Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Πότε θα γίνει πράξη η υπόσχεση για την ακύρωση της παρακράτησης των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων;


Ερώτηση προς την υφυπουργό Υγείας κ. Φ. Σκοπούλη

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ 
ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ;

Στις 13 Ιουλίου, ύστερα από μια συνέντευξη Τύπου και ταυτόχρονη κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Υγείας, που οργάνωσε η «Πρωτοβουλία ενάντια στην παρακράτηση των  συντάξεων» και όπου συμμετείχαν χρήστες των υπηρεσιών και λειτουργοί του δημόσιου και του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα, η υφυπουργός Υγείας κ. Φ. Σκοπούλη έκανε δεκτή αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, στην οποία, ύστερα από ενημέρωση που της έγινε και την συζήτηση που ακολούθησε, δήλωσε ότι θεωρούσε ως τελείως άδικο το μέτρο της παρακράτησης και υποσχέθηκε την ακύρωσή του μέσα από νομοθετική ρύθμιση.

Την ίδια δήλωση έκανε και λίγες μέρες αργότερα στην απάντησή της σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Έκτοτε, έχουν περάσει περίπου τέσσερις μήνες και ακόμα δεν έχει προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση της ακύρωσης.

Έτσι, εξακολουθεί να ισχύει όχι μόνο η νομοθεσία για την παρακράτηση στο δημόσιο και στις ΜΚΟ, αλλά και η σχετική εφαρμοστική υπουργική απόφαση (του Μ. Μπόλαρη) για το δημόσιο. 

Και όπως μαθαίνουμε, σε ορισμένες περιπτώσεις στο Δημόσιο, γίνονται αυτή την περίοδο σχετικές ενέργειες για την προώθηση της παρακράτησης στη βάση της ισχύουσας εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης. Είναι πιθανό, σε περιπτώσεις που «δεν ξέρουμε» και που μπορούν να κρύβονται από την όποια δημόσια έκθεση και πληροφόρηση, να έχουν ήδη παρακρατηθεί συντάξεις.

Το ίδιο ισχύει και για τις ΜΚΟ όπου, σε ορισμένες από αυτές, εκτός από την πάγια παλαιόθεν τακτική τους να παρακρατούν με διάφορους άτυπους τρόπους τα εισοδήματα των ενοίκων τους, είχαν ήδη αρχίσει να προχωρούν σε διαδικασίες κανονικής και επίσημης παρακράτησης πριν από την όποια νομοθετική ρύθμιση, γιατί, προφανώς, οι ιδιοκτήτες τους θεωρούσαν το μέτρο σωστό (πιθανώς το είχαν κιόλας εισηγηθεί) ως μερικό αντιστάθμισμα στις περικοπές της χρηματοδότησης.

Αν καθυστερήσει κι΄ άλλο η νομοθετική ακύρωσή της, είναι πιθανόν, σε ορισμένες περιπτώσεις, εισοδήματα ασθενών να έχουν χαθεί ανεπιστρεπτί.

Το ερώτημα είναι: γιατί αργεί τόσο η νομοθετική ρύθμιση που υποσχέθηκε η κ. Σκοπούλη;

Μήπως η ηγεσία το Υπουργείου το μετάνιωσε και βρήκε ότι  πρέπει «να το πάρει κι΄ αυτό» το ποτάμι του μνημονίου και της τρόικας; 

Και τι λέει γι΄ αυτό το ζήτημα η Δ/νση Ψυχικής Υγείας, ως αρμόδια επί του θέματος; Έχει πάρει κάποια εισήγηση από την κ. Σκοπούλη, την έχει επεξεργαστεί και προωθήσει, ή είναι αμέτοχη στο όλο ζήτημα; 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που κρίνεται, εκτός από τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων, που βλάπτονται ανεπανόρθωτα, είναι και η αξιοπιστία της κ.  Υφυπουργού. 

Ερωτούμε, λοιπόν, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι: 

Ισχύει ακόμα η υπόσχεση της κ. Σκοπούλη για την ακύρωση της παρακράτησης ή έχει παρθεί πίσω;

Αν ισχύει, τι έχει γίνει μέχρι στιγμής και πού έχει σκαλώσει το θέμα;

Αναμένουμε άμεση απάντηση.

23 Οκτωβρίου 2012


«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ»

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας

Ηρακλής Γκώτσης νοσηλευτής, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων ΨΝΑ
Μαρίνα Καψοπούλου, κοινωνική λειτουργός, ΨΝΑ
Δώρα Κουτσανέλλου, ψυχολόγος, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων Δρομοκαϊτείου
Κατερίνα Μάτσα, Δ/ντρια ψυχίατρος, 18 Ανω
Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου, Δ/ντής ψυχίατρος, ΨΝΑ


ΥΓ. Όλα τα κείμενα για το θέμα της παρακράτησης των συντάξεων των ψυχικά πασχόντων: εδώ
  

2 σχόλια:

χαρης Βαρουχακης είπε...

Χάρης Βαρουχάκης
Μια μικρή ιστορική αναδρομή στο ζήτημα αυτό με την αμυδρή ελπίδα να μιλήσουν όσοι δεν πρέπει να σιωπούν.:

Στις 15 Αυγούστου πέρυσι έγραφα στην ΕΨΕ , το Συνήγορο του Πολίτη και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τα εξής: «… Η απόφαση για περικοπή των συντάξεων και τα συμβαίνοντα στα Λεχαινά αποκαλύπτουν τις πιο σκοταδιστικές αντιλήψεις για την ψυχική διαταραχή και επιχειρούν τις πιο ανατριχιαστικές πρακτικές εναντίον των ψυχικά πασχόντων….Σας παρακαλώ να καταδικάσετε δημόσια αυτή την ανάλγητη απόφαση και να ζητήσετε την άμεση ανάκλησή της».
Ο Συνήγορος του Πολίτη στην απάντησή του της 3ης Νοεμβρίου μεταξύ των άλλων σημειώνει ότι «..από την έρευνα της υπόθεσης προκύπτει ότι επί του παρόντος δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι σχετικές διατάξεις. Σε περίπτωση που προκύψουν ζητήματα κατά την εφαρμογή της ΥΑ και παραληφθούν σχετικές αναφορές πολιτών θα εξετασθεί η ενδεχόμενη προσβολή νομίμων συμφερόντων των ψυχικά ασθενών … Κατόπιν των ανωτέρω ο φάκελος τίθεται στο αρχείο»
Σε απάντηση μου στο Συνήγορο του Πολίτη στις 17 Δεκεμβρίου σημειώνω και τα εξής μάλλον προφητικά: « Διαφωνώ απόλυτα με την απόφασή σας να θέσετε την αναφορά μου στο αρχείο…Επιμένω ότι θα πρέπει ο Συνήγορος του Πολίτη να παρέμβει προληπτικά .Γιατί η ΥΑ δεν έχει ανακληθεί και τίποτα δεν αποκλείει ένας άλλος υπουργός μέσα στον πυρετό της με κάθε τρόπο είσπραξης χρημάτων να την ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή και να της δώσει το εύρος εφαρμογής που θέλει. Γιατί άνθρωποι που επηρεάζουν τον υπουργό έχουν αναχρονιστικές αντιλήψεις για τις ανάγκες των ψυχικά πασχόντων και δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει η οικονομική ανεξαρτησία των ασθενών προκειμένου να συμμετάσχουν ενεργά στην πολύ δύσκολη θεραπευτική διαδικασία… γιατί ουδείς γνωρίζει πότε ένα κράτος που καταρρέει όχι μόνο οικονομικά αλλά και ηθικά, θα κορέσει το εισπρακτικό του μένος και τι άλλο, αντιστάσεως μη ούσης , θα μηχανευτεί . …γιατί αν η Ανεξάρτητη Αρχή αποφασίσει να δράσει μόνο όταν θα έχει καταγγελίες των άμεσα θιγομένων ασθενών θα είναι πολύ αργά και θα έχει ήδη παγιοποιηθεί μια δυσμενέστατη κατάσταση που θα είναι αδύνατο να ανατραπεί…»

Στις 18 Ιουλίου 2012 έγραφα: «Μ’όλο που η πικρή εμπειρία άλλα διδάσκει αισιοδοξώ να ελπίζω ότι η κ. Φωτ. Σκοπούλη θα τηρήσει την υπόσχεσή της , εάν βέβαια της το επιτρέψουν οι επικυρίαρχοι και οι υποτακτικοί τους….»

Ανώνυμος είπε...

"Σε περίπτωση που προκύψουν ζητήματα κατά την εφαρμογή της ΥΑ και παραληφθούν σχετικές αναφορές πολιτών θα εξετασθεί η ενδεχόμενη προσβολή νομίμων συμφερόντων των ψυχικά ασθενών";

Τι ζητήματα περιμένει ο Συνήγορος του Πολίτη(;) να προκύψουν; Να εξαφανιστούν πρώτα τα όποια χρήματα έχουν από τα επιδόματά τους και μετά θα ψάξει να βρει που πήγαν; Και ποιοι πολίτες να κάνουν αναφορά; Οι ένοικοι των δομών;

Καληνύχτα Συνήγορε!

Η ΕΨΕ τι απάντησε;

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates