Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Η απουσία του κ. Αβραμόπουλου και οι απαντήσεις του κ. Σαλμά. Το ίδιο έργο με άλλα πρόσωπα.

 
Την Παρασκευή 16/1/2009 συζητήθηκε στη Βουλή η υπ' αριθμόν 37/13/21.11.2008 επερώτηση αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είκοσι οκτώ Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σχετικά με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αβραμόπουλος απουσίαζε. Είναι γνωστή η μέχρι τώρα στάση του Υπουργού (αποφεύγει να συζητά το θέμα, δεν απαντά σε επιστολές, δεν δέχεται κανέναν για διάλογο κτλ), αλλά να μην παρουσιάζεται ούτε στη Βουλή ?

Το επόμενο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τις απαντήσεις τις έδωσε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του μόλις πριν από δυο-τρεις μέρες! Μέχρι τώρα ο κ. Αβραμόπουλος έβαζε μπροστά τον Υφυπουργό κ. Κωνσταντόπουλο στα “δύσκολα”, ώστε να μην πλήττεται η εικόνα του. Όταν έφτασε στο σημείο να μην πείθει κανέναν, ο κ. Κωνσταντόπουλος απομακρύνθηκε από το Υπουργείο Υγείας και πήρε τα εύσημα (μήπως για την αυτοθυσία του ?) από τον Υπουργό. http://psi-action.blogspot.com/2009/01/blog-post.html

Ο ρόλος της “προστασίας της εικόνας” του Υπουργού ανατέθηκε πλέον στον νέο Υφυπουργό κ. Σαλμά, ο οποίος την Παρασκευή, επαναλαμβάνοντάς τις στερεότυπες απαντήσεις του προκατόχου του, έδειξε ότι μαθαίνει γρήγορα.

Οι απαντήσεις του νέου Υφυπουργού Υγείας κ. Μάριου Σαλμά δεν μας έπεισαν ότι γνωρίζει το θέμα και θα θέλαμε να ζητήσουμε κάποιες διευκρινήσεις. Όχι ότι θα πάρουμε απάντηση, αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον να τις μελετήσει, γιατί δεν πιστεύουμε ότι το όνειρο του είναι να γίνει “ο νέος Κωνσταντόπουλος” του Υπουργείου. Ας διαβάσουμε αποσπάσματα από τις απαντήσεις του:

Μ. Σαλμάς: “Την πολιτική μας την έχουμε βασίσει στις ψυχιατρικές εκείνες δομές που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και λιγότερο σ’ αυτές που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Διότι η χρηματοδότηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου είναι απρόσκοπτη και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και αυτό για το οποίο μας εγκαλείτε είναι η χρηματοδότηση των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου”
Διαψεύδετε κ. Σαλμά το δημοσίευμα που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: "Το Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής δεν απειλείται με χρεοκοπία, αλλά βρίσκεται ήδη βαθιά μέσα σ' αυτήν” και το έλλειμμα φτάνει τα 37 εκατομμύρια ευρώ ? Είναι αλήθεια ότι “δεν έχει ούτε λίγα ευρώ για πετρέλαιο για τις εξωτερικές δομές του ?” http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=68291908 Αυτή είναι η απρόσκοπτη χρηματοδότηση ?

Μ. Σαλμάς: (αναφερόμενος στην υποχρηματοδότηση των μονάδων που λειτουργούν από ΜΚΟ) “Ακούστηκε ότι δίδονται νέες εγκρίσεις για μονάδες, ενώ υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης. Καμία νέα έγκριση σκοπιμότητας για μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης δεν έχει δοθεί.”
Πόσες μονάδες έχουν ανοίξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια από ΝΠΙΔ ? Καμιά κ. Σαλμά ? Σε παλαιότερη ανάρτησή μας είχαμε γράψει “Οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις, που λειτουργούν Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και τις οποίες κατηγορεί το Υπουργείο Υγείας, πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια! Δηλαδή, το ίδιο διάστημα που το Υπουργείο υποχρηματοδοτεί τις υπάρχουσες Μονάδες, εγκρίνει τη λειτουργία και άλλων! Ευτυχώς, γι’ αυτό δόθηκε μια εξήγηση από το Υπουργείο: Ξέρετε πως γίνονται αυτά, όταν υπάρχουν χρήματα έρχονται όλοι να πάρουν.” http://psi-action.blogspot.com/2008/10/blog-post_6202.html Αν θέλετε μπορούμε να σας πούμε και ποιο στέλεχος του Υπουργείου έδωσε την παραπάνω απάντηση, μπροστά στους εκπροσώπους εργαζομένων διαφόρων φορέων.

Μ. Σαλμάς: (απαντώντας σε ερώτηση για τον ξενώνα εφήβων “ΙΡΙΣ”) “Υπήρξε μία αναφορά ότι κλείνει η ΙΡΙΔΑ. Δεν υπάρχει ζήτημα κλεισίματος ούτε μονομερούς απόφασης αναστολής λειτουργίας.”
Διαψεύδετε το δημοσίευμα που αναφέρει: “Επισκεφτήκαμε το κτίριο της οδού Αγράμπελης 28, στο Χαλάνδρι, όπου λειτουργούσε ο ξενώνας. Έχει ακόμα την υποδομή, κρεβάτια, έπιπλα, κουζίνα, βιβλιοθήκη, ακόμα και το πιάνο, αλλά δεν υπάρχει κανένα παιδί από τους τροφίμους και δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.” http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=9283&pubid=2172862# Εσείς κ. Σαλμά επισκεφτήκατε τον ξενώνα και τον βρήκατε σε λειτουργία ?
Μήπως διαψεύδετε και τον Συνήγορο του Πολίτη που εξέδωσε δελτίο τύπου με θέμα “Σοβαρά προβλήματα σε μονάδες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους.” ? http://www.synigoros.gr/news_archive.htm Το θέμα δεν είναι καινούργιο και τίποτα δεν έγινε για να επαναλειτουργήσει το “ΙΡΙΣ”. Το γράψαμε στις 6 Νοέμβρη 2008 http://psi-action.blogspot.com/2008/11/1.html

Μ. Σαλμάς: (και πάλι για το “ΙΡΙΣ”) “Τώρα, ως προς την «ΙΡΙΔΑ», μιας και επιμείνατε, είχε μια πρόβλεψη για οκτώ κλίνες, είχε πέντε ασθενείς οι οποίοι δεν έμειναν στο δρόμο, πήγαν σε άλλες δομές του φορέα. Και αν έκλεισε, κακώς έκλεισε...”
Τελικά έκλεισε ή δεν έκλεισε ? Σε ποιες δομές του φορέα πήγαν οι ασθενείς κ. Σαλμά ? Μπορείτε να τις αναφέρετε ? Γιατί ο φορέας δεν έχει άλλες μονάδες εφήβων, όπως και κανένας άλλος φορέας αφού ήταν η μοναδική μονάδα εφήβων στη χώρα μας. Τώρα, για το “αν έκλεισε, κακώς έκλεισε”, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του Έθνους http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=9283&pubid=2172862# “Ο ξενώνας ανέστειλε τη λειτουργία του επειδή οι εργαζόμενοι από πέρσι τον Ιούλιο έμεναν απλήρωτοι!” Άρα για να μην κλείσει θα έπρεπε: Ή να απαγορευτεί στους εργαζόμενους, οι οποίοι δούλευαν για μήνες απλήρωτοι, να παραιτηθούν! Ή να προσληφθούν νέοι εργαζόμενοι που να δεχτούν να εργάζονται απλήρωτοι! Ή να λειτουργεί ο ξενώνας χωρίς προσωπικό!

Μ. Σαλμάς: (αναφερόμενος στις μορφές επιπρόσθετης χρηματοδότησης των μονάδων που υποχρηματοδοτούνται) “Η πρώτη πρωτοβουλία ήταν το τέλος κοινωνικής και ανθρωπιστικής αντίληψης, 2% από τις προμήθειες της Επιτροπής Προμηθειών που νομοθετήθηκε το 2007 και ενεργοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου του 2008 και η είσπραξη του ειδικού ενοποιημένου νοσηλίου μετά τη σύναψη των συμβάσεων των φορέων με τα ασφαλιστικά ταμεία σε επίπεδο άδειας ίδρυσης.”
Για να μην μπούμε στη γνωστή συζήτηση για το αν και πως λειτουργεί η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, μπορούμε να μάθουμε πότε προβλέπεται να δοθεί αυτό το 2% ? Όσο για το ειδικό ενοποιημένο νοσήλιο (γιατί χρόνια το ακούμε και δεν το βλέπουμε), γνωρίζετε ότι ένας μεγάλος αριθμός φιλοξενουμένων στις δομές είναι άποροι και δεν δικαιούνται το νοσήλιο ? Τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι ? Το ξέρετε ότι είναι αντίθετο προς τη φιλοσοφία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης να εξαρτώνται οι άνθρωποι, που έχουν πάρει εξιτήριο από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, από το νοσήλιο (δηλ. να θεωρούνται νοσηλευόμενοι) και να δηλώνουν μέχρι και τον αριθμό του θαλάμου που νοσηλεύονται ? Γνωρίζετε ότι οι κοινοτικές δομές δεν είναι νοσηλευτήρια, ούτε ιδιωτικές κλινικές ? Γνωρίζετε ότι οι χρήστες των υπηρεσιών ή οι φιλοξενούμενοι στις στεγαστικές δομές δεν είναι τρόφιμοι των ιδρυμάτων ? Γιατί από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα και αναζητούνται λάθος λύσεις.

Μ. Σαλμάς: (αναφερόμενος στη χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας) “Έχω να σας αντιπαραθέσω τον εξής πίνακα, από το 2002 μέχρι το 2008 τη χρηματοδότηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το 2002 18 εκατομμύρια, το 2003 21 εκατομμύρια, το 2004 25 εκατομμύρια, το 2005 46 εκατομμύρια, το 2006 63 εκατομμύρια, το 2007 77 εκατομμύρια, το 2008 75 εκατομμύρια. Τι σημαίνει αυτό; Στηρίζεται η κριτική που κάνετε για τις δράσεις της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση; Θα μου απαντήσετε με στοιχεία.”
Μιας και ζητάτε στοιχεία, θα ήταν χρήσιμο, μαζί με τα χρηματικά ποσά, να αναφέρετε και πόσες μονάδες χρηματοδοτούνταν τις χρονιές αυτές καθώς και πόσες από αυτές ήταν συγχρηματοδοτούμενες από την Ε.Ε. Δηλαδή, αν αυξήθηκαν οι δομές ή αν έληξε η συγχρηματοδότησή τους από την Ε.Ε. δεν θα απαιτούνταν περισσότερα χρήματα τις επόμενες χρονιές ? Αυτό σημαίνει ότι δόθηκαν περισσότερα χρήματα στις υπάρχουσες δομές ?

Μ. Σαλμάς: (για το γνωστό θέμα περί καταβολής των χρημάτων, απολογιστικά) “Μόλις καταθέσουν τα απολογιστικά στοιχεία, όπως δεσμεύθηκε και ο κ. Κωνσταντόπουλος πριν ένα μήνα σε αντίστοιχη συνάντηση που είχαν, θα πάρουν τα χρήματα. Χωρίς να καταθέσουν απολογιστικά στοιχεία πώς θα πληρωθούν;”
Καταρχήν ο μήνας πέρασε! Επειδή το “πληρώνουμε απολογιστικά” ήταν και η αγαπημένη φράση του κ. Κωνσταντόπουλου, δεν καταλάβαμε ποτέ πως θα καλύπτονται τα έξοδα των μονάδων μέχρι να γίνει ο έλεγχος των στοιχείων του έτους ? Και ξέρουμε ότι ο έλεγχος από το Υπουργείο δεν γίνεται σε μια μέρα. Οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται και αυτοί (απολογιστικά) στο τέλος του έτους ? Καταργήθηκε ο μηνιαίος μισθός στους μισθωτούς ? Ευτυχώς, δεν ακούστηκε στη Βουλή η προτροπή στελεχών του Υπουργείου Υγείας προς τους φορείς, να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες. Αν δεν γνωρίζετε ποιά είναι αυτά τα στελέχη και πάλι μπορούμε να σας ενημερώσουμε.

Αυτά και πολλά άλλα θα μπορούσαμε να πούμε, αλλά τα έχουμε ξαναπεί και άκρη δεν βγάζουμε. Πρέπει να ενημερώσουμε όμως τον κο Σαλμά και για τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Νικήτα Κακλαμάνη, σχετικά με τις μονάδες που λειτουργούν από φορείς ΝΠΙΔ και για τη χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας http://psi-action.blogspot.com/2008/12/blog-post_28.html Εκτός αν αμφισβητείστε και μεταξύ σας.

Κύριε Σαλμά, μπορεί να είστε λίγες ημέρες στο Υπουργείο Υγείας αλλά αυτά που είπατε οι εργαζόμενοι τα ακούνε - και οι Έλληνες πολίτες τα διαβάζουν - περισσότερα από τρία χρόνια. Πως να πειστούν όλοι αυτοί για τις προθέσεις σας, όταν τα επιχειρήματα είναι τα ίδια ? http://psi-action.blogspot.com/2008/10/blog-post_15.html

Ενημερωθείτε και προτείνετε επιτέλους μια εφικτή λύση στο πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση, πριν να καταρρεύσει εντελώς το σύστημα ψυχικής υγείας. Βελτίωση και ανάπτυξη χρειάζεται, όχι κατεδάφιση !

Τη συζήτηση στη Βουλή μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=syne090116.txt

2 σχόλια:

Γιώργης Χολιαστός είπε...

ΑΒΡΑΜΌΠΟΥΛΟΣ ΦΙΛΑΛΉΘΗΣ

Ύφος έχω μπλαζέ
και μ’ αυτό λαέ χαζέ
σε τουμπάρω.
Κι είμαι τόσο καλός
που σε πείθω ασφαλώς
κι ας σνομπάρω.

Βασιλείου αγνοώ
και θρασέως βοώ:
είμαι πρώτος!
κι ας μην είμαι παρά
ενός μόνο παρά
καμαρότος.

Όσο άλλος κανείς,
υπουργός, ευγενής,
λίγο είρων.
στα χαρτιά καταργώ
και τη γρίππη εγώ
την των χοίρων.

Και με όλα μου αυτά
να με δει όποιος ζητά-
τέτοια χάλια-
ψάχνει μες στις αυγές
κι όχι ως θα ’πρεπε μες
στα σκοτάδια.

Γιώργης Χολιαστός

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Γιώργης Χολιαστός,
ευχαριστούμε για το ποίημα, το οποίο είναι και το πρώτο που μας αφήνουν στο blog (έχουμε περιοριστεί στα πεζά)

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates