Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Φορείς Ψυχικής Υγείας προειδοποιούν με εξώδικο το υπουργείο Υγείας για παράδοση των δομών τους

 
ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ *

ΠΡΟΣ
Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  A. Λυκουρέντζο                   
Τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα
Την Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φ. Σκοπούλη

Κοινοποίηση.
Γενικό Γραμματέα Υγείας
Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής
Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας
Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας
Εισαγγελέα Αρείου Πάγου
Επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων (Βρυξέλλες)
Γραφείο Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Συνήγορο του Πολίτη

Είμαστε Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες και Σωματεία - νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μέλη του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ» που εκπροσωπoύμαστε νομίμως δια της Πληρεξούσιας Δικηγόρου Αθηνών κας Μαρίας Μητροσύλη. Σκοπός μας είναι η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ασθενείς ενηλίκους και ανηλίκους με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και ψυχικές αναπηρίες.

Ταυτόχρονα σκοπός μας είναι η απρόσκοπτη λειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας (ΜΨΥ) του ν. 2716/99 στις οποίες ανατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως άλλωστε και σε επιλεγμένες ΜΨΥ του Δημοσίου, να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης χάριν του δημοσίου συμφέροντος και προς όφελος των ψυχικά ασθενών μας και των οικογενειών τους. Λειτουργούμε δε πάντοτε σύμφωνα με τις ισχύουσες κοινοτικές και εθνικές διατάξεις και τους καταστατικούς μας στόχους και με γνώμονα αφενός το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών, αφετέρου τους κανόνες της χρηστής διαχείρισης. Καταρχήν ενεργούμε μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ως εντολοδόχοι φορείς του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο του Κανονισμού 815/84 και του Κοινοτικού Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» για την αποσυμφόρηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων (Λέρου 1990, Δρομοκαϊτείου 2000 κ.α), την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, την αποασυλοποίηση και επανένταξη των ψυχικά ασθενών που αποτελούν και την κυρίαρχη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στη συνέχεια μέσω της κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης σε τακτική βάση οικονομικής ενίσχυσης, που εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των ΜΨΥ του ν. 2716/99, από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης (καταβολή νοσηλίων από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και ταμεία και απόδοση του 2% επί των προμηθειών των δημοσίων νοσοκομείων-ΝΠΔΔ).

Πιο συγκεκριμένα και αναλυτικότερα, η ίδρυση και λειτουργία των Μονάδων (Οικοτροφεία, Ξενώνες, Προστατευμένα Διαμερίσματα, Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες) των Ν. 2716/99 και 2071/92 πραγματοποιήθηκε συνεπώς σύννομα, μετά από σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις (για κάθε μονάδα έχουν εκδοθεί Έγκριση Σκοπιμότητας και Άδεια Ίδρυσης, καθώς και για τις περισσότερες και Άδεια Λειτουργίας) και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι παραπάνω Μονάδες βρίσκονται υπό την εποπτεία και έλεγχο, πιστοποίηση και αξιολόγηση του Υπουργείου Σας και αρμόδιων οργάνων που φέρουν εις ακέραιο αυτήν την ευθύνη.

Για την εκπλήρωση των στόχων τους, οι Μονάδες μας στελεχώθηκαν με υψηλού επιπέδου προσωπικό από άποψη τεχνογνωσίας, εμπειρίας και κατάρτισης, βάσει του προβλεπόμενου αριθμού και ειδικοτήτων που καθόριζαν τα κανονιστικά πλαίσια σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, και παρέχουν υπηρεσίες σε:
- ψυχικά ασθενείς, με πολύ σοβαρές παθολογίες, ιδρυματικό ιστορικό και συχνά χωρίς στενή οικογένεια, εκ των οποίων πολλοί προήλθαν από τα ψυχιατρεία
- παιδιά και εφήβους με προβλήματα ψυχικής υγείας καθώς και τις οικογένειές τους
- παιδιά, εφήβους και ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού φάσματος
- ηλικιωμένους με προβλήματα άνοιας

Με την ολοκλήρωση της χρηματοδότησής μας από τα νόμιμα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια, προβλέπεται στο Ν. 2716/99 (άρθρο 13) και σε μεταγενέστερες κανονιστικές πράξεις (ΥΑ Υ5α,β/ΓΠ.οικ. 39321/2010), η δέσμευση–υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, τόσο προς τους πολίτες ψυχικά ασθενείς και τις οικογένειές τους όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την σε απολύτως λογικά πλαίσια αναγκαία και σε τακτική βάση οικονομική ενίσχυση, που θα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των Μονάδων μας από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, δεδομένου ότι οι Μονάδες του Καν. 815/84 και του προγράμματος «Ψυχαργώς» Α και Β αποτελούν πλέον δίκτυο ΜΨΥ που παρέχει υπηρεσίες και καλύπτει πάγιες και απαραίτητες ανάγκες δημόσιας υγείας. Εντάσσονται δε στους Τομείς Ψυχικής Υγείας. Άλλωστε ο Ν. 2716/99, ο οποίος έχει λάβει τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς καθιερώνει ένα σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας υπό άμεσο κρατικό έλεγχο και εποπτεία, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι ΜΨΥ των ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που αποβλέπουν στον ίδιο δημόσιο σκοπό: την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Για περαιτέρω ενημέρωσή σας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στα Οικοτροφεία, Ξενώνες και Προστατευμένα Διαμερίσματα διαβιούν πλέον περί τα 1.540 άτομα, ενώ από τις υπόλοιπες μονάδες εξυπηρετούνται περίπου 35.000 ψυχικά ασθενείς. Σ’ αυτές συνολικά παρέχουν εξαρτημένη εργασία περί τα 2.950 άτομα.

Επιπροσθέτως, η ανωτέρω δέσμευση–υποχρέωση του κράτους για οικονομική ενίσχυση σε τακτική βάση που θα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των μονάδων μας από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης απορρέει επιπλέον και από το Σύμφωνο «Spidla» (2009) που υπεγράφη μεταξύ του Επιτρόπου Κοινωνικών Υποθέσεων Spidla και του τότε Υπουργού Υγείας, για ανάληψη των ευθυνών και δεσμεύσεων της Χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το πνεύμα συμφωνήθηκε και το Πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» Γ (Υ5β/Γ.Π.οικ 46769 της 3/5/2012).

Παρά ταύτα, η εφαρμογή της νομιμότητας καθώς και η ανωτέρω δέσμευση–υποχρέωση του κράτους ως προς την αναγκαία σε τακτική βάση οικονομική επιχορήγηση τόσο από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, όσο και από τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης έχει παραβιασθεί έκτοτε επανειλημμένα και κατάφωρα από τους προκατόχους σας. Σήμερα χωρίς υπαιτιότητά μας και με δική Σας ευθύνη, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, έχουμε φτάσει σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο και δυσλειτουργία με την τέτοιου μεγέθους μείωση της χρηματοδότησης και τις καθυστερήσεις στην οικονομική επιχορήγηση με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η εξόφληση της μισθοδοσίας, των χρεών προς το ΙΚΑ και των άλλων λειτουργικών δαπανών. Συνεπώς, το όλο εγχείρημα και έργο μας χωρίς δική μας ευθύνη καταρρέει πλέον και ακυρώνεται στην πράξη με δική Σας ευθύνη, ως προς τους κύριους προαναφερθέντες στόχους του, σε μια δυσμενή ιστορική συγκυρία που η Χώρα μας και οι πολίτες της το έχουν ανάγκη, καθώς προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη και αποτελέσματα (ψυχιατρική φροντίδα στην κοινότητα σε σοβαρά πάσχοντες, χρόνιους ψυχικά ασθενείς και απασχόληση σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας). Επίσης ας μη ξεχνάμε ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση με έμφαση στην κοινοτική ψυχιατρική αποτελεί κατεξοχήν διαρθρωτική αλλαγή και είναι άλλωστε η πολιτική που ακολουθείται στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόλο που αναγνωρίζουμε την ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία για τη Χώρα μας και τις αναγκαίες δημοσιονομικές προσαρμογές, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ο χώρος της ψυχικής υγείας έχει υποστεί από το 2007 συνεχείς περικοπές και αδικαιολόγητη συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών που έχουν υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα κατώτερα ανεκτά επίπεδα και υποχρεώσει όλες τις ΜΨΥ να λειτουργούν οριακά. Στο πλαίσιο αυτό και της οριακής λειτουργίας των Μονάδων μας, έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε πρωτίστως όχι μόνο την αναγκαία ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ψυχικά πάσχοντες και την επιστημονική δεοντολογία μας, αλλά να σας ενημερώσουμε ότι αυτή η υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση των παρεχόμενων υπηρεσιών θέτει σε κίνδυνο πλέον την ψυχική υγεία, την υγεία και τη ζωή των ψυχικά πασχόντων, καθώς και των παιδιών και εφήβων που εξυπηρετούμε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη χρηματοδότησή μας λόγω της μείωσης κατά 50% περίπου της πίστωσης από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα για το τρέχον οικονομικό έτος (2012), η εγγεγραμμένη πίστωση, όπως Σας είναι γνωστό, δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες των Φορέων, εφόσον το ποσό που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία των Μονάδων, σύμφωνα με τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς τους ανέρχεται στο ποσό των 90.000.000€ περίπου. Ενώ η εγκεκριμένη πίστωση (ΚΑΕ2544) ανέρχεται στο ποσό των 40.000.000€, συν την παρακράτηση του ποσού των 4.500.000€, από το 2%. Επιπλέον την ίδια στιγμή παραμένουν ανεξόφλητες οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ για τα νοσήλια, καθώς και οι οφειλές του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το προηγούμενο οικονομικό έτος (2011) οι οποίες ξεπερνούν τα 8.000.000€, αφού ο τότε Υπουργός Υγείας μείωσε αναιτιολόγητα την αρχική εγγεγραμμένη πίστωση των 82.000.000€ σε μόλις 74.000.000€, μολονότι οι εγκεκριμένοι προϋπολογισμοί ανέρχονταν σε 90.000.000€, με αποτέλεσμα οι Μονάδες να έχουν από το προηγούμενο έτος τεράστιο έλλειμμα και τις προαναφερόμενες οφειλές προς όλους τους εργαζόμενους, το ΙΚΑ, τους προμηθευτές, τους ιδιοκτήτες των κτιρίων κ.λπ.

Επειδή από τις ως άνω αποφάσεις Σας αυτές οι τεράστιες περικοπές θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία των ΜΨΥ λόγω των υπέρογκων χρεών που δημιουργούνται έναντι ιδιωτικών και δημόσιων νομικών προσώπων, καθώς και φυσικών προσώπων, δυσφημώντας στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς την αξιοπιστία και εμπιστοσύνη προς εμάς και τη Χώρα μας και εκθέτουν την Ελλάδα στον κίνδυνο διακοπής της χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου μέσω του ΕΣΠΑ, βάσει των προβλέψεων του Συμφώνου «Spidla» (μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» Γ (Υ5β/Γ.Π.οικ 46769 της 3/5/2012), καθώς και στον κίνδυνο επιστροφής κονδυλίων για αναξιοπιστία και αναποτελεσματικότητα του Ελληνικού κράτους.

Επειδή από την ως άνω στάση Σας οδηγείται σε καταστροφή και διάλυση το δύσκολο έργο μας με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία λόγω έλλειψης φαρμάκων και η ζωή των ασθενών μας λόγω υποσιτισμού και να κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο οι ψυχικά ασθενείς, που ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα έχουν βγει σχετικά πρόσφατα από ψυχιατρεία (άσυλα) που έχουν ήδη κλείσει (Πέτρα Ολύμπου, Χανίων, Κέρκυρας, Τρίπολης και Νταού Πεντέλης) και δεν έχουν καν που να πάνε.

Επειδή από τις ως άνω αποφάσεις Σας ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές της Χώρας, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε, οι Κυκλάδες, η Θράκη, η Φωκίδα, η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Χίος και άλλες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ψυχιατρική παρακολούθηση και περίθαλψη, αφού αρκετές Μονάδες μας πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κινητές μονάδες, Κέντρα Ημέρας) αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες λειτουργίες τους.

Επειδή από την ως άνω συμπεριφορά Σας πολλοί εργαζόμενοι μας υπήρξαν για πολλούς μήνες απλήρωτοι, αλλά και τώρα δεν έχουν πληρωθεί για ένα εξάμηνο και κυρίως δεν δεσμεύεστε για την πληρωμή τους το επόμενο διάστημα λόγω της αυθαίρετης και εξωπραγματικής μείωσης, κατά το ήμισυ περίπου, των πιστώσεων στον Τακτικό Κρατικό Προϋπολογισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ευαίσθητο αυτό τομέα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται επαγγελματική εξουθένωση, ανασφάλεια, ένταση και διεκδικητική στάση στο χώρο των Μονάδων, με αρνητικά αποτελέσματα και επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ασθενών μας.

Επειδή από την ως άνω συμπεριφορά Σας μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Φορέων μας, αναγνωρισμένου κύρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που μας εκπροσωπούν, σύρονται, χωρίς δική τους ευθύνη, ως κατηγορούμενοι στα Δικαστήρια για καθυστερήσεις στην πληρωμή των μισθών των εργαζομένων και καθυστερήσεις των εισφορών στο ΙΚΑ, με αποτέλεσμα πέραν της ταλαιπωρίας τους να βλάπτεται αναίτια η τιμή και η υπόληψή τους, με κίνδυνο τελικά να αποσύρουν την απολύτως αναγκαία ενεργό συμβολή τους από την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, την αποασυλοποίηση και κοινωνική επανένταξη.

Επειδή παρά τις επανειλημμένες ενημερώσεις και οχλήσεις μας στο Υπουργείο Σας τόσο έγγραφες όσο και με προφορικές παραστάσεις, σχετικά με το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και που έχει άμεσες συνέπειες σε ένα από τους πιο ευαίσθητους τομείς της υγείας και εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή πολλών ψυχικά πασχόντων, το μόνο που εισπράξαμε από το Υπουργείο Σας ήταν η αδιαφορία και η απαξίωση. Ενώ εποικοδομητική λειτουργία, θετικό άθροισμα και προστασία του δημοσίου συμφέροντος θα ήταν η από κοινού διαβούλευση για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τις ΜΨΥ.

Επειδή με την επίμονη, αδικαιολόγητη και μη νόμιμη στάση Σας, αρνείστε να χορηγήσετε τα νόμιμα προβλεπόμενα κονδύλια που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία μας, η οποία είναι άμεσα συνδεμένη με την ψυχική υγεία πολλών πολιτών, παιδιών και εφήβων της Χώρας μας, που σε αυτές τις δύσκολες για όλους μας ιστορικές συνθήκες αυτή εμφανίζει μεγάλη αύξηση ψυχιατρικών προβλημάτων (καταθλίψεων και αυτοκτονιών).

Επειδή παραβιάζεται κατά αυτόν τον τρόπο παράφορα η κοινοτική νομοθεσία, καθώς παραβιάζονται ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και σειρά άρθρων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα έχει επικυρώσει με νόμο σχετικά με τις απαραίτητες νομοθετικές και θεσμικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν τα κράτη μέρη για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, όπως η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, το επίπεδο διαβίωσης, η διαβίωση στην κοινότητα και η πρόσβαση σε υπηρεσίες αποκατάστασης (Άρθρα 4, 7, 25, 26, 28 κ.α), αλλά και διατάξεις άλλων δεσμευτικών Συμβάσεων, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που μπορούν να οδηγήσουν σε καταδίκες της Ελλάδας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να εκθέσουν ταυτόχρονα τη Χώρα μας προς τους Διεθνείς Οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσιάζοντας μία εικόνα οπισθοδρόμησης σε μεσαιωνικές εποχές, αν ξανανοίξουν τυχόν τμήματα ή τα ψυχιατρεία, όπως ο στιγματισμός της την περίοδο 1988-89, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν στο Κ.Θ. Λέρου.

Επειδή η ως άνω άρνησή Σας, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και επειδή προ της παρούσας εξωδίκου μας πρόσκλησής, εξαντλήσαμε κάθε όριο διαλόγου προς αποφυγή περαιτέρω συνεπειών.

Επειδή πεισθήκαμε ότι δυστυχώς πλέον δεν υπάρχει άλλη οδός.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Διαμαρτυρόμενοι έντονα για τα όσα αναφέρουμε ανωτέρω

ΣΑΣ προσκαλούμε όπως προχωρήσετε στις ακόλουθες ενέργειες έως τις 10 Οκτωβρίου

Να μεριμνήσετε για τη νόμιμη αύξηση σε 90.000.000€ της με Φ.15/210-ΚΑΕ 2544 «Επιχορήγηση σε λοιπά νοσηλευτικά και υγειονομικά ιδρύματα» πίστωσης του Προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του τρέχοντος οικονομικού έτους, ώστε να είναι εφικτή η κάλυψη των δαπανών του 2012 και του ελλείμματος του 2011, από άλλες πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Να μεριμνήσετε για την άμεση καταβολή των νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ προς τις Μονάδες μας, καθώς και για την άμεση καταβολή των παρακρατηθέντων ποσών του 2% επί των προμηθειών των Νοσοκομείων.

Να δεσμευτείτε άμεσα για εξόφληση των προαναφερόμενων οφειλών προς όλους τους εργαζόμενους, το ΙΚΑ, τους εξωτερικούς συνεργάτες, τους προμηθευτές και τους ιδιοκτήτες των κτιρίων.

Να δεσμευτείτε εγγράφως για τη συνέχιση λειτουργίας των Μονάδων μας για το 2013 με την αναγκαία σε τακτική βάση οικονομική επιχορήγηση τόσο από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, όσο και από τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Να δεσμευτείτε και προωθήσετε την υπογραφή Συμβάσεων πενταετούς διάρκειας με τους Φορείς μας για τη λειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας με αμοιβαίες δεσμεύσεις και με την αναγκαία σε τακτική βάση οικονομική επιχορήγηση τόσο από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, όσο και από τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, σεβόμενοι τα κριτήρια ποιότητας, αξιολόγησης και ελέγχου, καθώς και τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών, ως ανθρώπων και πολιτών της Χώρας μας.

Να μεριμνήσετε και δεσμευτείτε για την εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας και του Συμφώνου «Spidla» (μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

Διαφορετικά σας δηλώνουμε ότι θα απευθυνθούμε στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε Διεθνή ή Εθνικό Οργανισμό ή Αρχή και ότι λόγω αδυναμίας πλέον των Φορέων μας να εξασφαλίσουν την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας θα ζητήσουμε την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 1962/2000 για έναρξη των διαδικασιών ανάληψης της ευθύνης από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ότι επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματός μας ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων προς εξασφάλιση και αποκατάσταση των αξιώσεών μας από κάθε ζημία θετική ή αποθετική που έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα και θα υποστούμε στο μέλλον, καθώς και προς εξασφάλιση της προστασίας της ζωής, της υγείας και της αξιοπρέπειας των εξυπηρετούμενων μας ψυχικά πασχόντων και παράλληλα τη διαφύλαξη των ατομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων.

Με τη ρητή επιφύλαξη άσκησης κάθε νόμιμου δικαιώματός μας, αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νομίμως την παρούσα προς αυτόν στον οποίο απευθύνεται προς γνώση του και για να επέλθουν οι νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας το κείμενο της παρούσας στην οικεία έκθεση επίδοσης.

Αθήνα, 28/9/2012

Η Πληρεξούσια Δικηγόρος


* Την εξώδικη διαμαρτυρία υπογράφουν οι φορείς (με αρχικά ή διακριτικό τίτλο): ΑΛΘΑΙΑ, ΑΝΟΔΟΣ, ΔΕΥΨΥ, Δίοδος, ΕΔΡΑ, ΠΟΡΕΙΑ, Κέντρο «Κωστής Μπάλλας», Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ΕΚΨΨΥ, ΕΨΥΚΑ, ΕΨΑΜΥ, ΕΠΑΨΥ, ΕΠΙΨΥ, ΕΠΡΟΨΥ, ΕΨΥΜΕ, ΕΨΥΠΕΑ, ΙΡΙΣ, ΗΠΙΟΝΗ, ΘΕΨΥΠΑ, ΚΜΟΠ, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Κλίμαξ, Μετάβαση, Ξένιος Ζευς, ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ, ΠΕΨΑΕΕ, ΑΛΜΑ, ΠΥΞΙΔΑ, Σύλλογος Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Λάρισας, ΣΥΝΘΕΣΗ, ΣΥΝ-ΕΙΡΜΟΣ, Σύλλογος Αυτιστικών Άγιος Νικόλαος, «Η Ασπίδα του Δαυίδ», ΨΥΧΑΣΠΙΣ, ΝΕΣΤΩΡ, TACT HELLAS

14 σχόλια:

Madman είπε...

Βρε βρε ... φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο απατεώνας! Ας αναλογιστούν όλοι, από το 1990 και μετά που είχαν στα χέρια τους τις τύχες της ψυχικής υγείας, πόσο κακό έχουν κάνει. Την καριέρα τους την έκαναν στις πλάτες των τρελών. Πέραν αυτού, φανφάρες, συνέδρια, εκδρομούλες και εφημεριδούλες. Ούτε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελαμτιών δεν κατάφεραν να στήσουν στα πανεπιστήμια που διδάσκουν τόσα χρόνια. Αίσχος.

Λελούδα είπε...

Και ως συνήθως παντα βρίσκεται καποιος (στη προκειμενη madman) για να μας ξαναπει πως καποιοι επωφεληθηκαν ολα αυτα τα χρονια αντι να κανουν κατι ουσιαστικο όπως εκπαιδευση επαγγελματιών.Και αντε να δεχτουμε την παραπανω περιπτωση. Στη παρουσα φαση όμως υπάρχει ενα τεράστιο θεμα λειτουργιας αυτων των δομών.Και επιτέλους, περα από αυτούς τους φανφαρόβιους που περιγράφετε, υπάρχουν και δομές που παρέχουν πραγματικες υπηρεσιες και εργαζόμενοι που ειναι απλοι εργαζόμενοι.Και βεβαια ΑΣΘΕΝΕΙΣ!!!! Αφηστε λοιπον αυτες τις κατηγορίες προς συγκεκριμενους "επωφελούμενους" και πέστε μας τι προτείνετε για να εξυγιανθούν οι υπηρεσιες ψυχικής υγειας και να εκπαιδευτουν οι επαγγελματίες (αφου τοσο παραπονιαρικα το θεσατε...). Δεν εχει νόημα πια αυτη η καραμελα.Τα πραγματα εχουν φτασει στο απροχωρητο. Ωραια, να αναλογιστούμε τι εχει συμβεί απο το 1990 και επειτα. Εγινε ό,τι έγινε (αυτο δεν αλλαζει ως παρελθόν, πιστέψτε με.Μονο το μελλον μπορουμε να αλλαξουμε).Τι γινεται απο δω και περα? Ή να δεχθουμε πως η μη χρηματοδοτηση αυτων των δομων ειναι ενας τρόπος να εκδιωχθουν αυτοι οι μεγαλοφαγαδες?Διοτι αν ειναι αυτος ο τροπος, να μας πειτε που μενετε να στειλουμε τους φιλοξενουμενους των δομων στο σπιτι σας. Εκτος αν ειστε απο αυτους που πιστευουν πως ειναι καλυτερα να κραταμε τους ψυχικα πασχοντες κλεισμενους στα ασυλα και δεμενους. Επαναλαμβανω: μπορειτε να προτεινετε λυση και όχι κατηγόριες?

Madman είπε...

Αγαπητή Λελούδα υπήρξα εργαζόμενος για 12 συναπτά έτη στο χώρο. Υπήρξα απλήρωτος για πολλούς πολλούς συνεχόμενους μήνες. Δεν είναι λύση να μην πληρώνονται όσοι δουλεύουν. Όπως δεν είναι λύση να συνεχίσουν να πληρώνονται απατεώνες του χώρου, να στήνουν νέες δομές, ενώ ελέγχονται για οικονομικές ατασθαλίες του παρελθόντος. Η άποψή μου είναι πως οι "βεντέτες" της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα πολλά κέρδισαν και λίγα - τελικά - έδωσαν. Καριέρες έστησαν στην πλάτη των τρελών. Και οι βεντέτες ανήκουν τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα (βλ. και το κείμενο που ακολουθεί για το ΨΝΑ). Η λύση είναι εδώ και τώρα να υπάρξει κάθαρση στο χώρο. Έλεγχος δαπανών, αξιολόγηση δράσεων. Δεν γίνεται να μην υπάρχει έλεγχος του παρελθόντος. Θα γίνουν τα ίδια και χειρότερα διαφορετικά. Πίστεψέ με, πολλά από τα δκέκρυα που χύνονται τελευταία, μόνο κροκοδείλια είναι!!!

Λελούδα είπε...

Δεν διαφωνουμε καθολου.Βεβαιως και να γινει ελεγχος και να διωχθουν οσοι εκμεταλλευτηκαν εργαζομενους και ασθενεις. Ομως δε μπορω να βρω ποιος θα ειναι αυτος που θα κανει τον ελεγχο. Ποιοι? οι ξεπουλημενοι και μιζαδοροι που κατεχουν κυβερνητικες/υπουργικες/συμβουλευτικες θεσεις?ή το "ασπιλο και αμολυντο" δικαστικο σωμα? Οι κλεφτες να ελεγξουν τους κλεφτες? Για το ποιος εκλεψε περισσοτερο? Και στη τελικη-για να παμε ξανα στο δια ταυτα- οι κλεφτες και εκμεταλευτές υπαρχουν. Αυτο το εξωδικο σε ενοχλει?για το ποιος ειναι πισω απο αυτο? Αν σε ενοχλει και θεωρεις οτι ειναι κροκοδειλια τα δακρυα, λαβε δραση, κανε κατι. Βρες φιλους και γνωστους και διεκδικήστε τα δεδουλευμενα. Διοτι το εξωδικο (ασχετα απο το ποιος ειναι απο πισω) διεκδικει συγκεκριμενα πραματα για τα οποια δε νομιζω οτι διαφωνουμε. Πιο πρακτικο και ως λύση ειναι να παρθει μια πρωτοβουλια απο τους εργαζομενους στα ΝΠΙΔ ώστε να γινει ελεγχος για τους ιδιους τους εργοδοτες που γνωριζετε οτι τα εφαγαν.Διοτι στο υπουργειο για αυτο το θεμα, μονο φωνες ακουμε απο συγκεκριμενους που βλεπουν κλεφτες παντου (ενω οι ιδιοι ειναι παραδειγματα τιμιοτητος και εντιμοτητος...λεμε και κανενα αστειο). Αυτη θα ηταν μια λυση. Απο ποιον περιμενετε? Χρειαζονται πραξεις πλεον και όχι επαναλήψεις για ανθρωπους και βεντετες που εκαναν καριερα στις πλατες εργαζομενων και ασθενων.Ας ανοιξουν τα στοματα επιτελους..

Ανώνυμος είπε...

Εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 1962/2000 τώρα!
Για να δούμε ποιος τολμάει...

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 10:46 έρχεσαι δεύτερος (μάλλον δεν διάβασες το εξώδικο).

Ανώνυμος είπε...

Δεν κουράστηκαν να απειλούν?
Ας ψάξουν καλύτερα τις τσέπες τους

Ανώνυμος είπε...

1η απορία: ας πούμε πως παραδίδονται οι δομές. Έχει γίνει άλλωστε και στο παρελθόν. Ποιός θα τις πάρει? Με ποιά διαδικασία πήρε τις δομές της ΕΨΥΠΕ η ΕΠΑΨΥ? Υπήρξε κάποια ανακοίνωση/πρόσκληση ενδιαφέροντος? Μάλλον όχι ... χέρι με χέρι δόθηκαν οι δομές (με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα π.χ.απολύσεις εργαζομένων κλπ). Ε, ας δοθούν με τον ίδιο τρόπο και τώρα. Και στη συνέχεια θα τρέχουμε όλοι να καταγγέλουμε τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις κλπ.
2η απορία: Τι δουλειά θα κάνουν οι Πρόεδροι & Επιστημονικά Υπεύθυνοι/συγγενείς των προέδρων που τα παίρνουν μαύρα αν παραδοθούν οι δομές? Ποιός θα πληρώνει τα δάνεια των σπιτιών τους στα βόρεια προάστια?

Ανώνυμος είπε...

Εφαρμογή του ΦΕΚ 453/2010 (άρθο 3, παράγραφος 4γ)

Ανώνυμος είπε...

Αν αυτό το εξώδικο είναι ευκαιρία για βρισίδι και όχι για αναζητηση λύσης, τότε την έχουμε πραγματικά άσχημα

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν προτείνεις εσύ κάποια λύση για να δώσεις το καλό παράδειγμα;

Ανώνυμος είπε...

Τι έγινε τελικά με την παράδοση των δομών;;;θα γίνει η παράδοση των δομών η ήταν όλα λόγια τελικά ως συνήθως ;;;;

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΠΑΣ ΡΕ ΦΟΥΚΑΡΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ!!!!!! ΤΩΡΑ ΕΙΣΑΙ ΝΟΜΙΜΟΣ!!!!!! 30000 ΜΙΣΘΟ ΕΠΑΙΡΝΕΣ!!!!!! ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΜΙΣΘΟΣ!!!!!!!!! ΟΥΣΤ ΟΥΣΤ ΟΥΣΤ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ

Ανώνυμος είπε...

φουκαραδεεεεεεεεεεεεες!!!!!!!!!!!!!!!ψευτες κλέφτες αλητες απατεωνες της ψυχιατρικης μεταρρυθμισης!!!!!!!!!που πατε ρεεεεεεεεεεε!!!!!!!

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates