Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Επίσχεση εργασίας από απλήρωτους εργαζόμενους στην Πάτρα


Ακριβώς πριν από μια εβδομάδα, σχολιάσαμε τη “γενναιοδωρία” του κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος αποφάσισε να εγκρίνει έκτακτη επιχορήγηση (15 εκ. ευρώ) για την ψυχική υγεία, μόλις μία μέρα πριν από την κινητοποίηση των εργαζομένων στις κοινοτικές δομές. Το Υπουργείο Υγείας φρόντισε να ενημερώσει, για τα χρήματα που βρέθηκαν ξαφνικά, τους φορείς, τους εργαζόμενους και φυσικά τα ΜΜΕ. Βέβαια, η ύστατη προσπάθεια του Υπουργείου να αποτρέψει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με το “πυροτέχνημα” της έκτακτης επιχορήγησης – και μάλιστα την ημέρα που Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρισκόταν στη χώρα μας ακριβώς για αυτό το λόγο – δεν πέτυχε. Και πως να πετύχει άλλωστε; Όλοι γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Υγείας οφείλει πολύ περισσότερα στους φορείς και ότι οι εργαζόμενοι δεν θα έπαιρναν ούτε τα μισά από τα δεδουλευμένα τους.


Κύριε Υπουργέ, τα 15 εκ. ευρώ ακούγονται πολλά μόνο σε αυτούς που δεν γνωρίζουν ότι έχετε μισό χρόνο να δώσετε χρήματα στους φορείς. Αν σας αρέσουν οι εντυπωσιακές κινήσεις, μπορείτε να μην δώσετε και τον επόμενο χρόνο χρήματα και ξαφνικά να δώσετε ...30 εκ. ευρώ! Μα είναι δυνατόν; Σε ποιούς απευθύνεστε; Μόνος σας τα σκέφτεστε ή σας συμβουλεύουν; Και επιτέλους, για ποια δύσκολη οικονομική συγκυρία μας λέτε; Τέσσερα χρόνια δεν δίνονται τα οφειλόμενα χρήματα προς τους φορείς ψυχικής υγείας. Γνωρίζατε από τότε για την επερχόμενη οικονομική κρίση;

Ακολουθεί η ανακοίνωση των εργαζομένων στο οικοτροφείο του φορέα Ίρις που λειτουργεί στην Πάτρα (δεν έχει σχέση με τον ξενώνα εφήβων Ίρις της Αθήνας, που ανέστειλε τη λειτουργία του πριν από τέσσερις μήνες), οι οποίοι προχωρούν σε επίσχεση εργασίας γιατί είναι απλήρωτοι επτά μήνες! Φυσικά, είναι άγνωστο τι θα απογίνουν οι φιλοξενούμενοι ενός οικοτροφείου χωρίς προσωπικό. Θα το δούμε και αυτό το ...πείραμα του Υπουργείου Υγείας.


ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ

Στα πλαίσια του προγράμματος αποασυλοποίησης χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. (σταδιακή αποσυμφόρηση ψυχιατρείων - κοινωνικοοικονομική επανένταξη των ασθενών) το ελληνικό κράτος ανέθεσε σε ιδιωτικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων. Μια τέτοια μονάδα αποασυλοποίησης λειτουργεί η εταιρία ΙΡΙΣ εδώ και 6 χρόνια (από το 2002) στο Ακταίο. Στη δομή αυτή φιλοξενούνται 15 ασθενείς με νοητική υστέρηση και συνοδά ψυχιατρικά προβλήματα.

Τα τελευταία χρόνια, οι δομές αποασυλοποίησης (οι οποιες ανήκουν στην Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και χρηματοδοτουνται 100% από αυτό), πλήττονται από σοβαρότατη κρίση εξαιτίας μη επαρκούς χρηματοδότησης, που έχει σαν αποτέλεσμα τη συστηματική καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων μας και την υπολειτουργία της ίδιας της δομής.

Οι εργαζόμενοι στο οικοτροφείο ΙΡΙΣ Αχαΐας έχουμε φτάσει στα όρια της ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ και ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ. Παραμένουμε απλήρωτοι επτά μήνες χωρίς καμιά διαβεβαίωση για την καταβολή των μισθών μας. Ζητώντας να πληρωθούμε, η εργοδοσία μας απαντά ότι υποχρηματοδοτείται από το Υπουργείο. Απευθυνόμενοι στο Υπουργείο, μας απαντούν ότι γίνεται κακοδιαχείριση από τον εργοδότη των χρημάτων που λαμβάνει.

Μετά από συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Εταιρείας και με το Υπουργείο δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Παραμένουμε απλήρωτοι. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας, η οποία ξεκινάει από σήμερα 12/3/2009 διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μας.

Οι εργαζομενοι σε επίσχεση στο οικοτροφειο ΙΡΙΣ
Ακταιο 10, Ριο Πατρων
τηλ: 2610–990711 fax: 2610-990156

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γνωστό το κόλπο.
Προσωπικό απλήρωτο με τους "προέδρους" να πλουτίζουν και το κράτος να βολεύεται

Ανώνυμος είπε...

...Σε νεα επίσχεση εργασίας προτείθενται να προβούν από 1η Μαρτίου οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος Προστασίας Τυφλών Β.Ε "Ο ΗΛΙΟΣ"-Σχολή Τυφλών, αφού δεν τους έχει καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων, οι μισθοί Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και δεν προβλέπεται να τους καταβληθεί ούτε ο μισθός Μαρτίου και δώρο Πάσχα!

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates