Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Κινητοποιήσεις για την ψυχική υγεία. Ήταν μόνο η αρχή


Την Παρασκευή 6 Μάρτη πραγματοποιήθηκε στα προπύλαια η συγκέντρωση και συναυλία διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψη της ψυχικής υγείας.




Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί την ψυχιατρική μεταρρύθμιση σε αδιέξοδο. Οι περικοπές των χρηματοδοτήσεων πλήττουν τόσο τον δημόσιο τομέα ψυχικής υγείας όσο και τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που λειτουργούν κοινοτικές δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Μονάδες ψυχικής υγείας κλείνουν, χιλιάδες ψυχικά ασθενείς κινδυνεύουν να επιστρέψουν στα ιδρύματα, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για έξι και επτά μήνες... Το Υπουργείο Υγείας, με ανεφάρμοστες προτάσεις και ελάχιστα χρήματα, τα οποία “ξαφνικά” βρίσκονται μια μέρα πριν από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αφήνει το χρόνο να περνά ενώ το σύστημα ψυχικής υγείας καταρρέει.

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος αποδέχεται την πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας για τη δημιουργία νέων ιδρυμάτων μέσης και υψηλής ασφάλειας για “δυσίατα και χρόνια περιστατικά”, αποδεικνύοντας έμπρακτα την επιστροφή στη λογική των ασύλων. Επίσης, το τελευταίο διάστημα δημιουργούνται νέες ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές σε όλη την χώρα.

Οι αντιδράσεις της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με ψυχικές διαταραχές του Υπουργείου Υγείας, του Συνηγόρου του Πολίτη, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά και οι δεκάδες σχετικές ερωτήσεις στο Ελληνικό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν έχουν καταφέρει να μεταπείσουν τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος συνεχίζει με την πολιτική που εφαρμόζει να επιστρέφει την ψυχική υγεία στα χρόνια των ασύλων. Όμως εμείς, έχουμε πλέον πειστεί ότι δεν έχουμε κανένα άλλο περιθώριο από το να δηλώσουμε δυναμικά την αντίθεσή μας στην οπισθοδρόμηση της ψυχικής υγείας.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της 4ης Μάρτη στο Υπουργείο Υγείας και της 6ης Μάρτη στα προπύλαια, σηματοδοτούν την αρχή των κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης για την ψυχική υγεία.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι να ακουστούμε και να πιέσουσουμε..πρέπει επιτέλους να βγει ο θυμός για όλα όσα περνάμε

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates