Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Η "εξυγίανση" συνεχίζεται, τα Κέντρα Πρόληψης κλείνουν


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος την 26η Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών) θα παρακολουθήσουμε την αγωνία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τη “μάστιγα των ναρκωτικών”, τη θλίψη για τις “χιλιάδες οικογένειες που πλήττονται από το πρόβλημα της εξάρτησης από ναρκωτικά”, τις υποσχέσεις για το “σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του προβλήματος της χρήσης τοξικών ουσιών” και άλλες σχετικές εκδηλώσεις.


Τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου παρακολουθούμε την απαξίωση και την υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης και την αγωνία των εργαζομένων (τουλάχιστον όσων δεν έχουν ακόμα παραιτηθεί!) που συνεχίζουν το έργο τους και ας παραμένουν απλήρωτοι και χωρίς καμιά υποστήριξη. Διαβάζουμε, στο Δελτίο Τύπου του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως εξυγιαίνονται τα Κέντρα Πρόληψης. Βέβαια, εμείς βιώνουμε την ίδια κατάσταση (εξυγίανσης) στο χώρο της ψυχικής υγείας και δεν μας παραξενεύουν όλα αυτά.

Η συνταγή της εξυγίανσης, του Υπουργού Υγείας, είναι γνωστή πλέον: Εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, δομές που υποβαθμίζονται και κλείνουν, χρήστες των υπηρεσιών που εγκαταλείπονται και περιθωριοποιούνται, σχέδια που δεν υλοποιούνται (και αλλάζουν κάθε λίγο). Τα υπόλοιπα θα τα διαβάσετε στο Δελτίο Τύπου που ακολουθεί και για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.prolipsiworkers.blogspot.com


«ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ»
(ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΟΚΑΝΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ)
Διεύθυνση Γραμματείας: Κ. Π. Ν. Σάμου «Φάρος», Θ. Σοφούλη 261, 83100, Σάμος.
Τηλ.: 2273023443, 2273087070. ΦΑΞ: 2273023441.
Κινητά: 6956248200,6936828341. e-mail: prolipsiworkers@yahoo.gr

Λίγες μέρες πριν την 26η Ιούνη, «Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών», οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες των Κέντρων Πρόληψης διατρανώνουμε την άποψή μας ότι δεν αρκεί μια μέρα να ξορκίσει την ευθύνη όλης της κοινωνίας για το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα των ναρκωτικών και γενικότερα των εξαρτήσεων. Δεν μπορεί μόνη της μια μέρα να εξευμενίσει τη θύελλα του πόνου, της οργής, των αδιεξόδων των νέων ανθρώπων της χώρας, που η Πολιτεία δεν έχει καταφέρει ακόμα να διαβάσει, ώστε αυξάνεται συνεχώς η χρήση ναρκωτικών ως σύμπτωμα-«κορυφή του παγόβουνου». Δεν αρκεί μια μέρα για να βυθομετρηθούν τα ψυχοκοινωνικά ερέβη που αφήνουν πίσω τους η κατάρρευση του συστήματος δημόσιας υγείας, ένα δημόσιο σχολείο σε κρίση από πλευράς στόχων και περιεχομένου, η πίεση για επαγγελματική επιτυχία, η έλλειψη νοήματος για ζωή, η ανεργία, η οικονομική κρίση, η διογκούμενη άρνηση του διαφορετικού και, πάνω από όλα, η κυρίαρχη πρόταση για μια κοινωνία που δεν θα βιώνει το αίσθημα της αλληλεγγύης. Τόσο αρκεί μία μόνη μέρα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, όσο μια μεγαλοπρεπώς αόρατη φορεσιά αρκεί για να καλυφθεί η γύμνια του ματαιόδοξου βασιλιά.

Στην Ελλάδα, το όνομα του γυμνού βασιλιά είναι «Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Ο βασιλιάς, σε συνεννόηση με το στρατηγό του, τον Οργανισμό ΚΑτά των ΝΑρκωτικών, χρωστά 13 εκατομμύρια ευρώ στα 73 Κέντρα Πρόληψης της χώρας, που τα κατάντησε -ακριβώς μετά τον εγκωμιασμό τους από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά- «είλωτες» της μάχης κατά των εξαρτήσεων. Το μέχρι σήμερα διαμορφωμένο χρέος των 13 εκατομμυρίων ευρώ προκύπτει από την άρνηση καταβολής εκ μέρους Υπουργείου Υγείας-Ο.ΚΑ.ΝΑ. των προγραμματισμένων μέσω 5ετών συμβάσεων εισφορών τους στα Κέντρα Πρόληψης για την περίοδο 2006-2009. Το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει πως τά ’δωσε. Το Υπουργείο Υγείας δηλώνει πως τα προώθησε. Ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. δηλώνει πως ακόμη τα περιμένει. Κι αυτή είναι η -δωρική, είναι αλήθεια- ιστορία της εξαφάνισης 13 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για την πρόληψη των εξαρτήσεων. Αυτή η οικονομική «μαύρη τρύπα» ρουφάει κάθε επιστημονική υποστήριξη-επιμόρφωση και συνεχιζόμενη ειδική κατάρτιση για τα στελέχη, με σημείο αναφοράς το κλείσιμο από το 2006 του Κέντρου Εκπαίδευσης Στελεχών Κέντρων Πρόληψης, που λειτουργούσε στο πρωτοπόρο ΕΠΙΨΥ με ευθύνη του ΟΚΑΝΑ.


Πίσω από τα παχιά λόγια περί «ευαισθησίας», «αγώνων» και «επιτυχιών», που οι άρχοντες του Υπουργείου Υγείας θα εκτοξεύσουν σαν φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα την 26η Ιουνίου, θα επιχειρήσουν να κρύψουν κακήν-κακώς τις οικογένειες, τους εφήβους, τους νέους των τοπικών κοινωνιών, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς παροχή δημόσιων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής μέριμνας, εξ αιτίας των πολιτικών υποβάθμισης των Κέντρων Πρόληψης εκ μέρους του ίδιου του Υπουργείου Υγείας. Αλλά κι αυτό είναι μονάχα το μισό της αλήθειας που κρύβεται. Το άλλο μισό της είναι πως η παροχή των υπηρεσιών αυτών θα έπρεπε να είχε πάψει ήδη, δεδομένων των οφειλών του Υπουργείου Υγείας και των πολλαπλών σοβαρών προβλημάτων που έχουν αυτές επιφέρει. Το γεγονός ότι συνεχίζεται η παροχή των υπηρεσιών -και μάλιστα με ποιοτικά αποτελέσματα και σταθερά μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς- οφείλεται αποκλειστικά στους εργαζόμενους και εργαζόμενες των Κέντρων Πρόληψης, τη συμπαράσταση των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ευαισθητοποιημένων μελών των τοπικών κοινωνιών: Κυρίως, όμως, στην ηθική στήριξη εκ μέρους των ωφελουμένων των παρεμβάσεών μας, οι προσωπικές σχέσεις μας με τους οποίους μάς κινητοποιούν περισσότερο από όλα μαζί τα «πάρτυ» κατά των ναρκωτικών. Η δε απουσία του Υπουργείου Υγείας και του Ο.ΚΑ.ΝΑ. από τους αγώνες για την πρόληψη των εξαρτήσεων έχει χαρακτήρα ενεργητικό, καθώς λ.χ. υφυπουργοί έχουν δηλώσει «κλείστε τα να τελειώνουμε», ο Πρόεδρος του Ο.ΚΑ.ΝΑ. κ. Φωτεινόπουλος δήλωσε πριν πέντε εβδομάδες πως «δεν έχει καμιά ευθύνη για τα Κέντρα Πρόληψης» και ο Υπουργός κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πριν τρεις εβδομάδες πως «τα Κέντρα Πρόληψης και χρηματοδοτούνται και εκείνο που έχουμε κάνει είναι να εξυγιάνουμε τον τρόπο λειτουργίας τους […] και χρήματα έχουν εξασφαλιστεί και νέους πόρους έχουμε διασφαλίσει». Ο φαρισσαϊσμός σ’ όλο του το μεγαλείο.


Από τη μια πλευρά, λοιπόν, κάποιοι πραγματικά αγωνίζονται και μάλιστα απλήρωτοι, χωρίς ένσημα, χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς εποπτεία, χωρίς πιστοποίηση των υπηρεσιών τους, τελευταία χωρίς συναδέλφους (καθώς το 35% περίπου των εργαζομένων αλλάζουν επάγγελμα, δεδομένων των συνθηκών). Από την άλλη, τον κοινωνικό αυτόν αγώνα, που περιλαμβάνει πολλά μέλη των τοπικών κοινωνιών μας, θεωρούν το Υπουργείο Υγείας και ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. πως μπορούν να καρπώνονται χωρίς καμιά υποχρέωση ή έστω εκδήλωση ελάχιστου ενδιαφέροντος απέναντί μας. Δεν θα τους κάνουμε, όμως, τη χάρη να παλινδρομήσουμε σε εποχές προηγούμενες και της φεουδαρχικής ακόμη. Θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε τις πραγματικές, όσο και επείγουσες ανάγκες των πληθυσμών με προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες, χωρίς όμως να αποδίδουμε κεφαλικό επιστημονικό φόρο, για όσο καιρό η κυρίαρχη τάση θα είναι αυτή της πλειοδοσίας σε πολιτικές υποκατάστασης/καταστολής, που σπρώχνουν το πρόβλημα κάτω από το κεντημένο με το σύνθημα «Πάρε το χάπι σου και δίνε του» χαλί.


Προκειμένου να προωθήσουμε τις χρόνιες διεκδικήσεις μας, έχουμε αποφασίσει τη διεξαγωγή του αγώνα μας σε παράλληλα πεδία. Φέτος, για παράδειγμα, η χώρα μας δεν θα εκπροσωπείται με στοιχεία σχετικά με την πρόληψη των εξαρτήσεων στην επίσημη ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά. Αντ’ αυτού, θα παρουσιάσουμε με δική μας ευθύνη το πλούσιο επιστημονικό έργο μας σε διημερίδα, που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο στην Αθήνα, έχοντας στείλει, βέβαια, εδώ και δυόμισι μήνες εξασέλιδη αναλυτική αναφορά στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, με την οποία εξηγούμε με λεπτομέρειες τις αιτίες της απόφασής μας και ονομάζουμε τους υπαίτιους της κατρακύλας της πρόληψης των εξαρτήσεων στην Ελλάδα. Επιπλέον, από τις 19 έως τις 25 Ιουνίου θα δίνονται συνεντεύξεις τύπου σε αστικά κέντρα της Περιφέρειας, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Σωματείου και έμπειρων εργαζομένων περιφερειακών Κέντρων, προκειμένου να αναδειχτούν κατά το δυνατόν πληρέστερα τα προβλήματα και τα αιτήματά μας. Από τις νέες μορφές διαμαρτυρίας μας δεν θα απουσιάζουν τα δρώμενα, με τις μορφές κοινωνικών «αντι-πάρτυ» ως απάντηση στα αντικοινωνικά «πάρτυ» της αναλγησίας και της υποκρισίας. Στις κατά τόπους δράσεις μας της 26ης Ιούνη οι συμπολίτες μας θα ενημερώνονται τόσο για τις δράσεις μας όσο και, κυρίως, για τα εμπόδια, τα οποία Υπουργείο Υγείας και Ο.ΚΑ.ΝΑ. θέτουν στο έργο μας τα τελευταία τρία χρόνια, επιλέγοντας να εγκαταλείψει έναν επιτυχημένο θεσμό κατά των Ναρκωτικών, τα Κέντρα Πρόληψης. Προκειμένου να υποστηριχτεί ο στόχος αυτός, έχει εκδοθεί κοινή αφίσα διαμαρτυρίας, που θα αναρτηθεί σε κάθε σημείο της χώρας όπου υπάρχει Κέντρο Πρόληψης.


Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να επιλυθεί το θεμελιώδες θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης της χώρας, με πρόβλεψη πάγιας και επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και διασφάλιση τόσο της επαρκούς στελέχωσής μας, σε αντιστοιχία με τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, όσο και της επιστημονικής εκπαίδευσής μας και του γνήσιου αποκεντρωτικού χαρακτήρα των υπηρεσιών μας. Άμεση, ωστόσο, διεκδίκησή μας καθίσταται εκ των πραγμάτων η καταβολή των οφειλών Υπουργείου Υγείας-Ο.ΚΑ.ΝΑ. ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ. Την επόμενη της καταβολής των οφειλών, απαιτούμε να ξεκινήσει υπεύθυνος διάλογος σχετικά με την επίλυση του θεσμικού μας προβλήματος, με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και των κοινοβουλευτικών κομμάτων και επί της βάσης επίσημης πρότασής μας για δίκτυο αυτοδιοικούμενων Ν.Π.Δ.Δ., υπό τη συνεπή επιστημονική εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ.


Για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες των Κέντρων Πρόληψης κάθε μέρα είναι κατά των ναρκωτικών!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ (group στο facebook)

2 σχόλια:

χαρη είπε...

(λογικό) συμπέρασμα psi-a:
δεν τους ενοχλούν οι μάστιγες (οι πραγματικές)
(αφού μέσα στις πραγματικές μάστιγες ξέρουν ότι συμπεριλαμβάνονται οι ίδιοι - οι κυβερνώντες και υπο-κυβερνώντες - )
μαστίγιο που τους χρειάζεται...

(σήμερα είναι και η 26η! - είχαμε καμιά εξέλιξη της τελευταίας μήπως στιγμής και την έχασα;)
:(

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

από τη σημερινή ελευθεροτυπία:

"...Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την άμεση καταβολή των χρεών του υπουργείου προς τα Κέντρα του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ορίζοντας την ερχόμενη Δευτέρα ως μέρα καταβολής των χρωστούμενων"

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=57755

χάρη, νομίζω ότι το παραπάνω απαντάει στην ερώτησή σου για το αν έχουμε καμιά εξέλιξη.

Τους έδωσε ο υπουργός την απάντηση που παίρνουμε και εμείς εδώ και καιρό και ακόμα περιμένουμε αυτή τη... Δευτέρα. Μάλλον εννοούν τη δευτέρα παρουσία. Απίστευτη κοροϊδία.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates