Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Χωρίς τίτλο


Για την 100η ανάρτηση του psi-action (που τυχαίνει να είναι η πρώτη για το φθινόπωρο) κοιτάξαμε λίγο πιο πέρα από τα σύνορα της χώρας μας και βρήκαμε κάποια ενδιαφέροντα θέματα:


“Let's listen more and drug people less”

Διαβάσαμε, στην ιστοσελίδα της guardian, τις απόψεις του καθηγητή κλινικής ψυχολογίας Richard Bentall για τη βιολογική προσέγγιση των ψυχιατρικών διαταραχών:

“...Far from being a success, there is compelling evidence that the biological approach has been a lamentable failure. Whereas last century saw dramatic improvements in the survival rates of patients suffering from heart diseases and cancer, so far as we can tell, outcomes for patients suffering from the severest forms of psychiatric disorder – the psychoses (disorders in which the patient experiences hallucinations or delusions, usually resulting in a diagnosis of schizophrenia or bipolar disorder) – have hardly changed since the Victorian period”.


Viva la Colifata!

Ο Manu Chao ηχογραφεί με τους ασθενείς της ψυχιατρικής κλινικής Jose Borda

Lt 22 Radio la Colifata from southfilm on Vimeo.


Ο Manu Chao ηχογράφησε ένα νέο άλμπουμ με τη συμμετοχή ασθενών της ψυχιατρικής κλινικής Jose Borda του Buenos Aires. Θα το βρείτε δωρεάν στην ιστοσελίδα www.VivaLaColifata.org, από την οποία μπορείτε να κάνετε και δωρεά για την ενίσχυση του ιδρύματος.



Το αργεντίνικο ψυχιατρικό ίδρυμα Jose Borda είναι γνωστό για το ριζοσπαστικό του ραδιοφωνικό σταθμό “Radio La Colifata”, (Colifata στην ισπανική αργκό σημαίνει τρελός) που ξεκίνησε το 1991. Οι ασθενείς επιλέγουν μουσική, διαβάζουν ποίηση ή συζητούν μεταξύ τους ενώ περίπου 12.000.000 άτομα συντονίζονται στο σταθμό τους.

Ο νέος δίσκος του Manu Chao “Viva la Colifata!” περιέχει 20 τραγούδια – διασκευές παλαιότερων επιτυχιών του καλλιτέχνη αλλά και νέα τραγούδια που δημιούργησε σε συνεργασία με τους ασθενείς του Jose Borda. Τα τραγούδια έχουν ως θέμα “τη ζωή, το θάνατο, τις μητέρες, τη μοναξιά, την αγάπη, το τάνγκο, τον Πάπα, το τέλος του κόσμου, τον ήλιο και τις τρελές γιαγιάδες” όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, ενώ σκοπός του είναι “να γελάσουμε, να κλάψουμε και να συλλογιστούμε για τη ζωή”.

Ο ιδρυτής του ραδιοφωνικού σταθμού της κλινικής, Alfredo Olivera, εξήρε τον διάσημο μουσικό για την ανοιχτόμυαλη αντιμετώπισή του. “Η διαδικασία ήταν πολύ θετική γιατί καταπολέμησε το στίγμα της πνευματικής ασθένειας”. Ο γιατρός λέει ότι ο Manu Chao δέθηκε με τους ασθενείς και τονίζει ότι “δεν είναι ψυχίατρος ή ψυχολόγος αλλά ξέρει πως να ακούει το ρυθμό του κάθε ατόμου”.

Ο Manu Chao ανακάλυψε το Radio La Colifata προ δεκαετίας, από ένα άρθρο γαλλικής εφημερίδας. Επισκέφτηκε το ίδρυμα, έγινε φίλος με τους ασθενείς, οργάνωσε εργαστήρια μουσικής και ανέπτυξε την ιδέα ενός δίσκου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που καλλιτέχνης ηχογραφεί σε ψυχιατρική κλινική. O Manu Chao λέει πως πήρε “μαθήματα διαύγειας” από τους συνεργάτες του στην κλινική και ότι “έμαθα να συνθέτω πράγματα με λιγότερες λέξεις, καθαρότερες λέξεις”.

από το tvxs

ακούστε: 1, 2, 3


“Picnik in the park”:
Ο Leonard Cohen και ο Philip Tétrault

(αυτό δεν είναι και τόσο νέο)

Στη σκηνή που ακολουθεί ο Philip Tétrault συζητά με έναν παλιό του φίλο, τον Leonard Cohen. Την ταινία “This Beggar's Description” σκηνοθέτησε ο Pierre Tétrault με θέμα τη ζωή του αδερφού του Philip Tétrault, ενός ποιητή που υποφέρει από ψυχική νόσο και τον φιλοξενούν πότε οι θάλαμοι των ψυχιατρείων και πότε οι παγωμένοι δρόμοι του Montreal.





Όταν οι κυβερνώντες αναζητούν ιδέες και συνεργάζονται με τους φορείς...

“...Ministers have asked a mental health expert, Dr Rachel Perkins, and Paul Farmer, the chief executive of the mental health charity Mind, to provide fresh ideas on how to help people with mental health problems get back into work”, διαβάζουμε σε άρθρο με τίτλο “New job support for people with mental health problems”, που αναφέρεται στο Βρετανικό εθνικό σχέδιο για την εργασία και την ψυχική υγεία.


Time to Change...


...ονομάζεται η κοινή προσπάθεια οργανισμών ψυχικής υγείας, με την υποστήριξη του Institute of Psychiatry, στη Βρετανία για την καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων που συνδέονται με τις ψυχικές ασθένειες. Οι πολυποίκιλες δράσεις τους επεκτείνονται σε ολόκληρη τη χώρα και αξίζει να τις γνωρίσετε στο http://www.time-to-change.org.uk/

Για τα άλλα θέματα (τα δικά μας) θα επανέλθουμε σύντομα, γιατί υπάρχουν και κάποια "παράξενα" νέα που θα τα αφήσουμε για τις επόμενες (προεκλογικές) αναρτήσεις.

ΥΓ1. Ευχαριστώ τον Θοδωρή (για το Viva la Colifata!), την emma (για το time to change), τον silentcrossing (για το post με τον Leonard Cohen που μου θύμισε και τον Philip Tétrault).

ΥΓ2. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 αναρτήσεων, θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους διαβάζουν, γράφουν, σχολιάζουν, ενημερώνουν, αναδημοσιεύουν...

και, τέλος πάντων, βρίσκονται σε επαφή με το psi-action

11 σχόλια:

xristina είπε...

καλησπέρα. 100 αναρτήσεις!!! Εύχομαι να τις 1000000άσετε!!! γλυκό δεν έχει???????

χαρη είπε...

εμείς σ' ευχαριστούμε psi-a

και για τις αναρτήσεις αυτές (ήταν όλες υπέροχες), και για όλα

να τα χιλιάσεις ! :) :) :)

Vaggelia είπε...

Συγχαρητήρια για το blog και ελπίζω οι ψυχικά ασθενείς να αντιμετωπίζονται από την κοινωνία χωρίς στίγμα αλλά με συμπάθεια και οχι κοροιδία.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για τις 100 αναρτήσεις κ καλη συνέχεια...
Με την ευκαιρία έχω κ ένα ερώτημα άσχετο με την ανάρτηση.Στην αρχική σας σελίδα έχετε ένα link με τίτλο "αποκάλυψη τώρα" που παραπέμπει στην Επιτροπή Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Μου φάνηκε λίγο περίεργο,ειναι αλήθεια.Ποιά είναι η γνώμη σας για τα όσα,κατά κάποιο τρόπο,"αντιψυχιατρικά" αναφέρονται εκεί;

Ανώνυμος είπε...

Να τις χιλιάσεις τις αναρτήσεις σου psi-action, ευχαριστούμε που μας δείχνεις το δρόμο...

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

xristina, ευχαριστώ για τις ευχές και για το ενδιαφέρον. γλυκό ε; δεν το είχα σκεφτεί. υπάρχει και πρακτικό πρόβλημα ή κυκλοφορούν cyber cakes;

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

χαρη, να είσαι καλά και να συνεχίσεις να γράφεις (αυτά που δεν προλαβαίνω να σχολιάσω, αλλά τα διαβάζω ανελλιπώς).

αν σκεφτείς ότι οι αναρτήσεις εδώ σχετίζονται (κυρίως) με τα προβλήματα στο χώρο της ψυχικής υγείας, το να τις χιλιάσω σημαίνει ότι τα προβλήματα θα υπάρχουν για πολλά πολλά χρόνια.

κάτι θα ξέρεις :)

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Vaggelia, σε ευχαριστώ. δεν περιμένω θαύματα, αλλά ελπίζω και εγώ να κάνουμε κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

ανώνυμε, ευχαριστώ για τις ευχές.

σχετικά με την ερώτηση: στην αρχή του sidebar (αριστερή στήλη του blog) συνήθως υπάρχουν κάποια links για "προσεχείς εκδηλώσεις". συνήθως, τις εκδηλώσεις αυτές, μας τις προτείνουν αναγνώστες του blog (δηλ. το ότι τις καταχωρούμε για ενημέρωση δεν σημαίνει και ότι τις έχουμε παρακολουθήσει όλες ή ότι τις “διαφημίζουμε”).

η συγκεκριμένη έκθεση, την οποία παρακολούθησα, αποτελείται από μια σειρά video που παρουσιάζουν μια πλευρά της ψυχιατρικής που δεν μας είναι άγνωστη (πχ. ο ρόλος της ψυχιατρικής στη ναζιστική γερμανία ή οι εξαρτήσεις της ψυχιατρικής από τις φαρμακοβιομηχανίες και πολλά άλλα). η γνώμη μου, λοιπόν, είναι πως ό,τι μαθαίνουμε καλό μας κάνει, αρκεί να μπορούμε να το φιλτράρουμε και να το επεξεργαστούμε. η αμφισβήτηση της ψυχιατρικής δεν είναι κάτι καινούργιο. η αντίρρησή μου, για τη συγκεκριμένη έκθεση, είναι η αφοριστική διάθεση με την οποία αντιμετωπίζεται γενικότερα η ψυχιατρική. παρουσιάζει όμως μία όψη του νομίσματος που καλό είναι να την γνωρίσει ο κόσμος, αρκεί να γνωρίζει ότι υπάρχει και η άλλη (ή οι άλλες).

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

silentcrossing, "δείχνω το δρόμο" (?). τι βάρος είναι αυτό μου φορτώνεις; άσε μη χαθεί κανένας και μου ζητάει ευθύνες.

σε ευχαριστώ για τις ευχές, και αν οι επόμενοι είναι σαν τους προηγούμενους θα τις χιλιάσω σίγουρα :)

χαρη είπε...

δεν (είμαι ακριβώς σε θέση να) "ξέρω" τίποτα, psi-a, αλλά ότι "φοβάμαι", αυτό ναι...

εν πάση περιπτώσει, και να λύνονταν ό λ α αυτά τά προβλήματα, ελπίζω ότι εσύ θα συνέχιζες να υπάρχεις (εδώ) με κάποιον άλλο τρόπο ! (νά, βρήκα απάντηση ! )

[ Για τα περί δικού μου "σπιτιού", πολύ σέ ευχαριστώ εννοείται :))))) ]

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates