Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Ο Συνήγορος του Παιδιού και οι ΜΚΟ για τα Δικαιώματα του Παιδιού


Στην 2η συνάντηση του Συνηγόρου του Παιδιού με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που διεξήχθη την Πέμπτη 14.5.09, αποφασίστηκε να δρομολογηθούν ενέργειες για την δημιουργία Δικτύου ΜΚΟ για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΔΣΔΠ).


Στην συνάντηση, στην οποία πήραν μέρος 44 εκπρόσωποι από 34 ΜΚΟ, και ως παρατηρήτρια εκπρόσωπος της Γ.Γ. Νέας Γενιάς, έγινε ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για την λειτουργία του Δικτύου, το οποίο προτάθηκε μεταξύ άλλων:
-να εκπονεί τις προβλεπόμενες εναλλακτικές εκθέσεις για την εφαρμογή της ΔΣΔΠ (αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των εθνικών εκθέσεων).
-να κάνει παρεμβάσεις προς την Πολιτεία (Κυβέρνηση και Βουλή) για την τήρηση των υποχρεώσεών της απέναντι στον ΟΗΕ, την πληρέστερη εφαρμογή της ΔΣΔΠ και για την λήψη των αναγκαίων νομοθετικών ή άλλων θεσμικών μέτρων.
-να υποστηρίξει την εφαρμογή των προβλέψεων της υπάρχουσας εθνικής νομοθεσίας για τα παιδιά, όπως του ν.3500/06 για την ενδοοικογενειακή βία, του νόμου για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, κ.α.
-να προωθήσει την καλύτερη γνωριμία και την συνεργασία μεταξύ των ΜΚΟ που εργάζονται για τα παιδιά και με τα παιδιά
-να διευκολύνει την ανταλλαγή και διάχυση ενημέρωσης μεταξύ των ΜΚΟ, μέσα από την λειτουργία ιστοχώρου ή blog
-να διευκολύνει την ανάδειξη περιπτώσεων παραβιάσεων δικαιωμάτων ανηλίκων, ώστε να αναζητούνται λύσεις ή να προωθούνται θεσμικές αλλαγές, μέσα από την συνεργασία των μελών του Δικτύου
-να αναλάβει ενέργειες για την ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των παιδιών και των πολιτών γενικότερα σε θέματα εφαρμογής των δικαιωμάτων του παιδιού
-να υποστηρίξει την καθιέρωση προτύπων (standards) λειτουργίας ΜΚΟ που εξυπηρετούν ανηλίκους
-να στηρίξει ενέργειες επιμόρφωσης – κατάρτισης στελεχών και εθελοντών των ΜΚΟ.

Επειδή βέβαια οι προσδοκίες για τις δραστηριότητες του Δικτύου είναι πολλές, τονίστηκε ότι είναι απαραίτητο να γίνει πρόβλεψη για δυνατότητες ανάπτυξης των δράσεών του σε ένα καταστατικό ή συμφωνητικό λειτουργίας του, αλλά και να αποφασιστεί η προτεραιοποίηση των δράσεών του, ανάλογα με τις υπάρχουσες δυνατότητες.


Το οργανωτικό σχήμα που προτάθηκε και κατ’ αρχήν έτυχε κοινής αποδοχής για την λειτουργία του Δικτύου περιλαμβάνει:

- Γενική Συνέλευση με συμμετοχή ενός εκπροσώπου από κάθε ΜΚΟ που θα συμμετέχει στο Δίκτυο
- Συντονιστικό Όργανο – Συντονιστική Επιτροπή (από 7-9 μέλη)
- Ομάδες Εργασίες σε ειδικότερα θεματικά αντικείμενα (που θα μπορούν να λειτουργούν και μέσα από ηλεκτρονική επικοινωνία)

Τέλος, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να ετοιμάσει ένα προσχέδιο καταστατικού – συμφωνητικού λειτουργίας που θα τεθεί υπόψη και των υπολοίπων φορέων, με προοπτική το ερχόμενο φθινόπωρο να διεξαχθεί η πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών του Δικτύου. Το κείμενο αυτό θα προσδιορίζει και τα κριτήρια συμμετοχής, όπως και τον ρόλο που ενδεχομένως μπορεί να έχουν φορείς με συναφές αντικείμενο δραστηριότητας, που όμως δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως Μ.Κ.Ο. (όπως σωματεία επαγγελματιών, σύλλογοι γονέων, κέντρα πρόληψης κλπ). Θα συζητήσει επίσης τους τρόπους με τους οποίους θα συνδέονται με το Δίκτυο οργανώσεις της περιφέρειας, όπως και το ενδεχόμενο λειτουργίας παραρτήματος του Δικτύου στην Θεσσαλονίκη.


Οι εκπρόσωποι των φορέων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στην προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή θα συναντηθούν στις 27.5.2009 (ώρα 3-5 μμ) στο γραφείο του Συνηγόρου του Παιδιού για να αποφασίσουν τελικά πόσοι θα συμμετέχουν σε αυτήν και με ποια διαδικασία θα εργασθούν. Ο Συνήγορος ωστόσο δεν θα εμπλακεί πλέον στις ερχόμενες διαδικασίες, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά τις Μ.Κ.Ο.

Από την ιστοσελίδα του Συνηγόρου του Παιδιού

7 σχόλια:

χαρη είπε...

γεια σου psi-action!

αν με "μπάσει" τώρα, θα σού ξαναγράψω...

χαρη είπε...

επιτέλους!!!

λοιπόν καλησπέρα και από τα μέρη σου...(κατάλαβα τι έκανα λάθος :-) )

αν και το σχόλιο που σού'λεγα (στον silent) ήτανε για το αποκάτω ποστ, μπορώ μέσες άκρες και όσο το θυμάμαι να το επαναλάβω γιατί ταιριάζει πιστεύω κι εδώ:

βρίσκω πολύ σπουδαία τη δουλειά που κάνεις, και θα σε διαβάζω (και για το ότι δεν έχω σε καμιά εκτίμηση τον "πολιτισμό" μας μπορείς να το καταλάβεις κι από το όνομα που'χω διαλέξει "σπίτι" μου) (ειδικά η βία κατά τών ανίσχυρων με κάνει θηρίο) Για τα υπόλοιπα, θα τα ξαναπούμε
:P

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

γεια σου χάρη,
τελικά δεν έφταιγε το blogspot ε; το έχετε βάλει στο μάτι εσείς του wordpress (καλά, δεν έχετε και πολύ άδικο). το όνομά σου δεν είναι και link για το blog σου, αλλά δεν ξέρω αν είναι τεχνικό θέμα ή αν το ήθελες έτσι.

σε ευχαριστώ για το πέρασμα από "τα μέρη μου". σπουδαία δουλειά δεν κάνω εγώ αλλά η "πολιτισμένη" κοινωνία μας. εγώ απλά καταγράφω ό,τι μπορώ (γιατί τα χειρότερα γίνονται πίσω από τα τείχη, εκεί που δεν φτάνει η ματιά μας).

θα τα λέμε λοιπόν...

χαρη είπε...

τελικά όχι, δεν έφταιγε το blogspot -

το όνομα απλώς το ξέχασα :)

μα το να "καταγράφεις" είναι συχνά σημαντικότερο τού να γράφεις

θα τα λέμε σίγουρα (τώρα - όσο - λείπει κι ο Silent) από εδώ περισσότερο!..
:)

χαρη είπε...

υγ στο παραπάνω: και το δικό μου δεν είναι μπλογκ, είναι σάϊτ - έχει δηλαδή ένα μόνιμο υλικό που μένει ίδιο στον αιώνα - γι' αυτό δεν χωρά εκεί και σχόλια - θα φροντίσω όμως γι' αυτά...στο μέλλον

(αυτό το υστερόγραφο ήταν σχολαστικό ίσως...αλλά ίσως αναγκαίο. Καλησπέρα σου) :)

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

ναι, προφανώς δεν είναι blog (λάθος μου, γιατί συνήθως εμφανίζονται bloggers από εδώ και "πήρε η μπάλα" και σένα). είναι ένα site με ιδιαίτερο ενδιαφέρον (διαβάζω κάποια αποσπάσματα σιγά-σιγά) και λυπάμαι που όσο περνάνε τα χρόνια μου μένει όλο και λιγότερος χρόνος για διάβασμα. κατά κάποιο τρόπο το pc έχει κερδίσει το χρόνο μου, αλλά η καρδιά μου βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα (σκονισμένα) βιβλία μου :)

πραγματικά ήταν αναγκαία η διευκρίνησή σου και καλά έκανες και το ανέφερες.

χαρη είπε...

Σ' ευχαριστώ, κι εγώ αγαπώ τα βιβλία όπως καταλαβαίνεις

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates