Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να υποχρηματοδοτεί τις δομές ψυχικής υγείας;


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. το Υπουργείο Οικονομικών διέθεσε περίπου το 40% από τα χρήματα που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης για το 2009. Περίπου το ίδιο ποσοστό, απ΄ ό, τι μάθαμε, έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το 2010 !!!

Χρειάζεται να επαναλάβουμε τι σημαίνουν τα παραπάνω ποσοστά σε πρακτικό επίπεδο; Μάλλον όχι, γιατί τα ίδια περίπου ποσοστά είχε εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2009 η προηγούμενη κυβέρνηση. Στις περισσότερες αναρτήσεις του blog ασχοληθήκαμε με τις καταστροφικές (για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση) πολιτικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας.

Δηλαδή, "μια απ' τα ίδια"; Όχι ακριβώς. Υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία για την απαξίωση και την υποχρηματοδότηση των δομών ψυχικής υγείας. Δεκάδες ήταν οι παρεμβάσεις, από Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για το θέμα.

Ας θυμηθούμε, με την ευκαιρία, κάποια (ενδεικτικά) σημεία:


“...Είναι υποχρέωση όλων μας να υπερασπιστούμε την ψυχική υγεία, καθώς η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών τους αποτελεί ιδεολογική και πολιτική θέση σύμφωνα με την οποία το κράτος στηρίζει κοινωνικά και προστατεύει αυτούς που έχουν ανάγκη. Για την αποτελεσματική συνέχιση του προγράμματος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης απαιτείται μακρόπνοος σχεδιασμός, επαρκής χρηματοδότηση, συντονισμός, έλεγχος και αναπροσαρμογή των πολιτικών για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων. Πάνω από όλα όμως απαιτείται πολιτική βούληση και επιθυμία για ανάληψη ουσιαστικής δράσης.”

Από τη Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα “Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην ΕΕ: Η Περίπτωση της Ελλάδας” που διοργάνωσε η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Τζαμπάζη

" ...Η συνέχιση του προγράμματος της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στη χώρα μας είναι «στον αέρα» και το οικοδόμημα του προγράμματος Ψυχαργώς κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί, εξαιτίας των συνεχιζόμενων περικοπών στη χρηματοδότηση των μονάδων αποασυλοποίησης των ψυχικά πασχόντων.

...

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.) Προτίθεσθε να χρηματοδοτήσετε τις μονάδες αποασυλοποίησης των ψυχικά ασθενών, ώστε να συνεχισθεί η λειτουργία τους;
2.) Ποιες άμεσες πρωτοβουλίες προτίθεσθε να πάρετε, προκειμένου να στηριχθεί το πρόγραμμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, που απειλείται με κατάρρευση;
3.) Πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης; "

Από ερώτηση της Μαρίας Σκραφνάκη, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ

"...Αν και υπάρχει ρητή δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει τη χρηματοδότηση των μονάδων ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, που δημιουργούνται από Κοινοτικούς και από εθνικούς πόρους, καταγράφονται δραματικές καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των δράσεων του προγράμματος «Ψυχαργώς» τόσο του δημοσίου τομέα, όσο και των Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικών φορέων που λειτουργούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ιδιαίτερα τα έτη 2005, 2006 και 2007 η υποχρηματοδότηση καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των μονάδων που έχουν δημιουργηθεί και αβέβαιο το μέλλον των ασθενών και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές. Η περιγραφείσα κατάσταση εγκατάλειψης του προγράμματος, επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη απάντηση του Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Vladimír Špidla, σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, στην οποία μεταξύ άλλων, επισημαίνονται οι ευθύνες της Κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία «παρόλο που γνώριζε καλά ότι η κοινοτική χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ημερομηνία λήξης, αφού η κοινοτική στήριξη καλύπτει την αρχική φάση λειτουργίας των δομών, δηλαδή τους 18 έως 24 πρώτους μήνες, ΔΕΝ προγραμμάτισε έγκαιρα ώστε να συνεχίσει να στηρίζει με επαρκείς εθνικούς πόρους τις δομές ψυχικής υγείας που συστάθηκαν στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης»."


Από επερώτηση (27!) Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την εγκατάλειψη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης από τη ΝΔ

Είναι γνωστό ότι τον περασμένο Απρίλη η παρέμβαση της Ε.Ε. είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή συμφωνίας, με σκοπό την απρόσκοπτη συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η οποία προέβλεπε:

- μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να εξασφαλίσουν και να καταβάλλουν προκαταβολικά, ανά τρίμηνο, τους απαραίτητους πόρους για την κάλυψη των δαπανών που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν από τους φορείς, και
- για τα έτη 2010 και μετά, να εξασφαλίζουν ετησίως στον Τακτικό Προϋπολογισμό που αφορά στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το σύνολο των απαραίτητων πόρων για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία τους, ειδικότερα όσον αφορά στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους προς τους ασθενείς και να τους καταβάλουν προκαταβολικά στους φορείς, ανά τρίμηνο και για τα δυο πρώτα τρίμηνα κάθε έτους ποσοστό 50% του προϋπολογισμού τους.

Θυμάται κανείς την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας;

" ...Μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με τον κ. Spidla, ο υπουργός υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, δήλωσε: «Μια δυναμική εποχή ξεκίνησε για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα». Είναι προφανές ότι ο κ. υπουργός δεν κατάλαβε ότι με την υπογραφή του, βάζει τη χώρα σε αυστηρή επιτήρηση, για δεσμεύσεις που όφειλε εδώ και καιρό να έχει υλοποιήσει. Η αναγκαιότητα των ενεργειών αυτών είχε επισημανθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ, τους πολιτικούς φορείς του τόπου, την επιστημονική κοινότητα, αλλά και τους εργαζόμενους στη ψυχική υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη συμφωνία, η Ελλάδα δεσμεύεται εντός διμήνου να εκπονήσει Οδικό Χάρτη με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το τρέχον έτος.
Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να καταβάλει μέχρι τις 30 Ιουνίου όλα τα οφειλόμενα ποσά για το 2008, να εξασφαλίσει και να προκαταβάλει τους αναγκαίους πόρους μέχρι το τέλος του 2009. Εύλογα γεννάται το ερώτημα κατά πόσο αυτό είναι εφικτό.

Ο υπουργός κ. Δ. Αβραμόπουλος «παρέλειψε» να μας ενημερώνει για το σημαντικότερο. Αν δηλαδή έγινε άρση του «παγώματος» της κοινοτικής χρηματοδότησης που επεβλήθη πρόσφατα από την Ε.Ε.
Προφανώς δεν το πέτυχε, γι’ αυτό άλλωστε και δεν το ανέφερε. Διότι στην υπογραφείσα συμφωνία προβλέπεται ότι η καταβολή των κονδυλίων από την Ε.Ε. θα γίνεται βάσει της έκθεσης αξιολόγησης προόδου, που θα εκπονεί η νεοσυσταθείσα ομάδα διεθνών ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.

Αν και με παρέμβαση του κ. Spidla δικαιώθηκαν τα αιτήματα των εργαζομένων στον Τομέα της Ψυχικής Υγείας, η κυβέρνηση εκβιαζόμενη υπέγραψε για να αποφύγει το διεθνή διασυρμό. Με τη συμφωνία αυτή, ο κ. Αβραμόπουλος ακολούθησε πιστά το δόγμα της κυβέρνησης: «αγοράζω χρόνο για να αποδράσω από τα προβλήματα». "

Αναφέραμε κάποια από τα σημεία των ερωτήσεων και της συμφωνίας Spidla – Αβραμόπουλου, που σχετίζονται με την υποχρηματοδότηση των δομών (υπάρχουν όμως οι σύνδεσμοι για να διαβάσετε περισσότερα).

Δεν θα σχολιάσουμε κάτι άλλο, αυτή τη στιγμή.

Περιμένουμε να μας διαψεύσει με τις πράξεις της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί αλλιώς θα πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις που υπέβαλαν οι ίδιοι οι Βουλευτές της, πριν από λίγους μήνες !

update: Ενημερωθήκαμε ότι αποφασίστηκε να αλλάξει, την τελευταία στιγμή (!), το ποσό επιχορήγησης για τις μονάδες ψυχικής υγείας. Με τα νέα δεδομένα θα διατεθεί το 64% των αναγκαίων χρημάτων για το 2010. Φυσικά, το 64% είναι καλύτερο από το 40%, όπως και το να εργάζεσαι απλήρωτος για τρείς μήνες είναι καλύτερο από το να εργάζεσαι απλήρωτος για έξι μήνες! Θα πρέπει να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας γι' αυτό; Τι λέτε;

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάπου εδώ λοιπόν τελειώνει η περίοδος χάριτος, έχεις δίκιο.

Το πιο ενοχλητικό απ' όλα στην υπόθεση ψυχική υγεία είναι η υποκρισία όλων ανεξαιρέτως όσων ενεπλάκησαν. Με τη δεξιά ήταν βεβαίως ευκολότερη η αντιπολίτευση: στην τελική ξέραμε ότι τα λεφτά που θα βελτίωναν τις συνθήκες διαβίωσης των ψυχικά πασχόντων μοιράστηκαν σε φίλους και κουμπάρους. Τώρα τι; Θα πουν τη γνωστή ιστορία περί άδειων ταμείων που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση; Ε, να σκιστούν να βρουν χρηματοδότηση, γι' αυτό τους ψήφισε ο κόσμος.

Ή τουλάχιστον να βρουν τα κότσια να πουν "συγγνώμη κύριοι αλλά δεν υπάρχει μία, ελάτε να βάλουμε μαζί κάτω τα πράγματα να δούμε τι θα κάνουμε". Αν η Ξενογιαννακοπούλου ζητούσε τη συνεργασία προσώπων και φορέων θα βρισκόταν μια λύση. Αλλά όχι, είναι όλοι ξερόλες, χωρίς μέσα, γνώσεις και προγραμματισμό θα λύσουν όλα τα προβλήματα, με τη γνωστή μέθοδο της απόκρυψης κάτω από το χαλί...

Τα λέμε στο δρόμο και πάλι λοιπόν...

Ανώνυμος είπε...

Ερ.: Το Πασοκ θα συνεχίσει να υποχρηματοδοτεί τις δομές ψυχικής υγείας;
Απ.: Ναι

Νίκος Γκιωνάκης

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

silent, είπαμε να περιμένουμε λίγο να δούμε τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης. τα πρώτα δείγματα δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά. τα άδεια ταμεία τα ήξεραν, μην αρχίσουμε την ίδια ιστορία.

έχεις δίκιο στο ότι ποτέ δεν ζήτησε κανείς τη συνεργασία προσώπων και φορέων. είναι αυτή η ..."συμμετοχική δημοκρατία".

μας βλέπω τα χριστούγεννα έξω από το υπουργείο και πάλι.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

κύριε Γκιωνάκη, αυτό το "ναι" δεν μου αφήνει περιθώρια σχολιασμού :)

(δεν λέει και κανένας "όχι" για να γίνει διάλογος).

Ανώνυμος είπε...

Δεν φταίω εγώ, η κλειστή ερώτηση φταίει.
Τα πράγματα είναι απλά: για το ΠΑΣΟΚ, η ψυχική υγεία δεν είναι προτεραιότητα, όπως δεν ήταν για τη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχουν άνθρωποι και στα δύο κόμματα που προωθούν κάποιες πολιτικές και τις πρακτικές τους εφαρμογές. Αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν "εξουσία", τότε κάτι γίνεται, αν όχι επικρατούν πολιτικές που ζήσαμε (βλ. την ανεκδιήγητη Τροχάνη).
Αυτό που θέλω με λίγα λόγια να πω είναι ότι δεν έχει σημασία τι διακηρύσσουν τα κόμματα στα προγράμματά τους αλλά πoια πρόσωπα κρατάνε το μαχαίρι την ώρα που ωριμάζει το καρπούζι.
Νίκος Γκιωνάκης

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι αυτοί που μιλούσαν για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση (από το ΠΑΣΟΚ) και ασκούσαν κριτική για την υποχρηματοδότηση των δομών (επί ΝΔ), δεν κρατάνε τώρα το μαχαίρι;

ακόμα και ο σημερινός πρωθυπουργός; γιατί και αυτός κατηγορούσε τη ΝΔ για "εγκατάλειψη συστηματική, συνειδητή εγκατάλειψη αυτών των υποδομών". και η υπουργός υγείας, μετά τις εκλογές, αναφερόταν στην "οπισθοδρόμηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης".

τελικά, να αναζητήσουμε αυτόν που κρατάει το μαχαίρι; ή μήπως μας βγήκε "μάπα το καρπούζι";

Γιάννης Μάλλιαρης είπε...

Μπράβο παιδιά,

Είναι πολύ χρήσιμη και καλή η ενημέρωση που προσφέρετε αλλά και η παρακολούθηση και κριτική αξιολόγηση των γεγονότων στο χώρο. Βλέποντας τα δρώμενα από το εξωτερικό και ενημερώνοντας και συναδέλφους εδώ όλα αυτά φαντάζουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας και είναι άξιο το πως καταφέρνει και επιβιώνει και συνεχίζει να εργάζεται τόσος κόσμος σε ένα ήδη αρκετά δύσκολο χώρο.

Καλή συνέχεια.

Γιάννης Μάλλιαρης

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Κύριε Γιάννη Μάλλιαρη, σας ευχαριστούμε για το σχόλιο. Δυστυχώς, στη χώρα μας χρειάζεται να αγωνιζόμαστε μόνιμα για το αυτονόητο. Αυτή ίσως είναι και μια βασική διαφορά με τις χώρες που προσπαθούμε να "φτάσουμε".

Το πως καταφέρνουμε να επιβιώνουμε και να εργαζόμαστε σε αυτό το χώρο, είναι άξιο μελέτης. Ας πούμε ότι όσοι ήμασταν από παλιά δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε αυτό που αρχίσαμε (όσοι αντέχουμε ακόμα). Για τους νεότερους συναδέλφους είναι ακόμα πιο δύσκολο να διερευνηθεί το κίνητρο. Σίγουρα όμως έχει αναγκαστεί να παραιτηθεί ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων.

Να είστε καλά

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates