Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Η συμφωνία Αβραμόπουλου - Spidla και ...διαφημίσεις


Έμειναν δύο εβδομάδες μέχρι το τέλος του Ιουνίου.


Μέχρι τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε ο Υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Επίτροπος κ. Vladimir Spidla την 7η Απριλίου 2009, οι Ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευτεί:

α) για το έτος 2008, να εξασφαλίσουν και να καταβάλουν άμεσα τους απαραίτητους πόρους για την κάλυψη των μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεισών δαπανών των φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΝΠΙΔ)
β) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να εξασφαλίσουν και να καταβάλλουν προκαταβολικά, ανά τρίμηνο, τους απαραίτητους πόρους για την κάλυψη των δαπανών που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν από τους φορείς.

Επίσης, οι Ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν να λάβουν (και πάλι έως τις 30/6/2009) όλα τα απαραίτητα μέτρα για:

α) την πιστοποίηση και την έκδοση αδειών λειτουργίας για το σύνολο των Δομών Ψυχικής Υγείας
β) τη σύναψη συμφώνων μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων που να επικυρώνουν την εκχώρηση και τους όρους προσφοράς των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας εκ μέρους τους.

Τα σχετικά σύμφωνα θα πρέπει να περιλαμβάνουν κατ ελάχιστον:
- ποιοτικά πρότυπα για τις προσφερόμενες υπηρεσίες
- στοιχεία κοστολόγησης των υπηρεσιών ανάλογα με την φύση τους
- κριτήρια και διαδικασίες παρακολούθησης, αξιολόγησης και οικονομικού έλεγχου

Υπενθυμίζουμε ότι η παρέμβαση της Ε.Ε. έγινε μετά από σειρά διαμαρτυριών, καταγγελιών και ερωτήσεων στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υποχρηματοδότηση των κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας και την εγκατάλειψη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Τι έγινε μέχρι σήμερα; Απολύτως τίποτα! Οι δομές ψυχικής υγείας συνεχίζουν να υπολειτουργούν, οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους υποβαθμίζονται και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Δηλαδή, η γνωστή κατάσταση των τελευταίων ετών.

Προς το παρόν, η μοναδική προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Υγείας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση είναι να τη διαφημίσει. Συγκεκριμένα, στο Marketing Week (ναι, από το Marketing Week ενημερωνόμαστε πλέον για την ψυχική υγεία) διαβάζουμε ότι “το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκήρυξε διαγωνισμό που αφορά στην επιλογή αναδόχου για την υλοποίηση εθνικής καμπάνιας ενημέρωσης του πληθυσμού για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση”. Πόσο θα στοιχίσει η καμπάνια; 3,4 εκατ, ευρώ!

Φυσικά και χρειάζεται να ενημερωθεί ο πληθυσμός για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αλλά τη στιγμή που έχουν εγκαταλειφθεί από την πολιτεία οι μονάδες ψυχικής υγείας (δημοσίου τομέα και ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα που συστάθηκαν στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης) αναρωτιόμαστε ποιο θα είναι το αντικείμενο της ενημέρωσης. Πως θα γίνουν οι ενέργειες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, όταν δεν έχει ευαισθητοποιηθεί το αρμόδιο Υπουργείο;

Θα περιμένουμε, λοιπόν, άλλες δύο εβδομάδες για να δούμε εάν ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος θα τηρήσει την συμφωνία του με τον Επίτροπο κ. Spidla.

Μέχρι να δούμε έργα, θα συνεχίσουμε να έχουμε (μόνο) τα λόγια:



και θα επανέλθουμε σύντομα στο θέμα, όπως καταλαβαίνετε.

ΥΓ1. Στις στατιστικές μετρήσεις, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι (οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται) που εντάσσονται; Άνεργοι δεν είναι, αλλά ούτε ακριβώς εργαζόμενους θα τους λέγαμε. Έχει αναρωτηθεί κανένας “αρμόδιος” πως μπορεί να επιβιώσει ένας εργαζόμενος που παραμένει για τέσσερις έως έξι μήνες απλήρωτος (και δεν γνωρίζει πότε και αν θα ξαναπληρωθεί); Τον παραλογισμό να φορολογείται κάποιος για τα χρήματα του προηγούμενου έτους, τα οποία δεν έχει εισπράξει ακόμα, τον έχετε σκεφτεί; Μήπως πρέπει να προβλεφθεί κάποιο επίδομα για τους απλήρωτους εργαζόμενους;

ΥΓ2. Στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά που περιγράφει το παρακάτω video (?) και μην επιχειρήσετε να το βαθμολογήσετε ή να το σχολιάσετε (όπως συνηθίζετε να κάνετε στο youtube) γιατί οι δυνατότητες αυτές έχουν απενεργοποιηθεί από τον χρήστη "youtube.com/davramopoulos" (γιατί άραγε;).



8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχτές (17/6) έλαβε χώρα συνάντηση που διοργάνωσε η Δ/νση Ψυχικής Υγείας και στην οποία η ΜΥΠ ΙΙ παρουσίασε το σύστημα διαχείρισης, παρακολούθησης και ελέγχου των μονάδων των ΝΠΙΔ. Οι προσκλήσεις για τη συνάντηση στάλθηκαν την Δευτέρα (15/6) ενώ το κείμενο στάλθηκε στους φορείς το μεσημέρι της 16/6. Δεν προηγήθηκε βέβαια διαβούλευση ενώ οι συντάκτες απαξιούν να αναφέρουν που βασίστηκαν για να το φτιάξουν. Πάντως, είναι μια προσπάθεια στην κατεύθυνση σεβασμού της υπογραφής που έβαλε ο υπουργός στο μνημόνιο. Αν και οι άλλες προσπάθειες είναι ανάλογης σοβαρότητας, καταλαβαίνουμε ότι για ακόμη μια φορά το ΥΥΚΑ επιβεβαιώνει την αδιαφορία του για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και το ενδιαφέρον του για πανηγύρια. Αλήθεια, όταν θα βγει αυτός ο ευλογημένος διαγωνισμός των 3,5 εκατ. στον αέρα και αρχίσει να εκτελείται το έργο, πώς θα μπορεί κάποιος να το παρακολουθεί για να διαπιστώνει ότι η διαφήμιση θα αφορά την ψυχιατρική μεταρρύθμιση κι όχι την προεκλογική εκστρατεία του υπουργού;

χαρη είπε...

απάντηση στον παραπάνω: ΔΕΝ θα μπορεί, ανώνυμε!
Και ξέρεις τι είναι αυτό που προσωπικά με θυμώνει περισσότερο; Ότι οι "κύριοι στις καρέκλες τους" μάλλον είναι ήσυχοι ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία "θυμωμένη διαμαρτυρία" ποτέ από "ψυχικώς πάσχοντες": έχουνε ήσυχο το κεφάλι τους από εκεί...(ενώ από τις "άλλες" φυλακές δεν το έχουνε βέβαια, αλλά ούτε και για τις εκεί συνθήκες κάνουν τίποτα...)
Μήπως πρέπει να "θυμώσουν" οι συγγενείς τών πασχόντων; Ή δεν νοιάζονται ο ύ τ ε αυτοί;

νοιάζονται κάτι τρελοί στα μπλογκ κυρίως δηλαδή;

άντε (και στον οικοδεσπότη κυρίως) καλό σαββατοκύριακο

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

το ξαφνικό "ενδιαφέρον" της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου (πριν τις εκλογές) να ενημερώσει τον πληθυσμό για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, μετά από τόσα χρόνια αδιαφορίας και κοροϊδίας, δεν πείθει κανέναν.

έστειλαν βιαστικά (για να μην εκτεθούν περισσότερο) κάποιους εσωτερικούς κανονισμούς και οδηγούς ποιότητας, τα οποία είχαν αφήσει χρόνια στο συρτάρι, για να τα παρουσιάσουν ως δικό τους έργο !!! τι άλλο θα σκεφτούν;

χάρη, φυσικά και είναι ήσυχοι οι κύριοι και η αλαζονεία, για την οποία κατηγορούσαν τους προηγούμενους, δεν τους αφήνει να δουν πέρα από τη μύτη τους.

οι συγγενείς τών πασχόντων είναι (πολλές φορές) ταλαιπωρημένοι και οι ίδιοι ή άφαντοι ή προσπαθούν να μην ενοχλήσουν τους αρμόδιους (γιατί οι αρμόδιοι ενοχλούνται όταν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους). κάποιοι το παλεύουν, αλλά είναι λίγοι.

δεν θα βγει ποτέ αρκετός κόσμος στους δρόμους γι' αυτό το ζήτημα, ούτε για κάποιο άλλο συγκεκριμένο κοινωνικό ζήτημα. όμως, κάποια στιγμή θα βγει ο κόσμος στους δρόμους γιατί θα έχουν μαζευτεί πολλά τέτοια ζητήματα (και δεν είμαστε μακρυά).

προς το παρόν, οι βολεμένοι βγαίνουν πιο συχνά στους δρόμους, γιατί έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν.

καλό σ/κ και σε σένα.

Ανώνυμος είπε...

«Με υπευθυνότητα και σχεδιασμό νοικοκυρεύουμε το τοπίο της υγείας και μαζί οικοδομούμε το κοινωνικό κράτος που αξίζει στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών»

Από όλη την ανάρτηση, αυτό που με ενόχλησε περισσότερο είναι η χρήση του ενεστώτα. Τι εννοεί δηλαδή; Ότι το έκαναν και πριν και τώρα με τη νέα χρηματοδότηση θα το συνεχίσουν;

Καλέ μου psi-action εσύ καλά κάνεις και υπενθυμίζεις τις προθεσμίες. Μετά το καλοκαίρι όμως θα έρθουν οι υπουργοί της επόμενης κυβέρνησης για να φάνε κι αυτοί με τους δικούς τους κολλητούς ό,τι απέμεινε από τα λεφτά της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και να γκρινιάξουν για ακόμα 5 χρόνια ότι παρέλαβαν έρημο τόπο και ήθελαν χρόνο γιατί ξεκίνησαν από το μηδέν. Να ετοιμάζεσαι λοιπόν για σφοδρότερες μάχες.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

το "νοικοκύρεμα" είναι από τις αγαπημένες λέξεις του υπουργού (έχει πέντε λέξεις που τις λέει συνέχεια και δεν είναι τυχαίο). ο ενεστώτας είναι γιατί τα έχουν λύσει τα προβλήματα πχ με τις προμήθειες, με τα τρωκτικά και τα πιράνχας, όπως λέει ο υπουργός. απορώ ποιόν πείθει.

silent, εδώ είμαστε και για τους επόμενους, από τους οποίους υπάρχουν πολλές καταγγελίες για το θέμα της ψυχικής υγείας (προς τους τωρινούς). θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνουν.

δεν ξέρω αν το παρατήρησες, αλλά ούτε οι τωρινοί ούτε οι επόμενοι απάντησαν στην ερώτηση που θέσαμε προς τους υποψήφιους πριν τις από εκλογές.

χαρη είπε...

psi-a καλημέρα (κυριολεκτώντας!)
ήμουν ελαφρώς-πολύ πνιγμένη κι άργησα να απαντήσω (απόκτησα και "εικόνα" (αβαταρ λέγεται;) τώρα - για να δούμε θα βγει;) (ο head charge φταίει!)

που λές, το ξέρω, και το φαντάζομαι, ότι κάποιοι συγγενείς είναι χωμένοι σ' αυτήν την ιστορια για τα καλά, και κάνουν ό,τι μπορούν για τους ανθρώπους τους, απλώς ξέρω και κάτι περιπτώσεις (εξουθενωτικά) απογοητευτικές, ίσως ακούστηκα άδικη συνεπώς...

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

χάρη γεια σου, σίγουρα υπάρχουν και οι περιπτώσεις που λες και δεν είναι και λίγες.

την εικόνα σου δεν τη βλέπω! μήπως πρέπει να κάνεις λογαριασμό και στο blogspot και στο wordpress, για να εμφανίζεται παντού;
http://www.blogspace.gr/ti-einai-to-avatar/2007/05/04/

άσχετο, αλλά υπάρχει και αυτό το avatar http://en.wikipedia.org/wiki/Avatar

χαρη είπε...

ευχαριστώ, έψαξα λίγο, θα το ξανακοιτάξω (επειδή έκανα εγγραφή στο blogspot για να γράψω τού head charge νόμιζα ότι θα ίσχυε κι εδώ)

...και να φανταστείς δεν έχω προλάβει να κοιτάξω ακόμα καλά το τελευταίο σου πόστ...

φιλάκια
:)

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates