Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Ο πρώην, ο νυν και ο επόμενος Υπουργός Υγείας

 
ΦΘΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ:

Οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (κοινοτικές δομές) άρχισαν να δημιουργούνται, στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, πριν από είκοσι χρόνια. Στεγάζουν και υποστηρίζουν ανθρώπους που έζησαν έγκλειστοι σε ψυχιατρικά ιδρύματα και προσφέρουν υπηρεσίες σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, με σκοπό να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας μέσα στην κοινότητα.

Τα τελευταία τρία χρόνια, το Υπουργείο Υγείας, μειώνοντας τις χρηματοδοτήσεις για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, οδήγησε τις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, που λειτουργούν από επιστημονικούς μη-κερδοσκοπικούς φορείς (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), σε αδιέξοδο και τον τελευταίο χρόνο κινδυνεύει ακόμα και η λειτουργία τους. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Το μέλλον των εξυπηρετούμενων είναι αβέβαιο. Θα επιστρέψουν στα ιδρύματα ? Θα δημιουργηθούν άλλα “σύγχρονα” ιδρύματα – κλινικές για άτομα με χρόνια ψυχοκοινωνικά προβλήματα ? Θα τους αναλάβουν οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές ? Κανείς δεν απαντά.

Το 2006, ο κος Νικήτας Κακλαμάνης, βλέποντας το πρόβλημα να δημιουργείται (κατά το διάστημα που ήταν Υπουργός Υγείας), αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξασφαλισθεί με σταθερότητα η χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης από εθνικούς πόρους και τόνισε ότι “δεν μπορεί οι φιλοξενούμενοι των Μονάδων να επιστρέψουν σε ιδρύματα ή να μείνουν στο δρόμο”. Μάλιστα, είχε δηλώσει ότι η πολιτεία οφείλει να καταλάβει ότι το συγκεκριμένο έργο πρέπει θα υποστηριχθεί ακόμα και αν το Υπουργείο Υγείας χρειασθεί “να κόψει τα χρήματα από οπουδήποτε αλλού”. Δείτε το video:


>
-->
Δύο χρόνια μετά, έχουμε την ίδια κυβέρνηση αλλά άλλον Υπουργό Υγείας, τον κο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Αν υπήρχε μια συνέχεια στο κυβερνητικό έργο, θα περιμέναμε να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Αφού αναγνωρίστηκε, έστω και με καθυστέρηση, το πρόβλημα από τον Υπουργό Υγείας, λογικά θα ενημερωνόταν και ο επόμενος. Φαίνεται, όμως, ότι αυτή η συνέχεια δεν υπάρχει. Με κάθε αλλαγή στα στελέχη της κυβέρνησης, ξεκινάμε από το μηδέν. Δεν ενημερώθηκε ο νυν Υπουργός από τον πρώην ? Ενημερώθηκε αλλά είχε άλλη γνώμη ? Σημασία έχει ότι οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης εγκαταλείφθηκαν, το έργο τους συκοφαντήθηκε και σήμερα κινδυνεύει η λειτουργία τους.

Τελικά, υπάρχει υπεύθυνη πολιτική θέση για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας ? Η πολιτεία υποστηρίζει εμπράκτως τη λειτουργία των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ? Μήπως θα αλλάζουν όλα σε κάθε ανασχηματισμό ? Το μέλλον των ψυχικά ασθενών θα εξαρτάται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ?

Και επειδή είναι πιθανόν να γίνει νέος ανασχηματισμός:

Από ποιόν θα πάρουμε μια απάντηση ?

Από τον πρώην, τον νυν ή τον επόμενο Υπουργό Υγείας ?

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates