Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

"Τα παιδιά της Λέρου" ξανασταυρώνονται;

  
“Η ανάσταση των παιδιών της Λέρου” έγραφε η εφημερίδα “Τα Νέα” την Κυριακή του Πάσχα του 2001. Σήμερα, λίγο πριν από το Πάσχα του 2010, μαθαίνουμε ότι το Κοινοτικό Σπίτι “Η ΘΕΤΙΣ” είναι στα “αζήτητα” του Υπουργείου Υγείας και το μέλλον για τα “παιδιά της Λέρου” είναι άγνωστο!

Αποτελώντας μία από της πρώτες προσπάθειες για την αποασυλοποίηση και την κοινωνική επανένταξη, το Κοινοτικό Σπίτι “Η ΘΕΤΙΣ” στεγάζει και υποστηρίζει, εδώ και δεκαεπτά χρόνια, ανθρώπους που έζησαν στο ΠΙΚΠΑ της Λέρου και βίωσαν τον ιδρυματικό εγκλεισμό από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.), φορέας του Κοινοτικού Σπιτιού “Η ΘΕΤΙΣ”, απέστειλε στο Υπουργείο Υγείας αίτηση διακοπής λειτουργίας των μονάδων της, λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησής τους.

Η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. είναι ένας από τους πρώτους φορείς που δραστηριοποιήθηκαν στη χώρα μας με σκοπό την προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την ανάπτυξη του μοντέλου της κοινοτικής φροντίδας (και ένας από τους ελάχιστους φορείς που ανέπτυξαν υπηρεσίες για παιδιά και εφήβους). Η δράση της ξεκίνησε το 1991 με την τετραετή παρέμβαση στο ίδρυμα ΠΙΚΠΑ της Λέρου και δύο χρόνια αργότερα δημιούργησε την πρώτη της κοινοτική δομή, το Κοινοτικό Σπίτι “Η ΘΕΤΙΣ”.

Ο συγκεκριμένος φορέας έχει αναστείλει από τον Νοέμβρη του 2008 τη λειτουργία του Θεραπευτικού Ξενώνα Εφήβων “ΙΡΙΣ” - υπενθυμίζουμε ότι παρά τις αντιδράσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος και των ΜΜΕ ο ξενώνας παραμένει κλειστός μέχρι σήμερα – και την περασμένη βδομάδα αιτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας τη διακοπή λειτουργίας και των υπολοίπων μονάδων της. Εκτός, λοιπόν, από τον Θεραπευτικό Ξενώνα Εφήβων “ΙΡΙΣ”, οι μονάδες, για τις οποίες η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει “να αποφασίσει για την τύχη τους”, είναι το Κοινοτικό Σπίτι “Η ΘΕΤΙΣ”, το Κοινοτικό Σπίτι “ΑΡΙΑΔΝΗ”, η Πρότυπη Οικία “ΟΔΥΣΣΕΑΣ”, το Προστατευμένο Διαμέρισμα και ο ξενώνας φροντίδας παιδιών ψυχικά πασχόντων γονέων “ΜΕΛΙΑ”.

Σημειώνουμε ότι η πλειοψηφία των ατόμων που στεγάζονται και υποστηρίζονται στις παραπάνω μονάδες δεν έχει συγγενικό ή άλλο υποστηρικτικό περιβάλλον και έχει ενταχθεί σε αυτές στο πλαίσιο προγραμμάτων αποασυλοποίησης, μετά από μακροχρόνιο ιδρυματικό εγκλεισμό.

Οι εργαζόμενοι στις μονάδες παραμένουν απλήρωτοι για τέσσερις μήνες (κάτι που συμβαίνει για πολλοστή φορά), γεγονός που έχει επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή. Να αναφέρουμε ότι το προσωπικό στους χώρους ψυχικής υγείας θεωρείται ευάλωτο στην επαγγελματική εξουθένωση και χρήζει ιδιαίτερης μέριμνας; Αυτά, βέβαια, είναι “ψιλά γράμματα” για μια χώρα που όχι μόνο “ανακάλυψε” την κοινοτική φροντίδα της ψυχικής υγείας με είκοσι χρόνια καθυστέρηση αλλά, τα τελευταία χρόνια, εγκαταλείπει και ό,τι δημιουργήθηκε με κόπο.

Με λίγα λόγια, η απίστευτη απαξίωση, υποχρηματοδότηση και εγκατάλειψη των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια των κυριών Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Φ. Γεννηματά), που ξεκίνησε επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζεται από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και δεν μπορούμε πλέον να φανταστούμε σε ποιο σημείο θα φτάσει.

Απ' ό,τι φαίνεται, την απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, για τις συγκεκριμένες κοινοτικές δομές, θα τη μάθουμε μετά το Πάσχα. Μια απόφαση που θα δείξει και τις διαθέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία μετά από έξι μήνες διακυβέρνησης της χώρας ακολουθεί την ίδια πολιτική στα κοινωνικά θέματα με την προηγούμενη κυβέρνηση (αν και πρέπει να παραδεχτούμε ότι στα λόγια τα έχει καταφέρει καλύτερα).

Πάσχα 1995 (από την Ελευθεροτυπία)


Πάσχα 2001 (από τα Νέα)

Σας εύχομαι καλό Πάσχα και θα είμαστε πάλι εδώ μετά τη μεγάλη εβδομάδα.


Σημείωση: Διαβάστε την αίτηση διακοπής λειτουργίας των μονάδων της ΕΨΥΠΕ στο "Ένεκα Λόγου" (σελ. 2-3)
  

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, καλά είναι όλα αυτά και οι συγκεκριμένες δομές ακούγονται καλές....Αλλά μήπως θα ήταν καλό να ασχοληθούμε λίγο και με όλες τις "μη - κερδοσκοπικές" εταιρείες στις οποίες ανατέθηκε η ψυχοκοινωνιή αποκατάσταση και οι οποίες φάγανε με χρυσά κουτάλια εις βάρος κράτους, Ε.Ε. και, κυριότερα, των ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ και κατόπιν ζητάνε περισσότερα κονδύλια, γεμάτοι οργή για τον "ιερό σκοπό" τους....Ναι δε φάγανε αρκετά! Τα αίσχη σε ξενώνες της Αθήνας τουλάχιστον, τα οποία είδαν εργαζόμενοι σε αυτούς, οι οποίοι όταν διαμαρτυρήθηκαν απολύθηκαν και τους ασκήθηκαν, με περισσό θράσος, και μηνύσεις από αυτές τις "αγαθοεργές" εταιρείες, πότε θα τα συητήσουμε;

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμε, σε αυτό το blog έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις για διάφορους κερδοσκόπους που έχουν εισχωρήσει στον μη-κερδοσκοπικό τομέα και για διάφορους διεφθαρμένους που έχουν μετατρέψει το δημόσιο τομέα σε "μαγαζί τους". Να μην επαναλαμβανόμαστε.

Με «χρυσά κουτάλια» φάγανε αρκετοί τύποι και από τους μη-κερδοσκοπικούς φορείς ψυχικής υγείας και από το δημόσιο τομέα. Είναι γνωστό αυτό και μακάρι να ξεβρωμίσει κάποτε ο χώρος (και όλοι οι χώροι, γιατί είναι γενικό το κακό στην Ελλάδα) από όλους αυτούς (αν και δεν είμαι αισιόδοξος). Επίσης, είναι γνωστό ότι υπάρχουν και άνθρωποι που δούλεψαν σκληρά γι’ αυτή την μεταρρύθμιση (σε όλους τους τομείς εδώ και πολλά πολλά χρόνια). Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να συγκεκριμενοποιούμε τις γενικές και αόριστες κατηγορίες, που απλά δημιουργούν εντυπώσεις (εκτός αν είμαστε υπέρ του "πες, πες κάτι θα μείνει"). Αναρωτιέμαι γιατί κανένας δεν γράφει κάτι συγκεκριμένο για έναν φορέα που γνωρίζει, αλλά αντιθέτως κάθε τόσο έχουμε ένα ανώνυμο σχόλιο που μας "ενημερώνει" ότι όλοι οι φορείς κλέβουν, εκβιάζουν, απειλούν, απολύουν και εξευτελίζουν κτλ (βλέπε και τα σχόλια της προηγούμενης ανάρτησης). Αρχίζει να γίνεται λίγο ύποπτο αυτό, αν με καταλαβαίνεις :)

Λοιπόν, η συγκεκριμένη ανάρτηση αναφέρεται σε ένα φορέα. Αν έχεις (εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος) να πεις κάτι για αυτόν το φορέα ή τις δομές του, ευχαρίστως να το ακούσουμε. Αλλιώς, μπορείς να σεβαστείς τις πολυετείς προσπάθειες κάποιων ανθρώπων και να ανησυχήσεις για αυτούς που κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο ή να καταλήξουν σε κάποιο ίδρυμα.

Σε ευχαριστώ

χαρη είπε...

psi-a

για να μη λέμε (και να μην ακούμε, κι εμείς οι άσχετοι) όλο τα ίδια και τα ίδια :

καλά να περάσεις!

και τα ... ξαναλέμε :)

Ανώνυμος είπε...

an kai den eimai toy xwroy gia na gnwrizw leptomereies einai adiko epeidi kapoioi "fagane" xrimata (kai telospantwn, poioi einai aytoi, den toys kserei kanenas???)na bazoyme oloys toys anthrwpous poy exoyn doylepsei xronia s'aytoys toys ksenwnes sto idio kazani.dystyxws panta kai se kathe xwro tha yparxoyn lamogia poy tha ekmetalyeontai epixorigiseis kai dimosio xrima pros diko toys ofelos alla ayto den anairei tin anagkaiotita twn forevn aytwn. kai sta nosokomeia ginontai aisxi, oloi ta gnwrizoyme, den eipe kanenas omws na ta kleisei giati kapoioi trwne dimosio xrima.kai ayto giati einai dikaiwma twn politwn kai ipoxrewsi toy kratoys

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Χάρη, σε ευχαριστώ και θα τα ξαναπούμε σύντομα.

Προς το παρόν ...φεύγω τρέχοντας :)

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμε, χρειαζόμαστε και καμιά φωνή εκτός του χώρου. Μη βάζεις ιδέες και αρχίσουν κάποιοι να φωνάζουν για να κλείσουν και τα νοσοκομεία :) Σε αυτή τη χώρα έχουμε ένα πρόβλημα στο να δημιουργούμε, αντιθέτως στο να κλείνουμε αυτά που δημιούργησαν άλλοι μας είναι εύκολο (υπάρχει και ένα ανέκδοτο που καταλήγει "να ψοφήσει η κατσίκα τού γείτονα", αν το ξέρεις).

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα ...ίσως η σοβαρότερη Εταιρεία του χώρου ...Αλλά ποιός θα ακούσει ... Πάντως προβλέπεται νέα είσοδος για αρκετούς καιροσκόπους μέσω ΕΣΠΑ στην ψυχική υγεία ... ίσως αναλάβει κανείς εξ' αυτών τις παραπάνω δομές και τις βουλιάξει ...

ΑΘΗΝΑ ΜΑΡΚΑΚΗ είπε...

......έστω και στην παρούσα χρονική στιγμή, ας ελπίσουμε το Υπουργείο Υγείας να αποφασίσει να χαράξει μια σοβαρή πολιτική ψυχικής υγείας, ώστε εταιρείες, όπως η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. και Μονάδες όπως το Κοινοτικό Σπίτι "Η ΘΕΤΙΣ" να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για κάποιες άλλες εταιρείες του χώρου.

Σε σχέση με ένα παραπάνω σχόλιο, που αφορά στις μαρτυρίες εργαζομένων σε εταιρείες για τον τρόπο λειτουργία τους, απορώ γιατί δεν εστιάζουμε στις καλές πρακτικές αλλά αναπαράγουμε διαρκώς τις κακές πρακτικές στις οποίες όλοι είμαστε ενάντια.

Ως πρώην σχεδόν επί πενταετία εργαζόμενη στην Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. θεωρώ ότι η αίτηση διακοπής της λειτουργίας των Μονάδων της είναι στα πλαίσια της γενικότερης κουλτούρας της εταιρείας, που αφορά στην παροχή υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών και ελπίζω το Υπουργείο Υγείας να δώσει λύση και σε καμιά περίπτωση να μην αποδεχτεί η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. να σταματήσει τη λειτουργία των Μονάδων της.

Ανώνυμος είπε...

Μα αγαπητοί..το γεγονός των απλήρωτων επί μήνες εργαζομένων λαμβάνει χώρα επί μία δεκαετία περίπου!!! Τώρα τους έπιασε ο πόνος και παραδίδουν τις μονάδες στο υπουργείο??? Απλά τα περιθώρια κέρδους για τις ΜΚΟ είναι πλέον πολύ στενά ( βλ. Υποβολή στοιχείων απολογισμού 2009 των φορέων Ψυχικής Υγείας - ιστοσελίδα υπουργείου υγείας)
Ας μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα χρόνια όλες οι ΜΚΟ προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν αυτές τις μονάδες βγάζοντας από τη μέση αυτούς που τους παρενοχλούσαν στο θεάρεστο έργο τους (βλ. ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ με τις υποθέσεις κακοποιήσεων-αλήθειας τι έγινε με αυτές;) αφού το κέρδος ήταν σημαντικό. Τώρα για ποιο λόγο να έχουν την ευθύνη τόσων αρρώστων και εργαζομένων...για την ψυχή της μάνας τους...;
Απ΄ ότι φαίνεται Θα ακολουθήσουν και άλλες ΜΚΟ το δρόμο της ΕΨΥΠΕ.

ΑΘΗΝΑ ΜΑΡΚΑΚΗ είπε...

....σε γενικές γραμμές μπορεί να έχεις δίκιο, εγώ πάντως που αποχώρησα από τη συγκεκριμένη εταιρεία πριν από δυο χρόνια περίπου δεν είχα μείνει ποτέ απλήρωτη, αλλά γνωρίζω ότι οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι τους τελευταίους μήνες.
Παρόλα αυτά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εστιάζουμε στις εταιρείες και κατηγορούμε όταν όλοι γνωρίζουμε ότι τα χρήματα δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση με την προΰπόθεση και τη δέσμευση της Ελληνικής κυβέρνησης ότι μετά το πέρας της χρηματοδότησης θα αναλάβει το Ελληνικό Κράτος.
Επίσης, όλοι γνωρίζουμε ότι διαχρονικά δεν υπήρξε σοβαρή πολιτική υγείας με αποτέλεσμα να υπάρξει το περιθώριο σε κάποιες εταιρείες να μη λειτουργήσουν, όπως θα έπρεπε.
Τέλος, εγώ θα θεωρούσα πιο σημαντικό να απαιτήσουμε τη διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σεβόμενοι τους ενοίκους των Μονάδων και το πολυετές έργο κάποιων ανθρώπων (γιατί κάποιοι πίστεψαν και προσπάθησαν γι αυτό)παρά να εξαπολύουμε κατηγορίες και να γενικεύουμε.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμε (από 27 Μαρτίου), κάτω από τις συνθήκες της υποχρηματοδότησης ήταν αναπόφευκτο να οδηγηθούν αργά και σταθερά σε αδιέξοδο οι πιο σοβαρές προσπάθειες και να επιβιώσουν οι καιροσκόποι (αυτοί πάντα θα επιβιώνουν).

Τελικά, μπορεί να ήταν και η πρόθεση του υπουργείου αυτή, γιατί οι καιροσκόποι δεν ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν και φυσικά ούτε για το αν θα βουλιάξουν οι δομές (και συνεπώς δεν θα διαμαρτύρονται και δεν θα ενοχλούν το υπουργείο ή την κάθε κυβέρνηση).

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Αθηνά, λες να ενδιαφέρεται το υπουργείο για την "παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών"; Μάλλον την ησυχία τους θέλουν οι κυρίες Ξενογιαννακοπούλου και Γεννηματά και κυρίως να μην βρίσκονται εκτεθειμένες κάθε λίγο.

Οι φορείς που διαμαρτύρονται και δεν θέλουν να ρίξουν το επίπεδο των υπηρεσιών τους μάλλον είναι ανεπιθύμητοι και ενοχλητικοί για το υπουργείο και αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να τους ξεφορτωθεί.

Τώρα, για την απορία σου "γιατί δεν εστιάζουμε στις καλές πρακτικές", είναι προφανές ότι όσοι κατηγορούν γενικά και αόριστα τους φορείς δεν έχουν ασχοληθεί με καλές και κακές πρακτικές (γιατί αν είχαν ασχοληθεί, θα μιλούσαν και πιο συγκεκριμένα).

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμε (από 28 Μαρτίου), μάλλον δεν είσαι καλά πληροφορημένος σχετικά με τους απλήρωτους εργαζόμενους. Φυσικά και δεν συμβαίνει μια δεκαετία. Το ότι γίνονται συγκεκριμένες οι δαπάνες για τις ΜΚΟ (αν γίνουν, γιατί από λόγια χορτάσαμε) θα είναι ένα καλό βήμα και κάποιες ΜΚΟ το ζητούν εδώ και χρόνια (αλλά και αυτό δεν θα το ξέρεις). Το θέμα μας είναι γιατί δεν δίνονται τα χρήματα λειτουργίας των δομών (και όχι γιατί δεν δίνονται τα χρήματα κερδοσκοπίας κάποιων επιτήδειων).

Τώρα, αν θέλεις να μας πεις και γιατί φέρνοντας το παράδειγμα μιας εταιρείας (btw αν ξέρεις την εξέλιξη της υπόθεσης μπορείς να μας πληροφορήσεις και εμάς) βγάζεις συμπεράσματα για όλους τους φορείς, θα μας λύσεις και μια μόνιμη απορία εδώ μέσα. Επίσης, δεν βλέπω να αναφέρεις κάτι για την κατασπατάληση του χρήματος από τους δημόσιους φορείς και για τα περιθώρια κέρδους εκεί (ελπίζω να ήταν απλά παράλειψη).

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα. Ψαχνω την ταινια Οι Αζήτητοι του Κωστή Ζώη, μήπως ξέρετε κάποια σελίδα να την κατεβάσω?

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Καλησπέρα, δεν την έχω δει να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο (άσε που το κατέβασμα είναι παράνομο). Στείλε ένα mail, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates