Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Υπό εποπτεία η ψυχιατρική μεταρρύθμιση


Μετά από τρία χρόνια δραματικής υποχρηματοδότησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, που οδήγησε σε κατάρρευση τις κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας, η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάζει τέλος στην αυθαιρεσία του Υπουργείου Υγείας και “υπενθυμίζει” (με το μνημόνιο συνεργασίας) στη χώρα μας τις υποχρεώσεις της.


Στη συμφωνία αυτή γίνεται σαφές ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί και η πορεία της θα παρακολουθείται από ομάδα διεθνών ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Οι Ελληνικές αρχές δεσμεύονται, μεταξύ άλλων, να προχωρήσουν άμεσα στην πιστοποίηση και την έκδοση αδειών λειτουργίας για το σύνολο των δομών ψυχικής υγείας, να εξασφαλίσουν την πλήρη στελέχωσή τους, να υπογράψουν συμβάσεις με τους μη-κερδοσκοπικούς φορείς που λειτουργούν κοινοτικές δομές και να εξασφαλίσουν τη στήριξη και τη λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιρισμών (ΚοιΣΠΕ).

Σαφής είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για την υποχρηματοδότηση των κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας, αφού αναγνωρίζεται η σημαντική αποσυμφόρηση των ιδρυμάτων αλλά παράλληλα διαπιστώνεται το σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης των μη κερδοσκοπικών φορέων που λειτουργούν κοινοτικές δομές. Έτσι, το Υπουργείο Υγείας δεσμεύεται να καταβάλλει άμεσα τις οφειλές προς τους φορείς και να εξασφαλίζει στο εξής την καταβολή των απαραίτητων χρημάτων προκαταβολικά, ανά τρίμηνο. Επίσης, από το 2010 θα πρέπει να εγγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό όλοι οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των κοινοτικών δομών καθώς και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

Όπως καταλαβαίνετε τα παραπάνω δεν έχουν καμιά σχέση με τη μέχρι τώρα επίμονη στάση του Υπουργείου Υγείας “να πληρώνει απολογιστικά” (και να παροτρύνει τους φορείς να παίρνουν δάνεια από τις τράπεζες), να καλύπτει τα έξοδα με το 2% επί των προμηθειών (χρήματα που ποτέ δεν δόθηκαν στους φορείς) ή με τα έσοδα από το Κρατικό Λαχείο κτλ. Όλες αυτές οι ευφάνταστες και ανεφάρμοστες “λύσεις” φυσικά δεν συμπεριλαμβάνονται στο μνημόνιο και αμφιβάλλουμε αν προτάθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά από όλη αυτή την περιπέτεια, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα μπορούσε τουλάχιστον να απολογηθεί για τους άστοχους σχεδιασμούς (ή καλύτερα για την έλλειψη σχεδιασμού), οι οποίοι οδήγησαν σε κατάρρευση το σύστημα ψυχικής υγείας. Αντί όμως γι΄ αυτό, επέλεξε να εκδώσει ένα θριαμβευτικό δελτίο τύπου!

Εμείς θα σας θυμίσουμε (με κάποια χαρακτηριστικά video) τις απίστευτες λύσεις που πρότεινε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των κοινοτικών δομών. Φαίνεται ότι οι κ.κ. Δ. Αβραμόπουλος, Γ. Κωνσταντόπουλος (video), Μ.Σαλμάς (video), Μ. Τροχάνη (video) και Α. Καλογερόπουλος είχαν άλλες προτεραιότητες και δεν κατάλαβαν ότι η ψυχική υγεία των πολιτών δεν παζαρεύεται.

Τελειώνοντας, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν πιστεύουμε πως η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και της χώρας μας είναι αρκετή για να αλλάξει ένα σύστημα το οποίο συντηρείται από ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, μας δίνει όμως τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε, λοιπόν, εδώ τη συμφωνία που υπέγραψε ο Επίτροπος κ. Vladimir Spidla και ο Υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και αφήνουμε σε εσάς τα υπόλοιπα σχόλια.

2 σχόλια:

vicky είπε...

kairos itan, oso gia tin upoxrimatodotisi kserw ena idryma gia paidia me psyxiatrika provlimata pou tous eixan meiwsei ta lefta k ta paidakia den etrwgan dekatiano me apotelesma kapoioi sympolites ans ethelodika na tous etoimazoun kati.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

vicky,
καλό είναι βέβαια το ενδιαφέρον των πολιτών, αλλά η λειτουργία των δομών είναι ευθύνη του κράτους. Αλλιώς κινδυνεύουν οι ευάλωτες ομάδες να εξαρτώνται από την φιλανθρωπία.

Φυσικά, υποστηρίζουμε τον εθελοντισμό αλλά και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που ζουν σε δομές.

σε ευχαριστούμε για την επίσκεψη και το ενδιαφέρον.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates