Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΣΕΨΑΕΚΟ: Η διοίκηση της Εταιρίας "Ξένιος Ζεύς" παρανομεί εις βάρος εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση (upd: 16/5 & 22/5)


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 
ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΩΝ 
& ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΩΝ


25-4-2013


Η διοίκηση της Εταιρίας «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» παρανομεί εις βάρος των εργαζομένων που ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους στην επίσχεση.

Το Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων ενημερώνει ότι οι πέντε εργαζόμενοι σε επίσχεση στο οικοτροφείο «Χαραυγή» στα Χανιά Κρήτης της εταιρίας «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» (φορέας υγείας και κοινωνικής μέριμνας) προχώρησαν σε καταγγελία προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα, η εταιρία αρνείται να καταβάλει τα δεδουλευμένα τους ή μέρος τους από τον Ιούνιο 2012, παρόλο που έχει λάβει επιχορήγηση απο το υπουργείο υγείας για το 1ο τρίμηνο του 2013 που αφορά και μισθοδοσίες. Με την επιχορήγηση κατέβαλε δύο μισθούς (Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2013) σε όλους τους εργαζόμενους πλην των εργαζομένων σε επίσχεση, στους οποίους δεν τους καταβλήθηκε τίποτα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι της επίσχεσης από τον Ιούνιο του 2012 να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να βρίσκονται σε ένα διαρκή αγώνα επιβίωσης έχοντας τολμήσει να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους. Εκτός από τα παραπάνω χρήματα έχουν δοθεί και εις χείρας σχεδόν άλλοι δυο μισθοί σε μορφή έναντι, πράγμα για το οποίο τους ενημέρωσε ο επόπτης ο οποίος το διαπίστωσε κατά τον έλεγχο που έκανε στην εταιρία και είχαν ερωτηθεί εργαζόμενοι, οι οποίοι το ανέφεραν.

Ουδέποτε οι εργαζόμενοι σε επίσχεση κλήθηκαν να λάβουν αυτά τα ποσά. Παρ’ όλα αυτά όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε επίσχεση είναι απορίας άξιον γιατί η επιθεώρηση δεν έχει πράξει τα νόμιμα.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία αμέσως μετά την επίσχεση προσέλαβε εργαζόμενους με δίμηνες συμβάσεις με άγνωστη διαδικασία πρόσληψης. Από τα παραπάνω προκύπτει ξεκάθαρα ότι η πρόεδρος της εταιρίας κινείται αφενός με παράνομες διαδικασίες κι αφετέρου άκρως εκδικητικά απέναντι στους εργαζόμενους που τόλμησαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Το Σωματείο μας καταγγέλλει την αυθαιρεσία της συγκεκριμένης διοίκησης και θα στηρίξει με κάθε τρόπο τα μέλη του που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους για να ζήσουν. Καλούμε την επιθεώρηση εργασίας να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους το συντομότερο δυνατό και το Υπουργείο Υγείας να πάρει θέση για όλα όσα του έχουν ζητηθεί από τους συναδέλφους.

Οι φωνές όσων καταγγέλλουν όσους λόγω προνομιακής θέσης και ίσως και προνομιακών σχέσεων παραβιάζουν απροκάλυπτα τα δικαιώματα των εργαζομένων αυξάνονται και αυτό μας δίνει ελπίδα πως τελικά θα σηκώσουμε το κεφάλι μας όπως αξίζει σε κάθε άνθρωπο που σέβεται το εαυτό του.

Το Δ.Σ. του ΣΕΨΑΕΚΟ


update 1:

16-5-2013

Συνέχεια της αποκάλυψης της αυθαιρεσίας της Εταιρίας «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ»
 

Η διοίκηση της Εταιρίας «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» παρανομεί εις βάρος των εργαζομένων που ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους στην επίσχεση.

Σε συνέχεια της ενημέρωσης-καταγγελίας του Σωματείου Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων για την εταιρία «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», αναφέρουμε ότι: η εν λόγω εταιρία δεν παρανομεί μόνο εις βάρος των εργαζομένων που κάνουν επίσχεση στο οικοτροφείο «Χαραυγή» στα Χανιά της Κρήτης. Όλα όσα αναφέρθηκαν ισχύουν και για τα άλλα δύο οικοτροφεία των συγκεκριμένων εργοδοτών, τον Αίολο, όπου δώδεκα εργαζόμενοι κάνουν επίσχεση, και το οικοτροφείο της ΑμΚε Άνοδος με τον ίδιο νομικό εκπρόσωπο, όπου κάνουν επίσχεση τρεις εργαζόμενοι. Από την επίσχεση και μετά οι εταιρίες πληρώνουν μόνο μισθούς του 2013 για να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε επίσχεση και έχουν προσληφθεί άλλα άτομα στη θέση τους με δίμηνες συμβάσεις, με τις ευλογίες του Υπουργείου Υγείας. Στην Άνοδο, μάλιστα, χρωστούν μισθούς από το Μάιο του 2012.


Δεν θα σταματήσουμε να αποκαλύπτουμε και να διεκδικούμε να μπει τέλος στην ατιμωρησία και την εκμετάλλευση των ασθενών και των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία  παρόλο που  όλοι όσοι κατέχουν θέσεις εξουσίας την ενθαρρύνουν και την ανταμοίβουν…

Το Δ.Σ. του ΣΕΨΑΕΚΟ 



update 2:

22-5-2013

Εξελίξεις στην εταιρία «Ξένιος Ζευς»

Πληρώθηκαν οι σε επίσχεση εργαζόμενες στο οικοτροφείο «Χαραυγή» στα Χανιά αλλά όχι χωρίς παρατράγουδα…

Η παρούσα ενημέρωση αφορά τις πέντε εργαζόμενες που βρίσκονταν σε επίσχεση από τις 20/12/2012 για δεδουλευμένα που τους οφείλονταν από τον Ιούνιο του 2012 στο Οικοτροφείο Χαραυγή στα Χανιά της Κρήτης της Εταιρίας ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ. Η εταιρία είχε παραλάβει κονδύλιο που αφορούσε το πρώτο τρίμηνο του 2013 από το Υπουργείο Υγείας και πλήρωνε όλους τους εργαζόμενους πλην των εργαζομένων σε επίσχεση. Ως εκ τούτου οι εργαζόμενες προχώρησαν σε καταγγελία –αναφορά στο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και 10 κοινοποιήσεις σε λοιπούς φορείς.

Είχαν προσδιοριστεί ασφαλιστικά μέτρα από την πλευρά των εργαζόμενων για τα δεδουλευμένα τους στις 22/02/2013 αλλά πήραν αναβολή από την πλευρά τους λόγω της εγκυκλίου που είχε εκδώσει το Υπουργείο Υγείας και ανέστειλε όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Μετά την καταγγελία τους και σε άσχετη χρονική περίοδο τους καταβλήθηκε μέσω τραπέζης ένα χρηματικό ποσό που αφορούσε περίπου ένα μισθό χωρίς βέβαια ποτέ να τους ενημερώσουν. Τα δεύτερα ασφαλιστικά είχαν προσδιοριστεί στις 20/05/2013 αλλά τέσσερις μέρες  πριν την ημερομηνία αυτή οι εργαζόμενες ενημερώθηκαν μέσω του δικηγόρου τους, ότι ο δικηγόρος της εταιρίας ζήτησε εξωδικαστικό συμβιβασμό και όπως τούς ενημέρωσαν θα τούς κατέβαλαν όλους τους μήνες του 2012 (δεδουλευμένα επτά μηνών) καθώς και τον Ιανουάριο του 2013 που ήταν ο πρώτος μήνας της επίσχεσης υπογράφοντας μια υπεύθυνη δήλωση ότι θα επέστρεφαν στην δουλειά τους και θα σταματούσαν την επίσχεση, όπως και έγινε, αμέσως μόλις κατατέθηκαν τα χρήματα στο λογαριασμό μισθοδοσίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν μπουν τα χρήματα στο λογαριασμό τους, τους ανακοίνωσε ο δικηγόρος τούς ότι ενημερώθηκε από τον δικηγόρο της εταιρίας ότι θα έπρεπε να προσθέσουν άλλη μία παράγραφο στην υπεύθυνη δήλωση η οποία θα ανέγραφε ότι η καταγγελία η οποία κοινοποιήθηκε στο υπουργείο υγείας και λοιπούς φορείς είναι άνευ αντικειμένου και οι δηλώσεις οι οποίες αναγράφονται στην καταγγελία έγιναν εν θερμώ και πως μετά από πληροφορίες και διασαφηνίσεις διαπίστωσαν ότι δεν ευσταθούν και συνεπώς την ανακαλούν. Τα χρήματα τα έλαβαν κατά δήλωση του δικηγόρου της εταιρίας οι εργαζόμενες προκειμένου να υπογράψουν το αναληθές της καταγγελίας που είχαν καταθέσει. Από τη στιγμή εκείνη και μετά δέχτηκαν διαμέσου των δικηγόρων εξοντωτικές πιέσεις ώστε να υπογράψουν τη δήλωση που αναιρεί την καταγγελία. Η απάντηση των εργαζομένων για την υπογραφή τους ήταν αρνητική.  Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση της εταιρίας έδειξε για άλλη μία φορά το πρόσωπό της επιθυμώντας τεχνηέντως να αποσπάσει την ομολογία των εργαζομένων για την δήθεν ψευδή αναφορά πού υπέβαλαν. Επίσης τους μετέφεραν διαμέσου των δικηγόρων ότι θα προβούν εντός των ημερών σε μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση και αγωγές διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 500,000 ευρώ. Οι εργαζόμενες έχουν επιστρέψει στην εργασία τους και δέχονται προειδοποιήσεις ώστε να μην έχουν ύφος προκλητικό και να μην πανηγυρίζουν ώστε να μην προκαλούνται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, πιθανόν γιατί σε εκείνους οφείλονται μισθοί του 2012 και δε θα  ήθελαν να ξεσηκωθούν με αντίστοιχο των 5 εργαζομένων τρόπο.

Είναι μια πρώτη νίκη των εργαζομένων σε επίσχεση χάρη στην τόλμη τους, την επιμονή τους αλλά και τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεσή τους. Το σωματείο μας παραμένει στο πλευρό τους όπως και μεγάλο μέρος της κοινωνίας που παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Το Δ.Σ. του ΣΕΨΑΕΚΟ    
  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates