Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Ερώτηση Μ. Σκουλάκη προς την Υπουργό Υγείας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

11/12/2009

Στη Βουλή το θέμα της μεταφοράς ασθενών από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης:

Ερώτηση Μ. Σκουλάκη προς την υπουργό Υγείας


Την αλλαγή της διαδικασίας με την οποία γίνεται η μεταφορά των ασθενών από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία προς τις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης καθώς και μεταξύ των κοινοτικών δομών, ζητάει ο εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, προς την αρμόδια υπουργό Υγείας κα. Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Όπως αναφέρει στην ερώτηση του ο κ. Σκουλάκης «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τα υπ. αρ. πρωτ.: 26901/27-2-2008, 133568/19-10-2007 και 133575/19-10-2007 έγγραφα, που φέρουν την υπογραφή της πρώην Γενικής Γραμματέας Πρόνοιας κας. Τροχάνη, αποφάσισε όπως η μεταφορά ασθενών από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης των Ν.Π.Ι.Δ. να λαμβάνει χώρα μόνο μετά από την έγκριση - γνωστοποίηση των περιστατικών στη Δ/νση Ψυχικής Υγείας του ΥΥΚΑ, με τα απαιτούμενα συνοδευτικά ιατρικά και λοιπά έγγραφα».

Η ίδια ακριβώς διαδικασία αποφασίστηκε να ισχύει και στη περίπτωση μετακίνησης ψυχικά ασθενών από τη μία κοινοτική δομή στην άλλη, με το αιτιολογικό ότι «η Δ/νση Ψυχικής Υγείας είναι η μόνη αρμόδια να υποδείξει την κατάλληλη δομή για την υποδοχή των περιστατικών, καθόσον έχει την ευθύνη για το συνολικό σχεδιασμό και την παρακολούθηση του προγράμματος αποασυλοποίησης» αναφέρει ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ.

Η παραπάνω ωστόσο διαδικασία – τονίζει ο κ. Σκουλάκης - εκτός του είναι εξαιρετικά συγκεντρωτική, δημιουργώντας γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, είναι και εξαιρετικά χρονοβόρα, με αποτέλεσμα η μετακίνηση ασθενών, για τους οποίους υπάρχει ανάγκη μεταφοράς από μία κοινοτική δομή σε άλλη (για ιατρικούς ή άλλους λόγους), να καθυστερεί έως και ένα χρόνο, έως ότου δοθεί η σχετική έγκριση από τη Δ/νση Ψυχικής Υγείας του ΥΥΚΑ.

Κατόπιν των παραπάνω ο κ. Σκουλάκης, ερωτά την αρμόδια Υπουργό αν προτίθεται να προβεί στις απαιτούμενες αλλαγές ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και χωρίς χρονικές καθυστερήσεις, αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά τη μετακίνηση ασθενών από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Μανώλης Σκουλάκης
Βουλευτής Ν. Χανίων – Εισηγητής ΚΤΕ Υγείας ΠΑΣΟΚ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates