθηκαν δραστικά το έτος 2010, ενώ δεν έχει δοθεί ούτε ένα μέρος των επιχορηγήσεων σε κανέναν Φορέα για το 2011. Αυτή η κατάσταση μοιραία οδηγεί σε μείωση και συνεχή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα παιδιά μας, ενώ δικαιολογημένοι είναι οι φόβοι όλων μας για την διακοπή της λειτουργίας τους..."

και καλούν φορείς, γονείς και εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Πέμπτη 14 Απριλίου και ώρα 10:30 το πρωί, και πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών και Οικονομικών.

Διαβάστε:

την ανακοίνωση των Ε.Σ.ΑμεΑ. - Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ εδώ

το δελτίο τύπου των εργαζομένων στο Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», που ακολουθεί, και την επιστολή εργαζομένης εδώ
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντιμετωπίζοντας το χώρο της Ειδικής Αγωγής και τα άτομα με νοητική υστέρηση ως ακόμη ένα πεδίο που προσφέρεται για περικοπές στο «βωμό» της μείωσης του περίφημου ελλείμματος, η Ελληνική Πολιτεία προχωρά σε νέες, «γενναίες» μειώσεις των ήδη περιορισμένων οικονομικών επιχορηγήσεων.

Πλην της κοινωνικής αναλγησίας και της αδιαφορίας, αντιμετωπίζουμε μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», το φαινόμενο να μην είναι σε θέση το ίδιο το κράτος να διευκρινίσει σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα καταβολής των επιχορηγήσεων! Τίθεται έτσι, σε σοβαρή αμφισβήτηση η δωρεάν και δημόσια φοίτηση και κατ’ επέκταση η δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας φορέων που δρουν συμπληρωματικά προς τους αντίστοιχους κρατικούς και σε πολλές περιπτώσεις τους αντικαθιστούν πλήρως.

Το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» δραστηριοποιείται στο χώρο  από το 1979, προσφέροντας σε περίπου 120 νέους και νέες με τις οικογένειες τους τις υπηρεσίες του ως Ειδικό Φιλανθρωπικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ως τέτοιο η λειτουργία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Η μη εκπλήρωση από πλευράς Πολιτείας των υποχρεώσεών της, όπως αυτές απορρέουν από το ίδιο το Σύνταγμα, έχει οδηγήσει στη μη καταβολή μισθών στο προσωπικό (που παρόλα αυτά παραμένει στη θέση του) για έξι μήνες.

Το Σωματείο των εργαζομένων του «Μαργαρίτα» έχοντας περάσει σχεδόν από κάθε μορφή διαμαρτυρίας και αγώνα και μη λαμβάνοντας ούτε καν βαρύγδουπες υποσχέσεις και μεγαλόσχημα «Θα» από τα χείλη των αρμοδίων, διεκδικεί:

-Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων
-Τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Φορέα
-Να μην υπάρξουν περικοπές στην ήδη μειωμένη από το 2010 κρατική επιχορήγηση, ώστε να υποχρεωθούν οι οικογένειες των σπουδαστών σε ακόμη μία οικονομική θυσία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates