Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Οι απαντήσεις των υποψήφιων Ευρωβουλευτών στο psi-action


Σήμερα, δημοσιοποιούμε τις απαντήσεις των υποψήφιων Ευρωβουλευτών στο ερώτημα που τους υποβάλαμε την Πέμπτη 28 Μαΐου 2009:

“Κύριοι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, στην περίπτωση που εκλεγείτε να εκπροσωπήσετε τους Έλληνες πολίτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτίθεστε να στηρίξετε με τις ενέργειές σας τη συνέχεια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στη χώρα μας; Θα παρακολουθήσετε την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου* που υπεγράφη και γενικότερα δεσμεύεστε ότι θα προωθήσετε το θέμα της Ψυχικής Υγείας ως θέμα υψηλής προτεραιότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;”

Το πλήρες κείμενο του μηνύματος, το οποίο εστάλη σε εικοσιτέσσερα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές, με την παράκληση να προωθηθεί στους υποψήφιους Ευρωβουλευτές, μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Υποβολή ερωτήματος προς υποψήφιους Ευρωβουλευτές

Ο σκοπός της υποβολής του ερωτήματος ήταν: α) να διαπιστώσουμε εάν οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές και τα πολιτικά κόμματα είναι ενημερωμένοι για τα σημαντικά προβλήματα των κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας και για τον κίνδυνο να σταματήσουν οι προσπάθειες για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας, β) να γνωρίσουμε τη θέση των υποψήφιων Ευρωβουλευτών για το θέμα της ψυχικής υγείας και την πρόθεσή τους να το προωθήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γ) να γνωρίσουμε εάν οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές μπορούν να απαντήσουν άμεσα και χωρίς “στημένες διαδικασίες” σε απλούς πολίτες που θέτουν ένα ερώτημα σχετικά με ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα.

Ποιοι απάντησαν:
Από τα εικοσιτέσσερα πολιτικά κόμματα που απευθυνθήκαμε, μόνο έξι μας απάντησαν (με τη σειρά που μας απάντησαν: Κοινωνία, Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών, Οικολόγοι Πράσινοι, Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και Φιλελεύθερη Συμμαχία). Επίσης, ένα κόμμα (Ένωση Κεντρώων) μας απάντησε: “Επειδή απουσιάζουν οι αρμόδιοι του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, θα καθυστερήσει λίγο η απάντηση στο email που μας στείλατε”. Από τα πέντε κόμματα που εκπροσωπούνται ήδη στην Ευρωβουλή απάντησε μόνο ένα (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς). Δηλαδή, δεν απάντησε κανένα από τα δύο πολιτικά κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία (Νέα Δημοκρατία, ΠΑ.ΣΟ.Κ) και συνεπώς έχουν την κύρια ευθύνη για τη μέχρι τώρα πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Επίσης, δεν απάντησαν Κ.Κ.Ε. και ΛΑ.Ο.Σ. !

Οι απαντήσεις (όπως ακριβώς τις λάβαμε):



Κοινωνία – Πολιτική Παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια

Αγαπητοί κύριοι,

Δεν γνωρίζουμε εάν και κατά πόσο είσαστε ενημερωμένοι για την Παράταξή μας γενικότερα αλλά ειδικότερα για το πολιτικό μας πρόγραμμα.


Αν και δεν είναι της παρούσης, θα θέλαμε επιγραμματικά να σας γνωστοποιήσουμε πως είμαστε αυτοί που πρεσβεύουμε το ότι η Πατρίδα μας πρέπει κάποια στιγμή να κερδίσει από την παρουσία της στην Ε.Ε. Είμαστε υπέρ του να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλες οι προτροπές και υποδείξεις της Ε.Ε. που ανυψώνουν το βιωτικό επίπεδο των συμπολιτών μας, όταν αυτό βέβαια δεν αντιστρατεύεται τον νόμο του Θεού.


Ως εκ τούτου, ειδικά για τους ψυχικά πάσχοντες και επειδή έχουμε γαλουχηθεί μέσα στην Εκκλησία που είναι το κατ` εξοχήν ιατρείον των ψυχών και των σωμάτων, δεν μπορούμε και δεν θα μείνουμε αδρανείς. Να είστε σίγουροι πως αυτό που σας λέμε δεν είναι προεκλογική υπόσχεση ή αερολογία, αλλά δέσμευση ανθρώπου προς τον ψυχικά πάσχοντα συνάνθρωπό του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στις πρώτες θέσεις του Ευρωψηφοδελτίου μας βρίσκεται ένας υπέρμαχος αγωνιστής των ψυχικά ασθενούντων και των συνθηκών της ζωής τους, ο ψυχίατρος κ. Γουλιανός Αλέξανδρος.


Ελπίζουμε να μας δοθεί η ευκαιρία κάποια στιγμή να σας αναπτύξουμε λεπτομερώς και εκτενώς το πολιτικό μας πρόγραμμα αλλά και εν γένει το σκεπτικό μας, έτσι ώστε να γνωριστούμε καλύτερα αλλά και να απαντήσουμε κι άλλες απορίες σας.
Παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνηση.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Από το Γραφείο Τύπου
Κοινωνία – Πολιτική Παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια



Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών

Κύριοι,

Είμαστε ευαισθητοποιημένοι στο μεγάλο ζήτημα των ΑΜΕΑ, απέναντι σε όλα αυτά τα άτομα που έχουν την ανάγκη μας και εμείς καταλαβαίνουμε το χρέος μας απέναντί τους.


Μελετώντας το Μνημόνιο-Μανιφέστο που υπεγράφη στις Βρυξέλλες την 7η ΜαΪου 2009 για την βελτίωση της Ψυχικής Υγείας στην πολιτική αντζέντα της Ευρώπης μας και έχοντας ως οδηγό μας πως "η καλή ψυχική υγεία αποτελεί την σπονδυλική στήλη κάθε υγιούς πληθυσμού που θέλει να ενισχύει την κοινωνική του συνοχή", όπως αναφέρεται στο επίσημο Δελτίο Τύπου της MHE-SME (Ψυχική Υγεία Ευρώπης-SANTE Mentale Ευρώπη isbl), σας δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας ως ΚΕΚ σε κάθε νόμιμη διαδικασία που εγγυάται την ασφαλή προώθηση, την σοβαρή αντιμετώπιση και την στήριξη συνεργασίας της Πολιτείας με τους αρμόδιους φορείς για την εποικοδομητική οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Ψυχικής Υγείας καθώς επίσης δεσμευόμαστε και με την ενεργό συμμετοχή μας σε κάθε αξιοσέβαστη δράση και διάλογο που θα συντελέσουν στη σωστή προσέγγιση για ένα Κράτος με αξιοπρέπεια σε όλους τους πολίτες του.


Σας ευχαριστούμε για την ευχή της Καλής επιτυχίας μας αλλά και για την τιμή που μας κάνατε να πλησιάσουμε, έστω και σύντομα, της ανάγκες της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.

Η Συντονιστική Επιτροπή του Κόμματος Ελλήνων Κυνηγών



Οικολόγοι Πράσινοι

Αν και δεν θα εκλεγώ προσωπικά, ως υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων σας απαντώ: Η ψυχιατρική υγεία είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, συχνά παραμελημένο και που αντιμετωπίζεται με πολλές προκαταλήψεις. Είμαστε κατά της περιθωριοποίησης ομάδων με προβλήματα, του κοινωνικού αποκλεισμού, όπως επίσης πιστεύουμε ότι με την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας, θα είναι καλύτερη και η ψυχική μας υγεία εν γένει.

Ολες οι οδηγίες της Ευρωπαικής ένωσης σε τέτοια ζητήματα πρέπει να γίνουν σεβαστές από το Ελληνικό κράτος.

Φίλιππος Δραγούμης, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων



Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας

Αγαπητοί μας ενδιαφερόμενοι συμπολίτες,

φυσικά τασσόμαστε υπέρ της στήριξης με ενέργειες της συνέχισης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στη χώρα μας.
Θα συμβάλουμε με μεθόδους καταγραφής γνώμης πλήθους και ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ για την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου που υπεγράφη και γενικότερα δεσμευόμαστε ότι θα προωθήσουμε αν εκλεγούμε το θέμα της Ψυχικής Υγείας, ως θέμα υψηλής προτεραιότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Γιώργος Κόκκας για το
"Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας"



Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Άγαπητοί/ές φίλοι/ες

Σας προωθούμε απάντηση στο ερώτημα που θέσατε στους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκ μέρους του Νίκου Χουντή, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.


Το γραφείο τύπου

Απάντηση Ν. Χουντή


O Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς στηρίζει την προσπάθεια για την μεταρρύθμιση των ψυχιατρικών υπηρεσιών στην κατεύθυνση της κοινωνικής ψυχιατρικής και της κοινοτικής φροντίδας. Θεωρούμε ότι η δημιουργία ενός σύγχρονου, τομεοποιημένου, δημόσιου και δωρεάν συστήματος ψυχικής υγείας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα τόσο από άποψη δημόσιας υγείας, όσο και για την προστασία και την προαγωγή των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Γι' αυτό έχουμε καταθέσει σειρά ερωτήσεων τόσο στο Ελληνικό όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να ελέγξουμε την πορεία της μεταρρύθμισης, η οποία λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας και ανικανότητας βρίσκεται σε κρίση.

Το μνημόνιο που υπογράφτηκε μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής ουσιαστικά επαναλαμβάνει αυτό που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο: ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει χωρίς εκπτώσεις και πισωγυρίσματα. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα παρακολουθήσουμε την εφαρμογή του μνημονίου, περιμένοντας ταυτόχρονα από την κυβέρνηση την κατάθεση της πολυναναμενόμενης αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.



Φιλελεύθερη Συμμαχία

Σε απάντηση του ερωτήματός σας οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της Φιλελεύθερης Συμμαχίας σας γνωστοποιούν ότι:

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε περίπτωση εκλογής Ευρωβουλευτή(ών) στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο δηλώνει ότι θα στηρίξει τη συνέχεια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στη χώρα μας και θα παρακολουθήσει την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου που υπεγράφη την 7η Απριλίου 2009 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση το κοινοτικό δίκαιο θα πρέπει να τηρείται και οι συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση να υλοποιούνται.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία επισημαίνει ότι μεταρρυθμίσεις όπως αυτή μπορεί να υλοποιηθεί μόνο εφόσον τα κόμματα εξουσίας πιεστούν αποτελεσματικά από ένα κίνημα ενεργών πολιτών και γιαυτό καλεί στη δημιουργία ευρείας μεταρρυθμιστικής συμπαράταξης.

Μακροπόθεσμα, η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει την ομοσπονδιακή διάρθρωση της Ευρώπης (Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης) και τον επαναπροσανατολισμό των πολιτικών της, ώστε οι εξουσίες των νέων ομοσπονδιακών αρχών να θέσουν ασφυκτικούς περιορισμούς στην ασυδοσία του ελληνικού κράτους. Ενός κράτους, που όπως όλοι γνωρίζουμε αναστέλλει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Για τη Φιλελεύθερη Συμμαχία

Μανώλης Μανωλεδάκης
Αντιπρόεδρος

Αυτές ήταν οι απαντήσεις που λάβαμε και εσείς μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Θα μας ενδιέφερε η γνώμη σας και τα σχόλιά σας για τις απαντήσεις που λάβαμε (και για τις απαντήσεις που δεν λάβαμε).

* Για το Μνημόνιο, που αναφέρουμε στο ερώτημά μας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ


8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

einai entupwsiako to poso oloi osoi apanthsan sthrizoun thn psyxikh ygeia. h isws oxi kai toso, sta plaisia ths politikhs orthothtas... oi apanthseis pou lavate htan oles sta plaisia ths diafhmishs thesewn pou mporei kai kserei na kanei o kathenas o opoios filodoxei na katakthsei mia thesi ston "politiko stoibo". wstoso den fanhke na periexei kapoia apo autes tis tupikes -kai sxedon syllhphthries sto yfos kata th gnwmh mou!!- apantitikes epistoles kapoio sxedio drashs, kapoia protash pou na mhn einai tou typou "emeis sthrizoume thn psyxikh ygeia, kai tha prowthisoume to thema sas". moiazoume na perimenoume na mas ta mazepsei h EE, alla prepei kai ws kratos, ws politikh ekproswphsh na exoume kai kapoia dikh mas, aksiopisth kai biwsimh (kai katallhlh gia ta ellhnika dedomena) protash...

Κώστας είπε...

Οι πιο ενδιαφέρουσες απαντήσεις ήταν τελικά αυτές που δεν δόθηκαν!
Η σιωπή δηλώνει τέσσερα πράγματα:
-Άγνοια
-Αμηχανία
-Ενοχή
-Αδιαφορία
Όσο για τις απαντήσεις, επιτρέψτε μου να αμφιβάλω για την πλήρη γνώση του θέματος μέσα μόνο από μια ερώτηση. Φυσικά δεν αμφιβάλω καθόλου για τις καλές προθέσεις, αν και αυτά που ειπώθηκαν ήταν αναμενόμενα!
Για το τέλος μια σημείωση που μάλλον ξέφυγε:
Ψυχική υγεία δεν είναι μόνο οι χρήστες της, αλλά και οι άνθρωποι που δουλεύουν γι' αυτή...

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμε, σίγουρα δεν μπήκε κανένα κόμμα στον κόπο να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Το πιο πιθανό επειδή δεν έχουν κάποια πρόταση και αυτό είναι λυπηρό. Επίσης, είναι ενδιαφέρον το ότι μόνο 6 από τα 24 κόμματα απάντησαν, έστω και με αυτό τον τρόπο που περιγράφεις. Ισως οι πολιτικοί μας να νομίζουν ότι αρκούμαστε σε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη. Ενδιαφέροντα συμπεράσματα μπορούν να βγουν από τις απαντήσεις (και τις μη απαντήσεις). Σε ευχαριστούμε για το σχόλιο.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Κώστα, γι' αυτό ζητήσαμε "τα σχόλιά σας για τις απαντήσεις που λάβαμε (και για τις απαντήσεις που δεν λάβαμε)". Η σιωπή μπορεί να δηλώνει πολλά, όπως γράφεις, αλλά τίποτα θετικό (στην συγκεκριμένη περίπτωση).

Φυσικά, δεν φαίνεται η πλήρης γνώση του θέματος από μια ερώτηση. Νομίζεις όμως ότι αν είχαμε περισσότερες ερωτήσεις, θα είχαμε και πιο πλήρεις απαντήσεις; Ρωτήσαμε όσο πιο απλά μπορούσαμε και δεν πήραμε απαντήσεις ούτε σε αυτό. Αν και βάλαμε χαμηλά τον πήχη κάποιοι σκόνταψαν επάνω του και οι περισσότεροι προσπέρασαν αδιάφορα. Να ανοίγαμε το θέμα και να ζητούσαμε περισσότερα; Μακάρι να φταίει η ερώτηση για το αποτέλεσμα !

Να είσαι καλά και σε ευχαριστούμε για τις επισημάνσεις.

Ανώνυμος είπε...

pantws paidia de kserw an steilate kai sto E.E.K
symmeteixe palia sto ΜΕ.Ρ.Α. , twra katevainei mono toy. oi ypoloipes dynameis toy mera mazi me to ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. ftiaksan thn ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

tespa. sto eek symmetexei kai h Katerina Matsa, psyxiatros, ypeythinh toy 18ΑΝΩ. Poly aksiologh, ta vivlia ths kykloforoyn aptis ekdoseis ΑΓΡΑ. Sigoyra tha edine mia kalh apanthsh panw sta themata poy vazete. koitakste to an einai..
keep up

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Ανώνυμε, σε ευχαριστούμε για το σχόλιο και με την ευκαιρία να πούμε ότι τα 24 κόμματα που στείλαμε την ερώτηση ήταν:

Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, Οικολόγοι Πράσινοι, Ένωση Κεντρώων, Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο, Δράση, Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κόμμα Φιλελευθέρων, Δημοσθένης Βεργής - Έλληνες Οικολόγοι, Οικολόγοι Ελλάδας - Κ.Παπανικόλας, ΟΑΚΚΕ, Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών, Φιλελεύθερη Συμμαχία, Κοινωνία (Εμμ.Βολουδάκης), Δημοκρατικοί (Μ.Μελετόπουλος), Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ουράνιο Τόξο, Κόμμα Νέων (Κ.Τοψόγλου), Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας

Όπως βλέπεις συμπεριλαμβάνεται το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, αν αυτό εννοείς. Το έργο της κας Μάτσα είναι γνωστό, αλλά απάντηση δεν πήραμε. Μπορεί να μην έφτασε στην ίδια το μήνυμα, αλλά και σε αυτή την περίπτωση ευθύνη του κόμματος είναι. Και αν δεν είναι αυξημένα τα αντανακλαστικά των κομμάτων την προεκλογική περίοδο, τι να περιμένουμε τις άλλες περιόδους;

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι ότι τύποις, θα περίμενε κανείς από τα μεγαλύτερα κόμματα να έχουν θέση και να σπεύσουν να την γνωστοποιήσουν. Αλλά όπως όλοι διαβάζουμε, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Και θα συμφωνήσω με τον ανώνυμο, ότι πιο πολύ με διαφήμιση των κομμάτων μοιάζουν ακόμα και οι απαντήσεις που λάβατε. Η σιωπή υποδηλώνει απουσία σχεδιασμού και κυρίως παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος, για ένα τόσο ευαίσθητο και μεγάλο θέμα.

Όπως αντιλαμβάνεστε το μπαλάκι γυρίζει στους εργαζόμενους στους χώρους ψυχικής υγείας, σ' όσους ενδιαφέρονται γενικότερα και στους χρήστες των αντίστοιχων υπηρεσιών. Θα πρέπει μάλλον να γίνουμε όλοι μας πιο "εφευρετικοί" στην δημιουργία εναλλακτικών προτάσεων, μιας κι όπως αντιλαμβανόμαστε απ' το επίσημο κράτος δεν μένει να περιμένουμε και πολλά.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Κατερίνα, καλημέρα και σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

Όχι ότι δεν το "υποψιαζόμασταν" αλλά, από τις απαντήσεις που λάβαμε (και από αυτές που δεν λάβαμε), επιβεβαιώνεται αυτό που γράφεις. Δηλαδή, ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά από τα πολιτικά κόμματα. Φαντάσου τα αποτελέσματα αν δεν ήταν και προεκλογική περίοδος.

Το θέμα, λοιπόν, είναι τι μπορούμε να περιμένουμε από εμάς τους ίδιους και όλους όσους ενδιαφέρονται για την ψυχική υγεία. Ελπίζω να το κατανοήσουν αυτό και όσοι "μάχονται" για την ψυχική υγεία "εξυπηρετώντας" κομματικές παρατάξεις.

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates