Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Κοινωνική Αλληλεγγύη ή Υποκρισία;


Δημήτρης Αβραμόπουλος,
Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

«Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας πω, ότι, όπως για τον καθένα που θα βρισκόταν στη δική μου θέση, η πιο όμορφη στιγμή είναι όταν βρίσκεσαι εκεί, όπου βλέπεις να πραγματώνεται η συλλογική μας προσπάθεια, κοινωνική, πολιτιστική ή πολιτική, να φέρουμε πιο κοντά την οργανωμένη πολιτεία, με ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού μας, που το έχουν ανάγκη.

Εδώ και πάρα πολύ καιρό, τα Παιδικά Χωριά SOS, χάρη στην ευαισθησία, την αγάπη και την σκληρή δουλειά όλων των συντελεστών, δίνουν καθημερινά τη μάχη για την προστασία των παιδιών μας, αυτής της τόσο ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας και αξίζουν την υποστήριξη και την ενθάρρυνσή μας.

Τα όσα ελέχθησαν πρωτύτερα, αποτελούν το αυτονόητο: Η οργανωμένη πολιτεία, η κοινωνία, ο πολιτισμός μας, κρίνονται ακριβώς στο σημείο όπου συναντιέται ο πολίτης με το Σύστημα.

Τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν σε αυτόν τον χώρο, είναι παιδιά τα οποία παρεξέκλιναν της πορείας τους. Και οι αιτίες είναι πολλές. Κοινωνικές, οικογενειακές. Συμπεριφορές, που δεν συνάδουν με εκείνο που όλοι επιζητούμε. Απ’ την άλλη πλευρά όμως, έχουν και μια εξήγηση.

Επομένως, εφόσον μπορούν και να ερμηνευτούν και να εξηγηθούν, μπορούν και να θεραπευτούν. Μέσα από αυτόν τον χώρο, θα βγουν και πάλι στην κοινωνία. Πιο ώριμοι, πιο υπεύθυνοι. Θα προλάβουμε εκείνο που κάποτε δεν μπορούσε, να προλάβει η οργανωμένη κοινωνία ή αν το επιχειρούσε, το επιχειρούσε η ίδια με αστυνομικά είτε και δικαστικά μέτρα. Και πολλές φορές, αντί να οδηγήσει το νέο στη διόρθωση της κοινωνικής του συμπεριφοράς, του άνοιγε το δρόμο για ακόμη περισσότερη παραβατικότητα και αντικοινωνική στάση.

Με την πρωτοβουλία που λαμβάνουμε σήμερα εδώ, σε συνεργασία με τον Δήμο, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δείχνουμε στην πράξη το επίπεδο του κοινωνικού μας πολιτισμού.

Πολλά ακούγονται και γράφονται για την Ελλάδα. Γκρίνιες, παράπονα. Αλλά πρέπει να το παραδεχτούμε. Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα μπροστά, πολύ πιο μπροστά ακόμα και από προηγμένες κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά χώρες, σύμφωνα τουλάχιστον και με τους επίσημους δείκτες διεθνών Οργανισμών.

Σε άλλες χώρες, παρόμοια θέματα είναι εντεταγμένα στις αρμοδιότητες άλλων Υπουργείων, όπως του Δημοσίας Τάξεως ή του Δικαιοσύνης. Στη χώρα μας έχει να κάνει με την Κοινωνική Αλληλεγγύη. Εκεί όπου λειτουργεί η εταιρική κοινωνική ευθύνη και ο εθελοντισμός.

Το σημαντικότερο μήνυμα είναι, ότι ωρίμασαν οι συνθήκες. Όλοι συγκλίνουμε σε αυτή τη διαπίστωση, ότι πρέπει να φέρουμε πιο κοντά την κοινωνία με το οργανωμένο σύστημα. Και σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχουν περιθώρια για μικρόψυχες προσεγγίσεις και διαφορές. Στεκόμαστε λοιπόν με αναγνώριση και σεβασμό στην τεράστια προσπάθεια και το πολύτιμο έργο που προσφέρουν τα Παιδικά Χωριά SOS.

Μοιραζόμαστε με την τοπική κοινωνία αυτή τη σημαντική εξέλιξη. Η κοινωνία του Χαλανδρίου δείχνει το δρόμο και εύχομαι να ακολουθήσουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και από άλλους Δήμους, που θα δεχθούν να φιλοξενήσουν τέτοια προγράμματα.

Και το αυτονόητο, απλώς το επιβεβαιώνουμε. Η επίσημη πολιτεία, μέσα από τα δικά της προγράμματα, μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, θα συμβάλλει ψυχικά, οικονομικά, ηθικά, πρακτικά, στηρίζοντας τέτοιες προσπάθειες.

Πάντα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και με άλλους φορείς, με έναν σκοπό. Μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, πιο πολιτισμένη, πιο συνεκτική».

http://health.ana-mpa.gr/view1.php?id=3322


Αυτά ήταν τα λόγια του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στα εγκαίνια του Ξενώνα Εφήβων με εναντιωματική συμπεριφορά των Παιδικών Χωριών SOS.

Ο μοναδικός στη χώρα μας ξενώνας εφήβων με εναντιωματική συμπεριφορά ανέστειλε τη λειτουργία του πριν από λίγους μήνες, εξαιτίας των περικοπών στη χρηματοδότησή του από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Διαβάστε: SOS και από τον Ξενώνα Εφήβων των Παιδικών Χωριών SOS

και δείτε: το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ

Αυτόν το μήνα ο ξενώνας εφήβων θα γιόρταζε τα δύο χρόνια λειτουργίας του.

Μήπως ο Υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει κάποιες δηλώσεις γι΄ αυτές τις περιπτώσεις; ή αυτά είναι για τα εγκαίνια και μόνο;

Από την ομιλία του Υπουργού κρατάμε το "θα προλάβουμε εκείνο που κάποτε δεν μπορούσε, να προλάβει η οργανωμένη κοινωνία ή αν το επιχειρούσε, το επιχειρούσε η ίδια με αστυνομικά είτε και δικαστικά μέτρα. Και πολλές φορές, αντί να οδηγήσει το νέο στη διόρθωση της κοινωνικής του συμπεριφοράς, του άνοιγε το δρόμο για ακόμη περισσότερη παραβατικότητα και αντικοινωνική στάση." ...και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η "οργανωμένη κοινωνία" για τους εφήβους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
2008-2016 psi-action. Powered by Blogger Blogger Templates designed by Deluxe Templates. Premium Wordpress Themes | Premium Wordpress Themes | Free Icons | wordpress theme
Wordpress Themes. Blogger Templates by Blogger Templates and Blogger Templates