Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Υποβολή ερωτήματος προς υποψήφιους Ευρωβουλευτές


Την Πέμπτη 28 Μαΐου 2009, από το psi-action αποστείλαμε, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το μήνυμα που ακολουθεί σε εικοσιτέσσερα (24) πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές και καλούμε τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την ψυχική υγεία:


ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα ξεκίνησε κατόπιν της δημοσιοποίησης των τραγικών συνθηκών διαβίωσης των ψυχικά πασχόντων στο άσυλο της Λέρου, οι οποίοι παρέμεναν εκεί έγκλειστοι για δεκαετίες, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή και τις έντονες αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Κανονισμού 815/84 υποχρέωσε τη χώρα μας να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Απαιτήθηκαν περισσότερα από είκοσι χρόνια για να επιτευχθεί ένα μέρος των στόχων και να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα από τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.


Τα τελευταία έτη παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας, δημοσίου τομέα και ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα, που συστάθηκαν στο πλαίσιο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.


Κατόπιν αυτών και πάλι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Μνημονίου που υπεγράφη την 7η Απριλίου 2009 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δέσμευσε τις Ελληνικές αρχές: “να ολοκληρώσουν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, έως τις 31/12/2015, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις του τομέα της υγείας στο πλαίσιο των Προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Αναφοράς 2007-2013”.

Κατόπιν των παραπάνω, θα θέλαμε να υποβάλουμε ερώτημα προς τους υποψηφίους ευρωβουλευτές σας, το οποίο σας παρακαλούμε να προωθήσετε:

Κύριοι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, στην περίπτωση που εκλεγείτε να εκπροσωπήσετε τους Έλληνες πολίτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτίθεστε να στηρίξετε με τις ενέργειές σας τη συνέχεια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στη χώρα μας; Θα παρακολουθήσετε την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου που υπεγράφη και γενικότερα δεσμεύεστε ότι θα προωθήσετε το θέμα της Ψυχικής Υγείας ως θέμα υψηλής προτεραιότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Οι απαντήσεις σας αναμένονται έως την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009, προκειμένου να δημοσιοποιηθούν στο www.psi-action.blogspot.com (ιστολόγιο για την ψυχική υγεία) και να ενημερωθούν οι αναγνώστες μας για τις θέσεις σας σχετικά με το παραπάνω θέμα. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι απαντήσεις σας θα δημοσιοποιηθούν χωρίς περικοπές, γι’ αυτό σας παρακαλούμε να είναι σύντομες και συγκεκριμένες.. Επίσης, θα ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας σε περίπτωση που δεν λάβουμε απάντησή σας. Οι απαντήσεις, πιθανόν, να αναδημοσιευθούν και σε άλλα ιστολόγια (blogs).


Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.



Επίσης, την Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009 εστάλη η παρακάτω υπενθύμιση (μαζί με το αρχικό μήνυμα) για να είμαστε σίγουροι ότι το μήνυμά μας έφτασε στα πολιτικά κόμματα:

Σας υπενθυμίζουμε το ερώτημα που υποβάλαμε την Πέμπτη 28/5/2009 και αναμένουμε την απάντησή σας έως την Τετάρτη 3/6/2009 προκειμένου να δημοσιοποιηθεί. Σε περίπτωση που έχετε ήδη απαντήσει, σας παρακαλούμε να αγνοήσετε την υπενθύμιση.



Ποια πολιτικά κόμματα απάντησαν και ποια όχι; Ποιες ήταν οι απαντήσεις τους; Πόσο ενημερωμένα είναι τα πολιτικά κόμματα για το θέμα της ψυχικής υγείας και ποιά από αυτά δεσμεύονται να το προωθήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Οι απαντήσεις των πολιτικών κομμάτων θα δημοσιοποιηθούν
την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009 από το psi-action !

7 σχόλια:

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Με την ελπίδα ότι δεν σας εμποδίζω ν' αγιάσετε, σας συγχαίρω για την πολύ πετυχημένη και υπεύθυνη κίνησή σας και προσεύχομαι( η αμαρτωλή) να έχετε ανταπόκριση και καλή επιτυχία.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

καλημέρα λυγερή,
δεν έχουμε σκοπό να αγιάσουμε, όπως έχουμε πει. Να δούμε ποιοί ενδιαφέρθηκαν να απαντήσουν και ποιοί όχι (θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε και γιατί δεν απάντησαν).

Περισσότερα αύριο (ή σήμερα το βράδυ αν τα καταφέρουμε) με το σχετικό post.

Την Κυριακή πάντως θα επιλέξουμε την κάλπη και ελπίζουμε να στείλουμε τους αδιάφορους πολιτικούς ...στην παραλία.

Ευχαριστούμε για το σχόλιο.

apneagr είπε...

Και βέβαια σας αναδημοσιεύσαμε εδώ>> και θα περιμένουμε τις απαντήσεις τους ΑΝ φυσικά έρθουν (που δεν το πιστεύω).
Καλή δύναμη και πάντα σύμμαχος σας!!!
apneagr

χαρη είπε...

psi-action περιμένω (με π ο λ λ ή ανυπομονησία) να δω ποιοι δ ε ν θα απαντήσουν, και τ ι θα πουν όσοι (αν) απαντήσουν. Προσωπικά σε διαβεβαιώ ότι πολλά θα εξαρτηθούν απ' αυτό όσο αφορά τη δική μου ψήφο. Και δεν θα μού φτάσει ένα "ναι, συμφωνούμε". Έχω (έχουμε; φαντάζομαι ναι) βαρεθεί τις πολιτικάντικες κουτοπονηριές. Θα κάνω σημειολογία τών απαντήσεων. Ήδη αρκετά μ' έχουν εκνευρίσει όλοι τους.
(Ας πούμε δεν μέ έχει πείσει κανένας ώς τώρα ότι νοιάζεται πραγματικά για τα ζητήματα που αφορούν και τούς άλλους (άλλες) ενγένει ψυχικά σωματικά και κοινωνικά πάσχοντες (πάσχουσες) σ' αυτήν την κενωνία - και εννοώ τις γυναίκες γ ε ν ι κ ά, (γενικά υγιέστατες), τις οποίες θυμούνται μόνο όταν είναι να πάρουν τήν ψήφο τους - λοιπόν εγώ προσωπικά δεν μασάω πλέον μόνο με "θέσεις" - διαβάζω κάτω απ' τις γραμμές, και πίσω απ' τα πρόσωπα
Έχω την γενική πεποίθηση ότι ο θυμός τώρα πια, και η έλλειψη υπομονής, παρόλο που δεν βγάζουνε προς το παρόν βουλευτή (βουλεύτρια!) μπορεί να είναι η σοβαρότερη ίσως υποθήκη μας για το μέλλον

φιλιά

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

apneagr,
ευχαριστούμε για την αναδημοσίευση, αλλά και για τη συμπαράσταση στις προσπάθειές μας. Υπομονή μέχρι το επόμενο post, για περισσότερα...

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

χάρη, βλέπω να θυμώνεις περισσότερο με το post που ετοιμάζεται. Πάντως αν δεν σε βοηθήσει να αποφασίσεις ποιόν θα ψηφίσεις, σου εγγυώμαι ότι θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις ποιόν (ή ποιούς) θα μαυρίσεις.

Συμφωνώ με όσα γράφεις και διαβάζοντάς τα μου ήρθε μια ιδέα. Τι θα έλεγες να γράψεις τα συμπεράσματά σου (ή κάποιες σκέψεις) από το επόμενο post και να δημοσιευθούν στο blog; Σκέψου το και αν έχεις το χρόνο και την όρεξη... περιμένω mail σου.

χαρη είπε...

καιρός πολύς δεν υπάρχει, αλλά μη με βάζεις και σε πειρασμούς, ε;

ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση πάντως - και μολονότι δεν ξέρω αν θα είμαι σε φόρμα - λέω να την αποδεχτώ αρχικά - έτσι για το γαμώτο :P

(σου γράφω)

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates