Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

"Το Υπουργείο Υγείας αθέτησε τις δεσμεύσεις του" Ανακοίνωση Σωματείου Εργαζομένων


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ (ΣΕΨΑΕΚΟ)

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2009

Το Σωματείο μας δραστηριοποιείται τους τελευταίους μήνες στο χώρο της ψυχικής υγείας, στο χώρο όπου ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πλήττονται και οι εργαζόμενοι απαξιώνονται συστηματικά. Το Υπουργείο Υγείας τα τελευταία χρόνια με ποικίλους τρόπους αποποιείται των ευθυνών του απέναντι σε εργαζόμενους και ασθενείς γεγονός που στην καθημερινότητά μας μεταφράζεται στην ολοένα αυξανόμενη υποχρηματοδότηση στους φορείς Ψυχικής Υγείας (ΜΚΟ Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου). Λόγω της υποχρηματοδότησης οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, δημιουργώντας στους χώρους ψυχικής υγείας κλίμα ανασφάλειας και εγκατάλειψης που δεν ευνοεί σε καμία περίπτωση τους σκοπούς και το πνεύμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.

Η πρόσφατη και μοναδική γραπτή δέσμευση του ΥΥΚΑ προς τα Σωματεία Εργαζομένων (δέσμευση που πραγματοποιήθηκε υπό το καθεστώς μεγάλης πίεσης από τα σωματεία των εργαζομένων σε κινητοποίηση τον Μάρτιο 2009) η οποία υποσχόταν ότι από το Μάιο 2009 οι μισθοί των εργαζομένων θα καταβάλλονταν κάθε μήνα, δεν έχει υλοποιηθεί. Οι εργαζόμενοι πριν λίγες ημέρες έλαβαν το μισθό του Απριλίου και δεν γνωρίζουν τον χρόνο που θα καταβληθούν οι επόμενοι μισθοί. Οι εργαζόμενοι διανύουν τον τρίτο μήνα χωρίς μισθό. Το Υπουργείο Υγείας για άλλη μια φορά αθετεί τις δεσμεύσεις του, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει την πολιτική του βούληση να μην ανταποκρίνεται στις επιβεβλημένες υποχρεώσεις του.

Τα προβλήματα στους χώρους μας δεν αποτελούν εξαίρεση αλλά μέρος της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Το Σωματείων Στελεχών Πρόληψης ενόψει της 26ης Ιούνη, «Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών», καταγγέλλει πως το «Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης χρωστά 13 εκατομμύρια ευρώ στα 73 Κέντρα Πρόληψης της χώρας, που τα κατάντησε -ακριβώς μετά τον εγκωμιασμό τους από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά- «είλωτες» της μάχης κατά των εξαρτήσεων». Σύμφωνα με το ίδιο Σωματείο το ΥΥΚΑ αναίρεσε και την πρόσφατη δέσμευσή του για την χρηματοδότηση μέρους (6 εκατ. Ευρώ) των οφειλών του. Το προηγούμενο διάστημα είδαμε τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» να καταγγέλλουν για την εγκατάλειψη του προγράμματος από τα αρμόδια Υπουργεία.

Τις προηγούμενες ημέρες, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του BBC ρεπορτάζ καταγγελίας της χώρας μας για τις συνθήκες των δημόσιων ψυχιατρείων. Στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι 20 χρόνια μετά το μεγάλο σκάνδαλο της Λέρου, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Αναφέρονται στην απαράδεκτη μεταχείριση ασθενών στα δημόσια ψυχιατρεία, στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού πχ στο Δρομοκαΐτειο αντιστοιχούν μόλις 2 νοσοκόμες για 30 ασθενείς, καθώς και στις απαράδεκτες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Ο δρ Παύλος Θεοδωράκης, εκπρόσωπος της χώρας μας στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, δε φαίνεται να έπεισε με την απάντησή του ότι η κακή κατάσταση οφείλεται στη νοοτροπία των εργαζομένων και μόνο. Επίσης δεν έπεισε στο ότι η υποχρηματοδότηση στις ΜΚΟ αφορά το παρελθόν. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την πολιτική της κυβέρνησης ισχυρίστηκε πως χρειάστηκε χρόνος για να περάσει η ευθύνη της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. στο κράτος. Εύλογα αναρωτιόμαστε πόσος χρόνος χρειάζεται! Θυμίζουμε, πως οι εργαζόμενοι διαμαρτυρόμαστε τα τέσσερα τελευταία χρόνια για όλα τα παραπάνω προβλήματα.

Το BBC σημειώνει πως η Ε.Ε. απειλεί ότι εάν δεν προωθηθούν αλλαγές μέσα στον επόμενο μήνα τότε θα διακόψει την παροχή οικονομικής βοήθειας για κοινωνικά έργα προς την Ελλάδα. Ο Υπουργός Υγείας, όπως φαίνεται, αθέτησε τη συμφωνία του με τον Επίτροπο Spidla, που υπογράφηκε πριν 2 μήνες.

Εμείς οι εργαζόμενοι, με τα Σωματεία μας, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας όλων όσων φροντίζουμε αλλά και των εαυτών μας όχι μόνο από τα Υπουργεία αλλά και από τις διοικήσεις που καταπατούν τα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών-χρηστών, όπως κάναμε για τους συναδέλφους μας στην Ψυχο--γηριατρική Εταιρία «Ο ΝΕΣΤΩΡ». Η διοίκησή του «ΝΕΣΤΩΡ» έχει προβεί σε παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις το προηγούμενο διάστημα, δεν παρουσιάζεται στα καλέσματα της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΕΚΑ (Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών), αγνοεί τις συστάσεις τους, δεν δίνει τα νόμιμα επιδόματα στους εργαζόμενους κ.ο.κ.

Όλα τα παραπάνω τοποθετούν σε εμάς την ευθύνη να επαγρυπνούμε, να ελέγχουμε και να διεκδικούμε τα δικαιώματα ασθενών-χρηστών και εργαζομένων.

Η Προσωρινή Διοίκηση του ΣΕΨΑΕΚΟ
email:psi_somatio@yahoo.gr, τηλ. 6977 177 173, 6977 229 152, 6973 644 525

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates