Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Επιστολή προς την Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου


Προς το Δ.Σ. και τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου

Αθήνα,  7 Ιανουαρίου 2013

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι.

Πριν από περίπου 3 μήνες σας έστειλα κείμενα προς ενημέρωσή σας για την κατάσταση στην ψυχική υγεία γενικά (δομές που λειτουργούν στα πλαίσια του προγράμματος Ψυχαργώς και απειλούνταν με διακοπή της λειτουργίας τους), καθώς και στο Περιβολάκι ειδικά.

Εκ μέρους των εργαζομένων στο Περιβολάκι σας έκανα έκκληση να συμβάλλετε, με όποιο τρόπο θα επιθυμούσατε, στη δημοσιοποίηση του θέματος, όπως και να πάρετε θέση ως προς την αυθαιρεσία του Υπουργείου Υγείας να εγκαταλείψει τόσο σημαντικές για την κοινωνία υπηρεσίες.

Απευθύνομαι και πάλι σε εσάς, αυτή τη φορά εκπροσωπώντας τον εαυτό μου, αναρωτώμενη για τους λόγους της σιωπής σας απέναντι σε θέματα που θεωρώ ότι σας αφορούν. Ομολογώ ότι μου προκαλεί μέγιστη εντύπωση πώς ένας επιστημονικός φορέας όπως η ΕΕΨΨΠΕ δεν αισθάνεται την ανάγκη από μόνη της –χωρίς να χρειάζεται κιόλας άλλους να της το υπενθυμίσει– να καταγγείλει δημοσίως το κλείσιμο δομών όπως το Περιβολάκι, που είναι το μόνο πλαίσιο που προσεγγίζει την παιδική ψύχωση και τον αυτισμό κατά το ψυχοδυναμικό μοντέλο.

Μου προκαλεί μεγάλη απογοήτευση, ως επαγγελματίας που έχω εργασθεί για χρόνια στο χώρο της ψυχικής υγείας, πιστεύοντας σε μια διαφορετική αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου, το ότι ο επιστημονικός φορέας που κατεξοχήν διδάσκει την προσέγγιση αυτή δεν «βγήκε προς τα έξω» να την υπερασπιστεί.

Ο λόγος που σας απευθύνω αυτή την επιστολή είναι γιατί πιστεύω ότι, πέρα από τις εσωτερικές σκέψεις και προβληματισμούς που μπορεί να κάνει ο καθένας μας μέσα του ή σε ένα πλαίσιο, μεγαλύτερη σημασία έχει η δημόσια έκφραση αυτών, ειδικά σε περιόδους που οι αξίες μας βάλλονται σε σημείο να απειλείται η συνέχειά τους.

Θα ευχόμουν το γράμμα μου να γεννήσει προβληματισμούς.

Μαριάννα Καρακομνηνού (Ειδική Παιδαγωγός, επί 10 χρόνια εργαζόμενη στο Περιβολάκι).


Υ.Γ.1: Θα ήθελα να ενημερώσω όσους δεν γνωρίζουν  ότι από το Σεπτέμβριο του 2012 το Υπουργείο Υγείας έχει διακόψει τη λειτουργία των δομών Περιβολάκι 1 και 2 στο Χαλάνδρι στερώντας από την περιοχή σημαντικές υπηρεσίες, όπως Κέντρα Ημέρας, Ξενώνα βραχείας φιλοξενίας και Μονάδα Διάγνωσης και Υποστήριξης. Επίσης, 40 επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν βρεθεί χωρίς αντικείμενο, καθώς και χωρίς ενημέρωση για το μέλλον τους…

Υ.Γ.2: Ακόμα πιο απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι  ελάχιστοι από τους 15 επιστημονικούς φορείς με τους οποίους επικοινωνήσαμε πήραν θέση για την κατάσταση στην ψυχική υγεία (Σύλλογοι Λογοπεδικών και Κοινωνικών Λειτουργών και Παιδοψυχιατρική Εταιρεία).
  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates