Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Η ΔΗΜΑΡ δεσμεύεται για λύση σε προβλήματα του χώρου Ψυχικής Υγείας. Η Σκοπούλη;

  
Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και η τοποθέτηση της Φωτεινής Σκοπούλη στο υπουργείο Υγείας ήταν ίσως η μοναδική ευκαιρία του κόμματος του Φώτη Κουβέλη να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την Ψυχική Υγεία. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν είδαμε αυτό το ενδιαφέρον αλλά οι ψυχικά πάσχοντες / χρήστες των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτές, βιώνουν μια πρωτοφανή εγκατάλειψη από το κράτος.

Η Φωτεινή Σκοπούλη, συνεχίζοντας τα επικοινωνιακά παιγνίδια των προκατόχων της (Αβραμόπουλου, Λοβέρδου κα), καταγγέλλει τους φορείς ψυχικής Υγείας για κακοδιαχείριση και αφήνει τις δομές χωρίς τα αναγκαία χρήματα τόσο για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων όσο και για τη μισθοδοσία των εργαζομένων, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για διαστήματα που φτάνουν τους 10-11 μήνες!

Μάλιστα, η κα Σκοπούλη φαίνεται να είναι τόσο απορροφημένη με τον καταγγελτικό της ρόλο που, όπως φαίνεται, έχει ξεχάσει ότι το ίδιο το υπουργείο είναι αρμόδιο να ελέγχει τις σχετικές καταγγελίες και να εποπτεύει τους φορείς. Φυσικά, εφόσον δεν μπορεί να ελέγξει αυτά που η ίδια καταγγέλλει, δεν μπορεί να ελέγξει και όσα καταγγέλλονται από τους εργαζόμενους, οι οποίοι εκτός από απλήρωτοι είναι πλέον και πλήρως απροστάτευτοι.

Κατά διαστήματα, διαβάζουμε στον τύπο διάφορες δηλώσεις της, όπως ότι θα συγκροτηθούν επιτροπές για την αξιολόγηση των δομών ψυχικής υγείας, αλλά και αυτές αναιρούνται από την ίδια λίγες μέρες αργότερα: “προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τα πορίσματα της ήδη αξιολογημένης κατάστασης της ψυχικής υγείας” !!! Και μένουμε να αναρωτιόμαστε αν την κατάσταση θα την αξιολογήσει η Σκοπούλη ή αν είναι ήδη αξιολογημένη. Βέβαια, τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει και η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Παρόμοιο ήταν και το “ενδιαφέρον” της Φωτεινής Σκοπούλη για το μέτρο της παρακράτησης των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων, το οποίο χαρακτήρισε ως τελείως άδικο και υποσχέθηκε την κατάργηση των σχετικών διατάξεων (Λοβέρδου, Μπόλαρη). Εννιά μήνες πέρασαν από τότε και η υπόσχεση της υφυπουργού έμεινε ...στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Αυτά και πολλά άλλα, τα οποία έχουν γραφτεί πολλές φορές και εδώ και αλλού, είναι τα έργα της κας Σκοπούλη και της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Γι' αυτό με εξέπληξε το δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ πριν από λίγες μέρες (μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω).

Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάζεται να ανακοινώσει η ΔΗΜΑΡ ότι “δεσμεύεται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να επιλυθούν τα επιτακτικά προβλήματα”. Μήπως ανακάλυψε τώρα “τα επιτακτικά προβλήματα”; Μήπως δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση και δεν ευθύνεται για την κατάσταση στο χώρο της Ψυχικής Υγείας (και όχι μόνο); Μήπως έχει ξεχάσει ότι αρμόδια υφυπουργός για την Ψυχική Υγεία είναι η (προταθείσα από τη ΔΗΜΑΡ) Φωτεινή Σκοπούλη;

“Οι εργαζόμενοι που με δικές τους προσπάθειες καταφέρνουν και διατηρούν, ακόμα, υψηλό το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών βρίσκονται σε απόγνωση”, αναφέρει το δελτίο τύπου της ΔΗΜΑΡ. Μόνο που η κατάσταση που οδήγησε τους εργαζόμενους σε απόγνωση δεν δημιουργήθηκε μόνη της και σίγουρα σχετίζεται με τις μέχρι σήμερα πολιτικές και της ΔΗΜΑΡ.


ΥΓ. Την 4η Απριλίου 2013 "οι εργαζόμενοι που με δικές τους προσπάθειες καταφέρνουν και διατηρούν, ακόμα, υψηλό το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών..." αντί να συναντήσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνάντησαν ...τα ΜΑΤ και αντιμετωπίστηκαν με κλομπ και χημικά.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Άμεση Λύση για υπηρεσίες που παρέχονται από το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας « ΑΡΓΩ».

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», αποτελούμενη από εκπρόσωπους των εργαζομένων, των ασθενών και του Δικτύου των Φορέων, είχαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Θωμάς Ψύρρας, Νίκη Φούντα και Γιώργος Κυρίτσης.

Οι βουλευτές ενημερώθηκαν για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Ψυχικής Υγείας κυρίως για τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπου λόγω μείωσης της χρηματοδότησης κινδυνεύουν με αναστολή της λειτουργίας τους. Απλήρωτοι εργαζόμενοι, χρέη προς το ΙΚΑ που φέρνουν αντιμέτωπες τις διοικήσεις με τη δικαιοσύνη και την παράλληλη αύξηση του αριθμού των ασθενών.

Επιτακτικά τέθηκαν τα ζητήματα βιωσιμότητας που αφορούν:

Την άμεση εκταμίευση των διαθέσιμων πόρων του τακτικού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση του Β τριμήνου, μια διαδικασία που καθυστερεί, την στιγμή που 3000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 8-11 μήνες και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την καταβολή των επόμενων χρηματοδοτήσεων. Οι εργαζόμενοι που με δικές τους προσπάθειες καταφέρνουν και διατηρούν, ακόμα, υψηλό το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών βρίσκονται σε απόγνωση. Τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους αλλά είναι απαραίτητα για την συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων

Τον κίνδυνο να σταματήσουν την λειτουργία τους οι μονάδες αν δεν υπογραφεί άμεσα το Σύμφωνο με την ΕΕ για επαναχρηματοδότηση τους με τον παράλληλο κίνδυνο να χαθούν περίπου 120 εκατ. από πόρους του ΕΣΠΑ λόγω της μη έγκαιρης απορρόφησης.

Επιπλέον αναφορά έγινε και στην ανάγκη να διευθετηθούν όλα τα θεσμικά ζητήματα του χώρου: να υπογραφούν άμεσα οι σχετικές συμβάσεις, να θεσπιστεί μόνιμο σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης, να πιστοποιούνται οι δαπάνες από ορκωτούς λογιστές.

Οι Βουλευτές τόνισαν ότι Δημοκρατική Αριστερά δεσμεύεται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να επιλυθούν τα επιτακτικά προβλήματα, αλλά και να προχωρήσει ένας γενικότερος σχεδιασμός στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Αποτελεί κεντρική προτεραιότητα η ψυχιατρική μεταρρύθμιση η οποία πρέπει να γίνει με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ασθενών και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδιαίτερα την τωρινή περίοδο που αυξάνονται οι ανάγκες των πολιτών για υπηρεσίες δημόσιας ψυχικής υγείας.
  

2 σχόλια:

Χαρης Βαρουχάκης είπε...

Αντί άλλου σχολίου

Πειραιάς 26 Απριλίου 2013

Προς
Τον Κύριο Φώτη Κουβέλη. Πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ
Ανοικτή Επιστολή

Θέμα: Η κατάρρευση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας


Κύριε Πρόεδρε
Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε δελτίο τύπου της ΔΗΜΑΡ με το οποίο ζητάει « Άμεση λύση για υπηρεσίες που παρέχονται από το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ» .

Με την ελπίδα που μου δίνει η σκέψη ότι διατηρώ ίσως ακόμα την εκτίμηση σας στο πρόσωπό μου, και το γεγονός ότι είστε ο μόνος πολιτικός αρχηγός που απάντησε ( και μάλιστα έμπρακτα) , όταν προ ετών η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία με πρωτοβουλία μου απευθύνθηκε στην Κυβέρνηση και τα Κόμματα ζητώντας να παρέμβουν στα σε βάρος των ψυχικά πασχόντων συμβαίνοντα και επιχειρούμενα , απευθύνομαι πάλι σε σας. Το πράττω με ανοικτή επιστολή μου για να αυξήσω έτσι τις πιθανότητες να φθάσουν οι σκέψεις μου σε σας

Όπως όλοι γνωρίζουμε , Κύριε Πρόεδρε, τα πράγματα δεν είναι πάντοτε έτσι όπως παρουσιάζονται. Και πρέπει να πω ότι πολύ αμφιβάλλω εάν οι εμφανισθέντες ως « εκπρόσωποι των εργαζομένων και εκπρόσωποι των ασθενών» , που συναντήθηκαν με τους βουλευτές του κόμματός σας ,πραγματικά εκπροσωπούσαν τους απειλούμενους με ηθική και βιολογική εξουδετέρωση παγιδευμένους ασθενείς, και - τους όμηρους της ανάγκης και των εργοδοτών τους- , εργαζόμενους στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας . Στην ωραία μας χώρα με βαρύγδουπες λέξεις σπάνια νοούνται αυτά που δηλώνονται

Συνημμένα, Κύριε Πρόεδρε, σας κοινοποιώ αναφορά μου προς τον Υπουργό Υγείας και τον Επίτροπο κ. Αντορ που έχω ήδη διαβιβάσει και στην κ. Σκοπούλη. Ασφαλώς και δεν διεκδικώ το αλάθητο. Πιστεύω όμως ότι η εμπειρία μου από τα σαράντα χρόνια άσκηση της μαχόμενης ψυχιατρικής και η προφανής αποστασιοποίησή μου από οποιοδήποτε προσωπικό συμφέρον , παρέχουν κάποια στοιχεία σοβαρότητας στην αναφορά μου. Κατά τις καθαγιασμένες όμως ελληνικές ιδιαιτερότητες δεν πήρα απάντηση ( και ούτε περιμένω να πάρω ) τουλάχιστο από ελληνικής πλευράς . Ζητώ όμως και περιμένω από την Κυρία και τους Κυρίους που υπέγραψαν την ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ να την μελετήσουν και να μου απαντήσουν. Και να απαντήσουν επίσης σε σας.

Χαρης Βαρουχάκης είπε...

Συνεχίζω

1. Συμφωνούν ή διαφωνούν με τις διαπιστώσεις και τις επισημάνσεις μου στα ποιο βασικά ζητήματα που αφορούν την Ψυχική Υγεία και την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση; Με όσα ισχυρίζομαι σχετικά με τους ψυχιάτρους και τους άλλους εργαζόμενους στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας; Σχετικά με τις λεγόμενες μη κερδοσκοπικές εταιρείες; Σχετικά με το υπάρχον (;) θεσμικό πλαίσιο; Σχετικά με τη κατάργηση των ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ; Αν συμφωνούν τους καλώ να υποστηρίξουν τις προσπάθειές μου να μεταβληθεί η επικρατούσα απαράδεκτη κατάσταση. Αν διαφωνούν θα τους παρακαλούσα να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους , για να ξέρουμε και εμείς ποιες είναι οι θέσεις της ΔΗΜΑΡ και προς τα πού κινείται.
2. Συμφωνούν ή διαφωνούν με τις προτάσεις μου; Για τον τρόπο που μεθοδεύεται η συμφωνία Λυκουρέντζου –Αντορ; Για την αναστολή της Απόφασης Μπόλαρη; Για την αναστολή της Υλοποίησης Προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ; Για την Σύνταξη νέου Προγράμματος για την Ψυχική Υγεία μετά από εισήγηση ομάδας εργασίας την σύνθεση της οποίας προτείνω; Για την επανεξέταση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί με τη διαδικασία που προτείνω; Για την αποφυγή μέτρων που θα οδηγήσουν σε απολύσεις εργαζομένων: Εάν συμφωνούν τους καλώ να τις υποστηρίξουν . Εάν διαφωνούν τους καλώ να δημοσιοποιήσουν αυτά που εκείνοι ( και η ΔΗΜΑΡ;)προτείνουν.
Κύριε Πρόεδρε,
Καλέστε σας παρακαλώ όσους ασχολούνται με τα θέματα της Ψυχικής Υγείας στο Κόμμα σας ,(της κ. Σκοπούλη δυστυχώς περιλαμβανομένης) ,να απαλλαγούν από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις ( όπως π.χ. ότι η κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων είναι αυτοσκοπός που πρέπει να επιτευχθεί παντί τρόπο και με οποιοδήποτε ηθικό και υλικό κόστος ή ότι το ανελλήνιστα καλούμενο Ψυχαργώς είναι το ιερό ευαγγέλιο που πρέπει να προσδιορίζει απαρασάλευτα τη περαιτέρω πορεία μας. Η ανάγνωση της επιστολής μου ίσως τους βοηθήσει να μη εμπλακούν στον ίδιο ολισθηρό και αδιέξοδο δρόμο που οδήγησε εδώ που φτάσαμε.

Σας ευχαριστώ
Χάρης Βαρουχάκης


Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates