Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Τι είπε (πάλι) η Φώφη Γεννηματά για την ψυχική υγεία;


Ερώτηση: Στον τομέα της ψυχικής υγείας η χώρα μας είχε μπει σε επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση επί Νέας Δημοκρατίας. Θα στηρίξετε τη μεταρρύθμιση;

Απάντηση: Βάλαμε κανόνες, αποπληρώσαμε τα χρέη και εξοικονομήσαμε 10 εκατομμύρια ευρώ. 


Στηρίζουμε τη μεταρρύθμιση, προχωρούμε στην οργάνωση κλινικών σε γενικά νοσοκομεία. Πολλά έχουν γραφτεί για τα ράντζα στα νοσοκομεία, κανείς όμως δεν έχει μιλήσει για τα ράντζα στην ψυχική υγεία. Είναι καιρός να βάλουμε ένα τέλος στο στίγμα της ψυχικής ασθένειας.

Από συνέντευξη της υφυπουργού Υγείας Φώφης Γεννηματά (“Τα Νέα”, 23/08/2010)

Αν και εξακολουθεί να αποφεύγει συστηματικά τις συναντήσεις με τους  άμεσα ενδιαφερόμενους για την ψυχική υγεία (φορείς, εργαζόμενους, οικογένειες χρηστών), η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά συνεχίζει να δηλώνει (μέσω των εφημερίδων) ότι έβαλε κανόνες και αποπλήρωσε τα χρέη προς τους φορείς ψυχικής υγείας. Βέβαια, δεν εξηγεί ούτε ποιους κανόνες έβαλε (υπενθυμίζουμε ότι το σύμφωνο με την Ε.Ε. δεν έχει εφαρμοστεί) ούτε ποια χρέη αποπλήρωσε (πρόσφατα αποπληρώθηκαν τα χρέη για το 2009, ενώ έχουμε διανύσει σχεδόν τα 3/4 του 2010). 

Παρόμοιες δηλώσεις είχαμε διαβάσει, πριν από δύο μήνες, στην εφημερίδα “Η Αυγή”.  “Έχει δοθεί το 100% της χρηματοδότησης προς όλους τους φορείς δομών αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων”, υποστήριζε τότε η κυρία Γεννηματά.  Όμως, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της στο Υπουργείο Υγείας, οι καθυστερήσεις τόσο στην χρηματοδότηση των φορέων όσο και στους μισθούς των εργαζομένων στις δομές ψυχικής υγείας συνεχίζονται …κανονικά!

Όσο για τον ισχυρισμό της κυρίας Γεννηματά ότι “κανείς δεν έχει μιλήσει για τα ράντζα στην ψυχική υγεία”, αποδεικνύει ότι δεν έκανε τον κόπο να διαβάσει  το ψήφισμα διαμαρτυρίας που της απηύθυνε (μεταξύ άλλων) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΠΟΣΟΨΥ). Η ΠΟΣΟΨΥ, στη συγκεκριμένη επιστολή, αναφέρεται στα ράντζα, την υπολειτουργία των ψυχιατρικών κλινικών, τις καθημερινές καθηλώσεις των ασθενών, ακόμα και σε ένα ραντεβού με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Πάντως, ακόμα και στον τύπο θα μπορούσε η κυρία Γεννηματά να διαβάσει για τα ράντζα στην ψυχική υγεία.

Σχετικά με τη δήλωση για το στίγμα, τι να πούμε; Όταν η αρμόδια υφυπουργός δεν δέχεται να μιλήσει με τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, να περιμένουμε ότι θα βάλει “ένα τέλος στο στίγμα της ψυχικής ασθένειας”; Με δηλώσεις στα ΜΜΕ θα βάλει τέλος στο στίγμα;

Επίσης, στο πρόσφατο δημοσίευμα, η Φώφη Γεννηματά ρωτήθηκε και για την πιθανή υποψηφιότητά της στο Δήμο Αθηναίων. “Απ΄ όσα λέγονται και γράφονται, εγώ κρατώ την εμπιστοσύνη του κόσμου προς το πρόσωπό μου”, απάντησε. Εμείς, απ΄ όσα λέγονται και γράφονται, κρατάμε τις δηλώσεις της για την ψυχική υγεία, οι οποίες θυμίζουν τις προεκλογικές δηλώσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα είναι υποψήφια στις προσεχείς εκλογές.

ΥΓ.  Με την ευκαιρία, σας προτείνουμε να διαβάσετε στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας: Οι εργατικοί και οι... αόρατοι της Βουλής τον αριθμό των ερωτήσεων που έχουν υποβάλει οι βουλευτές και τον αριθμό των απαντήσεων από τους αρμόδιους υπουργούς. Εδώ καταγράφονται δύο ενδιαφέροντα ...ρεκόρ. Το ένα μοιράζεται με άλλους τρεις βουλευτές ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος δεν έχει υποβάλει ούτε μια ερώτηση και το άλλο έχει η σημερινή ηγεσία του υπουργείου υγείας που έχει απαντήσει στις μισές περίπου από τις ερωτήσεις που έχει δεχθεί. Έχετε καμία αμφιβολία ότι οι κυβερνήσεις ενδιαφέρονται για την Υγεία;

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι συνεντεύξεις της Φώφης αρχίζουν και θυμίζουν όλο και περισσότερο τον προκάτοχο υπουργό. Παράλληλα, μαθαίνω ότι ετοιμάζεται να την κάνει για την τοπική αυτοδιοίκηση, για να έρθει ο αντικαταστάτης, που φυσικά θα μας πει με τη σειρά του ότι θα εξετάσουν όλα τα προβλήματα από την αρχή κλπ κλπ. Έχει καταντήσει βαρετό το θέμα πια...

Αλήθεια, αν αποπλήρωσαν τα χρέη, εμείς γιατί είμαστε ακόμα με δανεικά; Μήπως τελικά κάποιοι φορείς πληρώνονται κανονικά και δεν τον ξέρουμε;

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

silentcrossing, έχεις δίκιο. Έχει καταντήσει πολύ βαρετό το θέμα και αναγκάζομαι και εγώ να γράφω τα ίδια και τα ίδια.

Γιατί η Γεννηματά δεν βρίσκει δικά της ψέμματα (χμμμ, επιχειρήματα εννοώ) και χρησιμοποιεί αυτά του Αβραμόπουλου; Θα το θυμάσαι και αυτό. Λες να αρχίσει και το αγαπημένο παιγνίδι του προκατόχου της; ξέρεις αυτό το: "εμείς πληρώνουμε κανονικά, αλλά φταίνε κάποιοι φορείς (και θααα... τους αποκαλύψω εγώ)".

Πάντως, στις προχθεσινές δηλώσεις της, η Γεννηματά, θυμήθηκε (και εμπλούτισε) τις ευφάνταστες λύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Από το λαχείο θα έβρισκε ο Αβραμόπουλος λεφτά; Από το λαχείο, το καζίνο και τα τυχερά παιχνίδια, η Γεννηματά. Όχι παίζουμε :) Εδώ τα λέει αυτά τα ώραία, μαζί με διάφορα άλλα όπως το: "...είμαστε αποφασισμένοι να χτυπήσουμε το στίγμα στον τομέα της ψυχικής ασθένειας".

Ναι, και το στίγμα θα εξαλείψει σε δύο μήνες (γιατί τόσο της έμεινε μέχρι τις εκλογές).

Λοιπόν, ξέρεις τι της χρειάζεται; Να την προτείνει ο Καρατζαφέρης για την Αττική, αφού δεν δέχτηκαν την κοσμογονική πρότασή του για Αβραμόπουλο

Αυτά

Ανώνυμος είπε...

Καλά, έχασα τέτοιο παρασκήνιο; Τι να πεις, ο Καρατζαφέρης φαίνεται έχει μεγάλη αγάπη για την trash υποκουλτούρα. Ένας ο Ψινάκης κι άλλος ένας ο Αβραμόπουλος, μόνο τον Στηβ Ντούζο δεν έχει προτείνει ακόμα για συνεργασία :)

Όσο για τις δηλώσεις της Φώφης (π.χ. «Έχουμε δρομολογήσει πολλά πράγματα, χωρίς μεγάλα λόγια και βάλαμε τέλος στις πελατειακές λογικές με στόχο να χτυπήσουμε στη βάση των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας»), ένα έχω να πω: η κοπέλα έχει χάρισμα, κανείς δεν αντιγράφει τόσο καλά τον Αβραμόπουλο στην παπαρολογία τόσο καλά!

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

silent, το καλύτερο έχασες. Πραγματικά, ο Καρατζαφέρης έχει καταλάβει ότι το trash έλκει πολλούς και θα πετάει διάφορα τέτοια.

Πάντως, ο Αβραμόπουλος δήλωσε ότι ο κύκλος της αυτοδιοίκησης έκλεισε οριστικά γι' αυτόν. Δεν κάνει πισωγυρίσματα ο άνθρωπος, κάποια ευκαιρία θα αρπάξει και θα πάει για πρωθυπουργός :)

Για τη Γεννηματά δεν αξίζει να πούμε τίποτα άλλο. Λάθος θέση της χάρισαν. Σε ένα - δύο χρόνια δεν θα θυμάται κανείς ότι πέρασε από το υπουργείο υγείας. Αν δεν την έλεγαν Γεννηματά, θα ξεχνάγαμε και το όνομά της.

Ανώνυμος είπε...

Εχμ, για το "σε ένα - δύο χρόνια δεν θα θυμάται κανείς ότι πέρασε από το υπουργείο υγείας..." σου έχω φρέσκα (δυσάρεστα) νέα:

ακούγεται ότι ίσως τελικά στείλουν τη Μαριλίζα στην υπερνομαρχία και κρατήσουν τη Φώφη για υπουργό υγείας.

how sad...

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Που το άκουσες αυτό;;; Δεν το πιστεύω, ούτε για τη μία ούτε για την άλλη. Ή μήπως ήταν μπλακ χιούμορ;

btw. Είδα πρόσφατα την ομιλία της στη βουλή. Τα είπε έξω από τα δόντια: "Η εγκατάλειψη του ΕΣΥ έγινε με σχέδιο και με συγκεκριμένες ευθύνες με ονοματεπώνυμο..." ( τα ονοματεπώνυμα μόνο δεν είπε :) ).

Δημόσιο αγαθό η υγεία, όχι στην εμπορευματοποίηση και αναφορές στις "ρίζες στη δεκαετία του '80" και φυσικά στον μπαμπά της (νομίζω ότι πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή να επαναλαμβάνει αυτή την ιστορία, προσπαθώντας να πείσει ότι συνεχίζει το έργο του).

Για την ψυχική υγεία, λέει ότι χρωστούσαν 17 εκατ. και κατάφεραν να τα δώσουν όλα και δεν ήταν 17 αλλά ήταν 7 και ...άντε βγάλε άκρη, ακόμα απλήρωτοι είμαστε και πάλι νούμερα ακούμε.

Πάντως, σε γενικές γραμμές καλά τα είπε και αν ζούσα εκτός Ελλάδας μπορεί και να με έπειθε για τις προθέσεις της.

Ανώνυμος είπε...

Πάλι καλά που δεν είπε και ότι "από Δευτέρα θα χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι", θα ήμουν πλέον σίγουρος ότι οι σύμβουλοι της κάνουν σκονάκια από τα χαρτιά που ξέχασε ο προηγούμενος στο συρτάρι...

Όσο για το μπλακ χιούμορ, τι να σου πω; Θα ενημερώσω αν μάθω κάτι περισσότερο...

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

"Ο ξύλινος πολιτικός λόγος της περιορίζεται σε ένα αναμάσημα των εκάστοτε επίσημων κομματικών θέσεων, χωρίς το παραμικρό ίχνος πρωτοτυπίας. Ενα μειονέκτημα, το οποίο, πάντως, αντισταθμίζει με τον αέρα της υπερβολικής αυτοπεποίθησής της. Πολιτικά, η κυρία Γεννηματά εκφράζει τους «Γεννηματικούς», δηλαδή μια μετριοπαθή εκδοχή του παλαιού, ιστορικού -ξεπερασμένου πλέον- ΠΑΣΟΚ. Εν ολίγοις, είναι καθ’ όλα η ενσάρκωση του βαρετού μέσου όρου. (Δεν θα με εξέπληττε μάλιστα αν μάθαινα ότι αγαπημένος της τραγουδιστής είναι ο Αντώνης Ρέμμος...)" γράφει ο Στεφανος Κασιματης στην Καθημερινή και συνεχίζει: "Η κυρία Γεννηματά εκπροσωπεί εκείνο το ΠΑΣΟΚ που επινόησε την τοπική αυτοδιοίκηση όπως τη ζούμε στις μέρες μας, δηλαδή την τοπική αυτοδιοίκηση ως μέθοδο αναπαραγωγής του κομματικού κράτους. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι να χρησιμεύσει για λίγο ως κυματοθραύστης των αντιδράσεων που θα προκαλέσουν οι περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση. Αλλά αυτό θα είναι μια υπηρεσία προς το ΠΑΣΟΚ, όχι για τους πολίτες της Αθήνας".

"Αν η προτεραιότητα δίνεται στη διατήρηση της εξουσίας (και βλέπουμε...), η κυρία Γεννηματά έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι η επόμενη δήμαρχος Αθηναίων και εμείς μπορούμε να έχουμε τη βεβαιότητα ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει", καταλήγει το άρθρο και συμφωνώ μαζί του.

Απ' ό,τι διαβάζω, προηγείται στις δημοσκοπήσεις και αυτό κάτι λέει (για τους δημότες της Αθήνας, όχι για τη Γεννηματά). Ε, ποιος θα σας φταίει μετά κυρίες και κύριοι η Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ;

Α, ναι. Δες και αυτό:

H Κα Γεννηματά σε ηλικία 22 ετών ξεκίνησε να εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Έκτοτε, και ενώ καταλαμβάνει δημόσιες θέσεις (μισθοδοτούμενη δηλαδή απευθείας από τους Έλληνες φορολογούμενους) συνεχίζει να μισθοδοτείται ΚΑΙ από την ΕΤΕ, ακόμα και σε περιόδους που ίσχυε το ασυμβίβαστο για αυτήν (λόγω βουλευτικής ή άλλης ιδιότητας)... τα υπόλοιπα εδώ

Μετά από όλα αυτά, δε νομίζω να διαφωνείς ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο για το Δήμο :)

Αυτούς ξέρουμε, αυτούς εμπιστευόμαστε !

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates