Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Η απάντηση στην πολιτική διάλυσης των Κέντρων Πρόληψης


Απεργούν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης και διαμαρτύρονται για τη συστηματική υποχρηματοδότηση και την πλήρη εγκατάλειψη των δομών από την πολιτεία. Οι εργαζόμενοι, μετά τα συγχαρητήρια και τις υποσχέσεις που έλαβαν από τον Υπουργό Υγείας πριν από λίγες μέρες, κατεβαίνουν στους δρόμους για να καταγγείλουν την πολιτική που οδηγεί τα
Κέντρα Πρόληψης σε κλείσιμο. Η απάντηση στην πολιτική διάλυσης των δομών της χώρας μας πρέπει να έρθει από όλους τους πολίτες. Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.


«ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ»
(ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ)
Διεύθυνση Γραμματείας: Κ. Π. Ν. Σάμου «Φάρος», Θ. Σοφούλη 261, 83100, Σάμος.
Τηλ.: 2273023443, 2273087070. ΦΑΞ: 2273023441.
Κινητά: 6956248200,6936828341.
prolipsiworkers@yahoo.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα, 9 Ιουλίου 2009, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων απεργούμε και διαμαρτυρόμαστε για την απαξίωση του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ απέναντι στις δομές μας και τους πολίτες, που δέχονται τις υπηρεσίες μας. Οι δύο εταίροι χρωστούν στα 73 Κέντρα Πρόληψης της χώρας 13 εκατομμύρια Ευρώ αθροιστικά από το 2006 μέχρι και το 2009. Όχι μονάχα τα χρήματα δεν δίνονται, παρά τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας πως 6 εκατομμύρια Ευρώ θα καταβάλλονταν στις 29 Ιουνίου, όχι μονάχα μάς πετούν σαν μπαλάκι από το Υπουργείο Υγείας στον ΟΚΑΝΑ και πάλι πίσω, χωρίς να ντρέπονται: Αλλά βρισκόμαστε, πλέον, στη δυσάρεστη θέση να παλεύουμε για την επιβίωσή μας. Η πρωτοστατούσα στην επιχείρηση αυτή διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας κόλλησε στα Κέντρα Πρόληψης ημερομηνία λήξης λίγων μηνών, γραμμένη με ψιλά γράμματα ανάμεσα σε πομπώδεις διακηρύξεις για «νοικοκύρεμα και τάξη στα οικονομικά της υγείας» και διαφημιστικές εκστρατείες κόστους εκατομμυρίων ευρώ.

Μέσα στο κλίμα αυτό, ο άλλος χρηματοδότης των Κέντρων Πρόληψης, η ΚΕΔΚΕ, δηλώνει επίσημα ότι ετοιμάζεται να καταγγείλει την νέα προγραμματική σύμβαση για τα Κέντρα Πρόληψης, που πριν λίγους μήνες συνυπέγραψε, μετά από πολλές πιέσεις. Η καταγγελία της σύμβασης σημαίνει διάλυση του κεντρικού νομιμοποιητικού πλαισίου που συνδέει την Πολιτεία με τα Κέντρα Πρόληψης. Παρ’ ότι ανεπαρκές, αν εκλείψει και αυτό το πλαίσιο, τότε τα Κέντρα Πρόληψης διαλύονται αυτομάτως. Διότι, από την άλλη πλευρά, ο ΟΚΑΝΑ, ως έτερος χρηματοδότης, προβλέπει μηδενικό ποσό στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 για τα Κέντρα Πρόληψης!


Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα Κέντρα Πρόληψης της χώρας δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως επιχειρείται το κλείσιμο των δομών μας: Είμαστε απλήρωτοι, με ακάλυπτες ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς υλικά για παρεμβάσεις στον πληθυσμό, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς εποπτεία. Βλέπουμε συναδέλφους μας να αποχωρούν, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Όσοι απομείναμε, 335 ηρωικοί εργαζόμενοι και εργαζόμενες, τρέχουμε ολημερίς και ολονυχτίς για να καλύψουμε τις ανάγκες των τοπικών πληθυσμών και, παράλληλα, για να ασκήσουμε πίεση προς κάθε δυνατή κατεύθυνση, ώστε να κρατήσουμε τα Κέντρα Πρόληψης ανοιχτά. Και, από την άλλη πλευρά, βλέπουμε το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ να αρνούνται σταθερά την καταβολή της -προβλεπόμενης από τις προγραμματικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει- χρηματοδότησής μας, μοιράζοντας δημοσίως υποσχέσεις για τακτοποίηση των χρεών, τις οποίες δεν τηρούν σε καμιά περίπτωση, και υπερβαίνοντας -λες και έχουν στοιχηματίσει- κάθε γνωστό προηγούμενο θράσους, υποκρισίας και κοινωνικής αναλγησίας.

Όπως αντιλαμβάνεστε, για μας αυτή η χρονική περίοδος είναι περίοδος ζωής ή θανάτου του έργου μας και της επαγγελματικής μας υπόστασης και με αυτό το συναίσθημα και αυτήν την σκέψη πορευόμαστε αγωνιστικά! Δεν θα επιτρέψουμε να σβήσει η Πρόληψη!

Καλούμε όλους τους πολίτες σε κοινό αγώνα, για να κρατήσουμε τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων ανοιχτά! Ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας για δημόσιες και δωρεάν παροχές ποιοτικών υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υγείας, ώστε να στηρίζονται στη δύσκολη καθημερινή πορεία τους μέσα σ’ ένα εξαρτητικό, ναρκω-θετημένο κοινωνικό περιβάλλον.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Σχετικά με το θέμα:
Η "εξυγίανση" συνεχίζεται, τα Κέντρα Πρόληψης κλείνουν
Το Υπουργείο Υγείας θα εξοφλήσει τα χρέη του αυτή την εβδομάδα;

και από την Ελευθεροτυπία:

Παρά τη δημόσια δέσμευση του ίδιου του υπουργού Υγείας, ο οποίος στις 25 Ιουνίου εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών ανακοίνωσε πως στις 29 του ίδιου μήνα θα εξοφλήσει μέρος του τεράστιου συσωρευμένου από χρόνια χρέους του υπουργείου προς τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και συγκεκριμένα πως θα δοθούν περί τα 6 εκατομμύρια ευρώ από τα 13 εκατομμύρια των χρεωστουμένων, μέχρι σήμερα τίποτε δεν έχει γίνει... συνέχεια

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates