Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Με αφορμή την απάντηση Κατριβάνου στους εργαζόμενους της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας

 
Η απάντηση του γενικού γραμματέα Πρόνοιας, Γιώργου Κατριβάνου, στο υπόμνημα των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας, σχετικά με τις διατάξεις των νόμων 4052/2012 και 3984/2011 για την παρακράτηση συντάξεων των ασθενών:

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, εκφράζουμε την έκπληξή αλλά και τον προβληματισμό μας για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι υπογράφοντες για τη διαχείριση των συντάξεων των φιλοξενουμένων σε δομές ψυχικής υγείας.

Θα ήταν επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρον αν είχε επιδειχθεί ο ίδιος προβληματισμός μέχρι τώρα και αν είχαν υποβληθεί και ανάλογες προτάσεις για καταγγελίες που είχε λάβει η διεύθυνσή σας σχετικά με:

- τον τρόπο διαχείρισης των εσόδων των ασθενών με αδιαφανείς ή και παράνομες διαδικασίες από ορισμένες δομές ΝΠΙΔ, στις οποίες φιλοξενούνται
- τον τρόπο συναλλαγής ορισμένων δομών με τις οικογένειες των ασθενών, οι οποίες συχνά γίνονται θύματα εκβιασμού ή παράτυπων απαιτήσεων
- τον τρόπο διαχείρισης των εσόδων των ασθενών από τις οικογένειές τους προς ίδιον όφελος και όχι του ασθενή
- την ανυπαρξία οποιουδήποτε μέσου εξασφάλισης ότι μέρος τουλάχιστον των εσόδων των ασθενών θα χρησιμοποιείται προς ίδιον όφελος των ίδιων

Είναι απορίας άξιο πως κρίνεται ως αμφιβόλου νομιμότητας και συνταγματικότητας η, για πρώτη φορά, θέσπιση νομοθετικής διάταξης με την οποία, τα ΝΠΙΔ ελέγχονται ετησίως από ορκωτό ελεγκτή για το ποσό που συγκεντρώνουν και τον τρόπο διάθεσής του, και όχι ο μέχρι τώρα έλεγχος της χρηματοδότησης και οικονομικής διαχείρισης των ΝΠΙΔ.

Η συγκεκριμένη διάταξη δεν αποβλέπει στην ενίσχυση της χρηματοδότησης των δομών ούτε στην υποκατάσταση των υποχρεώσεων του κράτους, αλλά στη στοιχειώδη εξασφάλιση ότι τα οικονομικά μέσα των ασθενών θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των δικών τους αναγκών και όχι προς όφελος τρίτων.

Είναι προφανές ότι άσχετα από την καταβολή των νοσηλίων, η χορήγηση της σύνταξης προορίζεται για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης του δικαιούχου ανεξάρτητα υπό ποιες συνθήκες ο ίδιος ζει. Επομένως, είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί ότι σε συνθήκες προστατευμένης διαβίωσης, ο κάθε ασθενής εξακολουθεί να απολαμβάνει τη δυνατότητα να διασφαλίζεται ότι τα ατομικά του εισοδήματα θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των προσωπικών του αναγκών.

Είναι επίσης γνωστό ότι οι χρήστες υπηρεσιών υγείας και οι οικογένειές τους διαθέτουν αρκετά ικανή οργάνωση και εκπροσώπηση ώστε να υποβάλλουν οι ίδιοι τις οποιεσδήποτε αντιρρήσεις ή προτάσεις τους.

Ο Γ.Γ. Πρόνοιας
Γ. Κατριβάνος

Σχόλιο του psi-action:

Δεν με εκπλήσσει που εκπλήσσεται ο κύριος Κατριβάνος με το ενδιαφέρον των υπαλλήλων της δ/νσης Ψυχικής Υγείας για τη διαχείριση των συντάξεων των φιλοξενουμένων σε κοινοτικές δομές. Σίγουρα θα προτιμούσε οι υπάλληλοι να κάνουν σιωπηλά τη “δουλειά τους” και να μην εκφράζουν τις απόψεις τους, ειδικά όταν αυτές ενοχλούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Δεν με εκπλήσσει ούτε ο προβληματισμός του. Όταν οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αμφισβητούνται από τους ίδιους τους υπαλλήλους του, οι οποίοι γνωρίζουν την κατάσταση εκ των έσω, πως θα πειστεί η κοινή γνώμη ότι η παρακράτηση των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων γίνεται “για το καλό τους”;

Δεν με εκπλήσσει ότι (ο έκπληκτος και προβληματισμένος) γ. γραμματέας Πρόνοιας προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη “συζήτηση”, μεταθέτοντας τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας στους υπαλλήλους του υπουργείου για: α) τις αδιαφανείς ή και παράνομες διαδικασίες διαχείρισης των συντάξεων των ασθενών από ορισμένες δομές, β) τον εκβιασμό ή τις παράτυπες απαιτήσεις από ορισμένες δομές προς τις οικογένειες ασθενών, γ) τη διαχείριση των συντάξεων των ασθενών από τις οικογένειές τους προς όφελος των δεύτερων και δ) την ανυπαρξία οποιουδήποτε μέσου εξασφάλισης ότι μέρος τουλάχιστον των εσόδων των ασθενών θα χρησιμοποιείται προς όφελος των ίδιων.

Φυσικά, δεν με εκπλήσσει ότι έχουν καταγγελθεί τα παραπάνω, γιατί είναι σε όλους γνωστό ότι συμβαίνουν. Γνωρίζουμε πως υπάρχουν φορείς που εμφανίστηκαν από το πουθενά. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ευνοημένοι φορείς. Γνωρίζουμε ότι οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας αρνούνταν για χρόνια να ελέγξουν τους φορείς, παρά την επιμονή των εργαζομένων ή ακόμα και κάποιων φορέων. Δεν αποκαλύπτει τίποτα περισσότερο ο κύριος Κατριβάνος από αυτά που όλοι γνωρίζουμε.

Αυτό που με εκπλήσσει είναι ότι ο κύριος Κατριβάνος ουσιαστικά ομολογεί ότι το υπουργείο Υγείας δεν κάνει τη δουλειά του, εφόσον δεν ασκεί εποπτεία και έλεγχο στους φορείς που χρηματοδοτεί, με αποτέλεσμα να επικρατεί η κατάσταση που ο ίδιος παρουσιάζει: φορείς διαχειρίζονται με αδιαφάνεια τις συντάξεις των ασθενών, εκβιάζουν τις οικογένειές τους, δεν προστατεύουν τους φιλοξενούμενούς τους όταν αυτοί εξαπατώνται από τις οικογένειές τους και δεν εξασφαλίζεται ότι “μέρος τουλάχιστον των εσόδων” των ασθενών θα χρησιμοποιείται προς ίδιον όφελος των ίδιων.

Παρεμπιπτόντως, με αυτό το “μέρος τουλάχιστον των εσόδων”, ο γ. γραμματέας Πρόνοιας δείχνει και τις αντιλήψεις του για τους ψυχικά πάσχοντες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι αν ένα μέρος των εσόδων τους χρησιμοποιείται προς όφελος τους ! Και το υπόλοιπο μέρος των εσόδων τους; Προς όφελος ποιου θα πρέπει χρησιμοποιείται; Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που ο κύριος Κατριβάνος εκφράζει παρόμοιες απόψεις. Πριν από λίγους μήνες, δήλωνε ότι ο άνθρωπος που βρίσκεται στο ίδρυμα χρειάζεται μόνο πάνες και αποκλειστικές νοσοκόμες, “τι να τα κάνει τα 300, 400, ή 1000 ευρώ;”, έλεγε και χαρακτήριζε “αναγκαίο κακό” το δέσιμο των παιδιών στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.

Στην επιστολή του, ο κύριος Κατριβάνος εκφράζει τον προβληματισμό του για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι υπάλληλοι του υπουργείου.

Δεν φαίνεται, όμως, να τον προβληματίζει ότι οι διατάξεις για την παρακράτηση των συντάξεων καταργούν στην πράξη το δικαίωμα των ψυχικά πασχόντων στην αυτοδιαχείριση των χρημάτων τους. Αγνοεί (ή αποκρύπτει) ότι ένας μεγάλος αριθμός φιλοξενούμενων είτε διαχειρίζεται με αυτονομία τη σύνταξή του είτε εκπαιδεύεται για να είναι σε θέση να το κάνει. Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός φιλοξενούμενων δεν έχει οικογενειακό περιβάλλον ώστε να κινδυνεύει να πέσει θύμα εκμετάλλευσης. Αλλά όχι, το “υπουργείο-προστάτης” δεν κάνει διακρίσεις. Θα τους “προστατεύσει” όλους -ακόμα και χωρίς τη συναίνεσή τους!

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που έβαλε για ευνόητους (και προεκλογικούς) λόγους μπροστά τον κύριο Κατριβάνο, είναι αδύνατο να μη γνωρίζει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν όταν εφαρμοστούν οι διατάξεις. Προβλήματα που (πιθανότατα) θα “κληρονομήσει”, μετά τις εκλογές, η επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Αναρωτιέμαι με ποιον τρόπο θα παρακρατούνται τα χρήματα από τους ασθενείς: Θα “εξαφανίζονται” από το λογαριασμό τους ή θα τα παραδίδουν οι ίδιοι οι ασθενείς στους φορείς; Και σε ποιους φορείς θα τα παραδίδουν; Σε αυτούς που ο ίδιος ο κύριος Κατριβάνος αναφέρει ότι καταγγέλλονται για “αδιαφανείς ή και παράνομες διαδικασίες” διαχείρισης των χρημάτων των ασθενών;

Και τι ακριβώς εννοεί ο κύριος Κατριβάνος όταν λέει: “Η συγκεκριμένη διάταξη δεν αποβλέπει στην ενίσχυση της χρηματοδότησης των δομών ούτε στην υποκατάσταση των υποχρεώσεων του κράτους, αλλά στη στοιχειώδη εξασφάλιση ότι τα οικονομικά μέσα των ασθενών θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των δικών τους αναγκών και όχι προς όφελος τρίτων”; Μπορεί το υπουργείο Υγείας να διευκρινίσει ποιες είναι “οι υποχρεώσεις του κράτους” ή θα τις ερμηνεύει ο κάθε φορέας κατά το δοκούν; Συμπεριλαμβάνονται στις υποχρεώσεις του κράτους τα έξοδα διαβίωσης, παροχής φροντίδας / υποστήριξης / θεραπείας, δραστηριοτήτων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κάλυψης ιατρικών / παραϊατρικών / φαρμακευτικών αναγκών των ασθενών; Πως θα εξασφαλίσει το υπουργείο ότι ο φορέας δεν θα χρησιμοποιεί τις συντάξεις των φιλοξενούμενων για την κάλυψη των εξόδων που υποχρεούται να καλύπτει το κράτος, τη στιγμή που το κράτος δείχνει εδώ και χρόνια ασυνέπεια στις οικονομικές υποχρεώσεις του προς τους φορείς;

Με λίγα λόγια, όταν ο φορέας δεν έχει λάβει από το κράτος το ποσό για τα αναγκαία λειτουργικά έξοδα των κοινοτικών δομών, νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί τις συντάξεις των ασθενών για την κάλυψη αυτών των εξόδων; Αν δεν απαντηθεί επίσημα αυτό το ερώτημα, θα έχουμε κάθε λόγο να υποστηρίζουμε ότι το υπουργείο Υγείας “χαρίζει” τις συντάξεις των ασθενών στους φορείς για να καλύψει τη δική του ασυνέπεια.

Αναρωτιέμαι, επίσης, ποιος φορέας θα δεχτεί να φιλοξενήσει ασθενείς που δεν λαμβάνουν σύνταξη. Τι θα απογίνουν αυτοί οι ασθενείς, όταν ακόμα και στα κλειστά ιδρύματα νομιμοποιήθηκε η παρακράτηση των συντάξεων; Υπάρχει κάποιο σχέδιο ή θα μας απασχολήσει όταν μείνουν οι άνθρωποι στο δρόμο;

Στο τέλος της επιστολής του, ο κύριος Κατριβάνος υποστηρίζει ότι “είναι γνωστό ότι οι χρήστες υπηρεσιών υγείας και οι οικογένειές τους διαθέτουν αρκετά ικανή οργάνωση και εκπροσώπηση ώστε να υποβάλλουν οι ίδιοι τις οποιεσδήποτε αντιρρήσεις ή προτάσεις τους”. Δεν γνωρίζω αν το λέει αυτό (και πάλι) από άγνοια, γιατί είναι γνωστό ότι τουλάχιστον οι χρήστες υπηρεσιών υγείας δεν διαθέτουν ικανή οργάνωση και εκπροσώπηση. Αν όμως είστε έτοιμος, κύριε Κατριβάνο, να σεβαστείτε τις αντιρρήσεις τους, δοκιμάστε το εξής: Δώστε τη δυνατότητα στον κάθε χρήστη να αποφασίσει ο ίδιος αν επιθυμεί να τον “προστατεύσετε” μέσω της παρακράτησης της σύνταξής του.


ΥΓ. Κατανοώ την (προεκλογική) ανάγκη των κ.κ. Λοβέρδου και Μπόλαρη να επιδίδονται στο γνωστό κυνήγι “μαϊμούδων”, αλλά επιτέλους κάποιος πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα των συντάξεων των ανθρώπων με αναπηρίες.
   

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τα συγχαρητηρια μου στον κυριο κατριβανο για την απεριοριοριστη ευσθησια του για το θεμα των συνταξεων των ασθενων να μην ακουμπησει πλεον αλλο τις συνταξεις των ασθενων υπαρχουν και συγγενεις που ξερουν να τις διαχειριστουν και να εχουν και το πρωτω λογο οι συγγενοις των ασθενων

amar alKhatab είπε...

ΣΥΜΦΩΝΑ Yahya bin Mu'adh AR-Ραζή, ο διάβολος δεν λειτουργεί, ενώ οι άνθρωποι είναι απασχολημένοι με τη δουλειά και διάφορα πράγματα. Στην πραγματικότητα, ο διάβολος πάντα βλέπουν οι άνθρωποι, όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να το δουν. Οι άνθρωποι είναι συχνά απρόσεκτος και να ξεχάσουμε για να παγιδεύσει το διάβολο, αλλά δεν ξεχνάμε τους ανθρώπους.

Ιμάμ αλ-Γκαζάλι προταθεί για να εξηγήσουν τις τρεις τρόποι για να καταπολεμηθούν οι επιθέσεις του Σατανά, και συγκεκριμένα:
# Μαθαίνοντας την πλοκή τακτικές ή στρατηγικές του Σατανά.
# Δεν προσοχή ή την επεξεργασία των προτάσεων του διαβόλου. Υποθέστε ότι η υποκίνηση και η κραυγή διάβολος σαν τα σκυλιά. Όλο και πιο έντονο και άγριο φλοιός σκυλιά, όταν τους δίνεται προσοχή ή ανατροφοδότηση, αλλά είναι πολύ πιο γρήγορα για να σταματήσει όταν το αγνοούμε.
# Γλώσσα και η καρδιά αναφέρουν πάντα το Θεό.

Για να μάθετε τις τακτικές και πονηριά του διαβόλου, θα πρέπει να κατανοήσουν και να εντοπίζουν τις διαφορές της αμφιβολίας, έμπνευση, εσωτερική φωνή και κλήση πάθη της ανθρώπινης φύσης του περιστατικού. Η αμφιβολία είναι τα βέλη που τροφοδοτούνται από το διάβολο μέσα στις καρδιές των ανθρώπων και διαμονή στην καρδιά. Αμφιβάλλω επίσης να είναι σε θέση να ελέγχουν τους ψιθύρους συνείδηση ​​ή διασχίζουν τον ανθρώπινο νου (ανατρέξτε στο πώς λειτουργεί). Ψίθυρος της συνείδησης μπορεί επίσης να επηρεάζεται από την ιδέα. Η έμπνευση είναι ένα μυαλό που είναι πιο συγκεκριμένο μονοπάτι που καλείται να το καλό, προέρχεται από τον Θεό μέσω του αγγέλου, ενώ επιφυλακτικοί εσωτερική φωνή που καλεί τα κακά, προέρχεται από τον διάβολο. Αμφιβάλλω γεμάτο πονηριά, μερικές φορές καλώντας άλλους να καλοσύνη ως δόλωμα για να παγιδεύσουν τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, η επιρροή του ανθρώπου να κάνει τελετές λατρείας του διαβόλου περιτομή και αφήνοντας υποχρεωτική.
Σύμφωνα με την αλ-Γκαζάλι, διασχίζοντας αμφιβολία προέρχονται από το διάβολο, ο οποίος κάλεσε τους ανθρώπους να κακό. Αλλά η ιδέα από τον θεό ή τους αγγέλους (με την άδεια του Αλλάχ), που καλούν τους ανθρώπους να κάνουν το καλό. Για να μάθετε την τακτική και την εξαπάτηση του Σατανά, πρέπει να κατανοήσουμε και να προσδιορίσει τη διαφορά μεταξύ αμφιβολία, έμπνευση, εσωτερική φωνή και τις επιθυμίες του με τη φύση της πρόσκλησης φύση του ανθρώπου. Δύο τρόπους για την ανίχνευση laktullah εξαπάτηση?
1 - ψίθυρος
2 - που εμπλέκονται όταν συμβαίνει αυτό, έχετε πολλές ανάγνωση Qoran στίχους, κυρίως surah Αλ Mu'minun: 98 και Αλ Kahf: 102.
Κλείστε τα μάτια σας και tawajjuh / επικεντρώνεται στο Θεό .. ενώ πατώντας και τα δύο μάτια με το δάκτυλο μέχρι να δούμε μια εικόνα της ακτινοβολίας. Έμφαση στην ακτινοβολία, ψέλνοντας. InshaAllah, με τη συγκατάθεσή του θα δείτε το μεγαλείο του Θεού σε αυτή την ιατρική μέθοδο. Πλήρως βέβαιοι ότι ο Θεός, που είναι η Αρχή δεν έχει την εξουσία .. αλλά ο Αλλάχ, πιο ευχάριστης .. Και αν αυτό έρχεται σε επαφή με την jinn? 1 - Πατήστε στο άρρωστο ή ο τόπος πρέπει να διακοπεί και να επαναληφθεί ενέργειες όπως η παραπάνω.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα το καλο ειναι ο δρομος του θεου! και το κακο ο δρομος του διαολου ! διαλεξτε δρομο!!

Μαριάννα είπε...

Ας ευχαριστήσουμε όλοι μαζί τον κύριο Κατριβάνο που μας βγάζει από τον κόπο να ψάξουμε για στοιχεία που ενοχοποιούν ανθρώπους σε υψηλές θέσεις στο Υπουργείο ότι ήταν και είναι ενήμεροι για "παράνομες διαδικασίες διαχείρισης συντάξεων των ασθενών από κάποιες δομές"...Και ερωτώ: να μας πιάσει απελπισία με το θράσος (ή μήπως είναι θέμα νοητικής ικανότητας;;;)του κυρίου γενικού γραμματεα, ή να το λέμε σαν ανέκδοτο για να αντέξουμε;;;

Ανώνυμος είπε...

Μαριανακι στην παρελαση πηγες?? για να δεις αμα ερχομασται!! καλησπερα μην σε ποιανει απελπισια!!

Ανώνυμος είπε...

καλημερα υπαρχουν συγγενεις που εχουν αμμεση αναγκη της συνταξεις των ασθενων και με αυτα τα χρηματα μπορουν και επιβιονουν ας μην βρεθουν στο δρομο τους τερατα και αρπαχτηκα

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμε (10:03 π.μ.), αν και μου φαίνεται λίγο "ύποπτο" το σχόλιό σου, σε ενημερώνω ότι ο σκοπός των συντάξεων των ασθενών δεν είναι η επιβίωση των συγγενών αλλά των ίδιων.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates