Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Η ωραία συντροφιά των ωραίων ανθρώπων της δημόσιας υγείας σε μια ωραία προσπάθεια !

Άλλαξε το έτος, έγινε και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και σαν να ξεκαθάρισε το τοπίο:


Κάποιοι λένε ότι “ο κος Καραμανλής τιμώρησε τον κο Αβραμόπουλο”. Τι λέτε τώρα ? Ποιος τιμωρήθηκε ? Η αντικατάσταση του κου Αβραμόπουλου από τον κο...Αβραμόπουλο, επισφράγισε - εκτός των άλλων - την εγκατάλειψη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης για την ψυχική υγεία. Τα χειρότερα έπονται.

Πριν από λίγο καιρό διαβάζαμε ότι ο κος Αβραμόπουλος ολοκλήρωσε το έργο του στο Υπουργείο Υγείας και - αφού τελικά θα παραμείνει - σκεφτήκαμε να του υπενθυμίσουμε κάτι που ξέχασε να ολοκληρώσει. Όχι τίποτα σημαντικό. Μερικές χιλιάδες ψυχικά ασθενείς, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο ή να ξανα-εγκλεισθούν σε ιδρύματα και οι εργαζόμενοι στις δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται απλήρωτοι.

Δείτε, όμως, τι ωραία και ελπιδοφόρα είναι τα λόγια των πολιτικών μας και ας τα κρατήσουμε στη μνήμη μας, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που τα γραμματοκιβώτια μας θα γεμίσουν προεκλογικά φυλλάδια με το κυβερνητικό έργο.

2006, μόλις είχαν ξεκινήσει τα προβλήματα με την χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Ο κος Αβραμόπουλος όμως δεν τα έβλεπε γιατί ...κοίταζε μπροστά και προέβλεπε την κληρονομιά που θα άφηνε:
"Θέλουμε, σαν έρθει η ώρα που θ' αποχωρήσουμε απ' αυτήν εδώ τη θέση, να έχουμε αφήσει πίσω μας ακόμα πιο γερά θεμέλια, ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις και όρους για να συνεχίσουν οι άλλοι μετά από εμάς.
Κοιτάμε μπροστά και θέλουμε να κοιτάμε όλοι μαζί μπροστά. Εξάλλου, η ελπίδα, είναι πάντα ένα συναίσθημα που έρχεται από το μέλλον και αυτή πρέπει να καλλιεργηθεί χωρίς ψεύτικες εικόνες, με άμεση σχέση με την πραγματικότητα και με το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε.
Είμαι βέβαιος, ότι και αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε.
Θα το κερδίσουμε, αφήνοντας πίσω μας μία πολύτιμη κληρονομιά.
Τον πολιτισμό υγείας, που αξίζει στους κόπους και τις κατακτήσεις της κοινωνίας μας, που αξίζει στο επίπεδο και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και που σε τελευταία ανάλυση θα έχει δώσει και σε εμάς την ικανοποίηση, ότι υπήρξαμε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί στον τομέα που αναλάβαμε."

Στη συνέχεια πληροφορούμαστε, από τις Δράσεις και τις Θέσεις της Κυβερνητικής Πολιτικής, ότι αν και κληρονόμησαν ένα σύστημα έτοιμο να καταρρεύσει (τι πρωτότυπο !) προχωρούν δυναμικά μπροστά στην μεταρρύθμιση:
"Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την εφαρμογή των αρχών της Κοινοτικής Ψυχιατρικής, σύμφωνα με την οποία η φροντίδα ψυχικής υγείας παρέχεται σε όποιον την χρειάζεται χωρίς αυτός να απομακρύνεται από το φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον και μάλιστα με την ενεργή συμμετοχή αυτού του περιβάλλοντος.
Η βιωσιμότητα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης εξαρτάται από την χρηματοδότηση. Από το παρελθόν κληρονομήσαμε ένα πλαίσιο χρηματοδότησης των μονάδων αποασυλοποίησης που, δυστυχώς δεν είχε σχεδιασμό και που είναι έτοιμο τώρα να καταρρεύσει.
Προχωράμε λοιπόν δυναμικά μπροστά στην μεταρρύθμιση µε στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη των μονάδων.
Ελέγχουμε αποφασιστικά τον εγκλεισμό σε ψυχιατρικές μονάδες, βάζουμε κανόνες στην οικονομική διαχείριση των μονάδων αποασυλοποίησης.”
Δεκέμβριος 2006, Νέα Δημοκρατία. Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος.
Επισκόπηση των Δράσεων και των Θέσεων της Κυβερνητικής Πολιτικής

Από τι κρίνεται ο πολιτισμός μας, κύριε Αβραμόπουλε ?
“Ο πολιτισμός μας κρίνεται από τη στάση μας απέναντι στις ειδικές ομάδες των συνανθρώπων μας που οι καταστάσεις, οι συνθήκες δεν τους έδωσαν τη δυνατότητα να ασκούν το δικαίωμά τους στη ζωή όπως και εμείς.”
Δεκέμβριος 2007

Συγκινητικές συμβουλές προς τους επόμενους:
“Θα ήταν πολύ χρήσιμο για τους πολιτικούς να περνάνε από πόστα σαν και αυτά που πέρασα εγώ. Να πάνε στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Να αναδείξουν την ανθρωπιά τους και την ευαισθησία τους.”
Δεκέμβριος 2008
“Η θητεία μου σε αυτό το Υπουργείο μου έχει προσφέρει πολλά, καθώς με έκανε πιο ανθρώπινο.”
Δεκέμβριος 2008

Τελικά, ο επόμενος ήταν ο ίδιος και θα έχει την ευκαιρία να γίνει ακόμα πιο ανθρώπινος. Προς το παρόν παρατηρούμε την απέραντη μετριοφροσύνη του κατά την τελετή παράδοσης στον νέο Υφυπουργό:

Ο κος Αβραμόπουλος μιλάει για τον Υφυπουργό Υγείας κο Γιώργο Κωνσταντόπουλο:
“Για τον καλό μου φίλο Γιώργο Κωνσταντόπουλο, όπως είπα πριν, μιλάει αυτή η 5ετία. Φέρει την υπογραφή του και τη σφραγίδα του ένα σπουδαίο έργο, το οποίο συντελείται και επιτελείται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, αλλά με χειροπιαστά αποτελέσματα.
Επέδειξε καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της πορείας υψηλό αίσθημα ευθύνης, το διέκρινε πάντοτε η αίσθηση του δημόσιου καθήκοντος, εκπροσώπησε την ιδιαιτέρα του πατρίδα με υπερηφάνεια, με αξιοπιστία, με κύρος.”
“Οι λειτουργοί του χώρου της υγείας και οι συνεργάτες του, αλλά και όλοι οι υπάλληλοι του Υπουργείου μας θα τον θυμούνται πάντοτε και θα τον περιμένουν.”
“Εύχομαι αυτό που ζει σήμερα ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος που αποχωρεί με υπερηφάνεια και με αναγνώριση της δημόσιας προσφοράς του να το ζήσουν όλοι οι δημόσιοι άνδρες σε κάποια στιγμή.”
“Γιώργο καλό δρόμο και καλή συνέχεια αυτής της δημόσιας διαδρομής, που μόνο τίτλους και εύσημα και διακρίσεις σου έδωσε.”
(σχόλιο: σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστος, ειδικά τις στιγμές που έλεγε στον Ελληνικό λαό την αλήθεια και άφηνε τους εργαζομένους απλήρωτους)

Ο κος Αβραμόπουλος μιλάει για τον νέο Υφυπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά:
“...είμαι βέβαιος ότι θα αποδειχθεί άξιος συνεχιστής της σπουδαίας συνεισφοράς του Γιώργου Κωνσταντόπουλου, ένας άξιος συνεργάτης μου σ’ αυτή τη συλλογική προσπάθεια που κάνουμε για να βελτιώσουμε και να αναβαθμίσουμε την υγεία και το κοινωνικό έργο στον τόπο μας.”
(σχόλιο: αυτό το “άξιος συνεχιστής” γιατί μας τρομάζει ?)

Το καλύτερο ακολουθεί (και μας ενέπνευσε για τον τίτλο της ανάρτησης):
“Αγαπητέ Μάριε, καλωσόρισες σ’ αυτή την ωραία συντροφιά των ωραίων ανθρώπων της δημόσιας υγείας. Και θα ήθελα να πω κλείνοντας ότι πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι και το λέω με πλήρη συναίσθηση μετά από τρία χρόνια, ότι αυτό το Υπουργείο έχει εξαίρετο δυναμικό, έχει καταρτισμένο προσωπικό, να τους εμπιστευτείς και να τους κάνεις να σε αγαπήσουν, όπως μας έχουν αγαπήσει και μας στηρίζουν όλους σ’ αυτή τη μεγάλη και ωραία προσπάθεια που κάνουμε."

Δεν θα σχολιάσουμε την ομιλία του κου Γιώργου Κωνσταντόπουλου αφού αποχώρησε πλέον, σας προτείνουμε όμως να την διαβάσετε και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Τέλος, η ομιλία του νέου Υφυπουργού Μάριου Σαλμά μας ανησύχησε, αλλά ας θεωρήσουμε ότι ήταν στο πνεύμα της τελετής και ας περιμένουμε να δούμε το έργο του:
"Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος είναι ένας πολιτικός ηθικός, σεμνός και ικανός. Με χαμηλούς τόνους έβαλε αυτά τα χρόνια σε μια νέα βάση την πρόνοια στη χώρα μας.
Δημιούργησε δομές ώστε το κράτος πρόνοιας να βρίσκεται δίπλα στους συνανθρώπους όταν χρειάζεται. Έβαλε τον δικό του λίθο στην διαμόρφωση και την βελτίωση του κοινωνικού προσώπου, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ελληνικής πολιτείας.
Χειρίστηκε με αποτελεσματικότητα κρίσεις της χώρας που απαιτούσαν την πρόνοια της κυβέρνησης. Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος ανήκει στους πολιτικούς με μέλλον. Και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα του δοθεί η ευκαιρία ξανά, την μεγάλη εμπειρία που συσσώρευσε αυτά τα χρόνια να την εφαρμόσει.
Με αυτά τα λίγα θα ήθελα να κλείσω, πιστεύοντας ότι στην υγεία κάθε λεπτό που αφιερώνεται στα λόγια, το στερούνται οι πράξεις."

Και θα κλείσουμε και εμείς με την τελευταία φράση του κου Μάριου Σαλμά.

Όχι άλλα λόγια, λοιπόν.

(η φωτογραφία της ανάρτησης είναι από εδώ: http://www.flickr.com/photos/endiaferon)

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Αβραμολιγούλης πριν λίγες μέρες έκοψε την κορδέλα στα εγκαίνια ιδιωτικού παιδιατρικού κέντρου με φωτό σε περιοδικά.
Ο άνθρωπος είναι όντως τελειωμένος.

Ανώνυμος είπε...

ΠΣΙ Τ, ΣΣΣσσσσσσσσσςςςςςς.
ΜΗ ΦΩΝΑΖΕΙΣ, ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΜΩΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΝΟΜΙΣΕΙ ΟΤΙ ΞΑΝΑΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ.
ΚΑΙ ΠΟΥ 'ΣΑΙ.
ΚΙ ΑΝ ΑΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΤΟΥ ΥΓΕΙΑ, ΚΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟΝ.
ΤΟΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΔΕΙΑΣΑΝ. ΧΑ.

Rodia είπε...

Λες να θέλουν να μας φέρουν όλους στα... μέτρα τους;
Να ζούμε δλδ σε μια χώρα απέραντο τρελοκομείο, οπότε πρόβλημα ουδέν.
Η προσπάθεια γελοιοποίησης του θέματος δε βγαίνει...

Εχεις δίκιο, τα έχω ζήσει αυτά με αγαπημένα πρόσωπα, έχω παλέψει, έχω ξοδευτεί, είναι σκέτο έγκλημα η παραμέληση των συνανθρώπων μας. Ασε που για το στρίψιμο της βίδας έχουν ευθύνη σε μεγάλο βαθμό οι κυβερνήσεις και οι αποφάσεις τους, καθώς επίσης και ο στρατός...

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Και γω παγωμένη είμαι φίλε .Θα το ένοιωσες.
Άσε να υποχωρήσει το μούδιασμα απο το σοκ και θα δούμε ποια παράπλευρη διαδρομή θα πάρουμε να μην απομακρυνθούμε από το στόχο μας. Γιατί είναι φαεινότερο του ηλίου ότι η ευθεία προς τον Αβραμόπουλο οδηγεί σε μια πολύ κακοπαιγμένη θεατρική παράσταση στην οποία εγώ τουλάχιστον αρνούμαι να παραμένω θεατής.
Μόνο σε παρακαλώ θέλω απολύτως αντικειμενική ενημέρωση ακόμη και μέσω email, ευχαριστώ,
http://ligery.pblogs.gr
http://lygeri.pblogs.gr

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Τηλεκοντρόλ:
Κλείνει τις δομές των ΜΚΟ, να μην εγκαινιάσει κανένα ιδιωτικό κέντρο ?
Στα κλεισίματα δεν γίνονται τελετές και το κουστουμάκι που θα το βάλουμε ?

Ανώνυμε:
Όσο και να φωνάζουμε δεν ξυπνάει κανένας. Είναι διαπιστωμένο, μην ανησυχείς.

Rodia:
Ευθύνη έχουν διάφοροι. Την ανάληψη της ευθύνης ποιός την έχει?
Είναι έγκλημα η παραμέληση των συνανθρώπων μας, όπως γράφεις, αλλά ελάχιστοι ασχολούνται με το θέμα.
Για παράδειγμα, ακόμα και τώρα που μιλάνε όλοι για την κρατική βία, αναρρωτιέται κανείς πόσο βίαιο έιναι να μην ξέρουν οι φιλοξενούμενοι των δομών που θα τους "πετάξουν" αύριο?

Λυγερή:
Η υγεία δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Το βάρος πέφτει σε οικονομία και λόγω της εποχής σε παιδεία και δημόσια τάξη. Κατακερματισμένες προτεραιότητες, λες και δεν σχετίζονται όλα μεταξύ τους. Κοινωνικό κράτος ή υπάρχει ή δεν υπάρχει.
Όταν θα καταρρεύσει εντελώς το σύστημα της υγείας, ίσως να γίνει "προτεραιότητα".
Εμείς θα συνεχίσουμε την ενημέρωση για όσους ενδιαφέρονται.
Τα ΜΜΕ ή δεν ασχολούνται ή ασχολούνται με καθυστέρηση. Τόσους μήνες επισημαίνουμε τον κίνδυνο και προχθές διάβασαμε σε εφημερίδα ότι έκλεισε το "Ιρις":
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=9283&pubid=2172862

Τι να το κάνεις? Το ζητούμενο είναι να προλάβουμε το έγκλημα, τα δάκρυα δεν έσωσαν κανέναν.
Θα είμαστε σε επαφή.

Ανώνυμος είπε...

έχω την πεποίθηση ότι το ανέκδοτο αυτό που ονομάζεται ψυχιατρική μεταρρύθμιση μπορεί να απαντηθεί πλέον μόνο συγκρουσιακά. ο χρόνος τελειώνει και δε φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση. κείμενα υπογράψαμε, συνελεύσεις κάναμε, σε διαμαρτυρίες πήγαμε και είμαστε στο μηδέν. μεγαλύτερη συσπείρωση χρειαζόμαστε, λιγότερο εικονική...

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

silentcrossing:
Αν και δεν θα συμφωνήσουμε με τον χαρακτηρισμό ανέκδοτο, γιατί τη θεωρούμε σοβαρή υπόθεση (άσχετα αν το Υπουργείο την κατάντησε ανέκδοτο), θα συμφωνήσουμε απόλυτα στην ανάγκη για συσπείρωση και δράση αφού ο διάλογος με τους αρμόδιους δεν φαίνεται να φέρνει κανένα αποτέλεσμα.

Ελπίζουμε στις επόμενες κινητοποιήσεις να είμαστε όλοι. Από εδώ θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για ενημέρωση και περιμένουμε τις απόψεις όλων όσων ενδιαφέρονται.

Ανώνυμος είπε...

Μα αυτό εννοώ κι εγώ, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ήταν απολύτως αναγκαία. Δυστυχώς οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι επαγγελματιών είναι ιδιαίτερα αδρανείς για λόγους που δε σηκώνουν κριτική αυτή την ώρα. Το σοβαρότερο πλήγμα ήδη το υφίστανται οι χρήστες των υπηρεσιών. Έχοντας μείνει για χρόνια στη Λέρο στις δύσκολες εποχές δεν τολμώ να σκεφτώ ότι ενδέχεται να ξαναγυρίσουμε στο σημείο αυτό. Ο εμπαιγμός και η καπήλευση πρέπει να σταματήσουν τώρα και θα χρειαστούν μέσα διαφορετικά από όσα χρησιμοποιήσαμε μέχρι τώρα...

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

silentcrossing:
...και ίσως τώρα οι εποχές να είναι πιο δύσκολες από τότε.
Τότε, υπήρχε μια ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει και τελικά έγιναν κάποια βήματα. Τώρα τι περιμένουμε ? Την πλήρη κατάρρευση των προσπαθειών ?

Ο εμπαιγμός και η καπήλευση, που αναφέρεις, είναι τα μέσα της εποχής. Σήμερα το πρωί, στην επερώτηση είκοσι οκτώ Βουλευτών για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ακούστηκαν και πάλι τα ίδια. Αυτή τη φορά από τον νέο υφυπουργό, μία βδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο υπουργός απουσίαζε!

Αλλά αυτά είναι για το επόμενο post.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates