Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Δεν είμαστε μόνοι μας !


Τελευταία ανάρτηση πριν από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψη της ψυχικής υγείας:


Οι λόγοι που μας βγάζουν στους δρόμους είναι πλέον γνωστοί.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι δημόσιοι φορείς ψυχικής υγείας βουλιάζουν στα χρέη. Παράλληλα, οι κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των μη-κερδοσκοπικών φορέων εγκαταλείπονται από την πολιτεία. Το κενό ετοιμάζονται να καλύψουν οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές.

Δεν μας μένει παρά να δηλώσουμε δυναμικά την αντίθεσή μας.

Δεν υπάρχουν πια άλλα περιθώρια. Η ανοχή μας και η αντοχή μας εξαντλήθηκαν.

Την Τετάρτη 4 Μάρτη, τα σωματεία εργαζομένων σε δομές Ψυχικής Υγείας (μη-κερδοσκοπικών φορέων) καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Υπουργείο Υγείας (από 7.30 πμ και για όσο χρειαστεί).


Την Παρασκευή 6 Μάρτη το Δίκτυο φορέων ψυχικής υγείας "ΑΡΓΩΣ" καλεί σε συγκέντρωση και συναυλία διαμαρτυρίας στα Προπύλαια από το πρωί έως το μεσημέρι.


Η πληροφορία της ημέρας:

Σήμερα το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε – για πρώτη φορά το Υπουργείο Υγείας απευθύνει επιστολή σε εργαζόμενους! - ότι εκδόθηκαν χρηματικά εντάλματα προς τους φορείς ψυχικής υγείας και δεσμεύεται για την πλήρη αποπληρωμή στο άμεσα προσεχές χρονικό διάστημα (σημειώνουμε ότι τα εντάλματα αυτά καλύπτουν ένα μέρος μόνο από τα οφειλόμενα χρήματα).

Φαίνεται ότι την τελευταία στιγμή η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αντιλαμβάνεται την έκταση των αντιδράσεων και εκμεταλλευόμενη την απόγνωση των εργαζομένων, οι οποίοι παραμένουν για μισό χρόνο απλήρωτοι, τους δίνει “απλόχερα” ένα μέρος από τα δεδουλευμένα τους!


Αφού λοιπόν δεν έχουν λάβει κανένα μήνυμα στο Υπουργείο Υγείας, επαναλαμβάνουμε:


Οι κινητοποιήσεις δεν γίνονται για να "παζαρέψουμε" τους μισθούς μας, αλλά για την αλλαγή της πολιτικής στην ψυχική υγεία.

Η πρωτοφανής συμπαράσταση από τους πολίτες της χώρας μας, η οποία εκφράζεται καθημερινά μέσα από τα δεκάδες blogs, μας αποδεικνύει ότι
:

ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ

Ακολουθεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα το Δίκτυο φορέων ψυχικής υγείας "ΑΡΓΩΣ"
:


Δελτίο Τύπου

Ενημέρωση για
:
Συνέντευξη Τύπου του Δικτύου την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009 στις 2.00 μ.μ. στην αίθουσα του Κέντρου Ημέρας για την ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο και
Συναυλία Διαμαρτυρίας την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009 από τις 8.30 π.μ. στα Προπύλαια.


Η δραματική κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας συνεχίζεται και εντείνεται.
  • Η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με ψυχικές διαταραχές του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε έγγραφο προς τον Υπουργό Υγείας (24.2.2009) «παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τα όσα καταγγέλλονται και συμβαίνουν σχετικά με τη χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Η Ειδική Επιτροπή σας καλεί να προβείτε σε σταθερές και αξιόπιστες ρυθμίσεις με στόχο την οικονομική βιωσιμότητα όλων των δομών στις οποίες η πολιτεία έχει αναθέσει θεραπευτική ευθύνη».
  • Ο Συνήγορος του Πολίτη σε Δελτίο Τύπου (10.10.2008), «στο πλαίσιο της αποστολής του για την προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη διαφαινόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους».
  • Επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη προς το Υπουργείο Υγείας (12.1.2009): «…οι Μονάδες αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα χρηματοδότησης για τέταρτη φορά μέσα στα τελευταία 4 έτη και τόσο η Διοίκηση όσο και το προσωπικό των Μονάδων έχουν επανειλημμένως επισημάνει και συχνά διαμαρτυρηθεί εντόνως για την αναγκαιότητα εξεύρεσης των αναγκαίων κονδυλίων από την πλευρά του ΥΥΚΑ ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των Μονάδων. Δυστυχώς ήδη κάποιες πολύ επιτυχημένες θεραπευτικά δομές αποκατάστασης οδηγήθηκαν στη διακοπή λειτουργίας τους…Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι στο συνεχιζόμενο αυτό κλίμα των περικοπών κινδυνεύει να καταρρεύσει το όραμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης»
  • Δήλωση στην «Ελευθεροτυπία» στις 14.2.2009 εκ μέρους της Σαντάλ Χιουτζ, εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισων Ευκαιριών: «Έξι χρόνια τώρα η Κομισιόν επισημαίνει στην Ελλάδα το σοβαρό έλλειμμα της χρηματοδότησης από τον δημόσιο προϋπολογισμό των δομών αποκατάστασης ψυχικά ασθενών. Το έλλειμμα θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματική λειτουργία των μονάδων αυτών. Η Κομισιόν αποφάσισε, για να προστατεύσει το πρόγραμμα, να διακόψει τη χρηματοδότηση μέχρι να ρυθμιστεί απόλυτα το θέμα».
  • Δύο ξενώνες για εφήβους, δύο κινητές μονάδες ψυχικής υγείας στις Κυκλάδες και ένα Κέντρο Ημέρας στην Αθήνα έχουν διακόψει τη λειτουργία τους λόγω της υποχρηματοδότησης.
  • Οι εργαζόμενοι ενός φορέα που λειτουργεί δύο οικοτροφεία, ένα κέντρο Alzheimer και ένα κέντρο Ημέρας, έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.
  • Έχουν κατατεθεί 35 αγωγές εξώσεων για κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
  • Περισσότερες από 50 σχετικές επερωτήσεις έχουν γίνει στο εθνικό κοινοβούλιο σχετικά με τη συνέχιση λειτουργίας και την υποστήριξη υπηρεσιών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
  • Εικοσιπέντε σχετικά δημοσιεύματα στον εθνικό τύπο, μόνο το 2009.
  • Στις 6 Μαρτίου 2009 ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, έπειτα από συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου, θα αποφασίσει εάν θα συνεχισθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας ή όχι εξαιτίας της αδυναμίας της πολιτείας να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία και τη συνέχεια των δομών αυτών, όπως έχει δεσμευτεί. Οι φορείς του Δικτύου έχουν ενημερώσει υπεύθυνα και συστηματικά τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα σοβαρότητα και χρόνια προβλήματα, τα κενά και τα αδιέξοδα στα μέτρα που αναγγέλλει το Υπουργείο και τις προτάσεις για την επίλυσή τους.
  • Στις 6 Απριλίου θα επισκεφτεί την Ελλάδα ο Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Σπίντλα ώστε να διαμορφώσει προσωπική άποψη πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μπορεί να οδηγήσουν δυστυχώς και στην επιστροφή από πλευράς της Ελλάδας μέρους των χρηματοδοτήσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγεία-Πρόνοια.
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρότι είχε δεσμευτεί για λύσεις που θα επέτρεπαν την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης και την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον, δεν έχει δώσει καμία πειστική απάντηση ακόμα. Συνεχίζει να υποβαθμίζει την κρίση σε διαχειριστικό πρόβλημα, να παραβλέπει τις επισημάνσεις και τις προτάσεις των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, να συκοφαντεί τους φορείς.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση οπισθοδρομεί, ομάδες πληθυσμού μένουν χωρίς ψυχιατρική κάλυψη, τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων παραβιάζονται συστηματικά, εργαζόμενοι τελούν υπό καθεστώς απλήρωτης εργασίας επί μήνες, εκπαιδευμένοι και έμπειροι επαγγελματίες εγκαταλείπουν το χώρο, η επένδυση της Ελλάδας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην εκπαίδευση, στην πρόσληψη ειδικών, στη δημιουργία δομών, στην αλλαγή του μοντέλου αντιμετώπισης της ψυχικής ασθένειας χάνεται.

Το Δίκτυο Αργώς, μετά από την αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη, την διοργάνωση εθνικής διαβούλευσης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, τη συμμετοχή στην συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ευρώπη: η περίπτωση της Ελλάδας», την ενημέρωση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:
  • Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς εναντίον του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  • Επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια από τον οποίο γίναμε δεκτοί λόγω της μεγάλης ευαισθητοποίησης του για τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών για να τον ενημερώσουμε για την κατάσταση στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και στις δομές των ΝΠΙΔ.
  • Συνέντευξη Τύπου του Δικτύου με την συμμετοχή και άλλων φορέων την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009 στις 2.00μ.μ. στην αίθουσα του Κέντρο Ημέρας για την ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής, (Αμαλίας 32, Ζάππειο, Τηλ. 210-3233401, φαξ 210-3233402) στην οποία θα παρουσιαστούν στοιχεία για την υφιστάμενη κατάσταση, το μέγεθος και οι επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσεις, αλλά και προτάσεις και θέσεις του Δικτύου για την υπέρβαση της κρίσης μέσω της συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων
  • Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009 από τις 8.30π.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας και Συναυλία με τη συμμετοχή του Γ. Ζουγανέλη, του Συγκροτήματος 1550 και του Λεωνίδα Μαριδάκη και πολλών μουσικών σχημάτων με σκοπό τη συστράτευση πολιτών στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων και την υποστήριξη του δημοσίου χαρακτήρα του συστήματος ψυχιατρικών υπηρεσιών στη χώρα.

9 σχόλια:

Ανορθόδοξος είπε...

Φίλοι του psi-action
Ανακάλυψα σήμερα το ιστολόγιό σας μέσω του blogz.gr. Χαίρομαι πολύ που τέτοιου είδους προσπάθειες βρήκαν το δρόμο τους και στο διαδίκτυο. Έχω μια ευαισθησία στα θέματα ψυχικής υγείας και δικαιωμάτων των ασθενών με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, οπότε θα εκφράσω την ελάχιστη συμπαράστασή μου στον αγώνα σας, περνώντας σας στους προτεινόμενους συνδέσμους μου.

Σας εύχομαι καλή τύχη και καλή δύναμη!

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανορθόδοξε,
σε ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση. Αποδεικνύεις εμπράκτως τον τίτλο του post!

Ανώνυμος είπε...

Σημερα σας ανακαλυψα και το μονο που εχω να συμπληρώσω ειναι οτι και στα δημοσια νοσοκομεια η κατασταση ειναι τραγικη.Μια βολτα οποιαδηποτε ωρα και μερα απο τις δημοσιες ψυχιατρικες κλινικες οπως αυτη του Γ.Γεννηματας η του Ευαγγελισμου η του Αγ. Ολγα κτλ. θα σας πεισουν οτι δεν γινονται πια βηματα μπροστα αλλα γκρεμιζοντε καθημερινα οι ελπιδες για σωστη ψυχικη φροντιδα και μεριμνα. Οι υπαιτιοι ειναι οι ιδιοι που πανε στα εγκαινια καθε καινουργιας μοναδας και δραττοντε της ευκαιριας να λαϊκισουν για προσωπικο τους οφελος.Θα ειμαι εκει!

Λυγερή Βασιλείου είπε...

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΗΓΑΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

Εν όψη της σημερινής προγραμματισμένης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας του Σωματείου των Εργαζομένων Κοινωνικών Υπηρεσίαν Ιδιωτικών Φορέων έξω από το Υπουργείο αλλά και της Γενικής Κοινωνικής Κατακραυγής, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε:


«Η Κυβέρνηση με δεδομένη την πολιτική της βούληση για τη συνέχιση του προγράμματος Ψυχαργώ και την εδραίωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης εξασφάλισε, παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία και με τη συνεργασία των Υπουργών Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου, έκτακτη χρηματοδότηση με το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ».


Τα Σχόλια δικά σας
http://ligery.pblogs.gr

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμε, αφού μας ανακάλυψες μείνε μαζί μας. Φυσικά, είναι τραγική η κατάσταση και στον δημόσιο τομέα. Αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, ευχαρίστως να τα αναδείξουμε και από το psi-action.

Λυγερή,
Καταρχήν, για να μην δημιουργηθεί σύγχυση, το συγκεκριμένο σωματείο είναι ένα από τα πολλά σωματεία που συμμετείχαν σήμερα στη διαμαρτυρία. Επίσης, μεγάλη συμμετοχή υπήρξε και από άλλες πόλεις της χώρας μας (Θεσ/νικη, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Χαλκίδα κ.α).

Για το ότι "η κυβέρνηση εξασφάλισε, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, έκτακτη χρηματοδότηση" τι να πούμε;

Το γράψαμε χθες στο post "Δεν είμαστε μόνοι μας" ως την "πληροφορία της ημέρας". Από εδώ έχουμε ήδη σχολιάσει την κίνηση της κυβέρνησης να δώσει “απλόχερα” ένα μέρος από τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Δηλαδή, όταν δοθούν τα χρήματα, από 6-7 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, θα είναι μόνο 3-4 μήνες απλήρωτοι. Μέχρι να ξαναφτάσουμε το εξάμηνο. Ο αξέχαστος υφυπουργός Κωνσταντόπουλος, τα ίδια έλεγε πέρυσι: http://www.youtube.com/watch?v=Yj7fIlqKAfM

Το παραπάνω νέο (για τα 15 εκ. ευρώ) θα το ακούτε και θα το βλέπετε σήμερα και αύριο από τα ΜΜΕ, που παρευρέθηκαν στη διαμαρτυρία. Η ασυλία κ. Αβραμόπουλου είναι γνωστή. Αυτό δεν αλλάζει.

Για τη δύσκολη οικονομική συγκυρία (νέα καραμέλα) τους είδαμε και τότε που ήταν εύκολη (τέσσερα χρόνια κρατάει η κοροϊδία).

Για τη "δεδομένη πολιτική βούληση για τη συνέχιση του προγράμματος Ψυχαργώς και την εδραίωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης" ας μην πούμε καλύτερα τίποτα για τους πολιτικούς που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Σήμερα ήταν η αρχή. Η προσέλευση και το "κλίμα" αυτό δείχνουν.

Ας σχολιάσουν και οι υπόλοιποι μέχρι να επανέλθουμε από τους δρόμους στα pc.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε psi-action ξέρουμε πολύ καλά ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στον τομέα της υγείας (και όχι μόνο) στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Τα χρήματα που έχουν δοθεί έως σήμερα είναι υπερπολλαπλάσια ολόκληρου του υπόλοιπου συστήματος υγείας. Και κανείς δεν ξέρει που πήγαν. Τα 15 εκατομμύρια (όταν και αν θα δωθούν)είναι το απόλοιπο τίποτα.

Είναι όσα χρειάζονται για να βουλώσουν τα στόματα των δημοσιογράφων, που έτσι κι αλλιώς δεν ασχολήθηκαν με το πρόβλημα χρόνια τώρα.

Και ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχουμε κλείσει μήνα από το δώρο των 500 εκατομμυρίων στους αγρότες. Άδικο, αδικότατο όταν υπάρχουν τόσο μεγάλα προβλήματα. Ως γνωστόν, είμαστε οι χώρα των νταβατζήδων. Αν οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία μαζί με τους χρήστες των υπηρεσιών τους έκλειναν την εθνική, όχι μόνο τα χρωστούμενα θα έδιναν, αλλά θα εξασφάλιζαν τη διαβίωση των δομών για μία ακόμα δεκαετία..

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

silentcrossing,
πραγματικά στην αρχή της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και σπαταλήθηκαν χρήματα και επιστράφηκαν στην Ε.Ε., λόγω ανικανότητας της πολιτείας να τα διαχειριστεί. Σκέψου ότι από το 1984 έως το 1989 ελάχιστες προσπάθειες έγιναν και επιστρέφαμε τα κονδύλια πίσω. Γιατί τα είχαμε λύσει τα προβλήματα μας!

Το 1989 οι νέες φωτογραφίες της Λέρου "αποκάλυψαν" το αυτονόητο. Δεν είχε γίνει τίποτα και μας υποχρέωσαν να ξεκινήσουμε τη μεταρρύθμιση. Τότε αρχίσαμε να "τρώμε", για να μην μας κατηγορήσουν ότι δεν απορροφούμε τα κονδύλια.

Επειδή ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, μπορούμε να πούμε ότι, τουλάχιστον μετά από τόσα χρόνια, έγιναν δύο βήματα. Σήμερα συζητάμε να ξαναπάμε δύο βήματα πίσω. Και σε λίγα χρόνια θα έχουμε νέες "αποκαλυπτικές" φωτογραφίες με εξαθλιωμένους ψυχικά ασθενείς και θα ξαναρχίσουμε την μεταρρύθμιση από την αρχή.

Τη μέρα της μαρμότας την ξέρεις; Αυτό μάλλον ζούμε.

Τώρα, για το κλείσιμο της εθνικής ...άσε μη βάζεις ιδέες τέτοιες μέρες :)

Ανώνυμος είπε...

Η προσπάθειά σας είναι ούτως ή άλλως σημαντική το psycentral.org συντάσσεται και συμβάλλει στη διάδοση των δρωμένων στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

psycentral.org,

σας ευχαριστούμε και προσθέσαμε το psycentral στη στήλη "inter.action." (το blogroll του psi-action).

Θα σας "παρακολουθούμε" και εμείς.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates