Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

  
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ


Μετά την κινητοποίηση της περασμένης εβδομάδας, όπου εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία απ’ όλη την Ελλάδα (μαζί και εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ) πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΥΚΑ, η ηγεσία του Υπουργείου εξαναγκάστηκε σε μια υποχώρηση (αφού μας «φίλεψε» και λίγα χημικά και κλωτσιές από τα ΜΑΤ). Σε συνάντηση που έγινε με την υφυπουργό την Παρασκευή 5/4, αυτή δεσμεύτηκε, εκτός από τα 10 εκ ευρώ που θα δινόταν για το β’ τρίμηνο του 2013, να δώσει νωρίτερα -αντί για τον Ιούλιο- τη χρηματοδότηση που αντιστοιχούσε στο γ’ τρίμηνο, δηλαδή άλλα 10εκ. ευρώ. Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν αυξήθηκε ο προϋπολογισμός, απλά το Υπουργείο λεει ότι θα δώσει νωρίτερα το επόμενο 25% της ετήσιας επιχορήγησης. Τέλος μιλάνε για 6εκ. ευρώ ακόμα από το 2% των προμηθειών των νοσοκομείων (θυμίζουμε ότι παλιότερα μας έλεγαν ότι αυτό το ποσό είναι 1,3εκ ευρώ, αργότερα μας είπαν ότι είναι 3,8εκ. και τώρα έγινε 6εκ.). Συνολικά δηλαδή το ποσό που θα δοθεί στους φορείς σύμφωνα με τις υποσχέσεις του Υπουργείου ανέρχεται σε 26εκ. ευρώ.

Ταυτόχρονα και μετά από καθυστέρηση μηνών, το Υπουργείο μιλά συγκεκριμένα για υπογραφή του συμφώνου με την ευρωπαϊκή επιτροπή που θα δώσει σημαντική ανάσα στην Ψυχική Υγεία. Ενημερωθήκαμε ότι ο υπουργός υγείας θα πάει Βρυξέλλες στις 23/04 για να κλείσει τη συμφωνία. Ο υπουργός Α. Λυκουρέντζος, την Παρασκευή στη βουλή, αναφέρθηκε στο ποσό των 80εκ ευρώ για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Μένει να δούμε τι ακριβώς θα σημαίνουν αυτά τα κονδύλια για το χώρο μας. Δηλαδή πόσα τελικά χρήματα θα διατεθούν από αυτά που τώρα μας υπόσχονται, πότε θα διατεθούν και πού θα διατεθούν, δηλαδή σε ποιες δομές και σε ποιες ανάγκες (μισθούς; ασφάλιση; νοίκια; ηλεκτροδότηση και άλλους λογαριασμούς; κοκ). Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη…

Οι παραπάνω εξελίξεις δείχνουν παράλληλα ότι και για το παραμικρό και το πιο αυτονόητο χρειάζεται πλέον να κινητοποιούμαστε και μάλιστα δυναμικά. Σίγουρα όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα καθώς και η συνεχής δημοσιοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ψυχική υγεία ασκούν σημαντική πίεση στην ηγεσία του Υπουργείου. Όλοι καταλαβαίνουμε όμως ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις, καθώς έχουμε δει πολλές φορές δεσμεύσεις είτε να «ξεχνιούνται» είτε να καθυστερούν εγκληματικά. Αυτή η πολιτική είναι στο κάτω κάτω που έχει συνεισφέρει τα μέγιστα ώστε να βρίσκεται η Ψυχική Υγεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι λοιπόν απαραίτητη ώστε από τη μία να πιέζουμε για να μην μείνουν και αυτές οι υποσχέσεις στα λόγια αλλά να γίνουν πράξη και από την άλλη γιατί τα ποσά που δεσμεύονται ότι θα δοθούν (26εκ) είναι πολύ λίγα σε σχέση με όσα χρωστάνε σε εμάς και με όσα χρειάζεται η Ψυχική Υγεία άμεσα για να επιβιώσει. Με δεδομένα τα συσσωρευμένα χρέη των φορέων αλλά και τα...χρόνια χρονοδιαγράμματα που ακολουθούνται για να δοθούν χρήματα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ούτε αρκετά να φτάσουν στους εργαζόμενους, ούτε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για να εξασφαλίσουμε τις οφειλές του 2012 αλλά και τις οφειλές που ήδη μαζεύονται μέσα στο 2013.

Την ίδια στιγμή που ο δικός μας αγώνας είναι σε μια τέτοια κρίσιμη καμπή, η κατάσταση στον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και τα Κέντρα Πρόληψης χειροτερεύει. Οι συνάδελφοι εκεί αντιμετωπίζουν πια προβλήματα παρόμοια με τα δικά μας – προβλήματα που εμείς αντιμετωπίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι περικοπές στον ΟΚΑΝΑ που αγγίζουν το 50%. Θα δοθούν δηλαδή 18 εκ (από τα 32 εκ που δινόταν μέχρι πέρσι) τη στιγμή που μόνο για μισθοδοσία χρειάζονται 17εκ. Αυτό ισοδυναμεί με αδυναμία λειτουργίας του οργανισμού και παράλυση των υπηρεσιών. Ακριβώς τέτοιες καταστάσεις που ζούμε και εμείς καθημερινά…

Ο δρόμος μπροστά μας είναι του κοινού, συντονισμένου και μαζικού αγώνα, με επιμονή και διάρκεια. Ένας αγώνας απαραίτητος για να εξασφαλίσουμε τα δεδουλευμένα μας, αλλά και το μέλλον της εργασίας μας και των υπηρεσιών που έχουν απόλυτη ανάγκη οι πιο αδύναμες και ανυπεράσπιστες απέναντι σ’ αυτή τη λαίλαπα, ομάδες συνανθρώπων μας.


Απαιτούμε:
  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας, τα οποία φτάνουν μέχρι και τους μισθούς 11 μηνών.
  • Άμεση τήρηση των δεσμεύσεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ, υπογραφή του συμφώνου και άμεση διάθεση των αναγκαίων ποσών για να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε φτάσει.
  • Για τα παραπάνω αιτήματα να καταρτιστεί χρονοδιάγραμμα και σχέδιο από το Υπουργείο Υγείας με πλήρη διαφάνεια για τη διαχείριση των πόρων από τους φορείς. Θέλουμε να ξέρουμε πόσα χρήματα θα δοθούν, πότε και που θα δοθούν.
  • Οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος σε όλες τις περιπτώσεις καταγγελιών που έχουν γίνει από εργαζόμενους. Να επιταχυνθούν άμεσα οι έλεγχοι. Να πάψει η εργοδοτική ασυδοσία όπου αυτή αποδεδειγμένα υπάρχει.
  • Έγκαιρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της Ψυχικής Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι με διαρκή μπαλώματα τα οποία ποτέ δεν επαρκούν και τελικά γιγαντώνουν τα οικονομικά, λειτουργικά και κατ’ επέκταση θεραπευτικά προβλήματα.
  • Σχεδιασμός και έλεγχος της χρηματοδότησης από το σύνολο των φορέων που τους αφορά (εργαζόμενοι, σύλλογοι ληπτών, κοινωνικοί φορείς).
  • Δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Ψυχικής Υγείας για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/04 ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΥΚΑ ΣΤΙΣ 11.00 ΠΜ
ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ


Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο. (Σωματείο Εργαζόμενων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευαίσθητων Κοινωνικά Ομάδων)
Σωματείο Εργαζόμενων στο Περιβολάκι
Σωματείο Εργαζόμενων ¨ΠΥΞΙΔΑ¨ Ηπείρου
Σωματείο Εργαζόμενων στην ΕΔΡΑ
Σωματείο Εργαζομένων Συλλόγου Ατόμων με Αυτισμό Νομού Λάρισας

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates