Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Ενημέρωση - Διαμαρτυρία από την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας

Οι εργαζόμενοι της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Νομού Φωκίδας) ενημερώνουν τους πολίτες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των περικοπών στη χρηματοδότηση του φορέα από το Υπουργείο Υγείας και ζητούν συμπαράσταση στη διαμαρτυρία τους.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Προς όλους τους Πολίτες του Νομού Φωκίδας

Η Εταιρία μας, μη κερδοσκοπικός Οργανισμός, λειτουργεί από το έτος 1981 στο τόπο μας, προσφέροντας και συμβάλλοντας αποφασιστικά στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της αποασυλοποίησης.

Πολύ συνοπτικά, η Εταιρία διατηρεί:

Στην Φωκίδα: 1 Οικοτροφείο, 6 Διαμερίσματα και 1 Κινητή Μονάδα

Στην Αττική: 2 Οικοτροφεία, 7 Διαμερίσματα, και 1 Κέντρο Ημέρας.

Στον Έβρο και Ροδόπη: 2 Οικοτροφεία, 6 Διαμερίσματα και 1 Κινητή Μονάδα.

Στην Φθιώτιδα: 1 Οικοτροφείο.

Στις παραπάνω Δομές παρέχονται υπηρεσίες σε 2.360 ασθενείς, ενώ το σύνολο του απασχολουμένου προσωπικού ανέρχεται σε 200 περίπου άτομα.


Στο Νομό Φωκίδας αναλυτικά λειτουργούν :

1. Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας με ετήσιο συνολικό προϋπολογισμό 435.000 Ευρώ. Στην Κινητή Μονάδα απασχολούνται 17 εργαζόμενοι ήτοι: 3 Ψυχίατροι, 4 Ψυχολόγοι, 1 Επόπτης Κλινικός Ψυχολόγος, 1 Ψυχιατρική Νοσηλεύτρια, 1 Εργοθεραπευτρια, 2 Διοικητικοί, 1 Κοινωνική Λειτουργός, 2 Λογοθεραπευτές, 1 Παιδοψυχολόγος, 1 Παιδοψυχίατρος, οι οποίοι προσφέρουν τις Υπηρεσίες Πρόληψης, Περίθαλψης, Θεραπείας σε Ενήλικες και Παιδιά (τους μήνες Οκτώβριο- Νοέμβριο, δεχτήκαμε 28 νέα αιτήματα παρακολούθησης παιδιών) συνολικά 530 ασθενείς που μας επισκέπτονται :

Στα Γραφεία μας της Άμφισσας, καθημερινά και στο Κέντρο Υγείας Ιτέας 2 φορές την εβδομάδα. Κάθε δεκαπενθήμερο, στο Κέντρο Υγείας ή στο Αγροτικό Ιατρείο: Δελφών, Χρισσού, Γραβιάς, Πολυδρόσου, Αμφίκλειας, Λιδορικίου, Δεσφίνας, Γαλαξιδίου, Ερατεινής, Ευπαλίου, Ναυπάκτου.

2. Τα 6 Προστατευμένα Διαμερίσματα, στα οποία φιλοξενούνται 15 ασθενείς, οι περισσότεροι από τον τόπο μας, μετά από πολυετή νοσηλεία στα άσυλα του Δαφνιού και της Λέρου. Τα Προστατευμένα Διαμερίσματα προσφέρουν φροντίδα, περίθαλψη και επαγγελματική αποκατάσταση μιας και οι περισσότεροι απασχολούνται σε Ελαιόκτημα με Θερμοκήπιο και άλλοι εργάζονται στον ΚΟΙ.Σ.Π.Ε δηλαδή στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό .

Ο ετήσιος προϋπολογισμός των Προστατευμένων Διαμερισμάτων, είναι ύψους 330.000 Ευρώ και απασχολεί συνολικά 10 εργαζόμενους: 1 Ψυχίατρο, 1 Κλινικό Ψυχολόγο, 1 Νοσηλευτή, 1 Εργοθεραπευτή, 4 Γενικών Καθηκόντων, 2 Διοικητικούς, 1 Εκπαιδευτή Αγρότη.

3. Το Οικοτροφείο Ατόμων με Βαριά Νοητική Υστέρηση, φιλοξενεί άτομα, με Βαριά Νοητική Υστέρηση και συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 550.000 Ευρώ. Κυρίως στόχος είναι η φροντίδα και η αποκατάσταση αυτών των ατόμων μέσω της ανάπτυξης των ατομικών, κοινωνικών και εργασιακών τους δεξιοτήτων.

Απασχολούνται 17 εργαζόμενοι ήτοι: 1 Ψυχίατρος, 1 Κλινικός Ψυχολόγος, 7 Νοσηλευτές, 1 Κοινωνική Λειτουργός, 1 Λογοθεραπευτής, 1 Κοινωνικός Φροντιστής, 4 Γενικών Καθηκόντων, 1 Διοικητικός.

Παράλληλα με τα παραπάνω προγράμματα λειτουργούν :

Πρόγραμμα Λέσχης Ψυχαγωγίας με Υπεύθυνη Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια και στόχο να προσφέρει την καλλιέργεια δεξιοτήτων, την οργάνωση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου σε ομαδικό πλαίσιο.

Πρόγραμμα Προεπαγγελματικής κατάρτισης σε αγροτικές καλλιέργειες .

Και Κοι.Σ.Π.Ε στον οποίο απασχολούνται 7 άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και 4 εργαζόμενοι. Ο Κοι.Σ.Π.Ε είναι η πρώτη Κοινωνική Επιχείρηση που λειτουργεί στον Νομό μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση βαδίζει με αργούς ρυθμούς, ΟΜΩΣ στον ΤΟΠΟ μας απολαμβάνουμε Υπηρεσίες από το 1981 με τον ερχομό της Κινητής Μονάδας, κυρίως Υπηρεσίες Πρόληψης για τα παιδιά μας. Η συμβολή είναι τεράστια και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Νομός Φωκίδας, αν και οι δείκτες ανάπτυξης είναι χαμηλοί, ότι η παρουσία όλων των παραπάνω μονάδων, συμβάλλει τόσο:

Στην ανάπτυξη της Τοπικής Οικονομίας όσο και

Στην βελτίωση της Ποιότητα Ζωής των κατοίκων

Οι πόροι του Υπουργείου, οι οποίοι είναι η μοναδική πηγή χρηματοδότησης των υπηρεσιών μας, ολοένα και μειώνονται. Όλοι εμείς που εργαζόμαστε στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, πληρωθήκαμε έως και τον μήνα Ιούλιο 2008.

Λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης :

- Δεν έχουμε την δυνατότητα πληρωμής δαπανών για τη διαβίωση των ασθενών

- Υπάρχει αδυναμία πληρωμής παγίων δαπανών, όπως μισθωμάτων, λογαριασμών, προμηθειών και συντήρησης

Και το σημαντικότερο :

- Το θεραπευτικό έργο επηρεάζεται μέρα με τη μέρα. Αν ο θεραπευτικός χρόνος μειωθεί, θα αυξηθούν οι υποτροπές στις ψυχώσεις, συχνά με μοιραίες συνέπειες, όπως συνέβη και σε ανάλογη απρόβλεπτη διακοπή των επιδοτήσεων επί 4μηνο κατά το παρελθόν. Αυτό ισχύει και για τις δύο ομάδες ασθενών, Οικοτροφείων και Κινητών Μονάδων

- Οι ασθενείς αναπόφευκτα εισπράττουν αδίκως την ανασφάλεια, αφού τα προβλήματα διαρκώς διογκώνονται. Θα επιστρέψουν στα ψυχιατρεία εάν οι επιδοτήσεις περιορισθούν;

Έκτοτε και μετά από πιέσεις προς το Υπουργείο, του Δικτύου 36 Εταιρειών με ανάλογο έργο, αυτό που «υποσχέθηκαν» από το Υπουργείο είναι ότι οι αμοιβές που θα καταβληθούν θα είναι έως τον Οκτώβριο και για τα υπόλοιπα οφειλόμενα τον επόμενο χρόνο, χωρίς να υπάρχει σαφής διαβεβαίωση για την συνέχιση της χρηματοδότησης και την εξασφάλιση των Υπηρεσιών μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλουμε να Σας απευθύνουμε ένα μεγάλο Ευχαριστώ για την Συμπαράστασή σας και τη Στήριξη σας, Ηθική και Οικονομική, ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε όλους τους Προμηθευτές μας και τους Ιδιοκτήτες των χώρων των δομών μας, που παρά την γενικότερη οικονομική κρίση, συνεχίζουν να μας κάνουν Πίστωση.

Επίσης θέλουμε να ζητήσουμε για μια ακόμη φορά από τις Αρχές του Τόπου μας, που πραγματικά βοηθούν με κάθε τρόπο, καθώς και από τους Συλλογικούς Φορείς και από όλους εσάς συμπολίτες μας, να εκφράσετε την Συμπαράσταση Σας ή την Διαμαρτυρία Σας είτε:

- Υπογράφοντας το παρόν κείμενο. (Συλλογή Υπογραφών θα γίνει: στα Αγροτικά Ιατρεία, Κοινοτικά Καταστήματα, Υπηρεσίες, Μαγαζιά, Καφενεία, από συνεργάτες μας και στα γραφεία μας έως τις 15 Δεκεμβρίου ). Όποιος επιθυμεί να έχει την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών, μπορεί να τις καταθέσει στα γραφεία μας.


- Ή γράφοντας ένα κείμενο είτε ως άτομο είτε ως φορέας και αποστέλλοντάς το στο Υπουργείο Υγείας, Διεύθυνση Αριστοτέλους 19 Αθήνα, Γραφείο Υπουργού Υγείας κ. Δημ. Αβραμόπουλου, fax 210 5233920, Γραφείο Υφυπουργού Υγείας κ. Γ. Κωνσταντόπουλου, fax 210 5200406, Γενική Γραμματέα Πρόνοιας και Ειδική Γραμματέα για την Ψυχική Υγεία κ. Μαρία Τροχάνη, fax 210 8229236.

Για περισσότερες πληροφορίες και αποστολή των υπογραφών ή των εγγράφων συμπαράστασης ή διαμαρτυρίας, μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά στα γραφεία της Εταιρίας, Εθνικής Αντιστάσεως 13 και στα τηλέφωνα – fax 22650 22924 και 22600 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση ekpsfoki@otenet.gr.

Σας ευχαριστούμε,

Οι εργαζόμενοι στην Ε.Κ.Ψ & Ψ.Υ.


Οι εργαζόμενοι στην Ε.Κ.Ψ & Ψ.Υ. Νομού Φωκίδας έχουν οργανώσει συγκέντρωση, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας, την Παρασκευή 5 Δεκέμβρη στην Πλατεία Λαού της Άμφισσας (ώρες 11.00-13.00 & 18.00-19.00).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates