Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Σανίδα σωτηρίας για την ψυχική υγεία η παρέμβαση της Ε.Ε.;


Ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσκεψη του Επιτρόπου Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Vladimir Spidla στη χώρα μας και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το Υπουργείο Υγείας υποχρεώνεται να λάβει άμεσα μέτρα για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στην ψυχική υγεία καθώς και για τη διασφάλιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η αξιολόγηση της οποίας ανατίθεται πλέον σε διεθνείς ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες!


Ο Επίτροπος της Ε.Ε. και ο Υπουργός Υγείας υπέγραψαν συμφωνία για τη συνέχιση και την εδραίωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Στη συμφωνία αυτή, που ουσιαστικά περιλαμβάνει κάποια από τα χρόνια αιτήματα των φορέων ψυχικής υγείας, συγκεκριμένα αναφέρεται:
  • Η δημιουργία ομάδας διεθνών ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με κύρια αποστολή την εκτίμηση και την αξιολόγηση της προόδου υλοποίησης του προγράμματος μέχρι την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης (σημ. σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας παρουσιάζει το συγκεκριμένο μέτρο ως πρότασή του!).
  • Η σύναψη συμφώνων αποδοχής όρων υλοποίησης των δράσεων ψυχικής υγείας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των μη-κερδοσκοπικών φορέων (ΜΚΟ), για την διασφάλιση εφαρμογής των ποιοτικών προτύπων των προσφερόμενων υπηρεσιών και των κριτηρίων παρακολούθησης, αξιολόγησης και οικονομικού ελέγχου (σημ. η σύναψη συμβάσεων αποτελούσε χρόνιο αίτημα των φορέων και τις απέφευγε συστηματικά το υπουργείο, προφανώς γιατί έτσι απέφευγε και τις υποχρεώσεις του).
  • Η επέκταση της χρηματοδοτικής στήριξης των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ) (σημ. μια προτεραιότητα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που δεν “προχώρησε” ποτέ).
  • Η πλήρης κάλυψη των προϋπολογισμών των κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας των μη-κερδοσκοπικών φορέων από τον κρατικό προϋπολογισμό με προκαταβολές ανά τρίμηνο (σημ. αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία του Υπουργείου θα πρέπει να σταματήσει να εφευρίσκει ανεφάρμοστες λύσεις, όπως το περίφημο 2% επί των προμηθειών, το νοσήλιο για τους ελάχιστους ασφαλισμένους, τα χρήματα από το Κρατικό Λαχείο κτλ και επιτέλους να αρχίσει να χρηματοδοτεί τις κοινοτικές δομές).
  • Η άμεση πρόσληψη μέχρι το τέλος του 2009, 100 ιατρών (ψυχιάτρων, παιδοψυχιάτρων) και 800 λοιπών επαγγελματιών ψυχικής υγείας με προτεραιότητα στη στελέχωση των ψυχιατρικών τμημάτων των Γενικών Νοσοκομείων και των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.
Αυτά λένε οι πρώτες πληροφορίες και περιμένουμε να δούμε τι άλλο περιλαμβάνει το μνημόνιο που υπέγραψαν ο Υπουργός Υγείας και ο Επίτροπος της Ε.Ε. Φυσικά, θα πρέπει επίσης να δούμε πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων και μετά από πόσο καιρό θα καταφέρουν να λειτουργήσουν και πάλι κανονικά οι κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας.

Προς το παρόν, σας προτείνουμε να διαβάσετε το απίστευτο – για άλλη μια φορά - δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας μετά την επίσκεψη του Επιτρόπου. Μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος μας ενημερώνει ότι “μια δυναμική εποχή ανοίγει για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την πολιτική της Ψυχικής Υγείας, ενώ σηματοδοτείται ένα ποιοτικό άλμα του κοινωνικού μας πολιτισμού, για μια από τις ευπαθέστερες κοινωνικές ομάδες, που είναι οι ψυχικά ασθενείς συνάνθρωποί μας”.

Δηλαδή, για να ανοίξει η “δυναμική εποχή” και να γίνει το “ποιοτικό άλμα” έπρεπε πρώτα να χρεοκοπήσει το δημόσιο σύστημα ψυχικής υγείας, να κλείσουν ψυχιατρικές κλινικές σε δημόσια νοσοκομεία, να διαλυθούν οι κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας των ΜΚΟ (κάποιες έχουν ήδη κλείσει); Έπρεπε να παραιτηθούν δεκάδες εργαζόμενοι (γιατί δεν άντεχαν να είναι απλήρωτοι για έξι μήνες) και χιλιάδες ψυχικά ασθενείς με τις οικογένειές τους να ζουν με την αβεβαιότητα για το μέλλον τους; Έπρεπε να παρέμβει ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, η Παιδοψυχιατρική Εταιρία Ελλάδος, η Mental Health Europe και πολλοί άλλοι φορείς; Έπρεπε να κατατεθεί πληθώρα ερωτήσεων στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Τελικά, έπρεπε να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Κύριε Υπουργέ, έγιναν όλα αυτά για να επιτύχουμε τελικά όχι ένα “ποιοτικό άλμα” αλλά το αυτονόητο. Γιατί θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πριν από τα μεγάλα λόγια και τα μεγάλα άλματα πρέπει να ξαναχτίσουμε ό,τι διαλύθηκε τα τελευταία χρόνια με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και αυτό απαιτεί δουλειά. Ελπίζουμε, λοιπόν, αυτή τη φορά να μας επιτρέψετε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας.

...και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα psi-action! Γνωρίζεις πότε θα υπάρξει "ασφαλής" ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της συνάντησης; Δεν έχω ακούσει κάτι σχετικό πέρα από το δικό σου μπλογκ...

Στις συναντήσεις με τον Επίτροπο και την ομάδα του συμμετείχαν και διάφορα επίσημα δίκτυα (εκτός από το Συνήγορο του Πολίτη και την άτυπη αντιπροσωπεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης), όπως το δίκτυο της φτώχιας, που αποτελεί μία μεγάλη ομπρέλα, κάτω από την οποία βρίσκονται ζητήματα που άπτονται της ψυχιατρικής παρέμβασης (π.χ., άστεγοι). Γνωρίζω ότι υπήρξε η διεκδίκηση της συμπερίληψης τους στη συνέχιση της χρηματοδότησης. Έχεις καμία ιδέα για το αποτέλεσμα;

Τα δικά μου συναισθήματα είναι πάντως ανάμεικτα, κάτι που εντείνει το θράσος, η κουτοπονηριά και η αδικαιοόγητη θριαμβολογία του υπουργού. Ας ελπίσουμε ότι οι "διεθνείς ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες" θα είναι περισσότερο υποψιασμένοι για την κουτοπονηριά και την μικροψυχία όσων ανέλαβαν τη διαχείριση του πονήματος...

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

silentcrossing,
τη Δευτέρα το Δίκτυο "Άργώς", που εκπροσωπεί τους φορείς ψυχικής υγείας, είχε συνάντηση με τον επίτροπο. Τελικά φαίνεται ότι πολλές από τις προτάσεις του Δικτύου έγιναν δεκτές από τον Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό είναι μια δικαίωση (θα βρεις link για το δελτίο τύπου του Δικτύου στην αριστερή στήλη του blog).

Αναμένουμε πλέον το μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, για περισσότερα. Λογικά θα το έχουμε σύντομα.

Φυσικά και θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, γιατί οι αρμόδιοι του υπουργείου μας έδειξαν ότι δεν μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε.

Όσο για τις δηλώσεις του υπουργού, τι να σχολιάσουμε; Κυνηγός ψήφων είναι ο άνθρωπος, ας λέει τα δικά του. Μόνο που δεν μας είπε ότι αυτός κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τους ελέγξει. Πληροφορηθήκαμε, επίσης, ότι η Επιτροπή αντιμετώπισε με ιδιαίτερη αυστηρότητα τις "εικονικές" λύσεις χρηματοδότησης που προτείνει το υπουργείο τα τελευταία χρόνια.

Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, αν είναι άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, είναι μια εγγύηση ότι τουλάχιστον το υπουργείο δεν θα συνεχίσει τις αυθαιρεσίες.

Αφού υπάρχει πλήρης ανικανότητα των ελληνικών αρχών, ίσως ο συνεχής έλεγχος από την Ε.Ε. να είναι μια λύση.

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Επειδή το αποτέλεσμα μετράει! Επειδή ήταν αναμενόμενο να οικειοποιηθεί ο Υπουργός την όποια θετική έκβαση. Επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι εσείς οι εργαζόμενοι πρωτίστως με τις κινητοποιήσεις σας και την υπεράνθρωπη υπομονή και επιμονή σας και όλοι οι υπόλοιποι από κάθε μετερίζι δεν υποχωρήσαμε κι αντιδράσαμε μέχρι που η φωνή μας αφύπνισε την ΕΕ .Επειδή όλα αυτά είναι πραγματικά ,αληθή κι αναμφισβήτητα, δεν μας χαλάνε τα παραμύθια του Υπουργού. Να μην έχει κι αυτός με κάτι να παίξει;;
Για όλους λοιπόν του πάρα πάνω λόγους ,ας θυμηθούμε την φράση από τον Ριχάρδο τον Γ΄ του Σαίξπηρ.
" Η Νίκη στεφανώνει τα κράνη μας και μείς χαμογελάμε από ευτυχία."
Και παραμένουμε στις επάλξεις "ορθιοι και 'αγρυπνοι"
γιατί η Ζωή είναι ένας αγώνας χωρίς ανακωχή που πεθαίνουμε πολεμώντας με το όπλο στο χέρι.
δική σας
Με όλη μου την αγάπη και ευγνωμοσύνη του πολίτη που παροικεί στην Ιερουσαλήμ….
http://ligery.pblogs.gr

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

λυγερη,
ακριβώς έτσι, το αποτέλεσμα μετράει και ας μας βρίσκει εξουθενωμένους.

Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα δικαιώνει όσους προσπαθήσαμε γι' αυτό (ο καθένας με τον τρόπο του).

Το βράδυ πιστεύουμε ότι θα έχουμε στο blog και το κείμενο του συμφώνου.

Φυσικά και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και χαιρόμαστε που είστε δίπλα μας.

Ανώνυμος είπε...

(Με μεγαλύτερη ασφάλεια σήμερα) θέλω κι εγώ να σου πω μπράβο για όσα έχεις κάνει εσύ και δυο-τρεις άλλοι "τρελοί" για να μπορεί σήμερα αυτό το κάθαρμα που έβαλε την ταφόπλακα στην υπόθεση υγεία στην ελλάδα να καρπώνεται αγώνες θριαμβολογώντας για νίκες που όχι μόνο δεν έδωσε ποτέ, αλλά που εμπόδισε έμπρακτα.

Ελπίζω αργά ή γρήγορα να τηρηθούν οι υποσχέσεις. Είμαι πιο αισιόδοξος όταν τα παμφάγα αυτής της χώρας έχουν ένα μαστίγιο πάνω από το κεφάλι τους. Θα έλεγα ότι ελπίζω επίσης στην παραδειγματική τιμωρία όσων πλούτισαν σε βάρος τόσων ανθρώπινων ζωών και ψυχών, αλλά γνωρίζω καλά ότι η ελπίδα αυτή είναι ανέλπιδη...

Ξέρω ότι θα είσαι στις επάλξεις έτσι κι αλλιώς. Από εδώ ένα ευχαριστώ από πολλούς…

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

silentcrossing, γεια σου και πάλι.
τι άλλο να πούμε για τον Υπουργό; Αφού υπάρχουν άνθρωποι που πείθονται από ...το έργο του (btw η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, αποτελεί ένα κεφάλαιο στην κατηγορία "το έργο μας" στο site www.avramopoulos.gr).

Συμφωνώ στο ότι η ελπίδα σου αυτή είναι ανέλπιδη. Δυστυχώς.

Δεν χρειάζονται ευχαριστώ και μπράβο. Το blog βοήθησε πρώτα από όλους εμένα. Μια διέξοδος ήταν για να αντέξω και να μην παραιτηθώ (γενικά). Χαίρομαι που τελικά βοήθησε και άλλους. Με παρέσυρες σε δημόσια εξομολόγηση :)

Να είσαι καλά.

ΥΓ. Πριν από λίγο ανέβασα post με το πλήρες κείμενο από τη συμφωνία. Έχει ενδιαφέρον και απαιτεί επαγρύπνηση γιατί έχει χαθεί κάθε εμπιστοσύνη.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates