Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

'Ωρες ευθύνης (των ...άλλων) & updates


"Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και σχεδιασμού και η υποχρηματοδότηση ορθώνουν και πάλι τα συρματοπλέγματα του ιδρυματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού, τουλάχιστον στις περιπτώσεις που αυτά έπεσαν, ενώ ο κίνδυνος για επιστροφή σε ασυλικού τύπου περίθαλψη μοιάζει να είναι περισσότερο ορατός από ποτέ.


Δυσοίωνα τα μηνύματα από παντού: χρέη και τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια ψυχιατρεία. Μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα χρηματοδότησης. Θεραπευτικές δομές που βάζουν λουκέτο, εργαζόμενοι απλήρωτοι εδώ και μήνες, ασθενείς που προσλαμβάνουν το κλίμα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους..."

Έγραφε η Ελευθεροτυπία, σε εκτενές αφιέρωμα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση με τίτλο Ηλεκτροσόκ ... στη μεταρρύθμιση που δημοσιεύθηκε στις 14/2/2009, δηλαδή τρία ακριβώς χρόνια μετά την ανάληψη του Υπουργείου Υγείας από τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Όσοι παρακολουθείτε το θέμα, γνωρίζετε ότι με τη δραματική κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας ασχολήθηκαν (εκτός από τα δεκάδες δημοσιεύματα) ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος, η Mental Health Europe, καθώς και πολλοί βουλευτές στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Γνωρίζετε ότι, μετά από όλα αυτά, η Ε.Ε. έθεσε υπό επιτήρηση την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, γεγονός που επικυρώθηκε με τη συμφωνία Spidla – Αβραμόπουλου. Επίσης, γνωρίζετε ότι, τελικά, η συμφωνία αυτή δεν τηρήθηκε από τον Υπουργό Υγείας! Γνωρίζετε ότι ακόμα και το BBC ασχολήθηκε (για πρώτη φορά μετά το σκάνδαλο της Λέρου) με το ψυχιατρικό σύστημα της Ελλάδας.

Όλα αυτά τα γνωρίζετε. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αποφάσισε να διαφημίσει τη “βιωσιμότητα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης” στο προεκλογικό του έντυπο, στο οποίο διαβάζουμε:

Ψυχική Υγεία: εξασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

Βάλαμε οριστικό τέλος στα χρόνια της σπατάλης και της αδιαφάνειας που έθεσε σε κίνδυνο τη συνέχιση της κοινοτικής χρηματοδότησης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Στη βάση ενός υπεύθυνου προγραμματισμού, εξασφαλίσαμε τη συνέχεια της Κοινοτικής Χρηματοδότησης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και επιπλέον εθνικών πόρων, με τη διάθεση της παρακράτησης του 2% από τις Κρατικές Προμήθειες Υγείας υπέρ του Προγράμματος Ψυχικής Υγείας.

Μετά από αυτό που διαβάσαμε, θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον κ Δημήτρη Αβραμόπουλο:

Ποια είναι τα χρόνια της σπατάλης και της αδιαφάνειας που έθεσαν σε κίνδυνο τη συνέχιση της κοινοτικής χρηματοδότησης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση; Η συνέχιση της κοινοτικής χρηματοδότησης τέθηκε σε κίνδυνο το 2009 και εσείς είστε Υπουργός Υγείας από το 2006!

Αφού εξασφαλίσατε “επιπλέον εθνικούς πόρους” (και το περιβόητο 2% από τις κρατικές προμήθειες υγείας, ας μην το ξανασχολιάσουμε) γιατί είναι χρεωμένα τα ψυχιατρικά νοσοκομεία; γιατί κλείνουν πρότυπες μονάδες ψυχικής υγείας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης τους; γιατί είναι συνεχώς απλήρωτοι οι εργαζόμενοι; ...

Τα εξασφαλίσατε αυτά τα χρήματα, κύριε Αβραμόπουλε; και αν ναι, που είναι;



update (1):
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Αβραμόπουλος στον κ. Αδαμόπουλο (σήμερα, 29 Σεπτέμβρη και ώρα 09.10 στον antenna radio 97,2) ρωτήθηκε για την υποχρηματοδότηση των φορέων ψυχικής υγείας. Οι απαντήσεις ήταν άλλες συκοφαντικές («ρεμούλες» των φορέων, φορείς εξυπηρετούν τους συγγενείς τους …) και άλλες …αχαρακτήριστες (δεν υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι!). Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τις δηλώσεις αυτές γιατί πρέπει να τις ακούσετε (παρακαλούμε όποιον μπορεί να τις βρει, να μας ενημερώσει - update ---> τελικά βρέθηκαν και είναι εδώ).

Προς το παρόν, προσθέτουμε και άλλο ένα ερώτημα:

Κύριε Αβραμόπουλε, έχετε αναρωτηθεί τι σημαίνει να εργάζεσαι χωρίς να πληρώνεσαι, με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας – το ξέρετε ότι η ευθύνη είναι του Υπουργείου Υγείας και επειδή το είχατε ξεχάσει, σας το θύμισε πρόσφατα η Ε.Ε. - και να ακούς τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας να δηλώνει ότι έχεις πληρωθεί; Είναι προκλητική η δήλωσή σας ή όχι;



update (2): Δεν είναι η πρώτη φορά (ούτε η δεύτερη) που ο κ. Αβραμόπουλος αρνείται ότι ο ίδιος έθεσε σε κίνδυνο τη συνέχιση της κοινοτικής χρηματοδότησης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση:

από την Ελευθεροτυπία (13/03/2009):

"κοροϊδία...

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για το ίδιο ψέμα: ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος είχε αρνηθεί τον περασμένο Ιανουάριο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε προσωρινά τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Υγεία-Πρόνοια». Το ίδιο ισχυρίστηκε και πρόσφατα στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Φώτη Κουβέλη. Ομως, για κακή τύχη του υπουργού, η «Ε» είχε ρωτήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δημοσίευσε την απάντηση στην έρευνα για την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης (14/2/2009). Στην απάντηση διαπιστώνεται η χρόνια υποχρηματοδότηση των δομών αποκατάστασης ψυχικά ασθενών, που θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία τους και διαψεύδεται κατηγορηματικά ο υπουργός, αφού όπως επί λέξει αναφέρεται: «Η Κομισιόν αποφάσισε, για να προστατεύσει το πρόγραμμα, να διακόψει τη χρηματοδότηση μέχρι να ρυθμιστεί απόλυτα το θέμα». Οταν καταρρέουν οι προσπάθειες 20 χρόνων για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, δεν πάει πολύ και η κοροϊδία από πάνω; Και μάλιστα στη Βουλή;"
Και σήμερα, έξι μήνες μετά (δηλαδή, αρκετό διάστημα για να ξεχαστεί το παραπάνω), ο κ. Αβραμόπουλος υποστηρίζει ότι εξασφάλισε τη συνέχεια της κοινοτικής χρηματοδότησης.

Για το ...πολλάκις εξαμαρτείν λένε τίποτα;


10 σχόλια:

Μαρμελακι είπε...

Ντροπη στον Αβραμοπουλο - ευχομαι η ζωη να του τα φερει ετσι ωστε καποτε να ειναι αυτος που θα χρειαζεται βοηθεια και το κρατος να τον αγνοει και να τον κοροϊδευει.

Ανώνυμος είπε...

Κι εκεί που αναρωτιόμασταν μέχρι που μπορεί να φτάσει η καφρίλα, ήρθε κι αυτό...

Μήπως έχει κάποιο οργανικό πρόβλημα ο υποψήφιος βουλευτής που δεν του επιτρέπει την επαφή με τον έξω κόσμο;

Υ.Γ. Αγαπητέ Άκη πολύ σωστά το θέτεις, μην έχεις όμως τέτοιες αυταπάτες, αν ήταν και ο ίδιος χρήστης των υπηρεσιών του υπουργείου του, δεν θα ήταν σε αυτό το χάλι...

Ανώνυμος είπε...

πραγματικά απίστευτη δήλωση!! προφανώς έχουμε πληρωθεί και δεν το ξέρουμε μάλλον! ευτυχώς που μας ενημέρωσε ο κ. Υπουργός να τρέξουμε σήμερα στην Τράπεζα γιατί έτσι όπως μας τα είπε θα μας έχουν κατατεθεί και οι μισθοί Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Ναι αλλά πάλι περίεργο.. Πώς γίνεται να έχουμε πληρωθεί και μόλις στις 24 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο να εγκρίνει χρηματοδότηση για τις αποδοχές Αυγούστου;;; Εως και την τελευταία ημέρα, θα συκοφαντούν και θα ψεύδονται...

Ανώνυμος είπε...

Ο κύριος "Τίποτα" έκανε πάλι το θαύμα του ... θερμή παράκληση μόνο: δεν υπάρχουν φορείς που εξυπηρετούν συγγενείς και φίλους; Ας ερωτηθούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, πόσοι δουλεύουν καθημερινά σε βάρδιες και πόσοι εμφανίζονται στις λίστες μισθοδοσίας !!! Θεάρεστο το έργο των ΝΠΙΔ, αλλά δεν είναι όλα ρόδινα ... η άποψή μου είναι πως οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από όσους "πλούτισαν" στην καμπούρα των ψυχικά πασχόντων ... σπίτια ολόκληρα σε ακριβά προάστια και jeep πολυτελείας έχουν αγοραστεί ... στο όνομα της αποασυλοποίησης ...

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Aki, είμαστε όλοι οργισμένοι με αυτά που βλέπουμε, αλλά αυτοί οι κύριοι την έχουν εξασφαλίσει τη ζωή τους. ό,τι ήταν να πάρουν από το κράτος το πήραν με το παραπάνω. τι άλλο να χρειαστούν;

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

silent, δεν ξέρω οι ψηφοφόροι μήπως έχουν κάποιο πρόβλημα, γιατί ο κύριος αφού να καταφέρνει να τους πείθει τι πρόβλημα να έχει; μια χαρά είναι.

τώρα, για τα όρια που ψάχνεις φαντάζομαι ότι δεν είδες ακόμα το update του post. είναι ανεξάντλητος :)

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

ανώνυμε (1), έτσι ξεκίνησαν και έτσι συνεχίζουν. το θέμα είναι ότι δεν έχουν πια την αρχική ευρηματικότητα. κάποτε εύρισκαν συνέχεια κάποια καινούργια δικαιολογία για να μην πληρώνουν. τώρα ανακυκλώνουν τα παλιά ψέματα και επαναλαμβάνονται. quelle decadence! θα χάσουν τις εκλογές έτσι που πάνε :)

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

ανώνυμε (2), ψάχνω τη συνέντευξη γιατί θα ήθελα να ξανακούσω αν εννοεί ότι εργάζονται συγγενείς ή ότι εξυπηρετούνται συγγενείς που είναι ασθενείς (το δεύτερο κατάλαβα, αλλά όταν το βρούμε θα βεβαιωθώ).

Δεν αποκλείεται να υπάρχουν φορείς που εξυπηρετούν συγγενείς και φίλους. Δεν το έχω συναντήσει στους φορείς που έχω εργαστεί (να εμφανίζονται άλλοι στις λίστες και άλλοι στις βάρδιες) αλλά δεν το αποκλείω να συμβαίνει. Εξάλλου, το υπουργείο υγείας μας λέει (εδώ και χρόνια) ότι θα ελέγξει τους φορείς. Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό που ακούσαμε κάποτε από έναν υφυπουργό -ονόματα δε λέμε, αλλά αν χρειαστεί θα τα πούμε- “μαζί τα ξερά καίγονται και τα χλωρά". Οι φορείς εποπτεύονται αποκλειστικά από το υπουργείο υγείας! Κανένας φορέας δεν έχει τη δικαιοδοσία να ελέγξει άλλον φορέα, δηλαδή οι φορείς μεταξύ τους δεν μπορούν ούτε να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, ούτε έρευνες να κάνουν μεταξύ τους.

Προσωπικά, δεν δέχομαι να ακούω τόσα χρόνια (από τα στελέχη του υπουργείου) ότι “κάποιος” κλέβει. Αν κλέβει κάποιος τόσα χρόνια και δεν τον βρίσκουν ή είναι εντελώς ανίκανοι ή δεν θέλουν να τον βρουν Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Ας μας πούνε ποιος είναι αυτός ο κλέφτης (ή αυτοί οι κλέφτες) που εξαιτίας του (ή τους) υποφέρουν τέσσερα χρόνια χιλιάδες άνθρωποι (ασθενείς, οικογένειες, εργαζόμενοι). Τι δύναμη πια έχει αυτός ο κλέφτης και ποιους έχει από πίσω του; Γιατί τελικά, αν ο κλέφτης είναι πιο ισχυρός από το υπουργείο, τι να πω;

Ανώνυμος είπε...

Αναζήτησα κι εγώ την συνέντευξη, όμως όλα τα σχετικά βίντεο στο youtube είναι κάποιου psi-action. Τίποτα δεν τέλειωσε βέβαια, όπως λέει και ο σοφός λαός, ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται (αν και στην συγκεκριμένη περίπτωση χαίρονται ήδη τέσσερα χρόνια)...

Υ.Γ. Όταν γράφεις "αβραμόπουλος" στο youtube το πρώτο πράγμα που σου βγάζει είναι

Ο Δ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ τον ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ για την ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ

το δεύτερο είναι το hells' bells...

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

silent, μην αναζητάς τη συνέντευξη, γιατί εξαφανίστηκε! χαίρομαι που κυκλοφορούν τα (psi-action) video στο youtube :)

έλα τώρα, υπερβολικός είσαι. το hells bells δεν το βρήκα (ακούω όμως τις καμπάνες και αναρωτιέμαι για ποιόν χτυπούν)

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates