Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Υπουργός Υγείας vs Πιράνχας Υγείας και άλλες φανταστικές ιστορίες

 

Ο Υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μαχόταν εδώ και χρόνια τα "τρωκτικά και πιράνχας της υγείας", έτσι τουλάχιστον δηλώνει ο ίδιος με κάθε ευκαιρία. Το ερώτημά μας είναι "αφού τελειώσαμε με τα τρωκτικά και τα πιράνχας, ποιός ευθύνεται για την κατάσταση των οικονομικών της υγείας και τι γίνεται με τις προμήθειες;"

Ο Υπουργός Υγείας είναι βέβαιος πως νοικοκύρεψε τα οικονομικά της υγείας με το νόμο για τις προμήθειες. Τον ακούμε, στο video που ακολουθεί, να δηλώνει ότι "ποτέ στο παρελθόν δεν έγινε προσπάθεια για τα οικονομικά της υγείας, είμαι ο Υπουργός ο οποίος πέρασε το νόμο για τις προμήθειες που σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες θα ανακουφίσει τα οικονομικά της υγείας και θα δώσει τέλος στην διαφθορά και την αδιαφάνεια". Μάλιστα, συνεχίζει λέγοντας: "κυριαρχούσαν τα τρωκτικά και τα πιράνχας, με αυτά τελειώνουμε, ορθώσαμε το ανάστημά μας" και έχουμε και την κλασική αναφορά στις παλιές αμαρτίες "τώρα καταφέρνουμε να βάλουμε τάξη στο άναρχο, κατακερματισμένο και αμαρτωλό περιβάλλον"




Τα ίδια είχαμε ακούσει και στην ομιλία του υπουργού για τον προϋπολογισμό του 2009: "Το νέο σύστημα προμηθειών εγγυάται τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση. Ήταν μια παρέμβαση-τομή, που έδωσε τέλος σε μια κατάσταση που μας κληροδοτήθηκε με αυτό το άναρχο, κατακερματισμένο και αμαρτωλό τοπίο των οικονομικών της υγείας". Αξίζει να διαβάσετε την ομιλία, έχει αρκετά σημεία με ενδιαφέρον.

Πριν λίγες μέρες ο Κόσμος του Επενδυτή είχε και πιο πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού. Παρατηρούμε όχι μόνο το ίδιο περιεχόμενο, αλλά και τις ίδιες φράσεις:

Το νέο σύστημα προμηθειών θα εξασφάλιζε και πόρους για την ψυχική υγεία. Ο Υπουργός Υγείας είχε λύσει το θέμα της χρηματοδότησης των δομών ψυχικής υγείας από το 2008, αν κρίνουμε από τη χρήση του αορίστου: "Προχωρήσαμε στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, με το ειδικό τέλος 2% από τις προμήθειες να πηγαίνει σε αυτά. Υιοθετήσαμε την αποκλειστική διάθεση των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού από το κρατικό λαχείο μόνο σε μονάδες ψυχικής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης". Βέβαια, το 2% από τις προμήθειες δεν πήγε ποτέ στην ψυχική υγεία. Όσο για το λαχείο, είναι γνωστό τι είδους κρατικό λαχείο "έπεσε" στην ψυχική υγεία.

Θα πρέπει να σας θυμίσουμε ότι το 2% από τις προμήθειες, που θα πήγαινε στην ψυχική υγεία και θα έλυνε το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, ήταν η σταθερή δέσμευση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε διαμαρτυρία φορέων ή εργαζομένων κάποιος εκπρόσωπος του Υπουργείου υποσχόταν ότι με το 2% των προμηθειών θα λυνόταν το πρόβλημα. Ακόμα και στη Βουλή, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, δύο-τρεις μέρες αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του, είχε έτοιμη την απάντηση:



Η κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Χρεωμένα τα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Το ίδιο και όλοι οι φορείς ψυχικής υγείας. Κοινοτικές δομές έχουν κλείσει από πέρυσι. Οι εργαζόμενοι (όσοι δεν παραιτήθηκαν) παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες. Οι συνθήκες "φροντίδας" των ψυχικά ασθενών αρχίζουν να θυμίζουν άλλες εποχές. Το BBC ασχολήθηκε, πριν από λίγες μέρες, με το σύστημα ψυχικής υγείας της Ελλάδας 20 χρόνια μετά από το σκάνδαλο της Λέρου. Ο Υπουργός Υγείας, όπως φαίνεται, αθέτησε τη συμφωνία του με τον Επίτροπο Spidla και το μόνο που αναμένουμε είναι η διακοπή της οικονομικής βοήθειας για κοινωνικό έργο από την Ε.Ε. τον επόμενο μήνα.


Το ίδιο "κρατικό λαχείο" έχει πέσει και στα Κέντρα Πρόληψης, αναφερθήκαμε σε αυτό το θέμα πριν από λίγες μέρες. Οι δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου ήταν στο ίδιο πνεύμα και ανακοίνωσε την άμεση καταβολή των χρεών του Υπουργείου προς τα Κέντρα του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ορίζοντας τη Δευτέρα 29/6 ως μέρα καταβολής των χρωστούμενων. Η Δευτέρα πέρασε και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης εξέδωσαν δελτίο τύπου στο οποίο διαβάζουμε: "...τρεις μέρες μετά την ορισμένη μέρα καταβολής των χρεών, κανείς από τους υπεύθυνους δεν ξέρει πότε και αν θα δοθούν αυτά τα ποσά, που εκ των πραγμάτων φαίνεται πως εξαγγέλθηκαν προκειμένου να περάσει χωρίς πολλές αρνητικές εντυπώσεις η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών..." και προκηρύσσουν 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 9 Ιουλίου και πορεία διαμαρτυρίας από την Ομόνοια ως το Υπουργείο Υγείας το πρωί της 9ης Ιουλίου (πληροφορίες στο www.prolipsiworkers.blogspot.com).

Α ναι, και με αυτές τις προμήθειες κάτι δεν πήγε τόσο καλά όσο μας έλεγε ο κ. Αβραμόπουλος γιατί σύμφωνα με τον Κόσμο του Επενδυτή "το δεύτερο χαστούκι μέσα σε λίγους μήνες δέχεται η κυβέρνηση από την Ε.Ε. για τη διαφθορά στις προμήθειες του ΕΣΥ. Την Πέμπτη, η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει τη χώρα μας εκ νέου στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, ζητώντας μάλιστα την επιβολή προστίμου, που μπορεί να ξεπεράσει τα 11 εκατ. ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας, αφού διαπίστωσε ότι τα ελληνικά νοσοκομεία, με πρόσχημα υποτιθέμενα προβλήματα ασφαλείας, απορρίπτουν προσφορές προϊόντων με σήμανση «CE» και προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις προς... εκλεκτούς προμηθευτές".


Εμείς δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στη συστηματική διάλυση των Δομών Ψυχικής Υγείας και των Κέντρων Πρόληψης. Ας καταλάβει ο Υπουργός Υγείας (και η κυβέρνηση) ότι τα λόγια, οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις δεν πείθουν πια κανέναν. Ας σταματήσουν να παριστάνουν τους κυνηγούς των πιράνχας και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το "αφιέρωμα", φαντάζομαι δεν δυσκολεύτηκες και πολύ να βρεις το υλικό, αφού κάθε μέρα που περνάει ο υπουργός πασών των σκανδάλων προκαλεί όλο και περισσότερο.

Το ζητούμενο είναι να σταματήσει αυτή η ανεκδιήγητη ασυλία που του προσφέρεται από παντού. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αντίστοιχες συμπεριφορές θα είχαν προ πολλού καταλήξει στο δικαστήριο και ο υπεύθυνος θα είχε τουλάχιστον διαπομπευθεί δημοσίως. Εδώ περιμένουμε να δούμε μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσουν η κοροϊδία και η χυδαιότητα...

Θέλω να πιστεύω ότι η επόμενη κινητοποίηση δεν θα σταματήσει με μία ακόμα εξαγγελία, αφού πια έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια και ουδείς αμφιβάλλει για την αναξιοπιστία και την αναδρία του κ.Αβραμόπουλου...

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Πραγματικά δεν είναι δύσκολο να συλλέξεις το υλικό. Ξαναδιαβάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού διαπίστωσα με πόση ακρίβεια επαναλαμβάνει τις ίδιες δεσμεύσεις (χωρίς να αλλάζει ούτε λέξη) εδώ και χρόνια. Προφανώς πιστεύει ότι έχουμε όλοι αμνησία.

Όσο ανεχόμαστε την κοροϊδία θα ακούμε και την ίδια "κασέτα" (μήπως κάποιος του έχει γράψει δυο-τρεις φράσεις και τις χρησιμοποιεί σε όλες τις περιπτώσεις;).

χαρη είπε...

Συμφωνώ με την απορία τού Silent, δεν μπορώ να καταλάβω ποιον έχει μπάρμπα στην κορώνη ο συγκεκριμένος ανάξιος και ανίκανος (για να παραμείνω κόσμια) και παραμένει λίγο-πολύ στο απυρόβλητο
από τους δημοσιογραφίσκους - μήπως η τεως καριέρα στο υπ-εξ έφτιαξε τόσο μεγάλα οχυρωματικά έργα;

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

χάρη, έχει πάντως ένα ταλέντο στο να πείθει και δεν διστάζει να "δεσμευτεί" για οτιδήποτε (ενώ ξέρει ότι δεν θα κάνει τίποτα). τα παραπάνω θα έχουν παίξει το ρόλο τους. τώρα τι άλλο υπάρχει από πίσω και πως εξηγείται η ασυλία του στον τύπο, αυτό οι δημοσιογράφοι το ξέρουν (και δεν θα το μάθουμε).

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates