Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Τα επικοινωνιακά παιγνίδια του Αβραμόπουλου αντιγράφει η Γεννηματά

  
Πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες από την ημέρα που η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. αιτήθηκε τη διακοπή λειτουργίας των Μονάδων της, λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησής τους, και η Υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να δώσει την απάντησή της  ...στην εφημερίδα “Η Αυγή” ! Όπως έχουμε ξαναγράψει, η κυρία Γεννηματά δεν έχει απαντήσει εγγράφως στο αίτημα της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. και δεν έχει δεχτεί να συναντήσει ούτε τους εκπροσώπους του φορέα, ούτε τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες δομές.

Και ποια είναι η απάντηση που διαβάζουμε στην “Αυγή” ; Έχουν πληρωθεί όλα!

Έτσι, μετά από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος προεκλογικά δήλωνε ότι “όλοι πληρώνονται κανονικά", τώρα έχουμε και τη Φώφη Γεννηματά να δηλώνει ότι "Έχει δοθεί το 100% της χρηματοδότησης προς όλους τους φορείς δομών αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων”. Βέβαια, όπως και τότε έτσι και τώρα, αυτές οι δηλώσεις στα ΜΜΕ βρίσκουν τους εργαζόμενους στις δομές ψυχικής υγείας απλήρωτους!

Στο ίδιο δημοσίευμα, η κυρία Γεννηματά αναφέρεται σε κάποια “συνεννόηση με την Ε.Ε. να αποπληρώνει πλέον τις δαπάνες για τη λειτουργία όλων των δομών με βάση τα απολογιστικά στοιχεία και όχι με βάση τους προϋπολογισμούς τους και προκαταβολικά”, δηλαδή κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το σύμφωνο Spidla, το οποίο ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί παρά τις επανειλημμένες συστάσεις από την Ε.Ε. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος τρόπος χρηματοδότησης, ο οποίος ξεκίνησε επί υπουργίας Αβραμόπουλου και οδήγησε σε αδιέξοδο όλους τους φορείς, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί γιατί οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τέσσερις – πέντε μήνες (το ίδιο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που λειτουργούν οι δομές, τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ κτλ). Αυτός είναι και ο λόγος που η συγκεκριμένη πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης απορρίφθηκε από την Ε.Ε.

Όσο για την αποκάλυψη (!) ότι “οι προϋπολογισμοί αρκετών φορέων απέχουν πολύ από τους απολογισμούς τους”, θα πρέπει να της θυμίσουμε ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έλεγε τα ίδια για τέσσερα χρόνια και ποτέ δεν είπε ποιοι είναι αυτοί οι φορείς. Ας μην αρχίσουμε το ίδιο παιγνίδι. Αν η κυρία Γεννηματά θέλει να πείσει, ας πει (επιτέλους) ποιοι είναι αυτοί οι φορείς και ας μην χρησιμοποιεί τα γνωστά παλιά κόλπα για να δικαιολογήσει την υποχρηματοδότηση των δομών ψυχικής υγείας, η οποία συνεχίζεται παρά τις δεσμεύσεις της ίδιας και πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ (συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου).

Επίσης, ας συνεννοηθεί με την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας για να γνωρίζουμε και εμείς ποια απάντηση ισχύει, γιατί η Υφυπουργός απαντά ότι “ο φορέας της δομής υποχρεούται να μεταφέρει τους φιλοξενούμενους σε αυτήν ψυχικώς πάσχοντες σε άλλη, ανάλογη δομή του”, ενώ πριν από λίγες ημέρες η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας απάντησε ότι αναζητείται άλλος φορέας για να αναλάβει τις δομές!

Τέλος, δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε ότι οι απαντήσεις δίνονται μέσω στενών (και ανώνυμων;) συνεργατών της. Ποιοι να είναι αυτοί οι συνεργάτες και γιατί η ίδια δεν εμφανίζεται; Μήπως θεωρεί ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσει την “εικόνα της” πριν τις δημοτικές εκλογές, για τις οποίες ακούγεται ότι θα είναι υποψήφια;

Φαίνεται ότι, ακόμα και σε εποχές κρίσης, οι πολιτικοί μας δεν λένε να σταματήσουν τα παλιά γνωστά επικοινωνιακά παιγνίδια και ας δήλωνε πριν από λίγες μέρες ο Γιώργος Παπανδρέου "Αν δεν λάβουμε μέτρα για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου, θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες". 

Ακολουθεί το άρθρο της εφημερίδας “Η Αυγή”:

"Όχι" του υπ. Υγείας για λουκέτο σε ξενώνες Ψυχικής Υγείας

Στα χέρια της υφυπουργού Υγείας, Φ. Γεννηματά, βρίσκεται από διμήνου το έγγραφο αίτημα του Δ.Σ. της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) για να επιτραπεί από το υπουργείο Υγείας η διακοπή της λειτουργίας τεσσάρων ξενώνων και ενός προγράμματος προστατευόμενου διαμερίσματος αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων, που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΕΨΥΠΕ αιτείται αδείας για τη διακοπή της λειτουργίας των ξενώνων ενηλίκων "Θέτις", "Αριάδνη" και "Οδυσσέας", του ξενώνα εφήβων "Ίρις" και του προγράμματος προστατευόμενου διαμερίσματος ενηλίκων.

Στο έγγραφό του προς το υπουργείο Υγείας, το οποίο φέρει ημερομηνία 15 Μαρτίου 2010, το Δ.Σ. της ΕΨΥΠΕ επικαλείται παρατεταμένη υποχρηματοδότηση των δομών εκ μέρους του υπουργείου Υγείας.

Φ. Γεννηματά: Έχουν πληρωθεί όλα

Από την πλευρά της, η Φ. Γεννηματά εξηγεί στην "Α" μέσω στενών συνεργατών της: "Έχει δοθεί το 100% της χρηματοδότησης προς όλους τους φορείς δομών αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων και, ως εκ τούτου, το αίτημα της ΕΨΥΠΕ έχει απορριφθεί".

Υπενθυμίζεται ότι για να διακοπεί η λειτουργία μιας δομής αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων απαιτείται η προηγούμενη άδεια του υπουργείου Υγείας, ενώ ο φορέας της δομής υποχρεούται να μεταφέρει τους φιλοξενούμενους σε αυτήν ψυχικώς πάσχοντες σε άλλη, ανάλογη δομή του.

Το υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει σε συνεννόηση με την Ε.Ε. να αποπληρώνει πλέον τις δαπάνες για τη λειτουργία όλων των δομών με βάση τα απολογιστικά στοιχεία των φορέων και όχι με βάση τους προϋπολογισμούς τους και προκαταβολικά. Η υφυπουργός Υγείας αποκάλυψε πρόσφατα ότι οι προϋπολογισμοί αρκετών φορέων απέχουν πολύ από τους απολογισμούς τους, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να έχει πληρώσει μέχρι πρότινος δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δεν είχαν αντιστοίχιση σε πραγματοποιηθείσες δαπάνες εκ μέρους των φορέων!
  

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωφείλουμε πάντως να παραδεχτούμε ότι ο προκάτοχος (λόγω προσωπικότητας και μεγάλης ευχαίριας στην παπαρολογία) δεν χρειαζόταν να καταβάλει μεγάλο κόπο-είχε και φυσική ροπή προς το ψέμμα. Αντιθέτως, οι απόγονοι καταβάλουν προσπάθειες να τον φτάσουν, ωστόσο τα καταφέρνουν περίφημα!

Αν "οι προϋπολογισμοί αρκετών φορέων απέχουν πολύ από τους απολογισμούς τους" να πουν ποιοι είναι και να κλείσουν αύριο το πρωί λέω εγώ, μην παίρνουν στο λαιμό τους τους ανθρώπους που έχουν φτύσει αίμα. Ή είναι και η νέα κυβέρνηση διαπλεκόμενη ή και η Φώφη πουλάει αέρα κοπανιστό...

Αυτά... :)

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ξέρεις, silentcrossing, πληροφορήθηκα ότι πριν από λίγες μέρες, στη συνάντηση εργαζομένων με τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας (αφού η κα Γεννηματά δεν καταδέχεται να μιλάει με απλήρωτους εργαζόμενους), οι προϊστάμενοι της Δ/νσης είπαν ότι τουλάχιστον έχει αλλάξει το κλίμα στο Υπουργείο και δεν υπάρχουν πια οι αόριστες κατηγορίες προς τους φορείς.

Ελπίζω να διάβασαν το άρθρο και να το ξανασκεφτούν. Είναι απίστευτο ότι για τόσα χρόνια ακούμε ότι κάποιος κλέβει και δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ κανένας.

Κάτι μου λέει ότι στο τέλος θα κλείσουν όλοι εκτός από αυτόν που κλέβει (τουλάχιστον τότε θα μάθουμε ποιός ήταν).

emma είπε...

Δεν πιστευω οτι ειναι συμπτωση που αυτη η πληροφορια βγαινει μια εβδομαδα μετα την συναντηση μεταξη οι εργαζομενοι της ΕΨΥΠΕ και την Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας, που προτάθηκε ενός νέου φορέα. Θα περιμενω να δω τι γινεται.

"Η υφυπουργός Υγείας αποκάλυψε πρόσφατα ότι οι προϋπολογισμοί αρκετών φορέων απέχουν πολύ από τους απολογισμούς τους, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να έχει πληρώσει μέχρι πρότινος δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δεν είχαν αντιστοίχιση σε πραγματοποιηθείσες δαπάνες εκ μέρους των φορέων!"

"αρκετων φορεων" - αν δεν ξεκαθαριζουν ποιος, ουσιαστικα δυσφημιζει ολες της φορεας. Very convenient...

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Τίποτα δεν είναι σύμπτωση, Emma. Αυτό προσπαθώ να πω ΚΑΙ σε αυτό το post.

Η δυσφήμιση όλων των φορέων γίνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια και όσο οι πολιτικοί συνεχίζουν αυτό το παιγνίδι, θα είναι εκτεθειμένοι. Όμως, θα αναγκαστούν να κάνουν κάτι. Όχι επειδή το θέλουν, αλλά για να μην τους “πάρουν όλους με τις πέτρες”, όπως είπε και ο πρωθυπουργός. Γιατί αν πραγματικά υπάρχουν αρκετοί φορείς που κλέβουν και δεν τους τιμωρούν, τότε εκτός από εκτεθειμένοι είναι και συνένοχοι. Ας φροντίσουν, λοιπόν, να μας πείσουν ότι οι ίδιοι δεν έχουν συμφέρον “από αυτούς που κλέβουν” και ας αφήσουν τις αοριστολογίες.

χαρη είπε...

να κάνω πρώτα ενα ανθρωπολογικό σχόλιο -αλλά πρώτα να δω αν ... με παίρνει

γιατί εσχάτως το γουγλ επιμένει να μη με αναγνωρίζει :(((

χαρη είπε...

ωραια, με αναγνώρισε - εδώ - (στον head και αλλού εξακολουθώ πάντως να μην μπορώ να γράψω) :((((((((

λοιπόν το "ανθρωπολογικό" το΄χουμε ξαναπεί βέβαια, και νομίζω το'πες κι εσύ πρόσφατα psi-a, αλλά κάθε φορά που διαβάζω για τη στάση των "αποπάνω" μου'ρχεται συνέχεια : (πρέπει να) (είμαι σίγουρη δλδ ότι) υπάρχει ένα σύμπλεγμα στους ανθρώπους, (είτε έχουν εξουσία είτε όχι, αλλά κυρίως σ' αυτούς που θεωρούν ότι έχουν δέσει τον γάιδαρό τους στο κάρο κάποιας εξουσίας) που εκδηλώνεται ως περιφρόνηση για τούς (κάθε είδους) "άρρωστους" - νομίζω όμως ότι πρόκειται ουσιαστικά περί ενός βαθιά δομημένου, και απολύτως "λογικού" φόβου : πρέπει ν' αποδείξουν - δια τής αποστάσεως - ότι δεν είναι οι ίδιοι βαριά άρρωστοι - πράγμα το οποίο κατά βάθος φοβούνται (πολύ)

η αδιαφορία δλδ, έχει σαφώς συμφεροντολογικά κίνητρα, και όχι μόνο στο οικονομικό - και νομίζω ότι ο φόβος προς την τρέλα (τήν "δικιά μας" αρχικά, και έπειτα τών άλλων) είναι ένα από τα πρώτα δείγματα ηλιθιότητας και βαρβαρότητας... οι αρχαίοι "μας" (επαναλαμβάνομαι...) την τρέλα την θεωρούσαν ιερή πάντως - κατά τ' άλλα στα βιβλία (ιστορίας "μας") πρέπει να τούς είμαστε πρώτου βαθμού συγγενείς και βάλε...

καλησπέρα σου, psi-a

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Χάρη, εδώ είσαι αναγνωρίσιμη :)

Έτσι είναι (και εγώ νομίζω ότι κάπου το έχουμε ξαναπεί) για το φόβο του ανθρώπου απέναντι στην τρέλα. Πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. Αυτός ο φόβος έχει οδηγήσει στη δαιμονοποίηση (ή την ιεροποίηση), το διωγμό, την καύση, την εξορία, την απομόνωση κτλ των “τρελών”. Έχουν γραφεί πολλά για όλα αυτά. Γενικότερα, είναι γνωστό ότι αυτό που δεν μπορεί να κατανοήσει (και να “ελέγξει”) ο άνθρωπος το έστελνε ή ο θεός ή ο διάβολος

Δυστυχώς, η αναγνώριση του φόβου αυτού είναι ένα βήμα που δεν κάνουν πολλοί. Γι' αυτό και συνεχίζουμε να ζούμε σε μια κοινωνία που αισθάνεται ότι η φυσιολογικότητά της απειλείται από μια ανίσχυρη διαφορετικότητα.

Συμφωνώ λοιπόν ότι δεν είναι (μόνο) οικονομικό το θέμα, αλλά πολύ βαθύτερο. Φυσικά, αυτό δεν δικαιολογεί κανέναν και τίποτα.

Να είσαι καλά

χαρη είπε...

φυσικά και δεν δικαιολογεί : το αντίθετο θα'λεγα, κάνει σαφέστερη και την - "ιδεολογική", πέρα από την "οικονομική" - τους γύμνια : γιατί ποζάρουν για πολιτισμένοι...

psi-a θα'χεις μέιλ για...γιουτουμπίστικα όπως καταλαβαίνεις :)

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates