Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών για τις περικοπές στην ψυχική υγεία

  
O Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος με παρέμβαση του στο Υπουργείο Υγείας εκφράζει τις θέσεις του πάνω στο φλέγον ζήτημα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι των δομών αλλά και οι ωφελούμενοι τους.

Αθήνα 20/12/2012
Αρ.πρωτ. 10273

Προς: 
1. Υπουργό Υγείας κο Ανδρέα Λυκουρέντζο
2. Υφυπουργό Υγείας κα Σκοπούλη

Κύριε Υπουργέ, Κυρία Υφυπουργέ,

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος είναι το επιστημονικό και επαγγελματικό σωματείο των Κοινωνικών Λειτουργών της Ελλάδος και αριθμεί 15 Περιφερειακά και Τοπικά Τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

Με την παρούσα επιστολή σας εκφράζουμε τις θέσεις του Συνδέσμου μας πάνω στο φλέγον ζήτημα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι των δομών αλλά και οι ωφελούμενοι τους.

Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει αποδέκτες πολλών προβλημάτων που απειλούν με κατάρρευση μια από τις πιο σοβαρές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.

Ειδικότερα τα προβλήματα αυτά αφορούν: σε κλείσιμο δομών ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης, περικοπή προϋπολογισμού άνω του 55% του προϋπολογισμού τους κατόπιν μνημονιακών εντολών, εργαζόμενοι που έχουν μήνες να πληρωθούν και που αντιμετωπίζουν έντονο βιοποριστικό πρόβλημα, ψυχικά πάσχοντες και οι οικογένειες τους οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον και παράλληλα επίσημες δηλώσεις από πλευράς υπουργείου περί ατασθαλιών και κακοδιαχείρισης.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως μοναδικό αποτέλεσμα την αβεβαιότητα για το μέλλον εργαζόμενων και ψυχικά πασχόντων τους για το μέλλον της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.

Σαν Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, έχουμε στηρίξει με προτάσεις και πράξεις την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση από την πρώτη στιγμή. Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί των Δομών πανελλαδικά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών τους. Δεν θέλουμε απλά να καταγγείλουμε την υπάρχουσα κατάσταση αλλά να κάνουμε προτάσεις βιώσιμες και λειτουργικές για το μέλλον. Έτσι ζητάμε όπως:

  • Να γίνει άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των φορέων, η συντριπτική πλειοψηφία εκ των οποίων έχουν να πληρωθούν από το καλοκαίρι,
  • Να διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να συνεχιστεί η λειτουργία όλων των δομών,
  • Να κατονομασθούν οι όποιοι υπεύθυνοι της κακοδιαχείρισης και της κατασπατάλησης των πόρων,
  • Να δημιουργηθεί κατάλληλος ελεγκτικός μηχανισμός για τη λειτουργία των δομών και την διαχείριση των πόρων, έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κατασπατάλησης χρημάτων σε άλλες δραστηριότητες πέραν της παροχής υπηρεσιών στους ψυχικά πάσχοντες και τις πληρωμές του προσωπικού τους.

Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεκτημένα του Κοινωνικού Κράτους στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Φαινόμενα ντροπιαστικά και άκρως προσβλητικά προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που αποτελούσαν βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως της Λέρου, σε προηγούμενες δεκαετίες και που εξέθεσαν τη χώρα μας διεθνώς, δεν πρέπει να επανέλθουν στο προσκήνιο στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων.

Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών αποτελεί βασική αξία πολιτισμού σε μια ευνομούμενη πολιτεία που δεν πρέπει να το ξεχνάει κανένας στο όνομα της οποιασδήποτε μνημονιακής πολιτικής.

Είμαστε στην διάθεση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών για να συνεισφέρουμε σε ένα διάλογο ουσιαστικό για το μέλλον. 
   

1 σχόλια:

chryssoula είπε...

http://psi-action.blogspot.gr/2012/11/blog-post_8.html

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates