Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Σύμβουλοι Επιχειρήσεων για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας


Επειδή τον τελευταίο χρόνο, όλο και περισσότεροι, ακούτε και διαβάζετε για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και το "Ψυχαργώς", θεωρήσαμε χρήσιμο να ξεκινήσουμε τη σημερινή ανάρτηση με κάποιες σύντομες εισαγωγικές διευκρινήσεις (εάν όμως θέλετε περισσότερα διαβάστε εδώ)


Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα ξεκίνησε με την ενεργοποίηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από την τότε ΕΟΚ (Κανονισμός 815/84) ως μια διαδικασία αποϊδρυματισμού, βελτίωσης των συνθηκών νοσηλείας μέσα στα ιδρύματα, προετοιμασίας και μεταφοράς των ασθενών σε προστατευμένες ή σχετικά αυτόνομες δομές διαβίωσης στην κοινότητα και δημιουργίας νέων κοινοτικά προσανατολισμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Μετά το πέρας της ειδικής χρηματοδοτικής στήριξης από την Ε.Ε. στα τέλη του 1995, το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας (όπως λεγόταν τότε) εκπόνησε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο με την κωδική ονομασία "Ψυχαργώς", προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Με δύο λόγια όταν μιλάμε για ψυχιατρική μεταρρύθμιση, εννοούμε το σύνολο των παρεμβάσεων που επιτρέπουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας χωρίς να εμποδίζουν το άτομο να παραμείνει ενεργός πολίτης, μέσα στο περιβάλλον του, με αυτονομία, οικονομική δράση και κοινωνική ένταξη.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.msu.gr, δηλαδή στην ιστοσελίδα της Μονάδας Υποστήριξης και Παρακολούθησης της β΄φάσης του "Ψυχαργώς".

Και τι είναι η Μονάδα Υποστήριξης και Παρακολούθησης του "Ψυχαργώς" (Μ.Υ.Π.);

Μετά από δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό που διενήργησε το Υπουργείο Υγείας, το έργο της Μ.Υ.Π. ανέλαβε η Ένωση Φορέων στην οποία συμμετείχαν το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο Όμιλος Μελετών και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού.

Όπως δηλώνει και η ονομασία της η Μ.Υ.Π. δημιουργήθηκε για να παρέχει στους φορείς ψυχικής υγείας (Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ.) α) τεχνική υποστήριξη (διαμόρφωση προτάσεων στο Ε.Π. "Υγεία - Πρόνοια", σύνταξη τεχνικών δελτίων, θέματα νομικά - θεσμικά, δικαιώματα των χρηστών κ.α), β) υποστήριξη και εμψύχωση του επιστημονικού, διοικητικού, βοηθητικού προσωπικού (workshops, σεμινάρια, οn the job training, ανταλλαγές προσωπικού. μεταφορά τεχνογνωσίας κ.α), γ) πραγματοποίηση εκδηλώσεων, ημερίδων, παραγωγή εντύπου και λοιπού υλικού ευαισθητοποίησης, πληροφόρησης και ενημέρωσης σχετικά με την ψυχική ασθένεια και δ) παρακολούθηση της υλοποίησης των δράσεων του “Ψυχαργώς” (αναλυτικά, για το έργο της Μ.Υ.Π. μπορείτε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα της).

Και τι απέγινε η Μ.Υ.Π.;

Η Μ.Υ.Π. σταμάτησε να λειτουργεί το 2007, αλλά την θυμήθηκαν δύο χρόνια αργότερα και ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς ανακοίνωσε στη Βουλή την υπογραφή σύμβασης με τη νέα Μ.Υ.Π.

Ποια είναι η νέα Μ.Υ.Π., η οποία αναλαμβάνει, εκτός των άλλων, και τον οικονομικό - διαχειριστικό έλεγχο των φορέων ψυχικής υγείας;

Η Εταιρεία Συμβούλων Επιχειρήσεων Διαδικασία Α.Ε. www.diadikasia.gr

Προς τα εκεί πήγαινε, έτσι κι αλλιώς, η ιστορία.

Καλώς ήρθατε, λοιπόν, σύμβουλοι των επιχειρήσεων στο χώρο της ψυχικής υγείας !

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Διαδικασία ΑΕ είναι ένας εκ των δύο εταίρων που συνεργατικά πήραν το έργο "ΜΥΠ ΙΙ". Ο έτερος είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικού Δικαίου (Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου). Ποια είναι αλήθεια η συνάφειά τους με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση; Ποια είναι η σχετική εμπειρία των στελεχών τους, τα οποία μάλιστα καλούνται -βάσει της σύμβασης- να υποστηρίξουν (και όχι βέβαια να ελέγξουν, αφού για αυτό το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει άλλα) το έργο των μονάδων ψυχικής υγείας;

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates