Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Πως αντιλαμβάνεται ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας την ίση μεταχείριση;

 
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία θα πρέπει ή να αυτο-αποκλειστούν από το δικαίωμά τους στον κοινωνικό τουρισμό ή να αποκλείσουν τους ασθενείς που υποστηρίζουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές;

Αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε από το μήνυμα (και τα σχετικά έγγραφα) που λάβαμε από αναγνώστη του psi-action. Κατά τα άλλα, ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας, όπως υποστηρίζει στην ιστοσελίδα του, “αναπτύσσει δράσεις που στο επίκεντρό τους έχουν τον άνθρωπο, τις ανάγκες του, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής”. Ας δούμε την ...ιστορία:

Όπως γνωρίζετε, στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (κοινοτικές δομές) γίνονται προσπάθειες για την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων που φιλοξενούνται σε αυτές. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών εντάσσεται και η οργάνωση των καλοκαιρινών διακοπών. “Στις διακοπές οι ένοικοι μιας δομής ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης έχουν την δυνατότητα και την ευκαιρία να βελτιώσουν τις ατομικές τους δεξιότητες και να δοκιμάσουν στην κοινότητα όσα έχουν ήδη κατακτήσει στα πλαίσια της δομής. Εντείνεται σε μεγάλο βαθμό η κοινωνικοποίηση και η αυτονόμησή τους, αποκομίζουν αναμνήσεις και εμπειρίες, δοκιμάζουν τα όριά τους, βελτιώνουν τις σχέσεις τόσο μεταξύ τους όσο και με τους εργαζόμενους”, όπως αναφέρεται στον οδηγό οργάνωσης διακοπών της Μονάδας Υποστήριξης και Παρακολούθησης (Μ.Υ.Π.) του προγράμματος Ψυχαργώς.

Αν και οι διακοπές λειτουργούν ως “θεραπευτική διαδικασία”, οι δυνατότητες των ενοίκων των κοινοτικών δομών να συμμετέχουν σε αυτές είναι περιορισμένες, λόγω του υψηλού κόστους των τουριστικών καταλυμάτων. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που τα γνωστά προβλήματα υποχρηματοδότησης απειλούν ακόμα και την συνέχιση της λειτουργίας των δομών, ο μόνος τρόπος για να παραθερίσουν οι ένοικοι των δομών είναι η χρήση του δικαιώματός τους στον λεγόμενο “κοινωνικό τουρισμό”.

Τα δελτία κοινωνικού τουρισμού χορηγούνται, από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, σε μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς και σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Στην τελευταία περίπτωση, προβλέπεται η χορήγηση δελτίου κοινωνικού τουρισμού και στους συνοδούς των ατόμων με αναπηρία, όταν αποδεικνύεται ότι η συνοδεία είναι αναγκαία. Φυσικά, όταν πρόκειται για τους ενοίκους μίας κοινοτικής δομής, οι οποίοι δεν έχουν άλλο υποστηρικτικό περιβάλλον, οι συνοδοί τους δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους της δομής.

Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε ότι υπάρχει μια μέριμνα από την πολιτεία για να διασφαλίζεται το δικαίωμα στις διακοπές. Όμως, ο αρμόδιος φορέας (Οργανισμός Εργατικής Εστίας) αποκλείει, στην πράξη, μια ομάδα πολιτών και μάλιστα μια ομάδα που βιώνει καθημερινά τον αποκλεισμό.

Συγκεκριμένα, το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι αν ένας εργαζόμενος λάβει το δελτίο κοινωνικού τουρισμού, ως συνοδός ενός ατόμου με αναπηρία, στη συνέχεια ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας αρνείται να του χορηγήσει το δελτίο που δικαιούται, ως εργαζόμενος, για δική του χρήση.

Ουσιαστικά, οι εργαζόμενοι πρέπει να επιλέξουν αν θα συνοδεύσουν τους ενοίκους της δομής στις διακοπές τους ή αν θα πάνε οι ίδιοι διακοπές. Αν επιλέξουν το πρώτο, χάνουν το δικαίωμά τους στον κοινωνικό τουρισμό και αν επιλέξουν το δεύτερο, οι ένοικοι δεν μπορούν να κάνουν χρήση του δικού τους δικαιώματος, αφού δεν μπορεί κανείς να τους συνοδεύσει.

Για το συγκεκριμένο θέμα οι αρμόδιοι ενός φορέα ψυχικής υγείας ήρθαν σε τηλεφωνική επαφή με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Θεώρησαν λογικό ότι θα μπορούσε να διευθετηθεί και ότι οφειλόταν κυρίως σε άγνοια. Πραγματικά, οι απαντήσεις που πήραν (από υπάλληλο, προϊστάμενο και διευθυντή) αυτό ακριβώς φανέρωσαν, άγνοια (και καμιά διάθεση κατανόησης): “αυτό που ζητάτε δεν γίνεται, δεν το προβλέπει το πληροφοριακό σύστημα”, “ας τους συνοδεύσει κάποιος άλλος” (βέβαια, δεν διευκρίνισαν ποιος είναι αυτός ο άλλος), “δεν μπορεί να κάνει κάποιος δύο φορές διακοπές” (δηλαδή, ο εργαζόμενος που συνοδεύει ένα άτομο με ψυχική νόσο ή νοητική υστέρηση ή άλλες αναπηρίες στις διακοπές του, παράλληλα ...παραθερίζει).

Μετά από αυτή την (τηλεφωνική) “εμπειρία”, ο φορέας αποφάσισε να απευθύνει γραπτό αίτημα στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και (όταν αυτό δεν απαντήθηκε) να αναφέρει το πρόβλημα στο Συνήγορο του Πολίτη.

Απαιτήθηκε αρκετό χρονικό διάστημα για να αποσταλεί η τελική απάντηση από τη Διεύθυνση Μετεργασιακής Μέριμνας του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στο φορέα και τον Συνήγορο του Πολίτη, την οποία υπογράφει η διευθύντρια κα Αικ. Κουμουτσάκου. Ο Οργανισμός, λοιπόν, ενημερώνει ότι ο εργαζόμενος δεν μπορεί να λάβει ένα δελτίο ως συνοδός ατόμου με αναπηρία και ένα ως δικαιούχος γιατί: α) αυτό αντίκειται στην αρχή ίσης μεταχείρισης με τους άλλους δικαιούχους (!) και β) η διπλή καταχώρηση του ίδιου δικαιούχου στο πληροφοριακό σύστημα δεν είναι δυνατή !

Δηλαδή, ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας θεωρεί ότι δεν αντίκειται στην “αρχή ίσης μεταχείρισης” το γεγονός ότι ουσιαστικά χάνει το δικαίωμά του στον κοινωνικό τουρισμό ένα άτομο με αναπηρία ή ένας εργαζόμενος. Επίσης, προτάσσει ως δικαιολογία ότι το πληροφοριακό σύστημα (μήπως ένα πρόγραμμα υπολογιστή;) δεν αλλάζει με τίποτα και αυτό καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Το αποκορύφωμα της γραφειοκρατίας. Ένας οργανισμός δέσμιος ενός πληροφοριακού συστήματος.

Όσο για την “αρχή ίσης μεταχείρισης”, την ίδια χρονιά που συνέβαιναν τα παραπάνω, δηλαδή το 2008, διαβάζαμε στον τύπο:

“Όπως διαπιστώνεται σε έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, έπειτα από έλεγχο στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), χορηγήθηκαν φέτος σε 13 κατηγορίες μη δικαιούχων περί τα 4.200 δελτία επταήμερων διακοπών, αγοράς βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρου. Αυτό γίνεται κατά πάγια τακτική αλλά πέραν των όρων που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Όσο για τους αποδέκτες των ειδικών προνομίων; Δεν είναι και λίγοι.


Πρόκειται για το γραφείο του προέδρου και του α' αντιπροέδρου του ΟΕΕ, όλα τα μέλη του Δ.Σ., τον γενικό διευθυντή, τον κυβερνητικό επίτροπο και τον αναπληρωτή του, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης αλλά και πολλούς εκπροσώπους φορέων: του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, της ΓΕΣΕΒΕ και της ΓΣΕΕ. Ως δικαιούχοι εμφανίζονται μέχρι και οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.”

Αν για όλα αυτά ευθύνεται το “πληροφοριακό σύστημα” που δεν κατανοεί την “αρχή ίσης μεταχείρισης”, να το αλλάξετε κύριοι του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Αλλά αν δεν ευθύνεται αυτό, κάποιος θα πρέπει να αλλάξει όσους κρύβονται πίσω από τέτοιες απίστευτες δικαιολογίες.

ΥΓ.1 Σημειώνουμε πως μέχρι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν έχει λυθεί και δεν αναμένεται να λυθεί.

ΥΓ.2 Ένας εργαζόμενος μας ανέφερε ότι σε κάποιο υποκατάστημα της Εργατικής Εστίας χορήγησαν δελτία κοινωνικού τουρισμού σε εργαζόμενους και για δική τους χρήση και για τη συνοδεία των ενοίκων. Αν αυτό ισχύει, τότε το κάθε υποκατάστημα λειτουργεί “κατά βούληση”. Ενδιαφέρον. Θα μας ενδιέφεραν σχετικές πληροφορίες.

2 σχόλια:

χαρη είπε...

σατανικότητες και μακιαβελισμοί τών "λογικών", psi-a ... : σού δίνουμε τη δυνατότητα να γίνεις αλληλέγγυος με τούς "τρελούς" αλλά θα το πληρώσεις τρελά...
Καλό Κουράγιο με τούς Νέους Λογικούς

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

...και οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι οι νέοι "λογικοί" θα κάνουν ακριβώς τα ίδια με τους προηγούμενους "λογικούς" (είναι τόσο καινούρια η πληροφορία που ακόμα δεν την έχω χωνέψει, ελπίζω να είναι λάθος).

σε ευχαριστώ που περνάς από αυτά τα μέρη (του παραλόγου) και μου δίνεις κουράγιο.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates