Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Λοβέρδος για τις περικοπές στην ψυχική υγεία

 
9 Σεπτέμβρη 2011: Αποσπάσματα από τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης (1217/85/6-9-2011) του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και της πρόνοιας. Απαντά ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος:

Αλ. Τσίπρας: “...Προχωρήσατε μάλιστα προχθές και σε μια οριζόντια περικοπή της τάξης του 50% στους φορείς πρόληψης και στα προγράμματα ψυχικής υγείας, που με αυτήν την οριζόντια περικοπή της τάξης του 50% πολύ απλά δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Θα κλείσουν. Αντιλαμβάνεστε άραγε τι σημαίνει αυτό για την κοινωνική συνοχή στη χώρα μας;

Αν κλείσει το πρόγραμμα «Ψυχαργώς», κύριε Υπουργέ, δεν θα μείνουν απλώς στο δρόμο 1500 ψυχικά ασθενείς. Θα αργοπεθάνουν στο δρόμο. Θα γυρίσουμε σε εποχές περασμένες, στην εποχή του κολαστηρίου της Λέρου, πράγματα τα οποία είχαμε απολέσει και από τη μνήμη μας, θεωρώντας ότι πάμε μπροστά. Σας απασχολεί αυτό εσάς, που μάλιστα προχθές μας είπατε για την ανθρώπινη ζωή, που είναι υπέρτατη αξία, ανεξαρτήτως της κομματικής καταγωγής του καθενός μας; Δώστε μου μία απάντηση.”

Αν. Λοβέρδος:  “...Έχετε σε ένα θέμα δίκιο. Το δηλώνω. Ήταν και για μας αιφνιδιαστική η απόφαση να περικοπούν οι δαπάνες μας για τα προγράμματα ψυχικής υγείας και ορισμένες φορές για τα προγράμματα που έχουμε στο ΚΕΘΕΑ και στον ΟΚΑΝΑ, αλλά και σε άλλα θέματα που αφορούν φορείς που εποπτεύουμε. Ε, δεν θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα.

Παράλληλα, αν πράγματι γινόταν αυτό σε επίπεδο γενικό και οριζόντιο –όχι ειδικά γι’ αυτούς τους τομείς- θα είχαμε πρόβλημα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία θα έπρεπε να επιστρέψουμε κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια.

Για το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» έχετε δίκιο. Αλλά είπα χθες στην κ. Διώτη, ότι από αυτά τα χρήματα, που ήταν σε οριζόντιο πλαίσιο και για όλα τα Υπουργεία –ο κ. Σαχινίδης είπε να κοιτάξουμε τα κάνουμε όποια περικοπή μπορούμε- εξασφαλίσαμε το 90% αυτών που υποτίθεται ότι θα μπορούσαν να περικοπούν.

Για μένα υπάρχει ένα έλλειμμα 7 εκατομμυρίων ευρώ -από το σύνολο των χρημάτων που θα περικόπτονταν αν εφαρμόζονταν η παραίνεση Σαχινίδη- που θα κοιτάξω να το βρω κάνοντας εξοικονόμηση και από άλλους τομείς του Υπουργείου μου για να καλύψω τις ανάγκες του Δεκεμβρίου.

Δηλώνω, να μην ανησυχείτε. Έχετε δίκιο ότι αυτή ή οριζόντια περικοπή άγγιζε όλο το δημόσιο τομέα και αυτή την ευαίσθητη κοινωνική του πλευρά. Αλλά συνεννοηθήκαμε με τον κ. Σαχινίδη -και διαβεβαίωσα την κ. Διώτη χθες- ότι σ’ αυτό τον τομέα θα ανταποκριθούμε με τη δυσκολία του Δεκεμβρίου, την οποία και θα καλύψω”

Αλ. Τσίπρας: “Κύριε Υπουργέ, πράγματι έχω δίκιο και χαίρομαι που το αναγνωρίζετε, διότι τα προγράμματα αυτά –αναφέρομαι ιδιαίτερα στο πρόγραμμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και αποασυλοποίησης- ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα μας που παρείχε και παρέχει εξαιρετικές υπηρεσίες. Έδωσε τέλος στο στίγμα που κουβαλούσαν συνάνθρωποί μας και οι οικογένειές τους.
Άρα, είναι πράγματι οδυνηρό να αντιληφθούμε ότι 1.500 άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα στα οικοτροφεία και στους ξενώνες, θα βρεθούν στο δρόμο αν σταματήσει το Πρόγραμμα «Ψυχαργώς» και άλλοι 35.000 άνθρωποι που υποστηρίζονται σε όλη την Ελλάδα, θα μείνουν χωρίς στήριξη.

Η λύση λοιπόν είναι μία. Η λύση είναι να γυρίσετε πίσω τα λεφτά που αφαιρέσατε ή να δώσετε όσα είστε υποχρεωμένοι να δώσετε. Αυτή είναι η λύση και πρέπει να το κάνετε τάχιστα διότι πρέπει να σας πω ότι οι εργαζόμενοι σ’ αυτά τα προγράμματα είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες.

Πρέπει να σας υπενθυμίσω –το είπατε, αν δεν κάνω λάθος, εν τη ρύμη του λόγου σας- ότι έχουμε πάρει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτά τα προγράμματα. Μάλιστα θα καταθέσω στα Πρακτικά και την απάντηση του Επιτρόπου στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή όπου αναφέρει ότι η Ελλάδα δυστυχώς έχει απορροφήσει μόλις το 2% του προγράμματος ψυχικής υγείας του ΕΣΠΑ. Εδώ κανείς αναρωτιέται: Είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ, το 2%; Εδώ μάλλον συναγωνίζεται η ανικανότητα με τον αμοραλισμό...”


Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπετε απόσπασμα από τη συζήτηση (που έγινε στις 8/9/2011) της επίκαιρης ερώτησης (1142) της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Περλεπέ - Σηφουνάκη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο με θέμα: “Αποτροπή της διακοπής λειτουργίας Μονάδων Ψυχικής Υγείας και ανάγκη συνέχισης της  χρηματοδότησής τους”.

"Σας λέω λοιπόν ότι έχετε δίκιο επειδή το εννοώ και δεν σας το λέω για να σας ευχαριστήσω για λίγα λεπτά και μετά να βγείτε έξω και να εκτεθείτε στους ανθρώπους που θα διαβεβαιώσετε. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη μισθοδοσία τους και δεν θα ακυρωθεί κατ’ ουσίαν το πρόγραμμα", απάντησε, μεταξύ άλλων, στην Κατερίνα Περλεπέ ο Ανδρέας Λοβέρδος. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ


Ερωτήσεις σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την περικοπή των προϋπολογισμών των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (πρόγραμμα Ψυχαργώς), του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ κατέθεσαν και άλλοι βουλευτές.

3 σχόλια:

koumparos είπε...

ευχαριστούμε κ Υπουργέ
ευχαριστούμε κ Σύριζα
Θα κοιμηθείτε ήσυχα όλοι μετά από αυτό
χεχεχεχεχε!!!

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Τις ευχαριστίες δε νομίζω να τις πάρει από εδώ ο υπουργός, δοκιμάστε στην ιστοσελίδα του :)

Η μία ερώτηση ήταν από Συριζα και η άλλη από Πασοκ, γιατί δίνετε έμφαση στον πρώτο, κ. Κουμπάρε;

Αύριο έχουμε την ανοικτή πρόσκληση για συνάντηση συντονισμού και κοινής δράσης

Ας τους ξεχάσουμε τους ήσυχους ύπνους (αν τους είχαμε ποτέ)

Ανώνυμος είπε...

Οτι και να πειτε για το Λοβέρδο, μετά από τη δήλωση περί 10 εκατομμυρίων που καταπιέζονται από το 1 εκατομμύριο Δ.Υ., έχει γίνει η πιό ηρωική πολιτική μορφή των σύγχρονων εποχών!

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates