Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Υπουργείο Υγείας και Συνήγορος του Πολίτη - Αναφορικά με την Ψυχική Υγεία

Τα δελτία τύπου που εξέδωσαν το Υπουργείο Υγείας και ο Συνήγορος του Πολίτη. με αφορμή την επιστολή με θέμα: "Πλημμελής παροχή φροντίδας σε ασθενείς που φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης".

http://psi-action.blogspot.com/2009/01/blog-post_19.html



Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ. 210.5205291-210.5200738
Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Αναφορικά με ερωτήματα δημοσιογράφων για επιστολή του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη, Συνηγόρου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε τα εξής:

«Το Υπουργείο Υγείας και η πολιτική ηγεσία, δεν παρέλαβε ούτε έχει λάβει γνώση του περιεχομένου της επιστολής του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη, αναφορικά με τα θέματα ψυχικής υγείας, παρά μόνο από τα σχετικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με την πάγια πρακτική, οι επιστολές αυτές αποστέλλονται προς τον Υπουργό ή τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα, επί του περιεχομένου του οποίου τοποθετείται το Υπουργείο, προκειμένου να διαμορφωθεί μια αντικειμενική και αμερόληπτη τοποθέτηση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Η διαδικασία αυτή δεν έχει ακολουθηθεί από την στιγμή που δεν παρελήφθη καν η επιστολή. Η υιοθέτηση αιτιάσεων, χωρίς τη γνώμη του αρμοδίου φορέα, κακήν υπηρεσία προσφέρει στην κοινωνική μας πολιτική αλλά και στις σχέσεις μας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διευκρινίζεται, ότι αντίστοιχες αναφορές-αιτιάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώνται από αυτή, αφού υπάρξει συνεννόηση και ενημέρωση από το αρμόδιο καθ΄ ύλην Υπουργείο».

http://www.mohaw.gr/anaforika-me-tin-psychiki-ygeia


ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Ανεξάρτητη Αρχή


Δελτίο Τύπου 22-1-2008

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δεχθεί αναφορές που θίγουν το σοβαρό πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και της σοβαρότατης επίπτωσής της στο επίπεδο παροχής φροντίδας υγείας στους ασθενείς.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι λόγω των περικοπών κινδυνεύει να ματαιωθεί το όραμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και να εγκαταλειφθεί ο στόχος του προγράμματος «Ψυχαργώς», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, απηύθυνε σχετικό έγγραφο προς τη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, κ. Μαρία Τροχάνη, με την παράκληση να ενημερωθεί για τις ενέργειες που το Υπουργείο προτίθεται να αναλάβει, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ψυχικά πασχόντων.

Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, ο Συνήγορος επισημαίνει στο εν λόγω έγγραφό του ότι προτίθεται να διοργανώσει συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική έκταση του προβλήματος και να αναζητηθούν πιθανές λύσεις.

Δεδομένου ότι το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη προς την κ. Τροχάνη απεστάλη στις 14 Ιανουαρίου 2009, με κοινοποίηση σύμφωνα με τις πάγιες αρχές λειτουργίας του Συνηγόρου του Πολίτη στους πολίτες που είχαν προσφύγει σε αυτόν, είναι απορίας άξιον πως δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως η Γενική Γραμματέας, ενώ το είχαν παραλάβει οι αποδέκτες της κοινοποίησης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη δηλώνει κατηγορηματικά ότι το εν λόγω έγγραφο δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ίδιο. Ο Συνήγορος δημοσιοποιεί έγγραφα που απευθύνει σε δημόσιες υπηρεσίες, μόνο μετά την πάροδο σεβαστού χρονικού διαστήματος προκειμένου να μην αιφνιδιαστούν οι φορείς της δημόσιας εξουσίας.

http://www.synigoros.gr/

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι παρήγορο ότι ο Συνήγορος του Πολίτη ασχολήθηκε για δεύτερη φορά με το θέμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Ας ελπίσουμε ότι η θεσμική αυτή παρέμβαση θα φέρει αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Συνήγορος προτίθεται να προκαλέσει συζήτηση για το σπουδαίο αυτό θέμα με όλους του εμπλεκόμενους. Δεν μπορεί όμως να μη προκαλέσει θυμό η επίσημη αντίδραση του Υπουργείου Υγείας. Αντί να απαντήσει επί της ουσίας εγκαλεί, στη πραγματικότητα, την Ανεξάρτητη Αρχή γιατί τόλμησε να ασχοληθεί με αυτό το σπουδαίο θέμα. Είναι σίγουρο ότι δεν αρέσει στο Υπουργείο η πιθανότητα μιας συζήτησης με τον Συνήγορο. Αλήθεια εκεί τι να πούν? Οτι οι Φορείς που λειτουργούν τις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης είναι καταχραστές και οτι πρώτη αυτή η ηγεσία το ανακάλυψε, την ίδια ώρα που η προηγούμενη (Ν. Κακλαμάνης) εξήρε το έργο των Φορέων αυτών? Οτι σέβονται τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών ενώ ταυτόχρονα οργανώνουν πραγματικά αθόρυβα τη δημιουργία μικρών ασύλων? Απλή και μόνο ανάγνωση της απάντησης του Υπουργείου προς το Συνήγορο του Πολίτη καταδεικνύει το ύφος και το ήθος της ηγεσίας του.

Aνεμος είπε...

συνεχίστε έτσι δυναμικά οι φωνές σας ακούγονται παντού την αγάπη μου την έχεται και απο το blog μου

Ανώνυμος είπε...

Είναι όντως παρήγορο ότι με το πρόβλημα ασχολείται ο Συνήγορος, ας μην ξεχνάμε όμως ότι πρόκειται για μία αρχή που μόνο συστάσεις μπορεί να κάνει και όχι να παρέμβει νομικά ή πολιτικά. Από όσο γνωρίζω αυτό τον καιρό γίνονται προσπάθειες συσπείρωσης εργαζομένων που δουλεύουν σε δομές ψυχικής υγείας. Η απάντηση πέπει να έρθει από πολλά μέτωπα, με τη δική μας συμμετοχή..

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Σίγουρα δεν θα λύσει το πρόβλημα ο Συνήγορος του Πολίτη, αλλά η παρέμβαση μιας ανεξάρτητης αρχής είναι σημαντική.

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις και την θέση που πήρε Ε.Ε......

Δεν διαθέτουμε μαντικές ικανότητες αλλά η κοινή λογική ,αυτή που απουσιάζει επιδεικτικά από αυτούς που αποφασίζουν για την τύχη των αδύναμων ανθρώπων , μας είχε οδηγήσει στο συμπέρασμα και είχαμε εκφράσει τους φόβους μας , ότι όλη αυτή η εξοργιστική αντιμετώπιση του προβλήματος θα ξεσπούσε κάπου.
Αν την ύστατη αυτή στιγμή δεν τεθεί το Υπουργείο Υγείας προ των ευθυνών του , προχωρήστε στο επόμενο διάβημα που είχα εγώ κατά νου να κάνω. ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ .
Εσείς σαν εργαζόμενοι έστω και αν δεν φέρετε την βούλα ενός συνδικαλιστικού φορέα, θα έχετε άλλη απήχηση.
Εγώ είμαι μονάδα, ίσως να μην φτάσει το διάβημά μου σε γνώση του Προέδρου.
Αν Στον συνήγορο του Πολίτη φορέα Ευρωπαϊκής εμβέλειας δεν απήντησε το Υπουργείο με επιχειρήματα που αγγίζουν τα όρια του γελοίου ,μήπως αυτό σημαίνει ότι οι μηχανισμοί είναι τόσο ισχυροί που εκτοπίζουν εντελώς την Ανθρώπινη λογική , καλλιεργούν και επιβάλουν μιαν πολιτική παράνοιας που εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους από αυτούς που φαίνονται

http://ligery.pblogs.gr
http://lygeri.pblogs.gr

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates