Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Ο Θεραπευτικός Ξενώνας Εφήβων «ΙΡΙΣ» ανέστειλε τη λειτουργία του.


Όπως σας ενημερώσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση με τίτλο: Να αρχίσουμε το θλιβερό απολογισμό ?, θα αναφερθούμε σε κάποια παραδείγματα Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (κοινοτικών δομών) που αναγκάζονται να αναστείλουν άμεσα τη λειτουργία τους, εξαιτίας της υποχρηματοδότησής τους από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αρχίζουμε, λοιπόν, το “θλιβερό απολογισμό” με τον Θεραπευτικό Ξενώνα Εφήβων «ΙΡΙΣ». O Θεραπευτικός Ξενώνας Εφήβων «ΙΡΙΣ» είναι η πρώτη μονάδα που δημιουργήθηκε στη χώρα μας για τη θεραπεία και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση εφήβων με προβλήματα ψυχικής υγείας στην κοινότητα. Άρχισε να λειτουργεί το 2002 στην περιοχή του Δήμου Χαλανδρίου, από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.). Περισσότερες πληροφορίες: http://www.epsype.gr/

Η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., στο τέλος του Οκτώβρη 2008, γνωστοποίησε στο Υπουργείο Υγείας την απόφαση της αναγκαστικής αναστολής της λειτουργίας του Θεραπευτικού Ξενώνα Εφήβων «ΙΡΙΣ», λόγω της αποχώρησης μεγάλου αριθμού εργαζομένων.

Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι παρέμεναν απλήρωτοι για διάστημα τεσσάρων μηνών, ενώ οι εναπομείναντες εργαζόμενοι μετακινήθηκαν για να καλύψουν ανάγκες άλλων δομών, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Καλούμε, όσους έχουν περισσότερες πληροφορίες για τον συγκεκριμένο ξενώνα ή για άλλα παραδείγματα να επικοινωνήσουν μαζί μας. Καλούμε και τους αρμόδιους να δώσουν απαντήσεις.

Ο Συνήγορος του Πολίτη είχε γράψει για το «ΙΡΙΣ»:

α) “Στην Αθήνα λειτουργεί ο ξενώνας «Ίρις» της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) από το έτος 2002. Το «Ίρις», όπως διαπιστώθηκε κατόπιν επίσκεψης εκπροσώπων του Συνηγόρου του Πολίτη στο πλαίσιο γνωριμίας και συνεργασίας με φορείς ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, αποτελεί μια πρότυπη κοινοτική δομή, όπου παρέχεται ένα θεραπευτικό πρόγραμμα για εφήβους ηλικίας 12-16 ετών με ψυχο-κοινωνικά προβλήματα, που χρήζουν ψυχοθεραπευτικής υποστήριξης, στο πλαίσιο της οποίας κρίνεται σκόπιμη η προσωρινή απομάκρυνση από το οικογενειακό τους περιβάλλον.”

β) “Εκτιμάται ότι ο ξενώνας εφήβων «Ίρις» της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., που λειτουργεί βάσει των ανωτέρω προδιαγραφών, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την ομάδα-στόχο στην οποία απευθύνεται, όσον αφορά το μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του (θεραπευτικός προσανατολισμός, υψηλό επίπεδο υποστήριξης, εξειδικευμένη στελέχωση, υψηλή αναλογία προσωπικού-φιλοξενούμενων παιδιών, κλπ.).”

Από το πόρισμα του Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού (Συνήγορος του Πολίτη): “Δομές προστασίας και φιλοξενίας παιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές” (2005). Κεφάλαια: 4.4. Παράδειγμα καλής πρακτικής: ο ξενώνας εφήβων «Ίρις» της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. και 5. Προτάσεις.

γ) “Από το 2005 μέχρι σήμερα ο Συνήγορος του Πολίτη έχει απευθυνθεί κατ’ επανάληψη προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ζητώντας ενημέρωση για τον σχεδιασμό και τις προθέσεις του σε σχέση με την επίλυση του ζητήματος, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει ουδεμία απάντηση στα ερωτήματα που έχει θέσει. Περαιτέρω, σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση οι ελάχιστες πρότυπες μονάδες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών φορέων, όπως για παράδειγμα οι μονάδες της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) που επιχορηγούνται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Κράτους. Οι μονάδες αυτές - στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το κέντρο ημέρας εφήβων «Ωρίωνας», ο θεραπευτικός ξενώνας εφήβων «Ίρις» και ο ξενώνας φροντίδας παιδιών ψυχικά πασχόντων γονέων «Μελία» - έχουν περιέλθει σε δεινή κατάσταση λόγω της μείωσης της επιχορήγησης του έτους 2008 κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη καταβληθείσα του έτους 2007, με αναπόφευκτες συνέπειες την αβεβαιότητα, την πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την αύξηση του βαθμού επικινδυνότητας για τα φιλοξενούμενα παιδιά και εφήβους.

Από Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Συνήγορος του Πολίτη με τίτλο: “Σοβαρά προβλήματα σε μονάδες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους.” (2008).

Τέλος, σε δελτίο επικοινωνίας της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., διαβάσαμε ότι στα εγκαίνια του Κέντρου «ΙΡΙΣ», το οποίο αποτελεί ένα δίκτυο υπηρεσιών για παιδιά και εφήβους που συμπεριλαμβάνει και τον θεραπευτικό ξενώνα «Ίρις», είχαν παρευρεθεί η Πρόεδρος της Βουλής κ. Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα, η κ. Νατάσα Καραμανλή και ο Υφυπουργός Υγείας κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος είχε διαβεβαιώσει τους υπεύθυνους του κέντρου για την υποστήριξη της πολιτείας. Κανένα σχόλιο.
 

5 σχόλια:

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Γίνομαι έξω φρενών. Μέχρις στιγμής έβλεπα το κλείσμο των μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης σαν απειλή. Ύστερα από αυτή την πληροφορία κατέρευσα. Φαίνεται είναι προαποφασισμένό να τους κλείσουν . Το θεωρούν πολυτέλεια
να διατηρούν Μονάδες
Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης όταν οι στρόφυγγες του πακτωλού των εισροών στις δικέςς τους τσέπες όσο πάνε και κλείνουν.
Δεν μπορώ να συνεχίσω.
Τί δρομολογείται απο πλευράς φορέων και εργαζομένων απο δώ και πέρα ?
http://ligery.pblogs.gr

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Δυστυχώς, οι φόβοι μας γίνονται πραγματικότητα.

Θα κλείσουν τις δομές και μέχρι να γίνουν οι εκλογές θα ξεχαστεί το θέμα και δεν αποκλείεται προεκλογικά να ακούσουμε και για επιτεύγματα.

Ως λαός ξεχνάμε εύκολα και αυτό τους δίνει τη δύναμη να δρουν ανεξέλεγκτα.

Αλλά αυτή τη φορά "παίζουν" με ανθρώπινα δικαιώματα και θα μας βρουν μπροστά τους.

Θα σας ενημερώσουμε για κινητοποιήσεις και θα πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες.

Ανώνυμος είπε...

Ναι είναι ΓΕΓΟΝΟΣ ότι μια πρότυπη μονάδα που φιλοξενούσε εφήβους με σοβαρά ψυχικά προβλήματα ανέστειλε τη λειτουργία του! Είναι επίσης ΓΕΓΟΝΟΣ ότι ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ του ΠΟΛΙΤΗ εκφράζει τις ανησυχίες του προς το Υπουργείο Υγείας για το παραπάνω. Δεν είναι πια απειλή, είναι ΓΕΓΟΝΟΣ ότι οι Μονάδες αυτές κλείνουν. Το Υπουργείο τι απαντά? Ας το δούμε λοιπόν. Όχι – λέει η ηγεσία του Υπουργείου - δεν κλείνουμε τις Μονάδες, δεν τις υποχρηματοδοτούμε, αντιθέτως τις χρηματοδοτούμε από τρεις πηγές:
Πρώτη πηγή) ειδικό νοσήλιο εισπραττόμενο από τα ασφαλιστικά ταμεία. Απαντούμε: μόλις πρόσφατα υπογράφηκαν συμβάσεις για το ειδικό νοσήλιο με το ΙΚΑ, από τις οποίες προκύπτει ότι για να αρχίσει να καταβάλει το ΙΚΑ το ειδικό νοσήλιο πρέπει να τηρηθούν προϋποθέσεις οι οποίες συνάδουν με τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών και όχι με τη λειτουργία των στεγαστικών κοινοτικών δομών (π.χ. α) τήρηση βιβλίου ασθενών με αναγραφή αριθμού θαλάμου (!!!), λές και οι Ξενώνες και τα Προστατευμένα Διαμερίσματα είναι ιδιωτικά θεραπευτήρια, β) υποχρεωτική προγενέστερη παραμονή του ενοίκου σε ψυχιατρείο, συνεπώς αν κάποιος ψυχικά ασθενής δεν είχε την «τύχη» να νοσηλευτεί στα ευαγή ψυχιατρικά ιδρύματα, αλλά απευθείας σε μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης δεν δικαιούται του νοσηλίου!!! και άλλα πολλά). Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι και αυτό το νοσήλιο (αν καταφέρουν να το εισπράξουν ποτέ οι Φορείς) αφορά μόνο τους ενοίκους των μονάδων που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ή σε άλλους ασφαλιστικούς Φορείς, δηλαδή ελάχιστους ενοίκους, καθόσον η πλειοψηφία των ψυχικά ασθενών είναι ανασφάλιστοι
Δεύτερη πηγή: 2% τέλος κοινωνικής αντίληψης από τις προμήθειες. Απαντούμε: Παρά το γεγονός ότι η σχετική επιτροπή προμηθειών έχει συσταθεί από τον Ιούνιο 2008 το Υπουργείο δεν έχει ενημερώσει τους Φορείς ούτε ποιο θα είναι το ποσό που θα εισπράττουν από το περιβόητο «τέλος κοινωνικής αντίληψης» ούτε –το κυριότερο- πότε θα το εισπράξουν
Τρίτη πηγή: τακτικός προϋπολογισμός, βάσει τριμηνιαίων απολογιστικών στοιχείων. Απαντούμε: παρά το γεγονός ότι έχουν ελεγχθεί τα απολογιστικά στοιχεία και το Υπουργείο έχει υποχρέωση για άμεση καταβολή των οφειλομένων βάσει της παραπάνω δέσμευσης του, δεν προχωρεί άμεσα στη σχετική εκταμίευση των οφειλομένων, με αποτέλεσμα πλέον οι εργαζόμενοι των Φορέων να παραμένουν απλήρωτοι έως και 5 μήνες! Τελικά θα τις κλείσετε τις Μονάδες κ. Υπουργέ;

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Εδώ υπάρχει ένα θέμα που θα πρέπει να διευκρινιστεί στα σημεία γιατί η άγνοια είναι κακός σύμβουλος και εν προκειμένω θα «ακυρώσει» τα επιχειρήματα
πάνω στα οποία στηρίζουμε, εμείς του ΠΗΓΑΙΜΟΥ τουλάχιστον, την κινητοποίησή μας,
α. Τα πάρα πάνω είναι σχέδια επί χάρτου ή έχουν θεσμοθετηθεί. ;
Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι από τα γραφόμενα σας ισχύει το δεύτερο αλλά θα ήθελα ξεκάθαρη απάντηση επ’ αυτού.
β .- .Η Υποχρεωτική προηγούμενη θητεία του ενοίκου σε ψυχιατρείο ίσχυε και για την αρχική είσοδο του ατόμου στις δομές σύμφωνα με τον προϋπόθεση που έθετε το πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩΣ στο πνεύμα της αποασυλοποίησης . Αυτό ήταν και είναι ένας λαθεμένος όρος για την Ελληνική πραγματικότητα, γι αυτό και μαχητός. Είναι γνωστό ότι υπάρχει μια ευελιξία και κάποιοι σωστοί άνθρωποι ένθεν κακείθεν το εφαρμόζουν με ελαστικότητα. Θεωρώ ότι επιδέχεται απάλειψη με την παρέμβαση των ενδιαφερομένων μερών . Το ζητούμενο είναι να βρεθούν τα χρήματα . θα αφήσουμε τον τύπο να φάει την ουσία ?
Ύστερα η καταβολή «νοσηλίων» σε μονάδες πλήρους ή και ημερήσιας φροντίδας ατόμων με βαρειά Νοητική ή σωματική αναπηρία από τα ασφαλιστικά τους Ταμεία , εφαρμόζεται από παλιά κατόπιν μιας διαδικασίας που ακολουθείται από τους ενδιαφερόμενους φορείς και εφ’ όσον διαθέτουν τις προϋποθέσει κλειστής ή ανοιχτής περίθαλψης. Γιατί να μην επεκταθεί αυτό το μέτρο χρηματοδότησης και στις μονάδες Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. ?
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΕΙ
¨Όσο για τους ανασφάλιστους ενοίκους ας διεκδικηθεί η δαπάνη τους από την
Πρόνοια.. Ισχύει αυτό. Στο Κέντρο Δημιουργικής απασχόλησης ΑμεΝΥ που είχα την διοικητική διευ/ση είχα δύο τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχει και σε αυτήν την περίπτωση μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Αν δεχτούμε λοιπόν ότι τα πάρα πάνω δεν αποτελούν σχέδια επί χάρτου αλλά συγκεκριμένες θεσμοθετημένες ενέργειες του κράτους για την συνέχιση της λειτουργίας των δομών της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης των ψυχικώς νοσούντων ανηλίκων και ενηλίκων συμπολιτών μας , τότε όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, στην άμεση εφαρμογή τους και να εστιαστούμε στην άρση των αγκυλώσεων που συντελούν στην καθυστέρηση της απορρόφησης των παρεχομένων οικονομικών πόρων έναντι των απαραιτήτων προς τούτο αποδεικτικών εγγράφων.
Δεν μπορούμε λοιπό να μιλάμε, να υπογράφουμε ΣΤΟΝ ΠΗΓΑΙΜΟ και να υποβάλλουμε αρμοδίως εμείς οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες διαμαρτυρία ΓΙΑ ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ των δομών γιατί θα λάβουμε τις πάρα πάνω απαντήσεις και δεν θα νομιμοποιούμαστε να δευτερολογήσουμε.
Το Θέμα είναι αρκετά ευαίσθητο και σοβαρό δεν επιτρέπει σπασμωδικές ενέργειες από πλευράς του ΠΗΓΑΙΜΟΥ και η άγνοια προσωπικά για μένα δεν είναι άλλοθι.
Γι αυτό σας παρακαλώ και θα σας είμαι υπόχρεη να ξεκαθαρίσουμε εντελώς το τοπίο για να ξέρω να προγραμματίσω τις επόμενες κινήσεις μου.
Σας ευχαριστώ ,σας εμπιστεύομαι και εύχομαι ο αγώνας σας να δικαιωθεί.
Με εκτίμηση
Λυγερή Βασιλείου
http://ligery.pblogs.gr

Ανώνυμος είπε...

Το ειδικό νοσήλιο δεν αποτελεί σχέδιο επί χάρτου αλλά στηρίζεται σε Υπουργική Απόφαση, διαφορετική βέβαια από τις διατάξεις που αφορούν το νοσήλιο στις μονάδες που αναφέρονται σε προηγούμενο σχόλιο. Το ζήτημα είναι ότι το ΙΚΑ κατά την υπογραφή των συμβάσεων για το ειδικό νοσήλιο των ενοίκων των μονάδων ψυχοικοινωνικής αποκατάστασης δεν αποδέχθηκε τροποποιήσεις από πλευράς των Φορέων του περιεχομένου τους με επακόλουθες τις συνέπειες που έχουν προαναφερθεί. Αντι άλλου σχολίου να σημειώσω ότι διανύουμε τον 11ο μήνα του 2008 και δεν προβλέπεται η δυνατότητα λόγω της συνήθους γραφειοκρατίας του ΙΚΑ να εισπραχθεί το οποιοδήποτε νοσήλιο εντός του 2008. Φαντάζομαι ότι αυτό πρέπει να είναι γνωστό στο Υπουργείο που αρκείται στη δημιουργία εντυπώσεων με την αναφορά σε τρείς πηγές χρηματοδότησης εκ των οποίων οι δύο είναι άγνωστο πότε θα αρχίσουν να αποδίδουν...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates