Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Νέα καταγγελία για αθέτηση του συμφώνου Spidla για την ψυχική υγεία


Επιστολή προς τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Aurelio Cecilio απέστειλε χθες το Δίκτυο Φορέων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης “ΑΡΓΩΣ”, σύμφωνα με την οποία: “η κατάσταση στο επίπεδο της χρηματοδότησης παραμένει ασαφής με αβέβαιη τη βιωσιμότητα πολλών μονάδων ψυχικής υγείας, αφού οι όποιες προφορικές δεσμεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν υλοποιηθεί”. Το Δίκτυο, τονίζοντας την πάγια αθέτηση του συμφώνου Spidla, ζητά νέα παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, “ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή αδυναμίας λειτουργίας πολλών μονάδων ψυχικής υγείας και να διασφαλιστεί η ποιοτική και εύρυθμη λειτουργία των μονάδων αλλά και να προστατευθούν τα δικαιώματα των 3.000 ψυχικά ασθενών και οι θέσεις εργασίας των 2.500 εργαζομένων”.

Πλησιάζουμε τους πέντε μήνες από τις εκλογές του 2009 και η κατάσταση παραμένει η ίδια στο χώρο της ψυχικής υγείας. Φυσικά, όσο μένει στα λόγια το προεκλογικό και μετεκλογικό “ενδιαφέρον” της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση τόσο μεγαλώνει η απογοήτευση και η ανασφάλεια στις δομές ψυχικής υγείας

Περιμένοντας το σχετικό δελτίο τύπου του Δικτύου “ΑΡΓΩΣ”, θα σας θυμίσουμε κάποιες προεκλογικές δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού, καθώς και μετεκλογικές δηλώσεις της υπουργού και της υφυπουργού υγείας.

“Με την πολυετή προσπάθεια και συνεργασία με ευρωπαϊκές δομές και χρηματοδοτήσεις, κάναμε τη μεγάλη προσπάθεια της αποασυλοποίησης, της διαμόρφωσης μικρότερων, πιο ανθρώπινων υποδομών, ώστε να μπορούμε να στεγάσουμε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, σε διαμερίσματα, σε ξενώνες, σε οικοτροφεία...”

“...Δυστυχώς, αυτές οι προσπάθειες έχουν γυρίσει σχεδόν πίσω στο μηδέν, λόγω της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης. Τόσο αρνητικά είναι τα αποτελέσματα που, προ ολίγων ημερών, ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση και σταμάτησε τη χρηματοδότηση. Σταμάτησε τη χρηματοδότηση των υποδομών μας. Γιατί; Είναι κακή η Ευρωπαϊκή Ένωση; Όχι. Είπε πολύ απλά: «Αυτά τα λεφτά, τα οποία εγώ σας δίνω, δεν τα πηγαίνετε εκεί όπου εσείς είχατε θέσει θεωρητικώς ως προτεραιότητες, στις υποδομές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας»...”

“Δηλαδή, μιλάμε για την πλήρη απαξίωση και αποτυχία. Αλλά εγώ δεν θα την χαρακτήριζα απλώς αποτυχία, διότι δεν υπήρχε καν προσπάθεια, ήταν εγκατάλειψη συστηματική, συνειδητή εγκατάλειψη αυτών των υποδομών. Άρα, λοιπόν, όταν λέμε πού θα βρούμε τα λεφτά, ας αναλογιστούμε ότι εδώ χάνουμε λεφτά τα οποία μας προσφέρονται, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με αυτά τα συγκεκριμένα προβλήματα. Η αναστολή έγινε στις 6 Μαρτίου και θα επανέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να δει εάν συμμορφωθήκαμε.”

Γιώργος Παπανδρέου (από ομιλία στο Ζάππειο, 26/03/2009)

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από 5 χρόνια απίστευτης απαξίωσης, υποχρηματοδότησης και εγκατάλειψης. Εξασφαλίστηκαν σημαντικοί πόροι για τη στήριξη ενός μεγάλου μέρους του κόστους λειτουργίας των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης...

“Αποκαταστήσαμε τη συνεργασία, το κλίμα εμπιστοσύνης, το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα θέματα προώθησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια ήμασταν σχεδόν σε επιτήρηση για το θέμα αυτό, λόγω ακριβώς της ολιγωρίας της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε ένα Σύμφωνο το οποίο μέχρι και την λήξη της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης δεν είχε εκτελεστεί, δεν είχε καν ενεργοποιηθεί, δεν είχε γίνει καμία ενέργεια από την πλευρά του συγκεκριμένου Υπουργείου για να ανταποκριθεί η χώρα μας σε αυτά που είχαν συμφωνήσει μέσω του Συμφώνου Spidla και τώρα γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις.”

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Φώφη Γεννηματά (από κοινή συνέντευξη τύπου, 18/01/2010)

“Όταν αναλάβαμε την ηγεσία του υπουργείου διαπιστώσαμε πραγματικά έκπληκτοι ότι καμία απολύτως ενέργεια δεν έχει γίνει έτσι ώστε να ξεκινήσει η χώρα μας να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Στο σημείο αυτό ξεκινήσαμε έναν αγώνα δρόμου για να μπορέσουμε να είμαστε αξιόπιστοι απέναντι στην ευρωπαϊκή επιτροπή διότι εάν δεν καταφέρουμε να ανταποκριθούμε σε αυτά τα οποία έχει υπογράψει ο προηγούμενος υπουργός, απειλούμαστε με καταδίκη από την ευρωπαϊκή επιτροπή και με την επιστροφή του συνόλου των χρημάτων που δόθηκαν από το Γ ΚΠΣ

Μετά από 5 χρόνια υποχρηματοδότησης, απαξίωσης και πλήρους εγκατάλειψης η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ξαναμπαίνει στο προσκήνιο. Κάναμε ένα μεγάλο αγώνα όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες για να αποκαταστήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή επιτροπή και όσο αφορά τους ανθρώπους που ασχολούνται με το χώρο της Ψυχικής υγείας και το σύνολο των δομών που αυτή τη στιγμή λειτουργούν στον τομέα αυτό”.

Ενημερώνοντας τους βουλευτές η κα Γεννηματά, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή έχει εξασφαλιστεί το σύνολο των οφειλών για το 2009 και μια σημαντική χρηματοδότηση για το 2010.


Φώφη Γεννηματά (Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, 17/2/2010)


Σήμερα το πρωί, εργαζόμενοι σε κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για τρεις μήνες (χωρίς καμία πρόβλεψη για το μέλλον), πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας πριν ακολουθήσουν την προγραμματισμένη πορεία προς τη Βουλή.


Ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας κ. Γιώργος Κατριβάνος, που δέχτηκε εκπροσώπους των εργαζομένων, δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματά τους.

Ελπίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι σε ένα χώρο που πλήττεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια (και που υποτίθεται ότι έχει θέσει ως προτεραιότητα) και θα δώσει άμεσα μια οριστική λύση στα χρόνια προβλήματά του.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το περίφημο Δίκτυο Φορέων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης “ΑΡΓΩΣ”...
Μην φοβάστε εταιρειάρχες (εργολάβοι,¨πρόεδροι¨,μεγαλογιατροί;).
Θα τα πάρετε τα λεφτά σας. Μην ξεχάσετε να δώσετε όμως και κανά ψύχουλο στους καημένους τους εργαζόμενους...

δημόσια ψυχική υγεία για όλους.
έξω οι εργολάβοι από την ψυχική υγεία.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε την ίδια καραμέλα; κάποιο επιχείρημα;

Καλά που δεν υπάρχουν εργολάβοι,πρόεδροι και μεγαλογιατροί στη δημόσια υγεία. Πετάξτε τους έξω και το ξανασυζητάμε γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου ...ξέρεις.

Κάτι καλύτερο από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (ελληνικά ψυχιατρεία) που τα ακριβοπληρώνουν κιόλας οι φορολογούμενοι πολίτες έχεις να προτείνεις; Αν έχεις στοιχεία για τη διαφορά κόστους και ποιότητας μεταξύ δημόσιου και μη κερδοσκοπικού τομέα να μας τα πεις. Γιατί για τον χρήστη και τα δύο είναι δωρεάν.

Με συνθήματα δεν πείθεις :-)

ΤΖ.

Ανώνυμος είπε...

Σφυρίζ' η φάμπρικα μόλις χαράξει
οι εργάτες φεύγουν για τη δουλειά
για να δουλέψουνε όλη τη μέρα
γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά
Βασ. Τσιτσάνης

Υπογραφή: Ν. Γκιωνάκης

Ανώνυμος είπε...

Σημερινό δημοσίευμα από την Αυγή αναφέρει για την Φώφη Γεννηματά:

"είναι ενοχλημένη από τη στάση του Δικτύου, καθώς θεωρεί ότι οι εκπρόσωποι των φορέων της αποασυλοποίησης την αδικούν και υποτιμούν τις προσπάθειες που η ίδια έχει καταβάλλει για να τεθούν σε νέες βάσεις και να στηριχθούν η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων"

Μετά από αυτές τις δηλώσεις ούτε διαβεβαίωση για την αποπληρωμή των χρεών του 2009 έδωσε ούτε στη συνάντηση με τους φορείς πήγε. Θα ενοχλήθηκε τόσο που δεν τους μιλάει.

Ήτανε στραβό το κλίμα (εμπιστοσύνης που θα αποκαθιστούσε το ΠΑΣΟΚ) το΄φαγε και η Φώφη

Ανώνυμος είπε...

Μακριά από "αγωνιστικές εκφορτίσεις", μία μόνο παρατήρηση: Στο χώρο της ψυχικής εργολαβίας γίνονται θαύματα: Νοικιασμένο σπίτι σε φτωχοπεριοχή μετατρέπεται σε 2όροφη οικία ενός εκατομμυρίου Ευρώ σε ακριβό προάστιο ... σαραβαλάκι μεταμορφώνεται σε Mercedes ... λίγους μόνο μήνες μετά την ίδρυση ΜΚΟ και την ανάληψη λειτουργίας πάμπολλων δομών ... Δεν τα γνωρίζεται αυτά ή ισχύει και εδώ πως ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό?
Κύριοι οι απάτες με νόμιμα τιμολόγια γίνονται ...
Οι ανακαινίσεις σπιτιών, η αγορά επίπλων, οι διακοπές των εταιριαρχών με τιμολόγια των δομών γίνονται ... Catering γενεθλίων υιών και θυγατέρων των ιδιοκτητών με χρήματα των "τρελών" πληρώνονται ... Αν θέλετε να κάνετε κάτι σοβαρά να απομονώσετε τους απατεώνες του χώρου ...
ΥΓ: Φαντάσου λέει να ισχύσει το πόθεν έσχες και για τους εταιριάρχες ... γέλιο που θα έπεφτε ...
ΥΓ2: Πολλά από τα παραπάνω έχουν καταγγελθεί στη Δ/νση ψυχικής υγείας ... τι έγινε? ... ΤΙΠΟΤΑ ...

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Θα συμφωνήσω με μια φράση από το τελευταίο σχόλιο: "Αν θέλετε να κάνετε κάτι σοβαρά να απομονώσετε τους απατεώνες του χώρου". Με τη διαφορά ότι θα το έλεγα για όλους τους χώρους (όχι μόνο για τους φορείς της ψυχικής υγείας) και με την προϋπόθεση ότι γνωρίζουν τους απατεώνες. Βέβαια, εδώ θα μπορούσε να πει κάποιος ότι εγώ κάνω καλά και έντιμα τη δουλειά μου και ούτε ξέρω ούτε είναι ο ρόλος μου ούτε έχω τη δικαιοδοσία να κυνηγάω τους απατεώνες. Δίκιο θα έχει και αυτός.

Αμφιβάλλω αν ένας φορέας γνωρίζει ότι κάποιος άλλος φορέας κακοδιαχειρίζεται τα χρήματα. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι η δουλειά του κάθε φορέα είναι να ψάχνει τα οικονομικά των άλλων φορέων. Ακόμα και αν γινόταν δεν θα λεγόταν φορέας ψυχικής υγείας, αλλά φορέας οικονομικών ελέγχων ή κάτι τέτοιο και αντί για ψυχολόγους (για παράδειγμα) θα είχε λογιστές.

Δεν έχω όμως καμιά αμφιβολία ότι μπορεί να συμβαίνουν αυτά που περιγράφονται -και μόνο το γεγονός ότι δεν υπάρχει έλεγχος δημιουργεί το έδαφος για να συμβαίνουν- αλλά πείτε μου ότι δεν συμβαίνουν στο δημόσιο τομέα. Εκεί δεν τους λες εταιρειάρχες, τους λες μεγαλογιατρούς, υπεύθυνους προμηθειών, μέλη δεκάδων ανύπαρκτων επιτροπών κτλ.

Όσο δε βλέπουμε ότι το σύστημα νοσεί (για να μην πω ότι είναι πεθαμένο) και ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους, για να τους φορτώσουμε όλη την αθλιότητά μας, δεν λύνουμε κανένα πρόβλημα. Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα. Μακάρι κλείνοντας όλους τους μη-κερδοσκοπικούς φορείς ψυχικής υγείας να είχαμε έναν δημόσιο τομέα με λειτουργικότητα, διαφάνεια, ήθος κτλ.

Με την ευκαιρία να (ξανα)διευκρινίσω ότι εδώ δημοσιεύουμε τις απόψεις μας, απόψεις άλλων, δελτία τύπου φορέων ή σωματείων, επιστολές ανθρώπων που εργάζονται στην ψυχική υγεία ή χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας κτλ. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με όλους και με όλα. Οι απόψεις μας φαίνονται ποιές είναι, από όποιον έχει τη διάθεση να τις δει. Το μόνο που δεν δημοσιεύουμε είναι αόριστες κατηγορίες ή καταγγελίες. Δεν έχουμε όμως αντίρρηση να δημοσιεύσουμε οτιδήποτε είναι συγκεκριμένο (και πάλι άσχετα με το αν συμφωνούμε ή όχι με το περιεχόμενο).

Ευχαριστώ όλους τους ανώνυμους για τα σχόλια και τον κο Γκιωνάκη για τους στίχους του Τσιτσάνη.

Η συνέχεια στην επόμενη ανάρτηση

ΥΓ. Με αφορμή το σχόλιο με το δημοσίευμα της Αυγής, υπενθυμίζω ότι μπορείτε να βρίσκετε τα σχετικά δημοσιεύματα στην ενότητα ΜΜΕ του blog.

χαρη είπε...

εγώ τό μόνο που καταλαβα 100% ήταν οι στίχοι τού τσιτσάνη psi-a!

πάντως, για έναν άνθρωπο τελείως απέξω, όπως είμαι εγώ, φαίνεται ότι γίνεται γενικά τής τρελής "με τα λεφτά τών τρελών"...

(αλλά το ότι γίνεται γενικά τής τρελής και με τα λεφτά (όλων) μας αυτήν την εποχή πια τό'χουμε πάρει χαμπάρι) :(

καλή σου μέρα :)

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

να σου πω, χάρη, και εγώ το ίδιο (για τον τσιτσάνη) :)

έχεις δίκιο να λες ότι για έναν άνθρωπο τελείως απέξω φαίνεται ότι γίνεται χαμός παντού.

όμως για έναν που είναι τελείως μέσα και παρατηρεί μια πολυετή και συστηματική προσπάθεια (από διάφορες πλευρές και για διαφορετικούς λόγους) να παρουσιαστούν όλοι ως κλέφτες (γεγονός που τελικά βολεύει τους κλέφτες) τα πράγματα είναι διαφορετικά.

η έλλειψη πλαισίου (με τις ευλογίες της κάθε πολιτικής ηγεσίας) τροφοδοτεί την κατάσταση και μπερδεύει ακόμα περισσότερο τον κόσμο (και φυσικά, πάλι βολεύει τους κλέφτες). Ένα απλό παράδειγμα εδώ

να είσαι καλά

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates