Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Κινητοποίηση εργαζομένων στην ψυχική υγεία σε γειτονιές της χώρας


Σωματεία εργαζομένων σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (κοινοτικές δομές), που λειτουργούν από μη κερδοσκοπικούς φορείς (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), μας απέστειλαν το ακόλουθο δελτίο τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ -
ΜΕΤΕΩΡΟΙ ΟΙ ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008

Τη δεκαετία του ΄80, μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου της Λέρου και τις απάνθρωπες συνθήκες που είχαν αναγκάσει τους ψυχικά ασθενείς να ζουν, αποκλεισμένοι πίσω από τα τείχη των μεγάλων ασύλων, άρχισε να σχεδιάζεται και να υλοποιείται η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασικός στόχος να ζουν οι άνθρωποι αυτοί με δικαιώματα, μέσα στην κοινότητα, με πραγματική θεραπεία κτλ. Και φυσικά να σχεδιαστούν μονάδες πρόληψης τόσο για παιδιά όσο και άλλες ηλικιακές ομάδες για να αποφευχθούν στο μέλλον τα φαινόμενα Λέρου και να χτυπηθεί το στίγμα για όσους νοσούν σε κάποια φάση της ζωής τους. Όλα όσα έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση, με το πέρας των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων άρχισαν να εγκαταλείπονται από το κράτος που θα όφειλε να συνεχίσει τη χρηματοδότηση και την παρακολούθηση των παραπάνω υπηρεσιών, γιατί ποιος ο λόγος να γίνουν όλα αυτά αν επρόκειτο να εγκαταλειφθούν; Άλλωστε η ανάγκη για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας δεν έπαψαν να υπάρχουν και ούτε πρόκειται.

Στους φορείς ψυχικής υγείας που λειτουργούν ως μη κερδοσκοπικά σωματεία ή μη κερδοσκοπικές εταιρίες τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους φορείς για πολλοστή φορά είναι απλήρωτοι για μήνες, για πολλοστή φορά δεν γνωρίζουν ποια είναι η μέρα αυτή που θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Το προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά σε μια σειρά από χώρους και η αγανάκτηση των εργαζομένων μη μπορώντας να ζήσουν επηρεάζει αναπόφευκτα την ποιότητα της δουλειάς τους, που δεν είναι άλλη από την φροντίδα ανθρώπων που υποφέρουν από την ψυχική νόσο. Το Υπουργείο Υγείας, μεταξύ άλλων, το τελευταίο διάστημα προφασίζεται κακοδιαχείριση των διοικήσεων των αντίστοιχων φορέων, χωρίς όμως να έχει κάνει ελέγχους ουσιαστικούς και χωρίς να έχει προβεί σε οποιαδήποτε ουσιαστική εποπτεία.

Οι αγώνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τα σωματεία των εργαζομένων, των συλλόγων οικογενειών αλλά και των συλλόγων των ίδιων των ασθενών έχουν καταφέρει να παρατείνουν τη λειτουργία των χώρων αυτών μια και εξασφαλίζονταν κάποιες επιπλέον χρηματοδοτήσεις ψίχουλα, που σε καμία περίπτωση δεν έφεραν τη λύση των προβλημάτων. Το Υπουργείο έμεινε ασυγκίνητο από τις πιεστικές και συνεχείς μας κινητοποιήσεις και φυσικά η εξήγηση είναι απλή: δεν διαθέτει πολιτική βούληση για την ψυχική υγεία η οποία ωθείται στην ιδιωτικοποίηση όπως γίνεται με πολλά δημόσια αγαθά.

Αυτή τη φορά δεν φωνάζουμε έξω από το Υπουργείο Υγείας ή μέσα σε αυτό. Απευθυνόμαστε όμως στις τοπικές κοινωνίες όπου βρίσκονται οι δομές ψυχικής υγείας, για να ενημερώσουμε τις γειτονιές μας για τα προβλήματα της ψυχικής υγείας και να οργανώσουμε διευρυμένες εστίες διεκδίκησης για ένα θέμα αμιγώς κοινωνικό. Ας μην ξεχνάμε ότι ο καθένας από εμάς, από εσάς έχει χρειαστεί ή θα χρειαστεί υποστήριξη για την ψυχική ισορροπία του ίδιου ή κάποιου δικού του προσώπου. Ας μην αφήσουμε να μας στερήσουν το δικαίωμα από την πρόσβαση στην υποστήριξη που το κράτος πρέπει να διασφαλίζει σε όλους ανεξαιρέτως.

Σαν επόμενο βήμα, στις 10 Δεκέμβρη, πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούμε τους εργαζόμενους και όσους άλλους ενδιαφέρονται για την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των ευάλωτων πληθυσμών να κατέβουν και να διαδηλώσουν σε ενιαία μπλοκ. Προτεινόμενη συνάντηση για την Αθήνα στις 11:00 έξω από το ξενοδοχείο Park στο Πεδίον του Άρεως. Την ίδια ημέρα προγραμματίζουν να συγκεντρωθούν για τον ίδιο σκοπό τα σωματεία εργαζομένων σε δομές ψυχικής υγείας στην Β. Ελλάδα και την Πάτρα.

Διεκδικούμε:
-από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την έμπρακτη υποστήριξη της δημόσιας παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλους ανεξαιρέτως που έχουν ανάγκη
-την άμεση καταβολή των οφειλόμενων μισθών σε όλους τους εργαζόμενους στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας
-τον πραγματικό έλεγχο της οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης των υπηρεσιών με συμμετοχή εκλεγμένων και αιρετών εκπροσώπων εργαζομένων, οικογενειών και ασθενών για να εξασφαλίζεται η διαφάνεια
-αορίστου χρόνου συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους

Εργαζόμενοι σε δομές ψυχικής υγείας

Τόποι συγκέντρωσης, ενημέρωσης και διαμαρτυρίας:

Δήμος Χαλανδρίου, Κεντρική Πλατεία, ώρες 12:00-15:00 (τηλ. επικοινωνίας: 6977177173, 6973354768)

Δήμος Βύρωνα, Πλατεία Λαζάρου, ώρες 12:00-15:00 (τηλ. επικοινωνίας: 6973044337)

Αθήνα, Πλατεία Βικτωρίας (σταθμός ΗΣΑΠ), ώρες 14:30-16:30 (τηλ. επικοινωνίας: 69743178333)

Πάτρα, Π.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 10 (έξω από το Οικοτροφείο Ίρις), ώρες 11:00-14:00 (τηλ. επικοινωνίας: 6974116612)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates