Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Τι θα γίνει με το μνημόνιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση;

    
 
Πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς και οι Ελληνικές αρχές οφείλουν να παρουσιάσουν, μέσα στις επόμενες μέρες, τα αποτελέσματα της προόδου που έχει επιτευχθεί στο χώρο της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας Spidla – Αβραμόπουλου που υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο.

Τι ακριβώς θα παρουσιάσουν, δεν γνωρίζουμε. Από ό,τι πληροφορηθήκαμε, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην υποβολή κατεπείγοντος αιτήματος προς το Υπουργείο Οικονομικών για την εξασφάλιση των χρημάτων που απαιτούνται για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στις κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας.

Αν ανταποκριθεί το Υπουργείο Οικονομικών στο αίτημα του Υπουργείου Υγείας οι εργαζόμενοι θα λάβουν τους μισθούς τους, αλλά και αυτό αποτελεί ένα μόνο σημείο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. για τη συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Βέβαια, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι για την επόμενη χρονιά δεν έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό το απαιτούμενο ποσό για την κάλυψη των αναγκών των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, καταλαβαίνουμε πως ακόμα και η καταβολή των οφειλόμενων μισθών αποτελεί μια προσωρινή λύση του προβλήματος. Να σας θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το μνημόνιο, οι Ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί “για τα έτη 2010 και μετά, να εξασφαλίζουν ετησίως στον Τακτικό Προϋπολογισμό που αφορά στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το σύνολο των απαραίτητων πόρων για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία τους , ειδικότερα όσον αφορά στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους προς τους ασθενείς και να τους καταβάλουν προκαταβολικά στους φορείς, ανά τρίμηνο και για τα δυο πρώτα τρίμηνα κάθε έτους ποσοστό 50% του προϋπολογισμού τους.”

Τι θα απαντήσει το Υπουργείο Υγείας για τα υπόλοιπα σημεία της συμφωνίας; Υπενθυμίζουμε ότι στη συμφωνία συμπεριλαμβάνονται: η πλήρης στελέχωση των δομών (των ψυχιατρικών τμημάτων των Γενικών Νοσοκομείων και των Κέντρων Ψυχικής Υγείας), οι προσλήψεις εκατό ψυχιάτρων - παιδοψυχιάτρων και 800 λοιπών επαγγελματιών ψυχικής υγείας, η πιστοποίηση και η έκδοση αδειών λειτουργίας για το σύνολο των δομών ψυχικής υγείας, η σύναψη συμφώνων μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων ψυχικής υγείας, η ανάπτυξη, στήριξη και εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των ΚοιΣΠΕ (Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί) κ.α.

Ας μην ξεχνάμε - και κυρίως ας μην ξεχνά η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας - ότι υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος να διακοπεί η παροχή οικονομικής βοήθειας για κοινωνικά έργα, από την Ε.Ε.

Να μην πούμε για τις προεκλογικές δεσμεύσεις, γιατί αυτές τις ξέχασαν ήδη.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μικρή η σχέση με το θέμα της χρηματοδότησης...αλλά τι έγινε με αυτές τις ΄΄κακοποιήσεις΄΄ ,το καλοκαίρι που μας πέρασε, σε γνωστό μη κερδοσκοπικό φορέα. Θυμήθηκα το θέμα λόγω της επαναφοράς στην επικαιρότητα (βλ. οσφπ-παο) του ονόματος γνωστού ιατροδικάστη που είχε ΄΄βεβαιώσει΄΄ τις κακοποιήσεις.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμε, δεν γνωρίζω τι έγινε με εκείνες τις κακοποιήσεις. Αν γνωρίζει κάποιος κάτι θα μας ενδιέφερε και εμάς η συνέχεια.

Αν θέλεις γίνε λίγο πιο συγκεκριμένος με την υπόθεση οσφπ-παο (?)

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates